Ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané?
Ahojte, minule sa tu niečo riešilo o nadaných deťoch a mňa by zaujímalo, ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané a kedy ste začali niečo pozorovať? Otázka je nasmerovaná na matky, ktoré majú takéto detičky.
@egiginka @egiginka Dakujem, krasne si to vystihla. Ja Ti aj nacrtnem, preco mam tuto neumernu obavu. Sme z Bratislavy. Vacsina deti okolo nas uz chodi do skolok (tych 3+). A pocuvam hrozstrasne scenare identicke z cias socializmu. Zanedbavanie hygieny (nebudem specifikovat, ak vecerias) 🙂 , nevztahovy nerespektujuci pristup (kricanie na deti, vyhrazanie sa ucitelkami, ze ked deti nebudu jrst chlieb s ramou posypany cukrom, uz po ne mama nikdy nepride, alebo kamoska prednedavnom doniesla syna zo skolky zakrvaveneho... velkaci ho dobili v krikoch, ucitelka si to nevsimla). Toto su nase spadove statne skolky. 3 v najbizsom okoli. Hotovy Bronx. Popravde, cele desatrocia som sa utesovala, ze kym vyrastiem a budem mat deti, toto pominie. A zistujem, ze taketo rezidua socializmu a policajnej vychovy su tu vsadepritomne. Ako sme si to tu takto definovali, presne sa mi este viac vyjasnilo. Co sa tyka skolky, odmietam podstupit riziko, ze si maly so sebou ponesie traumy z predskolskeho obdobia ako my s manzelom. Preto tak upenlivo a az obsedantne hladam riesenie nasej otazky. Na vseovecne upokojenie, nehladam (a asi ani nejestvuju) skolky pre nadpriemerne deti alebo deti o par mesiacov popredu, teraz sa suatr3dim na zorientovanie sa v skolkach podla pristupu Respektovat a byt respektovany.
Moja rodina ma neovplyvnila vo vybere zamestnania (vsetci okrem mna zdravotnici), ovplyvnili ma prave tieto katastroficke skusenosti z jasli a skolky. Chut eliminovat bezpravie. Tak toto je moj psychologicky profil 🙂
Na rozdiel od inych zien nemam v tomto jeho veku ani predstavu o tom, na aky kruzok pojde a ci vobec. Netlacim mu ani cudzie jazyky, len co pochyti z nasej rodiny. Neselektujem mu hracky, davam mu na vyber asi vsetko (co je casto tercom kritiky sirsirho okolia) . Nemam prenho vysnivanu profesiu. Asi len jediny moj sen je, aby vyuzil naplno potencial, kapacitu mozgu, co v danom momente t+1 bude mat. Ale to si myslim, ze vyuziju asi vsetky deti/adolescenti, ktori su smadny po vedomostiach.
Asi som si to teraz definovala jasne. Ide mi o zachovanie jeho fyzickej a psychickej integrity.
Myslim, ze skolka s mensim kolektivom by mohla byt riesenie. Aby tam bolo vsadepritomne (spravodlive) oko ucitelky 🙂
@egiginka Este pridam info, ze co sa tyka skolok, davam focus na worst case scenarios. Verim tomu, ze maju nejaky plan vyucby atd. Ale z vlastnej skusenosti, a vseobecne nakolko je pamat selektivna, v detskom pripade na negativne udalosti, chcela som pocut negativne skusenosti mamiciek v nasom okoli. Ako princip kupy bytu, nie je podstatne, ze byt ma krasny vyhlad na cele mesto a spolocnu zahradu, ak si sused pusta operu ma plne pecky od 6.00 do 22.00 🙂 Preto som tak hlboko konsternovana. Ale hovorim, svita nam nadej, mame dohodnute 3 stretnutia v sukromnych skolkach, pozrieme to a uvidime, ktora ho najviac oslovi. Potom zvazime podla jeho prirpavenosti, ci nastupi 3 rocny, 3,5rocny ci neskor. Avizo ale budem cakat od neho. Ja s iniciativou zaclenenia sa do kolektivu nebudem vyrukovat. Aby nepritakol len preto, ze uz je niekam tlaceny "ocakavanim" rodicov, ze uz sa to patri/je taky uzus/uz musi ost mama do prace.
