icon

Ako vysvetlit deťom umieranie,smrť...?

dadomon
12. sep 2018

Rano idem autom,7.50 natrieskane mesto,kazdy centimeter cesty sledujes,lebo rano vsetkym hrabe,sustredis sa,ponahlas sa a v tom sa moje 4 rocne dieta vzadu opyta,ze ci aj my zomrieme !? Uz na druhom semafore sme boli v tazkej filozofickej teme na kt.som nebola pripravena,z ktorej neslo vykluckovat ani zmenou temy,ani pesnickou v radiu,ani nejakym light vysvetlenim,kedze my sa s detmi bavime dost priamo...no ale toto ???,ja v soku, najhorsie bolo,ze to cele chapal a rozplakal sa mi vzadu, nad tym,ze zomriem ja,ocko,on,ze raz tu nebudeme,ze kam idu ti ludia,ze kedy to bude....no jedna tazsia otazka,ako druha,nalozil mi v tej chvili tazke bremeno,ktoreho som sa chcela vo velmi kratkom case a velmi bezbolestne zbavit ,hlavne kvoki nemu,lebo hlasok mu stenkol tou hrcou strachu v krku....Moj syn je velmi vnimave,empaticke a citlive dieta,neviem ako mu to mam vysvetlit bez zbytocnych bachoriek jehdusaludi,alebh nepokladal za tych,ktorym nadisiel cas...Ved viete,co myslim...

dudos
12. sep 2018

@dadomon my s manželom nestaviame Pána Boha a ani Ježiša do pozície niekoho kto sa hnevá. Keď ma drobec x krát neposlúchne, tak mu len poviem, že Pán Božko a Ježiško sú smutní, keď vidia túto zlobrovinu čo robí. Nikdy som mu nepovedala, že sa hnevajú. Tiež sa ma už pýtal, že kde bol pred tým ako som ho mala v brušku. Hovorím mu, že bol v nebíčku s Pánom Bohom a Ježiškom, že sa na nás pozeral. Tak možno, to pre to aj tak prijal, že od Pána sme prišli a tam sa aj vrátime.

anabella111
12. sep 2018

..nakreslili sme si nebo....naadhernee..plne kvetov..motylov s velkym slnkom..a v nom jeziska..anjelov..babinu a nasho psa a aj jeho psiu mať..co ho uz cakala v nebi)))...a tesili sme sa..ze sa spolu raduju a my sa raz budeme radovat s nimi...Nebol ziaden problem..aby mala uverila..ze babi je v nebi stastna aj so vsetkymi a caka trpezlivo na nas..kym si prezijeme tu svoj pekny zivot...Slovo smrt strasí aj dospelych..a kazdy jeden clovek potrebuje nejaky pekny obraz..A ona mi uverila...lebo ja neklamem...ja na nebo verím...

pininka
12. sep 2018

To asi zavisi aj od dietata, aj nas najstarsi sa rozplakal ked sme mu vysvetlili ze raz kazdy zomrie, ale neskor s tym uz bol v pohode. Mladsi to ma v pate, registruje to, ale nijako extra to nerozobera. Nemali sme problem ani ohladom vianoc a nosenia darcekov, niesom zastancom aby sa to umelo natahovalo. Skor normalne rozumne vysvetlit. Mna teraz skor mata to, ze s tym najstarsim uz by sme mali prebrat otazku dospievania, teda do detailu,kedze vacsinu uz asi rozobrali medzi spoluziakmi, co si mysli aj moj muz, ale ja by som bola nerada aby si myslel o niektorych veciach nieco ine nez by si naozaj. Mal. Asi to ostane na mne a teda ani som.neverila ake tazke bude vobec zacat.

ressankajanka
12. sep 2018

@dadomon Držím palce, nech to synčekovi vysvetlíte čo najlepšie, tak, aby to ladilo s vašim presvedčením, aby to poňal ako súčasť života. Tiež som veriaca a chceme malého vychovávať vo viere v Boha, ale je ťažké vysvetľovať niečo, za hranice čoho sami nevidíme.

zafir01
12. sep 2018

@dadomon moj syn mal 4.5 roka, ked mu zomrela sestricka . zomrela par dni pred terminom porodu, cize on ju realne nevidel, ale citil cele tehotenstvo a na vsetko sa pripravoval, tiez je velmi citlivy a vnimavy .
sme tiez za to, aby sa detom nerozpravali zbytocne basnicky... niektorí z nasho okolia mu hovorili ako jeho sestricka slakdo navzdy zaspala ( wtf ??? zaspala ? ma sa on potom bat zaspat, aby to enbolo navzdy ? ) to smo stopla. jendoduchos me mu realne vysvetlili, co sa jej stalo, koli comu a komu sa jej to stalo . a bez pristupu kyslika a zivin sa neda zit a clovek zomiera .

