Ako zabrániť rozmaznávaniu dieťaťa starými rodičmi?
Baby, raďte prosím. Máme takmer ročné dieťa a mam pocit, že sa na ňom začínajú už prejavovať známky rozmaznanosti. Problém je, že starí rodičia skáču ako vnúča píska a mňa z toho ide rozhodiť. Po každej návšteve u nich, máme doma vymenené dieťa, ktoré kvôli všetkému piští, doslova vrieska, odtláča mňa alebo muža, akoby s nami nechcelo byť. Starí rodičia si užívajú vnúča tak, že mu všetko dovolia, dávajú mu jesť veci, ktoré ešte nepapá, vkuse je na rukách, pomaly im demoluje dom a oni sa tvária, že to je v pohode, že to potom upracú. Ozvala som sa x krát, nepomohlo. Akoby ma nikto nerešpektoval. Bohužiaľ, nie je cesta k ním nechodiť, keďže staviame dom, potrebujeme aby dieťa občas niekto postrážil. Ale ja fakt doma netúžim mať rozmaznané a neposlušné dieťa. Cez deň som s ním sama, takže o to ťažšie to je, keďže všetky jeho móresy si odbijem ja a miestami som zúfalá 🙁
@ivangeline ale veď my tam chodíme s ním na víkendy.. píšem, že keď sa ozvem, nikto to nerešpektuje, ako keby som hovorila do vzduchu.. u nás si toľko nedovoľujú.. ale keď sme u nich, “užívajú” si vnúča naplno.. skúšali sme opatrovateľku, nefungovalo to, malý odmieta cudzích ľudí, plakala plakal plakal, chytal až amok..
Prosím ťa čo konkrétne vyvádza že máš pocit že začína byť rozmaznaný? Ja si to vôbec neviem predstaviť totožto sama mám pomaly 11 mesačného ale čo ja viem nejak si to neviem predstaviť
Tiez som zvedava...podla coho sudis rozmaznanost.
Neviem ci rozmaznane. Kazdopadne skusa co vy dovolite. Resp to co ma u babky chce mat aj doma. Ale tak proste doma zakazat.
Ono aj obdobie vzdoru. Ze si bude svoje vydobijat.
A ked nie aj pohrozit starym rodicom ze pokial nebudu respektovat co nechcete aby dieta malo dovolene tak… si sami zabezpecia to ze tam prestanete chodit.
Ak mas pocit ze maju zly vplyv na vychovu momentalne, zaplatte si opatrovatelku ked potrebujes vyuzivat strazenie preto ze staviate. Vzdy su moznosti. A navstevy len spolocne aj s vasou pritomnostou.
Alebo teda som rada ze mi niekto strazi dieta a mam "pokoj" ale nevyplakavam....
má ROK. to správanie je že sa TEŠÍ 🙈
To nie sú moresy ročného dieťaťa. Je ešte malé, nie rozmaznané. Skôr je problém, že Ta starí rodičia nerešpektujú.
Ze nerespektuju co povies? No tak sa ozvi, ze nie si vzduch a nehovoris to stene, a ak to nepomoze, zober si dieta na ruky a vrati sa im, az ta prestanu ignorovat. Manzel ma na to aky nazor?
Veď ma len rok, tak sa správa skoro každé dieta. Bud rada, že ma starých rodičov, ktori dieťa milujú a zahrňujú láskou.
Ročné dieťa nevie byť rozmaznané, či zlé. Ročné dieťa si akurát začína uvedomovať svoje ja, bude sa to stupňovať do 2- 3 rokov a vyvrcholí to obdobím vzdoru. Za toto starí rodičia fakt nemôžu, je to prirodzené a každý sme si tým prešli.
Suhlasim s @konikkon, inac aj u nasich to vyzera nejako podobne, ma tam dovolene veci, ktore doma nie, ale repsektuje, ze niektore veci sa u babky s dedkom mozu (dupanie, kricanie) a doma nie, viackrat sme to vysvetlili , pripominsli a pochopil casom.
Co sa tyka jedla, vacsinou to necham v babkinej rezii a len parkrat som zakrocila, ked to bolo naozaj prehanane. Mne sa ale osvedcilo niekedy povedat nie dietatu a nie babke/dedkovi, napr ked pride s tym ze babka mu da xy, poviem ze nie, teraz nechcem aby si jedol/robil xy, tak pocuvne.
mala som uplne rovnaky problem, u starych rodicov vsetko dovolene, co si zmyslela, to mala, okolo zadku jej chldili od rana do vecera ... bolo to extremne vycerpavajuce dalsie dva dni, kym pochopila ze uz nie je u starych rodicov a ze doma platia pravidla .... teraz ma dva roky, a mam pocit, ze uz zacina rozlisovat kedy je doma a kedy je u starych rodicov ... chce to cas 🙂
Baby ja som nenapisala, že je rozmaznané, len že mam pocit, že sa tomu neho začína trochu prejavovať. Po návštevách si všetko vydobíja plačom, vrieskanim na plne ústa, trhanie, škriabaním, vyrážaním jedla z ruky, hádže sa v kočíku zo strany na stranu. A prosím fakt mi nehovorte, že je to normálne. Keď sme mesiac nikde neboli - lebo dovolenka, choroba, povinnosti - nikdy toto nerobil. Hovorím, že tieto stavy badám po víkendových návštevách.
