icon

Ako zvládnuť nevychovaného trojročného syna?

Dnes o 17:28

Idem si trošku vyliať srdce, možno tu nenájdem pochopenie, skôr odcudzenie, ale skúsim.
Mám trojročného syna. Ktorý je ale by som povedala veľmi zlý. Neviem či som zlyhala vo výchove, alebo prečo. Často ma bije, ťahá za vlasy, škrabe, kuše. Na ulici mi urobí hanbu, keď mu nieco nedovolím, že sa hodí na zem a reve. Dnes mi praskli nervy a rovno na ulici som mu dala jednu slabšiu facku a nakricala na neho, lebo sa nevedel v autobuse ovládať. Plný autobus ľudí, ja ho posadím, nech si sadne, ale nechcel, hodil sa na zem a reval jak besnyy, že som radšej vystúpila s ním. Jeho otec sa mi smeje, že ho nezvládam, že ho neviem vychovať, že nemá predomnou rešpekt, že raz mi bude po hlave skákať. Keď mi robí niečo zle, sa z toho smeje. Každý deň počúvam, že je nevychovaný. Ja už nevládzem. Do toho nám ešte popôrodnú depresiu, ktorá mi po 3 rokoch ešte neprešla, a fakt mi nerobí dobre to neustále kritizovanie ako som zlyhala vo výchove. Mám chuť sa zbaliť, odísť, zabiť sa, alebo už fakt neviem čo. Alebo syna dať do DD. Alebo je to nejaká porucha? Už mi napadlo či nemá autizmus. Mám sa poradiť s pediatrickou?

Strana
z2
januska12323
Dnes o 17:33

Keď je pán otec taký múdry nech ti ukáže ako sa ma vychovávať. A ty vyhľadaj odborníka, depresia nie je sranda.

anonym_f1faaa
Dnes o 17:34

@anonym_autor netráp sa a porád sa s psychológom, výmenný lístok nepotrebuješ. Bude to dobre. Tiež som to tak mala a dcéra má ADHD a autizmus. Nie za všetko môže výchova. A mužovi povedz, nech sám skúsi, nech sa páči daj mu syna na celý deň, nech ukáže aký je otec a nech ho lepšie výchova.

anonym_2c51a7
Dnes o 17:36

A otec robí čo? Bude zrejme trochu jednoduchší keď sa smeje svojej žene keď nezvláda spoločné dieťa. On ho ako vychováva? Syn si k nemu dovolí? Nechcem robiť hneď závery z krátkeho textu ale asi nemá dieťa úplne najlepší príklad/prostredie a správa sa ako sa správa. Ty sa na popôrodnú depresiu liečiš? Porieš svoje problémy, daj do laty chlapa a potom rieš dieťa s pediatrom/ psychológom.

pribinak
Dnes o 17:37

Máš poporodnu depresiu …..k psychiatrovi chodíš? Liek máš?

anonym_22843c
Dnes o 17:37

@anonym_autor autizmus nie je nevychovanosť.

autor
Dnes o 17:39
@anonym_f1faaa

@anonym_autor netráp sa a porád sa s psychológom, výmenný lístok nepotrebuješ. Bude to dobre. Tiež som to tak mala a dcéra má ADHD a autizmus. Nie za všetko môže výchova. A mužovi povedz, nech sám skúsi, nech sa páči daj mu syna na celý deň, nech ukáže aký je otec a nech ho lepšie výchova.

@januska12323
@anonym_f1faaa on si vybudoval rešpekt, pri ňom si nedovolí to čo pri mne.. preto o mne hovorí, že ja som veľmi taká mäkká na neho

selena_luna
Dnes o 17:40

Trojrocne deti sa klasicky hadzu o zem za kazdu hlupost, aj ze zle prekrojis chlieb ci zle zlejes caj. Skor liec svoju depresiu cez ktoru vidis veci ako neriesitelne. A otecko nech sa pochlapi a zacne byt otec.

autor
Dnes o 17:40

Chodí do škôlky a tam na neho nie sú žiadne sťažnosti

selena_luna
Dnes o 17:42
@anonym_autor

@januska12323
@anonym_f1faaa on si vybudoval rešpekt, pri ňom si nedovolí to čo pri mne.. preto o mne hovorí, že ja som veľmi taká mäkká na neho

@anonym_autor a nie makka. Psychologia vravi ze deti uvolnuju emocie v bezpeci. To ze otca sa boji tak radsej nepipne nie je vyznamenanie.

pribinak
Dnes o 17:45

Ako reaguješ keď tá bije hryzie ťahá za vlasy? Čo urobíš ? Povieš?

autor
Dnes o 17:49
@pribinak

Ako reaguješ keď tá bije hryzie ťahá za vlasy? Čo urobíš ? Povieš?

