Ako zmeniť správanie 9-ročného dieťaťa?
Dobrý deň, prišla som si pre radu lebo už neviem ako.
Mám doma školáka vo veku 9r. Veľmi klame či už doma alebo v škole, vymýšľa si, vôbec nieje poriadkumilovný napriek tomu že u mňa môže vidieť že každý deň od rána začínam a večer končím so starostlivosťou o dom, jedlo, poriadok, čistotu atď.
Dieťa má všetko počínajúc rôznymi hračkami, elektronikou, športovými potrebami končiac možnosťou chodiť s kamarátmi von na ihrisko. Nič si neváži, skromnosť neexistuje napriek tomu že som ho k nej viedla od malička. Všetko by CHCEL hneď teraz a keď to nieje tak je plač. Plačom si začal u učiteliek vydobíjať lepšie známky, to že nedostane poznámku a pod. Skúšame dohovoriť, už sme viac krát navštívili aj psychológa a však výsledok žiaden. Neviem sa nejako pohnúť ktorým smerom sa vydať, chcela by som ho naučiť viac zodpovednosti, úprimnosti, pracovitosti, skromnosti. Ako a čím začať? Ako by str sa k tomu postavili vy? Čo by ste na mojom mieste robili? Chcem aby z neho vyrástol dobrý a slušný človek. Budem vďačná za radu. A prosím, nenavistne komentáre si nechajte pre seba, naozaj som sa mu snažila od malička poskytnúť všetko v najlepšom vedomí a svedomí, trápi ma že som z neho nakoniec urobila rozmaznaneho chlapca ktorý sa takto správa, každý večer keď zaspí rozmýšľam čo zlepšiť, čo urobiť inak.
Dieta ta ma vsetko..nic si nevazi.. zmenu zacni tam.
Ano dostal od vas vsetko (v dobrej viere), a tak nevie co so sebou, lebo sa zneho stal rozmaznanec ktory ma vsetko a nemusi nic...
Mozno by som skusila prave touto cestou, nie pre vsetky deti su samozrejmosti elektronika, vsetky hracky, moznost chodit kde chce a co chce. Skuste spravit skromnejsi a prisnejsu rezim. Nevazi si to co ma? Tak mu na to siahnite aby si to zacal vazit, ked to opatovne dostane (az ked sa zacne spravat slusne, aj ak by tomu predchadzali sceny).
Doma neporiadok? Vsetko co je neupratane Ti vecer zbalim do velkeho vreca a vyhodim to (alebo daj do pivnice na cas). A hlavne to treba aj spravit. Aby zistil ze jeho ignoracia a neporiadnost a vsetky daldie zle zvyky maju aj svoje nasledky, a proste sa musi riadit urcitymi pravidlami teraz ako decko - aby z neho potom ten slusny clovek naozaj bol.
Musis si uvedomit jednu vec, a to, ze ked mu velakrat na jeho poziadavky povies NIE, tak mu neublizis (aj ked to tak bude vyzerat), ale v konecnom dosledku pomozes. Zaved jasne a strucne pravidla. Za kazde papulovanie ci nevhodny prejav spravania, sám vytriedi jednu hracku a ta pojde prec - bud soc. slabsiemu dietatu alebo predas. A nepolavit v tom. Ak nieco velmi chce, musi si zasluzit. Spravis nejaky kalendar prác a budes odskrtavat, ak na konci mesiaca/tyzdna bude vsetko na poriadku, moze vec dostat (ak to samozrejme nie je nejaka poziadavka ze nove ferari, poznam tie chlapcenske zelania, tiez to mam doma :D
@sheila121 daj adresu, posielam 🙂
To že má dieťa všetko neznamená že "má" všetko. Keď nieco vyvedie jasne že príde zákaz, nebudeš mať xbox, nebudeš mať telefón a pod. A potom príde plač a mne je zo samej seba zle, že som zlá matka, že som na neho zlá. A vyjednávanie: kamaráti môžu, prečo ja nie? Prečo mi toto nedovolíš, keď ten a ten môže?