Popravde v tomto nam hra do karat (v jedinom) aj epidemiologicka situacia. Neskorsie (akceptovane) nastupy do skolky. Uz sa opakujem miliontykrat, som zvedava, co povie o 9 mesiacov 🙂
@egiginka Jasne, takto si to aj ja predstavujem.
Najprv bola (pred 2 tyzdnami) moja predstava a la Hurvinek valku. Ze vyvstane potreba umiestnit do skolky. Zahlasil na najblizsiu. Vezmu ho. Bude tam chodit stastny. A zrazu bum. Skolky, kde by nas podla bydliska zobrali, su 1 horsia ako druha (tie scenare, co som pisala, neboli z minulosti, ale z prave prebiehajuceho skolskeho roka, kym sa to nezavrelo pre coronu). Tie ucitelky tam prave teraz posobia a detruuju detske mysle. Na inu statnu nas asi nevezmu, v inej mestskej casti. Teda sudiac podla prieskumov, co si robim tyzden. Vsade som zatial dostala odpoved, ze prederuju deti z ich rajonu. Takze ostava vyber sukromnych. Ano, tato obava bola aj moja, ze dieta prejde s respektujuceho pristupu na studeny odchov. Stale bludime v kruhu tym padom. No uvidime, co "vykoumame", ked pominie lockdown. Budem stastna, ak ho niektora zaujme. A potom sa vsetko dalej uvidi. Dakujem Ti za podporu, velmi si to vazim.
@biela_sova Debata trochu od povodnej temy, ale ja sa este pridam k teme skolka. Mam velmi podobne skusenosti so studiom ako Ty, zahranicne univerzitne prostredie som ale zazila uz ako postdoc. Uprimne, najviac sa mi pacilo na UCLA v totalne elitarskom prostredi... Ale momentalne zijeme na Slovensku a s malym dietatom sa nikam stahovat nebudeme, pre mna su dolezite rodinne vazby. Rovnako sa bojim, aby nasu dceru kdesi za krickami nehryzli a netlkli. Ale rovnako vidim, ze sa jej deti pacia, taha ju to k nim a aktualna situacia tomu vobec nepraje. Skolka na Hummelovej je kompromis, podla mojich aktualnych info maju skolky v Starom Meste cca 15-20 deti v triede a aj tak by dceru pred dovrsenim troch rokov nikam do statnej skolky nevzali. Mame to 8 min. pesi od domu a po styroch hodinach v skolke sa jej budem venovat doma. A uvidim... A ukamenujte ma, ja chcem ist do prace, resp. mat styri hodiny denne na svoju pracu. A dcera ma este aj babku, moju mamu, ktora sa jej maximalne venuje, a ktora mimochodom vystudovala numericku matematiku a je jednou z prvych absolventiek vyberovej matematickej triedy na Novohradskej. 😉 Cize su vselijake kombinacie, ako sa venovat dietatu.
@borabalazova To je uzasne, ze to takto sklbis. A mas to blizko. 4 hodinky denne prejde rychlo pre dcerku. Naozaj tam je vela pedagogov na malo deti, presny opak statnych skolok, kde nie je mozne udrzat bdely dozor nad tolkymi detmi.
Tak sa pomaly upokojujem...nadalej som ale konsternovana, co sa deje s detmi este aj v dnesnych casoch...nezavisle od toho, ci su moje a kto su jeho rodicia. Ziadne dieta, nech prichadza s akychkolvek pomerov, si nezasluzi zle zaobchadzanie a zastrasovanie pedagogom...
@biela_sova Ono je to tazko... Najmenej si vazis, co mas zadarmo. Ja som raz cele leto brigadovala, aby som si zaplatila kurz v British Council. V roku 2000 sialene peniaze, ale ucila som sa na kazdu hodinu ako nikdy. Na Slovensku je vzdelavanie akoze zadarmo a tak to vyzera. Ucitelka s malym platom, privela detmi, s malym alebo ziadnym rozpoctom na vybavenie skolky, stravou vo vyske statnej dotacie akoze zadarmo a aktualne aj s poziadavkou inkluzie celej skaly gaussovej krivky, a to na oboch stranach. Tiez by ma piclo, alebo by som tajne popijala.
