icon

Ako vám rozumie vaše dvojročné dieťa?

marionmarion
26. apr 2014

Ahojte, mám 26 mesačného syna, má celkom slušnú slovnú zásobu, dokáže pomenovať veci okolo seba, povedať a ukázať čo chce, vie čo je studené, teplé, mokré, pozná a používa aj pár slovies, ľahko si zapamätá čo počuje, pozná aj pár básničiek a pesničiek...ale mám pocit, že veľmi často nechápe čo mu hovorím. Ako keby veľa vecí hovoril len tak, že ich opakuje a spája do viet, ale nechápe význam a často to nedáva zmysel. Ovláda iba jednoduché veci, ako napríklad dones, polož, postav sa, ideme papať. No keď poviem niečo dlhšie, na to sa už veľmi nechytá. Napríklad mu poviem, že nech vráti knižku do poličky, tak síce chápe, že od neho chcem aby knihu odložil, ale už nechápe kam. Takisto nerozumie slovam ako za tebou, do krabičky a pod...musím mu to veľakrát zopakovať a ukázať, aby sa chytil a vypada zmätene, ako keď niečo nechápe.
Keď na niečo ukážem, nerozumie. Musím sa tej veci takmer dotknúť, aby pochopil, čo mám na mysli. Požíva dvojslovne vety, veľmi zriedkavo troj a nikdy viac. O sebe hovorí v druhej osobe: chceš, papáš a podobne. Na žiadne otázky okrem "čo je to" mi neodpovedá a sám od seba tiež vačšinou iba pomenuje veci a málokedy niečo iné. Nevie čo znamená kde? kam? ako? aký? preco?
Okrem podozrenia že mi nerozumie, je trochu pozadu aj s jemnou motorikou a tiež moc nemá záujem sa zapájať do bežných činností, hrať sa s deťmi a podobne...
Čo si o tom myslíte? Ako na tom boli vaše deti v tomto veku? Mám sa znepokojovať? Môže ísť o nejakú poruchu? K psychologovi ho zatiaľ nechcem brať, najprv by som rada prečítala vaše skúsenosti a názory. Ďakujem.

marionmarion
autor
27. apr 2014

@zlte_kuriatko tiez neviem co je na tento vek normalne, no viem ze nase deti sa porovnavat vobec nedaju...to moje neovalada ani polovicu veci z toho co tu opisujes...a tu nejde o nejaku sutaz,koho dieta je sikovnejsie. ak si pozorne citala uvodny prispevok, tak vies ze mam podozrenie, ze mi dieta nerozumie,ze proste nechape suvislosti a kopu dalsich veci. To je to, co ma znepokojuje, ten zvysok sa casom asi napravi...

jana_eyre
27. apr 2014

moj ma tiez 26mesiacov, nerozprava vela, ale rozumie vsetkemu co od neho chcem.. raz som sa rozpravala s jednou logopedickou, vraj do 3ch rokov je normalne, ak nerozprava, ale rozumiet by mal vsetkemu co od neho clovek chce.. co na to vravi vasa pediatricka? raz som citala jeden clanok v mame a ja, kde pisali o poruche recoveho centra, aj sa nejako specialne vola.. viem, ze pisali o tom, ze su tri "druhy" a to, ked dieta nerozprava vobec, ale rozumie (to ma moj synovec 4r), ked rozprava, ale nerozumie, a potom obe spojene.. skusim vecer, ked budem mat cas najst ten clanok a napisat presny nazov poruchy, aby si si o tom mohla nieco precitat a zhodnotit, ci to sedi..

lucyliu
27. apr 2014

@marionmarion ahoj, podľa mňa nemusíš zatiaľ k psychologičke, ale ku klinickej logopedičke by si mohla skočiť. my sme boli v tiež vo "vašom" veku, ale to synček ešte nerozprával vôbec, testovala porozumenia a nám teda vyšlo aj tam opozdenie. dá ti to veľa, rady, odporúčania, nejaký plán, ako pokračovať a v prvom rade zistíš, ako na tom ozaj ste. a pre dieťa je to myslím príjemné "vyšetrenie", žiadny stres, zahrá sa s hračkami, synček tam chodí rád, aj my sme spokojní (chodíme do BA, neviem, odkiaľ si) 😉

marionmarion
autor
27. apr 2014

@jana_eyre zatial som to s lekarmi neriesila, zacinala som ho tak intenzivnejsie pozorovat az teraz...z toho co pises, mam pocit, ze na nas sedi to druhe, ze rozprava a nerozumie..ak byy si mohla ten clanok pohladat, alebo hodit sem linka, alebo aspon nazov ntej poruchy nech si to idem nastudovat, tak by som ti bola povdacna...