Vysvetlím, odôvodnim prečo nie, príde plač a o pár hodín (dní?) Znova ta istá otázka prečo on nemôže. Chcela by som aby mi začal viac pomáhať, viac si vážiť veci čo má, ale nikam to nevedie. Pošlem ho upratať? Zdvihne zo zeme 2 hračky a hotovo, ľahne si na posteľ, čo tam potom že je všade bordel? Mama uprace.
Pošlem ho písať nech si to trénuje? Zámerne nad tým sedí aj niekoľko hodín, napíše to otrasne, samá chyba, radšej sa bude do blba pozerať von z okna, len aby nerobil to čo som povedala. Zvýšim hlas ? Nepomôže, jedným uchom dnu, druhým von a výsledok nič. Veľmi sa mi páči keď mi moja starká rozpráva ako to mali oni ako deti, ako museli pomáhať, v podstate nič nemali no i tak boli šťastní. Chcela by som to aj pri nom dosiahnuť, ale potom sa tak zamyslím ako? Ako to urobiť, v súlade s dnešnou dobou aby to všetci naokolo nepovažovali za "týranie a detskú prácu" ?
Na jednej strane by som mu Chcela zaviesť režim taký aby mu to do života aj niečo dalo, aby sa vedel sám o seba postarať, porobiť si... na druhej strane sa bojím že ma bude nenávidieť keď taky režim zvolím🤦♀️
Skus zrkadlenie. On ta nepočúva? Ty ho nepočúvaj, keď bude niečo chcieť. Keď sa bude sťažovať, povedz mu ze ty stale čakáš na to upratanie (čokoľvek si od neho chcela) a sluch sa ti zlepší keď to spraví. Neostrila by som to do kriku a nejakeho boja, skôr skúste zapojit humor, lebo ak spolu začnete bojovat v puberte to bude hrozne. Ukáž mu, že ta nevie rozhodit, ale trvaj na svojom.
Treba si uvedomit, ze si rodic a nie jeho kamoska. Proste ho vychovavas a teda nejake hranice nutne potrebuje, inak to dopadne zle. Moje deti maju hranice a neda sa povedat, ze nas nenavidia, naopak-ja myslim, ze ak takto dalej budes pokracovat, tak ziadnu vdaku necakaj, ani nic podobne.
Jednoducho si ho rozmaznala, dieťa nie je a nemá byť šéf. Keď sa hodí o zem a bude za niečo revať nevšímaj si ho, pusti si hlasnejšie televízor. Keď sa upokojí môžte sa porozprávať.
ahojko za mna ma vsetko a nic nemusi, aj ked mu nieco kazes spravit tak spravi len na polovicu... sama to pises. ako moze byt dieta skromne ked ma vsetko... za mna jasne nastavit hranice a nestresovat sa z toho ze si "zla" mama, nie nie si, si najlepsia mama ktora sa snazi z dietata vychovat spravneho mladeho muza, ktory nebude hnily a lenivy a vsetko nech a na svojej zene...
za mna si nastavte pravidla toto vtedy toto vtedy najprv spravis toto a toto a potom mozes toto, ak to nespravi "trest" (nemusis ho byt, kricat, staci len stat nad nim a trvat na dokonceni) je to este dieta takze viac menej nevie robit veci same a dokonale. ked mu povies uprac on uprace na na urovni svojho veku. ja vojdem do izby a hovorim, toto dvihni a daj na svoje miesto, toto uprac tam toto sem nepatri daj to na svoje miesto... takymto sposobom ho naucis ako si ty predstavuje napr. poriadok v izbe. nezabudaj ze je to 9r. dieta, ty si v tom veku asi tiez 100% neupratovala a nepomahala doma. treba to dieta naucit.
apropo co sa tyka vydierania a klamania... to sa naucil asi od vas (nie ze klamete.., ale skor dovolite mu a akceptujete jeho klamstvo). mozno sa vas boji, alebo vie ze vas obmakci, alebo vie ze ked zaklame nebudete zistovat pravdu... pricin je vela. preto treba tie pravidla.
ak vas vydiera ze kamarati mozu... argumet oni ano ty nie, ty si moj syn a tu budu platit moje pravidla, ked pride kamarat k nam tiez si nebude robit co chce ale prisposobi sa nasim pravidlam.
drzim palceky
Uplne zasadne pravidlo je: ked nieco povies, tak to plati. A stat si za tym.
