Ako zvládať detský hnev a stanoviť hranice?
Dobrý deň, syn bude mať 5 rokov a posledné mesiace opäť skúša hranice a záchvaty má za všetko. Napríklad typické pre neho je že v obchode chce sladkosť. Máme limit jedna malá sladkosť alebo sladký jogurt a podobne. Potom zbadá niečo iné, má možnosť vymeniť za tú prvú vec ale nie on chce obidve sladkostí a spustí rev. Nikdy neustupime ale on je schopný revat pol hodinu až kým sa neúnavy. To ako naveky bude takto revat? Aj doma máme takýto problém že chce hru na mobile odkedy videl u suseda ale nemá povolené. A každý deň skúša revom dosiahnuť aby sme mu hru dovolili. Ja nechápem kde robíme chybu. Poraďte ako mu vysvetliť že revom u nás nič nedosiahne. Ja nikdy nevidím žeby deti takto vyvadzali ako náš, maximálne nejaké menšie 2 ročné. Ďakujem
@anonym_autor že či povieš to aj dodržiš a nepovoliš
@minenkaa no veď práve píšem, že neustupime . Takže neviem ako ďalej reagovať keďže to u neho nefunguje
@minenkaa no veď práve píšem, že neustupime . Takže neviem ako ďalej reagovať keďže to u neho nefunguje
@anonym_autor čo nefunguje? Tak ale raz prestane revať, nie? Treba byť len dôsledný a nepoľaviť. Časom pochopí, že si revom nič nevydobije
@anonym_autor neustupit. A ak reve doma, poslala by som ho revat do inej izby, nech nema obecenstvo.
Veď nerobíš chybu, si dôsledná. On časom pochopí že plakať je zbytočne
Je to dieťa a deti proste revu. Nerobí to len tvije dieťa, robí to kopec deti
@anonym_autor skúša. Niektoré deti sú vytrvalé. Proste to musíte zniesť, lebo nikto nemá čarovnú guľu dokedy takto bude vyvádzať ale raz určite prestane. Možno mu vyjadrite podporu že ho chápete že mu to je ľúto že nemá hru ako sused. Normálne mu povedzte chápem , že si nahnevaný, že nemáš aj druhú sladkosť. Vieš aké sú ale pravidlá a za tým objatie ( ťažko povedať kedy toto urobiť či v jeho zachvate alebo až po ňom). A toto robiť dookla a hlavne neustupit. Robíte to správne. Ma takú povahu aj moja bude raz taká. Pre všetko plakať. Nuž ale aj chceme niečo z nich mať nemôžme poľaviť. Robíte to pre neho a v budúcnosti aj pre seba.
@anonym_autor neboj sa, aj väčšie to robia, ja občas poviem môjmu 9- ročnému, či si fakt myslí, že si danú vec vyreve a on že áno, myslí si to 🙂
Autorka, a ry ako naňho reaguje s, keď začne plakať? Lebo je rozdiel, či mu povies: " prestaň plakať, vieš, že ti obidve sladkosti aj tak nekúpim" alebo po 10min plaču ešte dodáš s hnevom, ze "už mi skutočne lezies na nervy, prestaň už, každý sa na nás pozerá", "si nevdacny, iné deti co by dali za jednu sladkosť", atď...... Alebo reaguje s na plač sucitom a empatiou avšak zachovaním hraníc "chápem, že si teraz sklamaný.... Vidím, že si sa teraz veľmi nahneval, že nemôžeš aj cukrík aj čokoládu.... Je to pre teba ťažké.... Najradšej by si zjedol cukrík, čokoládu a za tým ešte aj bábovku, však? Kľudne si poplač, máš právo byť smutný.... Ak potrebuješ objatie, som tu pre teba".
@anonym_autor Kamarátke zabralo v obchode to, že povedala synovi, že mu celý týždeň nekúpi nič v obchode - žiadnu sladkosť/ani nejakú drobnosť, ak neprestane vyvádzať pri nákupoch, zabralo to až keď raz takto mesiac bol - ako začal vyvádzať rýchlo nakúpila - jemu nič a ak neprestal vyvádzať ani vonku išli rovno domov - ale pri ňom to už bol extrém nielen v obchodoch - mal v revaní výdrž aj vyše hodiny 🙈, potom mu konečne došlo, že s revom to nikam nedotiahne a prestal. Dosť pomohlo aj to, že bol za jedno v tomto s ňou aj jej muž a zvyšok ich rodiny, lebo už mali všetci dosť toho revu - takže si u nikoho z nich nedokázal nič krikom a revom vydobiť. Keď plakal normálne to reagovali inak, len keď išiel do extrému, tak museli takto.
@anonym_autor neorbíš nikde chybu, sú deti, ktorým stačí vysvetliť a neplačú, sú deti, ktoré si skúšajú niečo vyrevať tri krát a pochopia a sú deti, ktoré to skúšajú vytrvalo pomerne dlho a to aj vtedy, keď vidia, že rodič neustúpi a neustúpil nikdy ani súrodencom. Ak sa ti dá, nejaký čas ho do obchodu neber vôbec, viem, že to nie je trvalé riešenie, ale vysvetli mu, že do obchodu nemôžeš brať päťročného, ktorý sa nevie správať. Ak reve doma, pošli ho do izby, keď skončí, môže sa vrátiť. Revať môže, nech sa páči, ale vy nie ste povinní ho počúvať. Snaž sa byť kľudná aj pri jeho amokoch, viem, že je to ťažké, ale tvoj pokoj je vtedy veľmi dôležitý. Možno pomôže skloniť sa k nemu a povedať mu napr. v tom obchode, že dohoda bola iná, alebo doma, že hru skrátka hrať nebude, aj keby reval do rána. Mimochodom, ako vie, že ju máte v mobile? A skutočne si nikdy nič nevyreval ani u manžela, u babky? Možno o tom ani nevieš
V mojom okolí je veľa detí čo takto revom si dosiahnu čo chcú, či sladkosti alebo hračky. Rodičia nemajú trpezlivosť vysvetľovať deťom že nemôžu všetko mať na čo len prstom ukážu, ale všetko im kúpia len aby prestali revat. To by si mala vidieť aké sú niektoré deti vychcane a ako mávajú rodičmi. Nejedna kamarátka má takto celú detskú izbu napratane hračkami a blbostami čo deťom všetko kúpia.
@anonym_autor syn ma 7 a teraz zacinam mat dojem,ze uz to pomaly ustava :D a chape ,ze ked pobiem nie,tak je to nie..takze neboj,raz to prejde.
Dobré je, že neustupujete, bolo by vhodné po príchode domov dať ho aj do kúta, vysvetliť mu že kvôli jeho správaniu, ktoré je neprijateľné a potom sa rýchlejšie spamätá.
@anonym_autor By som mu zaviedol ze 1 sladkost, chce druhu mozes si vymenit. Zacne revat? ak sa nevies spravat nebude ziadna sladkost. Mas 30 sekund prestat a vybrat si.
:D

@anonym_autor že či povieš to aj dodržiš a nepovoliš