@borabalazova vyborne nazory mas <3
Slubujem si, ze sa uz nikdy nezapojim do debaty o nadanych detoch!
"Ziadne dieta, nech prichadza s akychkolvek pomerov, si nezasluzi zle zaobchadzanie a zastrasovanie pedagogom..." WTF? 🙏
"s poziadavkou inkluzie celej skaly gaussovej krivky, a to na oboch stranach" ???
Dcera vychodila statnu skolku (mimochodom s uzasnou ucirelkou aj stravou), 5 rokov statnej nadanej skoly, 4ty rok klasickej statnej zakladky! Nezblbla z toho, je to nadalej inteligentna baba, ktora verim, ze bude so svojim zivotom spokojna. A ked nevyuzije svoj potencial? No boooze.
Prajem vam vsetkym v prvom rade zdrave a stastne deti!
@moni73 Moni, ja som pisala o pripadoch z nasho okolia, kde v spadovych skolkach zle zaobchadzali s detmi. Mame nestastie na statne skolky, kde by nas vzali podla mieata bydliska. Preto som sa tu zapojila, ci mi neporadite. Musime siahnut po sukromnych, alebo zmenit bydlisko. Nevyvysujem sa, ale zastrasujuce praktiky na vlastnom dietati typu ak nebudes spat, uz nikdy po teba mama nepride, tolerovat nebudem. To nema nic s intelektom deti, ale vyberom pedagogov. Niekedy nemaju ani pedagogicke vzdelanie. Nebudem upresnovat v ktorej. Aj notara robi len absolvent pravnickej fakulty, aj chirurga lrn absolvent mediciny, tak by som sa potesila, keby moje dieta bolo pod dozorom absolventa pedagogickej fakulty. Ale toto su extremy, ktore sme akurat my vychytali.
@moni73 Teraz vazne: mala som na mysli aktualnu poziadavku inkluzie napr. aj deti so specialnymi potrebami, socialnou deprivaciou, ale aj deti intelektovo nadane. Teoreticky to vyzera dobre, ale skoly na to nemaju podporu, nie su peniaze na specialnych asistentov, nie je podpora mensich kolektivov deti, casto nie su doriesene priestory, a najviac sa to potom dotkne prave tych okrajovych casti gaussovej krivky, ktore nemaju pozornost, ktoru by potrebovali. Poznam tento problem z referencii v blizkej rodine a celkom viem, o com pisem, a nijako to nezlahcujem. Ale v zavere sa zariadim so svojim dietatom podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia.
@borabalazova 100% suhlas
a čo vravíte na toho Jakubka, recitátora? on do školky asi nechodí však? koľko už má vlastne rokov? poznáte ich niekto?
@egiginka teba si pamatam zo skupiny februaro ky 2017 a kt to dieta mas akoze nadane,tu 4r?Ale nezdala sa mi nijako extra nadana z prispeckoch co si pisala do skupiny,take normalne dieta
@ktochytavzite Na Febryarovky 2017; som pisala naposledy asi ked malo to dieta rok🙂)))) a nikdy som nepisala interne veci. a pride mi chore sa pretekat co uz dieta vie, takze aj keby bola genius co uz v roku cita; by februarovky 2017 bola posledna skypina, kde to napisem🙂))) To, ze sa nezdala tebe nadana; tak to ako sa mam fakt zasmiat? 🙂)) A keby na miesto prispevkov ohladom 1r dietata, kedy naposledy som v tej skupune bola, by si si precitala co tu pisem; tak by si zistila; ze nepisem o tej 4 rocnej; nakolko ma deti viac....... ... kazdopadne aj nasa 4 rocna bude pravdepodobne nadana....