Ked nakazes upratat si izbu, tak nebude mat nic - tv, mobil, plejko, jedlo, proste NIC, kym ju neuprace. Aj keby to malo trvat tyzden.
Mam doma tiez extremneho tvrdohlavca a nic ine nezabera. Len si dosledne trvat na svojom.
Napise to skaredo? Nech sa paci, tak znova. A znova. A znova. Az kym sa nebude snazit a nebude to tak, ako ma byt.
Na zaciatku to potrva dllhooo, ale ten uspech bude stat za to 🙂
Su viac narocne deti a menej narocne deti. Ale stale su to len deti a skusaju kam mozu zajst. A zajdu presne tak daleko, ako ich nechame zajst
@soldi no presne.tiez som bola v situacii ako autorka.zmenila som pravidla,kazdy jeden den trvam na tom,co je dolezite,ziadne vynimky.ak treba,trest v podobe zakazu rozpravok,sladkosti.system odmien nefungoval,bolo mu to jedno.a nejak si zvykol,ja som prestala kricat a vsetci sme stastnejsi a menej vynervovani.a darceky len na sviatky.a este ked sa ti nechce,dobre,nechce sa ani mne.a bolo vybavene,ked som zrazu nechcela nic,rozmyslel si to.
@ciernysokol presne tak. krik ani rozculovanie sa nepomoze 😀
booze, doteraz pamatam na ten slastny pocit, ked som povedala detom nech si idu upratat detsku izbu a oni sa zobrali a sli a upratali a nemusela som sa hadat, presviedcat, vyhrazat sa. stacilo povedat. kazdy jeden raz to povazujem za taky mensi zazrak 😀
my mame 9 rocnu dceru. Nema ani mobil, xbox, playstation, pc nic....Ja viac menej nechapem, naco by to vsetko mala mat. Ked zacne cestovat do skoly, budu bud hodinky alebo mobil, ak by nahodou nestihla bus, nech da vediet... Ale k veci. Ona tiez ak nie je po jej, reve, zduva sa, nebavi sa. Proste skusa. Treba si stat za svojim "NIE" a hlavne obaja rodicia (ak ste spolu, necitala som komplet diskusiu). Ak chce pozerat telku, musi mat ulohy, zbalena do skoly, upratane. Ked nema, nema telku. Staviame svojpomocne dom, cize priznam, ze mame na nu posledny rok menej casu, kedze finisujeme, ale zapajame ju do prac, ktore zvlada. Je aj stastna, ze sa jej nieco podarilo, zaroven sme stale spolu a ma v nas oporu. Zacni postupne, nie ze vsetko mu zrusit naraz, ale treba hranice. Nedavaj si za vinu, ze si zla matka alebo nieco, dieta potrebuje aj "svoj svet" ale musi poznat hranice a vediet, ze si nemoze takto dovolovat a vynucovat si vsetko. Aj sme jej vysvetlili, ze teraz nemame financie na rozhadzovanie a ze hracky, darceky, mimoriadne veci su len na sviatky, alebo ako odmena 🙂 Pochopila nastastie. Mna tiez mrzi, ze sme nemohli na dovolenku, ze nema najnovsie veci, ale na tom svet nestoji 🙂

Mám tri deti a takto sa teraz správa 7 rocny ,dupe ak nie je podľa neho .ja mu vysvetlím a zároveň si to niekedy nevsimam ,veľa sa mu venujem ,proste nech myslí na to aby robil zle ...a jeho staršia sestra taká nikdy nebola tak neviem kde a v čom je chyba .moc som neporadia ale verím ,že ti je len obdobie