lucyliu
27. apr 2014

@marionmarion jaj a tie poruchy, čo ti písala jana_eyre sú: expresívna dysfázia (rozumie, ale nerozpráva), receptívna dysfázia (rozpráva, ale nerozumie) a zmiešaná forma, keď je problém pri porozumení aj reči.

marionmarion
autor
27. apr 2014

@lucyliu
@jana_eyre uz som to nasla na nete...vdaka

siska53
27. apr 2014

@marionmarion no zistila som,ze mala mi rozumie. Vravela,som jej,aby si dala cukriky do vacku (take,male niesla pre braceka) a spravila to. Tak drzim paste,nech je to u vas dobre.

euka210
27. apr 2014

@marionmarion myslim ze je to v pohode
co ja si pametam a k comu sa vyjadrim:dnu, von, za tebou moj zacal rozumiet az po 2r a je to normalne
deti az do 3r mozu hovorit v 3 osobe: Petko papa. Tvoj sa naucil ako ho vy oslovujete a tak to aj on pouziva. Skuste mu to povedat inak, casom pochopi. Moj "JA" pouzival dost skoro a k "Jurko" prisiel neskor ked sa naucil hovorit svoje meno...co je len par mesiacov.
Je normalne ze ked nepozna pojmovo danu vec, ze nevie co ukazujes. Ukazes mu a tak sa nauci.
Basnicky ci pesnicky moj nevie...nechce proste opakovat, hoci povie "prsi, prsi" ked chce tuto pesnicku.
Otazky Ako, Kde, Preco, Aký su este tazke v takom veku. Moj pouzival najskor co? potom kde? (po 2r) a teraz zacalo obdobie Preco? a ide mi hlava od nich prasknut 🙂 Teraz uz rozumie ked sa opytam ja Preco?, Aka je to farba? Otazku Ako este tusim ani nepouzivam...iba mozno Ako si to urobil? Takze v 2r ked to nevie, je uplne v pohode.

marionmarion
autor
27. apr 2014

@siska53 a urobi co jej povies, aj ked to hovoris prvykrat? Alebo su to prikazy ktore pouzivate pravidelne? Lebo ked mojmu poviem, ze daj gulicku do krabicky, tak ju tam tiez da...ale je podmienkou ze to uz pozna, vie co je gulicka a vie co je krabicka a dava ich tam aj sam od seba, takze tomu rozumie...ale napriklad ked ho poziadam o nieco co on bezne nerobieva, tak nechape co chcem...a su veci, ktore chape, ale treba mu ich zopakovat aj patkrat, kym pochopi...tak ja uz neviem 😒

marionmarion
autor
27. apr 2014

@euka210 ked ja by som tak strasne chcela aby to bolo v pohode...pracujeme na tom, uvidi sa po mesiaci dvoch ci je nejaky efekt a ked nie, ideme to riesit...
ja to relane posudit neviem co bymal, nemal vediet, deticky su vselijake...ale mam zly pocit.

siska53
27. apr 2014

@marionmarion no,tento,prikaz som jej dala,prvykrat. Ale predtym,asi 30min.dozadu som,jej ukazala,ze kde si ma,dat tie cukriky(aby mohla drzat riaditka).
tak to beriem,ze to bolo,prvykrat.
ale ked,nepozna,slovo,tak tiez nebude vediet,co od nej chcem.
musi,najskor slovo poznat. (taka,mala perlicka,mimo- starsi syn,vtedy nieco cez 3roky v zivote nepocul slovo kino a hrali sme sa,ze ideme,do kina. No a on,na to zahlasi,ze kde je ten,kin? Tak som mu to vysvetlila,lebo on to slovo pocul vzdy len v genitive.)

marionmarion
autor
27. apr 2014

@siska53 moje dieta dokaze pomenovat snad kazdy predmet okolo seba, obrazky v knizkach tiez...ale miesto a smer, tak tomu nerozumie...trebars z toho ze daj cukriky do vrecka by pochopil "daj cukriky" ale nechapal by do vrecka, keby som mu na to vrecko priamo neukazala...moze to byt preto ze vrecko nepozivame, alebo preto ze nedokaze pochopit tri slova vo vete, alebo preto ze som mu to predtym nezopakovala patkrat za sebou az kym nepochopil...ja neviem ktora moznost je ta spravna...