@pribinak stane sa, že niekedy mu to vrátim, alebo mu poviem že to nesmie robiť, že ma to bolí

pribinak
Dnes o 17:53
@anonym_autor

@pribinak stane sa, že niekedy mu to vrátim, alebo mu poviem že to nesmie robiť, že ma to bolí

@anonym_autor Hm, čiže 0 bodov. Tak mala by si uz v predstihu chytiť mu ruky a držať kým neprestane aj za cenu placu
Veď on vlastne nemá žiadnu hranicu

Vtedy keď ho budeš držať, vtedy veľmi dôrazne povedať , že teba nit nesmie a nebude
A potom odísť preč. Nechať ho mužovi, naučí sa, že keď tá buchne potiahne za vlasy, tak odides

Bit ho nemá zmysel, chceš aby tá nebil a ty ho bijes, to je taký začarovaný kruh

Tvoj muž je debil. Ma zasiahnut a nie sa smiať

marek775
Dnes o 18:00

Určite ho daj vysetrit psychologom a aj detakym psychiatrom, a ak bude treba, tak aj neurologom. Cim skor s nim zacnu pracovat (ak je to potrebne), tym lepsie. Nemusi ist o autizmus , behavioralne problemy mozu mat velmi rozne priciny. Ak budete pracovat s psychologom, mozno sa aj ty nieco dozvies, co vam obom prospeje, napr. v komunikacii, pravidlach, hraniciach ...

anonym_799039
Dnes o 18:03
@marek775

Určite ho daj vysetrit psychologom a aj detakym psychiatrom, a ak bude treba, tak aj neurologom. Cim skor s nim zacnu pracovat (ak je to potrebne), tym lepsie. Nemusi ist o autizmus , behavioralne problemy mozu mat velmi rozne priciny. Ak budete pracovat s psychologom, mozno sa aj ty nieco dozvies, co vam obom prospeje, napr. v komunikacii, pravidlach, hraniciach ...

@marek775 v škôlke žiadne problémy nemá, voči otcovi si nedovolí nič
Čo má s tým psychiater či neurológ? Toto je problém matky a nie dieťaťa

andreatytler
Dnes o 18:09

@anonym_autor Tvoj muz nema vychovane dieta. Iba poslusne. Poslucha na slovo ako pes, lebo sa ho boji. Podla mna velmi smutne ked sa dieta boji svojho rodica. To je zastaraly pohlad na vychovu. Poradim ti navstiv psychologa. Nemusis s dietatom. On ti poradi novodobe metody respektujucej vychovy kedy sa dietatu dava taky isty respekt ako dospelemu ale zaroven ta nauci ako si ty vytvoris svoje vlasne hranice ktore nedovolis nikomu prekrocit. Mne pomohla tiez internetova stranka Nevychova. Maju kurz rodicovstva. Vychovavat dieta je velmi narocne. Kazda jedna mama ma pocit ze zlyhava cas od casu.

kitycat
Dnes o 18:39

@anonym_autor pokial ta muz nerespektuje, nebude ta respektovat ani syn. Bohuzial zlyhal muzsky vzor a vychova

euka210
Dnes o 18:42

@anonym_autor uprimne som sa zasmiala nad nadpisom, ze 3r syn a nevychovany...neexistuje. Je to male dieta, nie 12r dieta, ktore uz vie co sa patri a co nie. Este sa len zacina ucit a v 3r ma pravdepodobne obdobie vzdoru.
Musis mu nastavit hranice...neexistuje, aby 3r dieta bilo matku...alebo niekoho ineho...zastavit mu ruku, silnejsie stlacit, razne povedat Nesmies! Ale nebit ho.
Ze sa hadze o zem ked nie je ako chce...no to je bezne v tom veku...aj nas jeden syn to robil. V meste uorostred ulice sa hodil na zem...je to usmevne, ale viem, ze aj na nervy. To treba ignorovat, resp.manzel ho zobral pod pazuchu a sli sme dalej. Nevenuj mu pozornost ked sa hodi o zem, v obchode chod kludne dalej. Ked treba, zober na plece a ideme. Ano, skusa hranice. Nas buchal neskor dverami, bol vybusny, od mala bol "zivsi", teraz je to mudry 12r chlapec, ktory ma rad dobrodruzstvo.
Musis mu nastavit hranice, trvat na nich, vydrzat krik a rev aby zistil ze mu to nepomoze ziskat co on chce. Ty urcujes hranice, nie dieta.
Ked mas depresie, tak chod za dr.

svetlonos
Dnes o 18:44

Keby to ti ludia mali vyryte na cele aspom viditelne pre potencialnych partnerov. SOM KKT ale viem to dobre schovat do svadby, dietata atd. To by bolo super a omnoho menej problemov.

euka210
Dnes o 18:46

@anonym_autor a muz ked Ti nepomoze, ale sa Ti smeje, tak to je cisty debil. On ako otec ma zakrocit tiez, ze mama sa nebije.

haley7897
Dnes o 18:49
@marek775

Súhlasím s @marek775 určite by som išla po podporu s niekym kto ma skúsenosti s podobným správaním. Nejdem tu variť z vody co by mohlo byt príčinou, určite vam ale pomôže odborná pomoc. Veľa detí s podobnými problémami moze mat šancu na normálny vývoj a život (aj ich rodiny) ak im pomôže niekto s praxou a odstupom. Smer psycholog, psychiater.

a0
Dnes o 18:50

@anonym_autor je dosť možné že je to len adhd. Prečítaj si niečo o tom, ako pristupovať k deťom s adhd a správanie dieťaťa - vďaka zmene tvojho prístupu sa môže začať veľmi meniť 🙂 (cpp robia vyšetrenie aj tohto druhu a sú skoro v každom meste), inak keď má tatka kreténa do budúcna si buď istá, že sa správať ako on bude určite.