@colsami opatrovateľka sa neosvedčila..
vyplakávať? Aha, tak mam byt spokojna, že moje dieťa kŕmia presolenými jedlami, svokor mu pchá prst do kávy a ďalších “pochutím”, môže v ich spoločnosti ničit nábytok a pomaly celý dom..
@zuzanka.zuzu tak ak je toto tešenie, čo som popisala vyššie, tak asi ja žijem v nejakom paralelnom vesmíre 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@orangiiina dziiizs, keď počujem tieto kvetnaté reči, ako mam byť vďačná za starých rodičov.. no neviem, keby robili veci proti tvojej voli a bola by si pre nich vzduch, či by si bola naozaj vďačná
@konikkon lenze dieťa je ako vymenené po návšteve starých rodičov.. to je pointa problému.. keď sme dlho doma, je uplne v pohode, po víkendoch je to jedna veľká katastrofa
Chodis tam s nim alebo je tam sam so starymi rodicmi? Mozno ked tam bude s tebou bude respektovat tvoje pravidla.
No ak je to také že cítiš že je zle nedá sa nič robiť len si u starých rodičov pekne dupnúť a povedať jasne a ak treba aj ostro, tu nie je veľmi iné riešenie ale zväčša sa tie deti po čase naučia že doma sa môže iné u starých rodičov iné. Ešte mi prosím povedz čo presne si vydobíja plačom a škriabaním? A to vyráža jedlo z ruky ktorým ho kŕmite či ako? Prepáč že ťa tým obťažujem no naozaj ma to zaujíma. K tým presoleným jedlám a pod. To by sa teda ani mne nepáčilo
Moja svokra sa vyjadrila, že by bola mojim deťom lepšou matkou ako ja. Je tu ale veľké ale! A to, že moje deti ju milujú, za to, že ich tak rozmaznáva a je tu pre nich. Ja som to totiž nikdy nezažila, tak to mojim detom nebudem odppierat len kvôli svojej hrdosti a len preto, že je to svokra a mám s ňou problem. Väčšina detí odchádza od starých rodičov rozkokošené, ale za týždeň sa dostanú na systém a pravidla, ktoré budú mat nastavené doma. Teraz to prežívaš, lebo ma len rok. Ak si vybudujes autoritu a nastaviš pravidlá, nebude robiť doma tie veci, ktoré robí pri starých rodičoch.
Skús dieťa po návšteve natočiť na video - ako vrieska, hádže sa a odmieta jesť. Toto video pošli babkám. Keď ho budú opäť rozmaznávať, pusti im to video znova a vysvetli im, že presne takto sa správa, keď mu všetko dovolia. Vysvetli aj to, že sa tešíš, keď sa z neho tešia, že si vážiš to, že sa mu venujú. Ale popros ich o pomoc vo výchove, lebo ty mu nemôžeš dovolovať každý deň to, čo oni pár dní v mesiaci, inak sa z neho zblázniš.
Ale môžem Ti povedať, že mám tri deti a pri všetkých ten istý scenár pri niektorých veciach. Sladké som nedavala, ale mama aj svokra deťom vkuse tlačili do ruky, lebo však cukor na energiu 🤦♀️ Tam mohli všetko, presne ako píšeš. A márne som vysvetľovala, mali svoje argumenty. Samozrejme, nikdy deti neboli v ohrození ani nič, ale tak vždy som nervózna tam šla aj odchádzala. Ale doma mali svoje pravidlá a našťastie tomu rozumeli. Toto, čo tvoj malý predvádza, to je len obdobie. Vieš, už niečo chce, ale nevie to povedať, vysvetliť, tak je z toho nervny a odnesies si to Ty. Väčšina detí si týmto prejde. A keď si na neho sama, viem si predstaviť, ako sa cítiš. S odstupom času vidím, že môžem byť rada, že mám mamu aj svokru. Dcéry ich milujú a babky sa tiež časom ukludnili. Niekde som musela poľaviť, niekde zase časom ustúpili babky. Ale naozaj si nemyslím, že malý začína byť rozmaznany, skôr netrpezlivý.

Je cesta k nim nechodit. Mas jedno dieta! Mozes tam chodit s nim. Mozes si najst niekoho ineho,kto postrazi. A raz za cas to urcite neuskodi natolko,ze by bolo rozmaznane. Len ty si musis s partnerom ustat svoje pravidla a hranice doma. Prestane casom skusat.