jana_eyre
28. apr 2014

@marionmarion prepac, vecer nam nesiel internet, a ano, tak ako pise lucyliu, je to vyvinova disfazia.. v clanku ktory som myslela mal chlapec zmiesanu formu a pracou specializovanej psychologicky sa to vyrazne zlepsilo do pol roka.. inak je to mama a ja december 2012, keby si ju nahodou mala doma.. vela stastia prajem..

ejuska79
28. apr 2014

@marionmarion ahoj, nemozem sa s nou spojit (ohladne tej DG synceka). hned jak sa mi to podari sa ozvem.

cobhan
28. apr 2014

Nasa bude mat 2 roky a hovori len par slov, ale kedze je vychovavana trojjazycne, tak to nesilim. Povely uz zvlada aj zlozene 2-3 zlozkove (chod na miesto A, zober vec B, odnest ju na miesto C), ale v postate sme vyse roka sli len na jednoslovnych poveloch, tak si zvykla. Miesto (pomenovanie) odkladania veci sme zacali riesit az teraz, daj na policku, stol, parapetu. Doteraz sme ju ucili len dat naspat, pripadne tam, odkial to zobrala. Dlho sme vsetko riesili len jednoslovne, aby si zvykla, co od nej chceme, predsa jednoslovne v troch jazykoch su tri slova 🙂. Mne skor pili usi MM, ze uz by mala hovorit a ostatne deti uz pekne hovoria a nasa len obcas cosi a aj to si este dotvori posunkami. Kazde dieta je ine a do tych cca 3 rokov sa zrovnaju, len niektore chape a chyta veci rychlejsie ako ine a dalsie treba pomalicky nasmerovat krok za krokom.

marionmarion
autor
28. apr 2014

@jana_eyre
@ejuska79 vdaka baby, ste zlate

@cobhan vo viacjazycnom prostredi je oneskorenie reci normalne, tvoje dievcatko je sikovne 😉 Nas pripad to ale neni...bohuzial...

cobhan
28. apr 2014

@marionmarion Ja som ju zase mozno az moc ucila pomaly, jednoslovne kvoli tym jazykom a teraz si dama vystaci s 10 slovami a nasho tatina to privadza do zufalstva 🙂. Tvoj sa na to miesto nauci, napriklad pri malej som si vsimla, ze skonovanie a casovanie ju vedia totalne dopiest. Daj na stol, spravi, lebo vie co je stol. Zober zo stola - to uz je problem, nie je si ista, ci stol a stola su rovnake veci. Rovnako pod do auta, to je vzdy sprevadzane revom, musim je povedat auto, ideme...to je uz vyskerena ako opica

marionmarion
autor
28. apr 2014

@cobhan take deticky, co sa musia ucit naraz tri jazyky to maju hodne tazke a tvoj muz je prilis narocny 😀
U nas je problem s pochopenim nie s rozpravanim, syn toho narozprava dost...ale vela veciam vobec nerozumie....

lilitela
15. máj 2014

@marionmarion Vies co, ja som mala v tomto obdobi podobne pocity so svojej dcery, ako aj obavy a ona mala podobne prejavy + dalsie. Aj som par noci preplakala, ked to bolo najhorsie. Uplne ma dorazilo, ked sme boli na navsteve u mensieho chlapceka - co ten vsetko dokazal, pritom ze chlapci su pomalsi. Nakoniec sme sli k psychologicke - malu pozrela, nemozem povedat, ze nam pomohla, ale zaver bol taky ze je v norme, aj ked mozno na konci a ze nechce robit ziadnu predcasnu diagnozu.
A mozem ti povedat, ze sa to zacala rozbiehat az niekedy po 2,5 roku. Teraz robi dcera uzasne pokroky. Ja myslim, ze stale je pozadu za rovesnikmi, ale vidim na nej, ze je zdrava, robi pokroky, nie je mentalne zaostala, jednoducho jej nervova sustava sa vyvija pomalsie. A postupne som to prestala riesit. Teraz ma skor trapi to, ze musim aj okolie dostat do stadia, aby boli trpezlivy a akceptovali to, ako to je.

marionmarion
autor
15. máj 2014

@lilitela a kolko ma tvoja mala? Inak posledne dva tyzdne mam pocit ze niektore veci, ktore syn nevedel ked som sem pisala, uz sa naucil...ze sa proste uci pomalicky, urcite je na svoj vek pozadu, ale ze to nie je beznadejne, ze sa to hybe dopredu. Zatial som s nim nebola na vysetreni, mam uz vyhliadnutu jednu psychologicku, pockam este mesiac, dva a potom tam moznovzajdeme...ale zacinam verit, ze to nemusi byt nutne na diagnozu...
Dakujem, ze si napisala, velmi mi to pomohlo...okolie stale ma pripomienky, ked nie na toto, tak na ine...tie sa snazim ignorovat...