Určite však dieťa nie je správne udierať, skôr sa vyhnúť vypätým situáciám a zamyslieť sa nad tým, čo si dieťa kompenzuje takým správaním.

danielahamar
Dnes o 19:01

Muža máš debila a to je gro problému, ak nemáš oporu. Správanie malého môžeš skúsiť riešiť psychológom, ale nemyslím si, že je diagnóza. Skôr nemá hranice

anonym_11bd23
Dnes o 19:01

@anonym_autor vyries seba. Az potom mozes riesit dieta. A ano dieta ktore je bez diagnozy je vysledkom tvojej vychovy. Ked mas podozrenie uz davno si mala hladat odbornika.
Ked sa ty nenaucis ovladat, regulovat svoje emocie tak to nenaucis ani dieta.
Kuzlo v tom zvladnut vzdor a hnev dietata je ovladnut svoju reakciu nan. Postupne. Ist mu vzorom.
A co je to slabsia facka? Ze mu nesla krv? Ci iba ze mal cervene lice? Co cakas ze sa stane ked das dietatu facku? Ze “kratkodobo” vyriesis(nevyriesis) problem?

anonym_11bd23
Dnes o 19:08

Prave som si este docitala ze v skolke s nim nie su problemy. Takze ano chyba je potom naozaj v tebe. Ale to nie je vycitka. Kazdy sa to len uci ake je to byt rodicom a kazde dieta je ine. Ale neuplatnuj vychovu minulych generacii.
Precitaj si k tomu nejaku literaturu napriklad alebo je milion videi na youtube proste vyzi benefity dnesnej doby ze nemusis v tom len tapat…mne osobne vzdy pomaha ked si to ja viem v mojej hlave nejako logicky vysvetlit preco sa dieta sprava tak a tak a preco reaguje pre mna “nepochopitelne”.
Dospelacky mozog nechape ten detsky, uz si to nepametame ze aj my sme mali take rozmyslanie. Naucit sa chapat tie krizove situacie ti urcite trochu pomoze a budes vediet aj zareagovat vhodne k POVAHE tvojho dietata.

katka533
Dnes o 19:29

Ano kazde nevychovane cudne decko je autista. Nastuduj si nieco o autizme a priznakoch najprv

danielahamar
Dnes o 19:34
@anonym_11bd23

Prave som si este docitala ze v skolke s nim nie su problemy. Takze ano chyba je potom naozaj v tebe. Ale to nie je vycitka. Kazdy sa to len uci ake je to byt rodicom a kazde dieta je ine. Ale neuplatnuj vychovu minulych generacii.
Precitaj si k tomu nejaku literaturu napriklad alebo je milion videi na youtube proste vyzi benefity dnesnej doby ze nemusis v tom len tapat…mne osobne vzdy pomaha ked si to ja viem v mojej hlave nejako logicky vysvetlit preco sa dieta sprava tak a tak a preco reaguje pre mna “nepochopitelne”.
Dospelacky mozog nechape ten detsky, uz si to nepametame ze aj my sme mali take rozmyslanie. Naucit sa chapat tie krizove situacie ti urcite trochu pomoze a budes vediet aj zareagovat vhodne k POVAHE tvojho dietata.

@anonym_11bd23 v škôlke vôbec nemusi byť problém, príde domov a vypustí

anonym_11bd23
Dnes o 19:39
@danielahamar

@anonym_11bd23 v škôlke vôbec nemusi byť problém, príde domov a vypustí

@danielahamar dnes ani posledne dni v skolke nebol a podla autorky s nim bol dnes aj tak problem

mane01
Dnes o 20:05

@anonym_autor chod sa poradiť k psychologičke, vyzerá to, že ako rodičia obaja zlyhávate, ale dá sa to naučiť. UPSVaR ma psychologicku, alebo si naštuduj, k výchove je kopec literatúry.

anonym_573e8d
Dnes o 20:14

@anonym_autor odporúčam Milana Studničku a jeho tím Dovychovať. Ja som od nich absolvovala mentoring "Rodičovstvo bez kriku" a je to super. Ja mám síce doma pubertu, ale funguje to na všetky vekové kategórie. Toto čo ty popisuješ je "úplná klasika". Muž nech tiež sa naučí ako sa má správať otec...

maryetta
Dnes o 20:24

Obdobie vzdoru. Aj skusa co moze. Chce to obrovsku davku trpezlivosti.
A ty sa venuj aj sebe. Potrebujes aj vypnut zo stereotypu. Muz nech radsej stichne lebo ze sa jeho syn boji je druha vec. Tebe po hlave skakat nebude-z toho vyrastie. No k nemu si vytvori odpor.

Strana
z2