netusim ci ste veriaca rodina. ja nie som, manzel je . syn bol aj na pohrebe . videl ako niesli rakvicku, absolutne netusim,ci sa do nej aj pozrel, kedze si vela tych dni nepamatam. plakal, preco sa to muselo prave jej stat. vecer som mu vysvetlila, ze je z nej mala hviezdicka, a moze sa jej kedykolvek prihovorit . jej telo je uz sice prazdne, no dusicka sla niekde do neba a teraz dava nanho , na nas pozor ako maly anjelik .

teraz je zas nieco starsi a rozumnejsi. v lete bols vedkom toho ako na nitrianskom rudne vytahoval 16 rocneho chlapca utopneho z vody a ozivovali. vie, ze ak niekto zomrie, je to navzdy, ze kazdy zomrieme, jeden ako mlady, iny ako uplny starec. a hovorili sme mu aj to, ze nema zmysel sa nad tym zamyslat, lebo je to zbytocne. myslim, ze pochopil pointu . vie ze existuju choroby, nehody, a ze starneme.
nerozopravam mu o kralovstve nebeskom. len mu poviem, ze ak raz odideme z tohto sveta, neznamena to, ze po smrti nic ine neexistuje, ale ze to sa my nedozvieme, lebo to co je, ked zomrieme, zistime az ked zomrieme...
a potom vzdy sa to snazim otocit na nieco prijemne, aby sa tym uz nezaoberal, nieco na sposob toho, ze si musi uzivat kazdy den zivota a vazit si vsetko co ma .

anabella111
12. sep 2018

Jeziska..ako nositela darcekov sme ani nevylucili....Vedela uz..ze on je taky dobrý..ze az ziari..a my ho nemozeme este vidiet..aby nam to nespalilo očká...tak ako silné slniecko..az v nebi. Ale on nasepka ludom..ze maju dat niekomu darcek..aby sa potesil..Tak ked mi nasepkal..tak sme ich spolu zadovazili a pobalili..a dodnes verime..(ja 39, ona 17) ze o darceky sa stara Jezisko s nasou pomocou...,,s vierou je zivot lahší"...❤..skoro v kazdej zavaznej diskusii sledujem..ze naozaj veriaci clovek je oslobodeny od mnohych dilem v zivotnych rozhodnutiach...za to som vdacna.

zafir01
12. sep 2018

@anjika44 to mi je luto, ake mas prognozy ? vie tvoj maly, tusi, ze jeho mamina je chora ?

lubi40
12. sep 2018

@dadomon moj bude mat 4 roky a tiez to riesi. Pyta sa , ci vsetci zomrieme, kedy zomrieme a pod. Tak sme mu povedali, ze vsetci raz zomrieme, ale nemusi sa bat, lebo to este dlho nebude. Vysvetlili sme mu, ze kazdy starne a ked je telicko unavene, tak clovek zomrie a je to tak pre telicko lepsie, lebo by sa tu iba trapilo. Zobral to v pohode.

eeffka
12. sep 2018

@dadomon prepac ale 4r dietatu treba uplne normalne oznamit ze ludia casom umru lebo tay je kolobeh zivota, stari ludia umieraju, deti sa rodia.
kam pojde po smrti? na cintorin a budu tam za nich chodievat spominat pozostali.
nechcela si bachorky a zmagorila si si dieta... co ste nikdy nevideli prejdeneho vtaka zdochnutu mys? nezazili ste pohreb? ved to su veci zo zivota. Deti to vnimaju ako beznu sucast zivota.

anabella111
12. sep 2018

@eeffka .....jéšmarja.....

eeffka
12. sep 2018

@anabella111 toto pisem dospelej zene, dietatu samozrejme podam jemnejsie ale obsah ostane, ake hviezdicky a oblaciky a "spanok", zeby sa dieta balo zaspat v noci, ze sa neprebudi

anabella111
12. sep 2018

@eeffka ..ja nič..ja len že by som pre úplnosť dovysvetlila aj konecnú fazu s rozkladanim tela a kostniakmi..😁...

bodka13
12. sep 2018

@anjika44 myslíš, že by za jeho vybuchmi a neposlusnosťou mohol byť strach zo smrti, pretože isto vníma, že ťa trápi choroba?