janka_mamka
15. máj 2014

ja si tiež myslím že ej to v poriadku, čitala som prispevok o tom ako ukazal na počitatač namiesto tata, je zvyknuty že tam tato sedava preto ukazal tam to je normalne, čiže rozumie a všíma si ! podla mna, pretože to robi aj moj maly bude mat dva v auguste, a tiež niekedy rozumie troj aj viac slovnej vete a niekedy tiež len kuka na mna a sa strati prost eto su detičky maju svoj svet 🙂 poznam chlapca ktorý v roku a pol vedel povedat električka a chlapca co v troch rokoch nevedel poveadt poriadne ani meno svoje takže individualne ..ale ak sa znepokojujše skus sa poradit s pediatričkou pediatrom... a inak by som skušala tiež tak ako sa tu pisalo vyšie najskor jednym slovom, knižku, odlož , kam?? na stolik ... atd.. 🙂

lilitela
15. máj 2014

@marionmarion Ano, mne je tiez castokrat najlepsie, ked si zijeme svoj zivot, bez porovnavania druhych. Ona bude mat tri - a tiez je pomala, ale ja si myslim, ze to ma velmi silne po manzelovi. A porucha to moze byt, manzel ma dyslexiu. Da sa s tym zit 🙂

marionmarion
autor
15. máj 2014

@lilitela zit sa da asi so vsetkym, ak sa s tym dokazes vyrovnat...

lilitela
15. máj 2014

@marionmarion Som to myslela tak, ze to nijak nevidno, ta dyslexia je problem v skole pri citani a uceni, a hovorim, ze je pomalsi, je to obcas na nervy, chudak za to nemoze. Najvacsia sranda, ze on si mysli, ze neni pomaly.. 🙂 Chce to vela trpezlivosti, ako pri malej aj pri nom. Pri nom ju velmi nemam, lebo predsa len je to dospely chlap, vzdy mam pocit ze by sa mohol viac snazit. Ale nemohol, proste to tak ma.... neda sa to zmenit. Ale ako vravim, neni to nejak vidno a ani nebolo ked sme sa zoznamili.
Ja si chcem teraz vybavit pri malej predlzenu rodicovsku, pretoze ona na to nema aby isla do skolky. Kazdy mi vravi, ze to jej prospeje, ze ju deti potiahnu. Urcite? Ja ju nedokazem potiahnut a donutit robit viac, nez na co ma, takze pochybujem.
Napr. moja dcera je tiez taky papagaj, v pohode ti odrecituje hocijaku pasaz z rozpravky, a pritom podla mna polovici nerozumie, proste si to foneticky zapamatala.

marionmarion
autor
15. máj 2014

@lilitela podla mna do skolky urcite nie...mozno tak na 4 hodiny...ale moze to mat aj opacny vplyv, ze si zacne uvedomovat ze ostatne deti su na to lepsie nez je ona a to ju bude deprimovat...skusala by som skor inak ju dostat medzi deti, cez materske centra a pobodne...a moj tiez ma pamat ze to nechapem...stale sa ma vypytuje ze co je tam napisane, ked vidi hocijaky napis a minule v obchode si pamatal co je napisane na bolborde, hoci sme tam tyzden neboli. Basnicky, pesnicky, reklamy, nase hlasky co doma pocuje, opakuje stale...ale tiez si myslim ze im nerozumie ☹ Uvidi sa...
A v tomto ti radim nepocuvat nikoho rady, ty si matka, ty citis, vies, vnimas najlepsie na co ma a na co nema tvoja mala, co potrebuje a co jej prospeje...nikto iny to nevie lepsie 😉

lilitela
15. máj 2014

@marionmarion No to mas fajn, ked sa ti maly pyta, co je kde napisane. Moja so mnou v podstate nekomunikuje...

lijenka
15. máj 2014

myslím že s tým rozprávaním je uplne v pohode ved ani niektoré 3-ročné deti ešte nerozprávajú.
nerozumie ti????nie je to aj tak že by dobre nepočul???reaguje na zvuky???