Ale inak velmi.zaujimavy point, lebo nadanie si dokonca netrufne odhadnut psycholog pri, po testovani , ale 3videntne niektore mamicky z konika vedia uz aj v 1 roku;)))); kazdopadne velmi si treba dat bacha vo verejnom posudzovani ludi, aj ked to tak nemyslime, respektive sa nam zdat nemusi... ale vseobecne, nie vsetky nadane deti musia az tak strasne vytrcat / vytrcat vo vsetkom. Vacsinou chlapci su taki specifickejsi .. ale tie druhy nadania su rozne, V tych testoch sa hodnotia naozaj rozne oblasti a tym padom ten kto sa nam zda byt nadany, lebo je nacviceny jak opicka nieco, kludne moze byt len sikovne dieta s dobrou pamatou. A preto je najlepsie nadane riesit vzdy so psychologom v pedagogickom centre, lebo jedine testovanim sa da aspon priblizne zhodnotit , v akych pasmach sa dieta pohybuje.
@hettinka presne tak. Ono treba pochopit, ze nadane deti sa rozlisuju sposobom myslenia, myslenie je nekonvecne; riesenie je nekonvecne, sposob postupu k riesenou je genialne. Dobra pamat, vyborna logika atd... to su uz, ako keby v spojitosti s tym... Sikovne dieta, rodic nauci cisla, dieta si to rychlo zapamata.. nadane dieta si cisla vydedukuje same, ale nemusi byt nadane dieta, len matematik.... ono na temu nadania je velmi vela dobrych clankov, treba nastudovat. Nadane dieta sa ani v zs vobec nemusi javit ako jednotkar, aktivne dieta presne tak.
@egiginka nas pravidelne stráca body z matiky s poznámkou "chýba postup", alebo "chýba skúška" ... a on nechápe, aký postup akože chýba, lebo on si niektoré kroky proste preskočí, alebo to ráta inak a "nemá" postup, nevie to napísať. Skúška je pre neho zbytočná, nevidí v nej zmysel.
A ešte ma nervy zo zápisov pri slovnej úlohe ... to ked prešiel z aprogenu na bežné gymnázium, tak nechápal, načo to tam ma vypisovať, ked ej to jasné a on z fleku vie výsledok.
@egiginka len škoda, že zo nedotiahli do konca a mimo Bratislavy neexistuje možnosť pre tieto deti pokračovať až po maturitu. Aj preto sme riešili prestup na 8-ročne gymko. Inak by som ho nechala v APROGENe po 9.triedu najradšej, keby bolo ďalej gymko pre nadaných. Lenže nie je..,
Tu si každá myslí podľa mňa, že má nadané dieťa, lenže nadanénu dieťaťu sa netreba extra venovať, môj brat bol nadpriemerne inteligetný, a prejavilo sa to už v škôlke, proste bol iný, rozumný, zaujímali ho iné veci, ako deti v jeho veku. Šach, počítače a matematika. A vtedy to treba začať rozvíjať
@darja12 dieta ta lahko nauci basnicky. Je to iba o venovani sa dietatu. Nic co by hocijake dieta nedokazalo
@littlefiona to máš pravdu. Nadané dieťa sa nauči väčšinu veci ako samouk. Rodičia nevedia kde, kedy a ako. Zrazu vie..,
@littlefiona presne;) my sme pri dcere, mnoho ani netusili.. ona rano vstala a zrazu zacala pisat pismena. Len tak z nicoho nic v autobuse vypotila ako 3r ze ked z 3 poschodia pojde 5 dole bude na -2... a detto len tak v autobuse precitala Slovo. A zistili sme, ze ona vie citat..🙂... na testovani psychologicka hovorila, ze pozna Oceany?, kontinenty?.. v zivote sme sa s nou o tom nebavili. .... 🙂
Ahojte a stalo sa Vám, že učiteľky v predškolskej dieťa nedoporučili do školy, lebo je emocionálne nezrelé, rozumovo super? Septembrová.. Má význam ísť ešte k psychologičke?
@kvetinka75 v 2 rokoch aj 3 mesiach 98 veršovú bez knižky je norma?
@darja12 V septembri bude mat 6? U nas deti narodene do konca septembra (cize 6 do konca septembra) su regulerne v tom ktorom roku prvaci. Ono vyznam ma vsetko, treba dieta pozorovat. Tiez je do zaciatku sk. roka etes 6 mesiacov. Za ten cas sa moze vela zmenit. Dieta dozriet zo dna na den. Ako sa prejavuje ta emocionalna nezrelost?