ink
12. sep 2018

Ahoj, zaujímavá otázka, nestíham si teraz čítať predchádzajúce komentáre, ale zaujímajú ma a prídem si ich prečítať neskôr. Ja zatiaľ len za seba poviem, že je dobré odpovedať stručne, prispôsobene veku a nechať viac priestoru pre ich otázky. Konečnosť smrti si však deti vedia uvedomiť až v 10 roku života. Dovtedy je to pre nich úplne abstraktné. Hlavne je potrebné vyhnúť sa metaforám o tom, že taký človek len natrvalo "zaspí" lebo si tým zarobíš na problém s uspávaním dieťaťa.

eeffka
12. sep 2018

@anabella111 aj ta cast bola neskor, postupne ako sa dieta pyta treba davkovat.

anabella111
12. sep 2018

@eeffka ..vobec s tebou nesuhlasim...a uplne chapem tvoj postup..nevylucuje sa to..Je to naozaj len o vnimaní cloveka..zivota a zivota po smrti..Konsenzus vidim vo vôli...vysvetlit to co najlepsie...pekny den Ti prajem☺

ressankajanka
12. sep 2018

@eeffka Keď mi toto ako dieťaťu odpovedal môj otec, poslala som ho do hája a už nikdy sa s ním o smrti nebavila 😂 Aj dieťa môže mať na smrť svoj pohľad, ktorý nemusí ladiť s tým rodičovým 😉 Nechcela som počuť ani báchorky o sladkom uspávaní, bola som len filozofická duša, ktorou som dodnes. Niektoré deti sú zase citlivé na otázky o smrti, porovnávať strach zo smrti mamky so zdochnutou myšou je diskutabilné. A to, že niektorí z nás sme veriaci a opierame sa o Boha - je to naša voľba, stačí rešpektovať v akých hodnotách žijeme.

eeffka
12. sep 2018

@ressankajanka aj ked si taka filozoficka dusa, mala by si pochopit ze ked sa ma dieta opyta tak isto nejdem na cintorin vykopavat pozostatky pre nazorne ukazky ale jednoducho idem po ulici a ked sa ma dieta spyta co to je ? tak je to zdochnuta mys, nie ze mys co nas opustila do vecnych lovist kde sa prehana po zelenych pastvinach s dalsimi kamoskami 😀
smrt je uplne prirodzenou sucastou zivota, nie je prijemna ale je nevyhnutna.
Mna sa tiez dcera opytala ci umriem, a mam jej klamat ze nie? ano umriem aj ked teda dufam ze este mam cas. Uhrali sme to tak ze ano umriem ale az ked bude dospela a bude mat vlastne deti.

ressankajanka
12. sep 2018

@eeffka Ak by si si čítala predošlé príspevky, radím autorke hovoriť dieťaťu pravdu, ako to cíti a rovnako to, že od mala som brala smrť ako súčasť života, môj prvý pohreb prababky sa odohral v 4 rokoch a odvtedy beriem umieranie ako prirodzenú súčasť života. Ale vysvetliť dieťaťu, čo sa deje po tom, nie je jednoduchá záležitosť. A ak si si taká istá, tak gratulujem k objaveniu odpovede na odvekú ľudskú otázku "Kam odchádzajú duše". A klamať dieťaťu, že umriem, až keď budem dospelá? Tomu hovorím zavádzanie. Pretože ja osobne netuším, kedy odídem...

domak2
12. sep 2018

@dadomon moja vecne rozreve svojimi uvahami aj mna 😅 ale minule mi uz povedala, nech jej nic nevysvetlujem lebo ju vzdy rozplacem (temy ako preco si nemoze nechat svoje telo po smrti, ako nas vlastne presne ten Boh stvoril, ake su vyhynute zvierata (vtaka Doda konecne niekto poriadne oplakal) , ze jej budem ale strasne chybat ked zomrem, ze nechce zostarnut a tak. ) Ono vacsinou je rano na druhy den uz v pohode a zmieri sa s kadecim, len nastava dalsi problem ked sa so svojimi novonadobudnutymi mudrostami potrebuje podelit s hocikym na ihrisku 😀

eeffka
12. sep 2018

@ressankajanka vies pre mna je zavadzanie a bachorky napr to , ze moja svokra zavesila mojej dcere 5r ze prababka sedi na oblaciku a s jeziskom sa na nu pozeraju. Hmm a my pritom chodime na prababku pospominat na cintorin. a dcera mala z toho "dozoru zhora" dost blby pocit. Tak svokre muselo byt vysvetlene nech setri dychom, kedze u nas sa ide cestou realizmu. Niezeby to nevedela ale to je uz na inu temu.