bodka70
16. máj 2014

@marionmarion , nestíham čítať celú diskusiu, ale mám veľmi podobného synčeka - má takmer 22 mesiacov a tiež menej rozumie vzhľadom na pomerne dobrú slovnú zásobu a hovorenie. Vie cca 40-50 slov, používa 2 slovné vetičky. ale má problém s hlbším porozumením, takisto ako tvoj nerozumie otázkam. Jedinú otázku, ktorú rozumie, je "kde je" - hlavne v zmysle, že ukáže časti tela : "kde je nos? , kde je oko?...." ale otázkam typu "čo to je?" " čo robí.....?" a už vôbec nie abstraktné otázky typu "prečo?" . napríklad vie už povedať zvuky 5 zvieratiek, ale nedokáže odpovedať na otázku "ako robí koník?" pretože nerozumie slovám "ako" ani "robí", ale keď náhodne vidí na obrázku koníka, tak zatloská jazykom. 😉 .
myslím, že u oboch našich detí ide o drobné omeškanie receptívnej zložky reči, o vývojovej receptívnej dysfázii by som ešte nehovorila - jednak je to ešte skoro na diagnostiku takejto chyby, jednak si myslím, že ak sa aj jedná o VD, tak veľmi slabú. Viem porovnať, sestrina dcérka mala slabšiu VD hlavne v receptívnej zložke a jej porozumenie bolo v tomto veku ešte oveľa horšie. 😉 . Napriek tomu sa cca do 5 rokov zrovnala so zdravými deťmi, je prváčkou na normálnej ZŠ, školu zvláda v pohode. Ostalo jej len zopár zvláštností v chovaní a drobné neporozumenie jemných slovných odtieňov, irónie, inotajov a podobne.

bodka70
16. máj 2014

@marionmarion , inak poviem ti pre porovnanie príhodu, čo mi povedala sestra. Stretla sa so známou, ktorej chlapček cca 4 ročný mal problémy s rečou, ale hlavne s expresiou, rozumel však dobre. Jej dcérka naopak expresiu mala lepšiu, recepciu však mala zlú, slabo rozumela. Spýtala sa toho chlapčeka, ako sa má. Ten chlapček len otváral ústa, veľmi sa snažil a nakoniec zo seba horko ťažko vytlačil jedno slovo "dobre". T.j. otázke veľmi dobre rozumel, len nevedel (nemohol) odpovedať. To isté keď sa spýtala svojej dcérky, tak tá odpovedala niečo v zmysle: "ja som Katika som, ja som v školke bola, bola ja som " - t. j. odpoveď s kopu slovami, ktoré ale nedávali dokopy zmysel, navyše nepochopila otázku (dlho si mýlila otázku "ako sa voláš?" a "ako sa máš?" ) 😉

bodka70
16. máj 2014

@marionmarion - ja osobne si myslím, že je dobré, že sa o to zaujímaš a že to riešiť. Nejde tu o nejaké porovnávanie či súťaženie, ktoré dieťa viac vie, ako si niektoré mamičky myslia. Len ide o to, že ak má dieťa nejaký problém, aj keď len menej závažný, tak je dobré ho riešiť čím skôr. Názory typu, do 3 rokov treba nechať dieťa tak, ono potom sa rozrozpráva (bude rozumieť) sú už zastaralé, dnes sa odporúča zasahovať a edukovať deti skôr.
Tak ako niekedy vedel o autizme málokto, tak sa o tom veľa hovorí a už skoro každý o tom vie, niekedy až na škodu, lebo autistické príznaky sa potom hľadajú všade 😕 😅.
Podobne je to s poruchami reči, dnes je toho veľa a pomaly sa dostávajú do povedomia aj pojmy ako vývojová dysfázia, receptívna či expresívna VD. a tieto poruchy sú bohužiaľ dosť rozšírené, odhaduje sa, že takmer 10% detí už s tým má väčší či menší problém A tieto veci zasahujú do budúcich schopností dieťaťa začleniť sa do kolektívu, vzdelávať sa, tieto deti majú často poruchy učenia.
Takže je lepšie to radšej sledovať, zaujímať sa, aj keď by to bol len drobný problém, kt. by sa možno vyriešil sám od seba (a možno nie 😔 ).

inak pri receptívnej dysfázii majú často deti niektoré autistické črty, nie je to však pravý autizmus a pri zlepšenom porozumení sa vytratia. Len veľmi ťažká receptívna VD sa už zaraďuje medzi poruchy autistického spektra, lebo tam už je to porozumenie tak narušené, že je prakticky jedno, či dieťa nerozumie svetu kvôli VD alebo kvôli autizmu.

s expresívnou dysfáziou sú zas často spojené poruchy motoriky, dyspraxia, dyslália, budúce možné problémy s písaním.