terezka1947
12. sep 2018

@eeffka hm...nie kazde dieta ma y oblacika traumu...moje deti vedia,ze ich babky a dedko su uz v nebicku,aj na cintorin chodievame a beru to normalne...jasne,starsi 6r.sa uz pytal,ci aj my zomrieme,atd,atd....ale odpovedali sme,ze ano....ale raz sa v nebicku vsetci stretneme
je dost rozdiel,v co ktora rodina veri
a podla toho sa to aj v kazdej rodine vzsvetluje
normlane dieta pri normlanom vysvetleni nema mat preco traumu
otazka je,ci dospeli tym,ze chcu byt veeeelmi priamy a nezatazovat dieta bachorkami tomu dietatu neprimerane dospelo vysvetlia tu smrt a odchod
dieta postupne ako bude dospievat samo bude klast otazkz,na ktore dozreje a bude sa mu aj realnejsie odpovedat...ale odpovede maju bzt priamo umerne veku a zrelosti

ressankajanka
12. sep 2018

@eeffka To je v poriadku, každý máme iný pohľad na smrť a posmrtný život, nikomu to neberiem 🙂 Len si mi pripomenula ocka ako to bral cestou realizmu a ja som s ním ako dieťa nesúznila. Pre mňa to len bola výzva, aby som v živote hľadala odpovede sama, nie také, ktoré mi boli niekým zodpovedané.

anjika44
12. sep 2018

@zafir01 ja neviem, či tomu rozumie - ale asi bude po mne povahou, len v detstve som vraj taká nebola

dadomon
autor
12. sep 2018

@eeffka aj ja som si to myslela,ze to takto vpohode pochopi,hrdinsky som mu nasukala pravdu...Ake v ranneh spicke sa tazko reaguje,ked tvoje dieta z kazdeho slova o tej zivotnej pravde chyta paniku a upenlivo place,vtedy nemas cas,zachranujes sutuaciu

dadomon
autor
12. sep 2018

@zafir01 v podstate som mu to vysvetlila barovinu,ako tu pise vacsina zien,problem je len v tom,ze to nevie zatial spracovat,nerozumie tomu a preto sa toho boji,verim,ze trisky zabudne a vratime sa k tomu casom,aby lepsie pochopil,uf,je to tazke....mrzi ma,co sa Vam stalo

dadomon
autor
12. sep 2018

@eeffka presne na to davkovanie som pripravena nebola,vzhladom na situaciu

tinapa
12. sep 2018

@dadomon Nám 2. júna nečakane zomrel ocko, môjmu 5.ročnému synovi dedko. Bol to pre nás hrozný šok, nik to nečakal.. Môj syn sa ma pýtal: Kde je dedko? Potom: Kedy príde nazad? a nakoniec: a vráti sa ešte? Celý mesiac vkuse, každý boží deň a ja som mu nemala silu povedať na rovinu, že už sa nikdy nevráti. Zaobaľovala som to do viet, že dedko zaspinkal a je v nebíčku, my ho síce nevidíme, ale on nás určite vidí a budeme mu kývať a rozprávať sa s ním, povieme mu, čo sme robili cez deň a podobne.. Samo.to nie celkom chápal, veď keď zaspal, určite sa zobudí a vráti sa...a keď hovoril, že ho nevidí, tak som mu povedala, že sa pozrieme na jeho fotku a videá..a nech si spomenie, čo všetko s ním robil.. Po mesiaci som to už nezvládala ani ja, jeho otázky- Príde ešte vôbec? Príde, keď budem veľký? Poradila som sa aj s psychologičkou, ktorá mi povedala, nebojte sa mu povedať pravdu, on to nejak spracuje..a pretože už aj však tušil, že sa nevráti..že zaspal navždy, som mu povedala priamo: nie, Ajko, dedko už bohužiaľ nepríde. Samo.sme chodili aj na hrob, doma má mama jeho veľkú fotku v kuchyni, rozprávame sa s ním, teda teraz hovorím o sebe, z najhoršieho sme vonku, teda dúfam, že aj mama, hoci je to tažké....momentálne mi len niekedy povie, že mu veľmi chýba a chcel by ho naspäť.. Ach..

dadomon
autor
12. sep 2018

@tinapa ach,uprimne mi je to luto....toto je tak tazka situacia pre matku,lebo smutis za otcom svojim a zaroven ti je tak velmi luto tvojho dietata,ze sa trapi
vela sil vam prajem

tinapa
12. sep 2018

@dadomon Ďakujem ti!