Aký máte názor na výchovnú metódu u detí?
Ahojte,mám takú tému,čo väčšina mojich známych má rovnaký názor,len ja mám úplne iný na výchovu detí.Ide o to ako si docieliť aby deti poslúchali a rešpektovali rodičov?Ja som vyrastala v rodine kde rodičia denno denne kričali nadávali a neraz ma aj bili.Kolkokrat aj bez dôvodu.Bolo to hrozné.Povedala som si ,že keď budem mať ja deti,že ja im toto nespravím.Mam 2 detičky,ľúbim ich najviac na svete.Ked treba x krát vysvetľujem,mám trpezlivosť na ne,máme da sa povedať kamarátsky vzťah.Deti sa neboja ísť za mnou a zverovat sa mi s barscim.Vzdy ich vypočujem,keď viem poradim.No okolie(kamarátky a švagriná)ma nechápe,hovoria že ony by takto nerobili.Ze ony navrieskaju na deti lebo neposluchaju a rozkazuju im čo majú robiť.Ze rodič má rozkazovat a dieťa splniť úlohy.Ked nesplní kričia na ne,občas aj bitka padne(na zadok alebo ťahanie za vlasy, facka).Skrz to čo som ja prežila ako dieťa,je mi ľúto tich deti.A radšej sa k tej téme nevyjadrujem,lebo by sme sa len pohádali v názoroch,čo nechcem.Co si o tomto myslíte vy?
@gagik práve dnes som čítala o Z.Prednej článok, ktorý bol aj s týmto spojený. stačili mi tam niektoré jej vyjadrenia. opätovne som si o nej urobila názor 🙂
@gagik Nemáme homeschooling
@doriiis ved to je ok, ale cloveku sa niekedy v zivote stane aj nieco zle, mozno nieco nevie zvladnut sam a potrebuje cloveka kt sa zdoveri, ktory ho bezvyhradne prijme. Ja proste chcem byt takym clovekom pre svoje deti. To neznamena, ze chcem vychovat neschopakov, co so vsetkym pobezia za mamkou. Pre mna je najkritickejsi vek puberta, nechcem aby si moje deti vymyslali a klamali mi, len aby nwbol pruser. Pozri ja ti neberiem ani tvoj nazor ani sposob ako vychovavas deti a zijes svoj zivot. Len sa snazim vysvetlit, ze sa to da aj inak a respekt sa da budovat aj na zaklade inych veci ako je strach alebo nadradenost.
Ja neviem, ale mam pocit ze toto akoze trpezlive a pokojne vysvetlovanie nefunguje. Ano, moje dieta dostalo aj po zadku,jasne ze som ju neprizabila alebo neviem ako zbila. A povedzme si pravdu, cez tu plienku to ani necitia. Aj zvýšim hlas. Ak 5krat nieco poviem a nic, bohužiaľ. Ja neuplatnujem ziadne tyranie ale ani toto "milucke" dohovaranie. Ak mate deti,ktore to chapu a respektuju ok super parada. Kolko je takych deti? Ja skor vidim v mojom okoli toto dohovaranie, deti totalne na haku a nevychovane. Bohuzial,lebo rodic nechce byt zly. A potom zrazu je z dietata autista a adhd lebo nevie zvladat hranice a ani nic. Bez rešpektu voci ostatnym. Ved deti mozu, ved su to len deti. Pardon toto bolo mozno trochu mimo temy...
@doriiis preco by to mala byt loz? Pre mna tu moja mama vzdy bola a verim tomu, ze kym bude zit, tak tu pre mna bude. Mne prave toto pridava do zivota tu sebaistotu, dravost a odvahu, lebo viem ze aj keby sa hocico stalo najdem “doma” pochopenie a nie odsudenie a posudzovanie. Naozaj nie som vdaka tomu nesamostatna alebo nebeham za mamou pri kazdom probleme.
A este pomimo. Velmi sa mi paci,ked sa rodic ospravedlnuje dietatu, ze mu musel nieco zakazat. To keď vidim, idem do kolien
@doriiis nie ale mam o10 rokov mladsieho brata, takze som mala jeho pubertu z prveho radu a ako som tu spominala nasa mama mala rovnaky pristup k nasej vychove ako tu opisujem. Pre mna je toto taka posledna karta, ze ty nemas vlastne dieta v puberte, tak nevies o com rozpravas 🤷🏼♀️
@jankaa26 ja ti opisem len jednu z mnohych situacii pre priklad. Boli sme naposledy na palacinky, mala bola hladna a zacala byt podrazdena, spekulovat a hulakat ze ona uz chce jest hned atd, klasicke detske veci. Namiesto toho aby som na nu hulakala alebo dostala po zadku som jej vysvetlila, ze musime pockat kym teta palacinky upecie a prinesie a ze aj ked si ich robime doma trva to nejaky cas. Nepomohlo to a stale si isla svoje 🤷🏼♀️ Tak jej hovorim, ze ostatni ludia si sem prisli oddychnut a v klude sa najest a ze vsetkych vyrusujeme. Dala som jej na vyber, ze bud sa ukludni a pockame alebo sa mozeme obliect a ist domov bez palaciniek. Na to mi uz povedala, ze teda palacinky si prosi. Tak som jej zatial ukazala video z vystupeni co mali pre starych rodicov a bolo vybavene 🤷🏼♀️ Ja som este nevidela dieta kt bolo v amoku alebo v zachvate placu, dostalo by na zadok a ukludnilo by sa z toho 🙈 pre mna je spatna vazba to, ze vidim ako si ona z toho berie priklad a ked sme tam vcera boli zas a chlapcek pri vedlajsom stole robil cirkus, isla za nim nech nie je smutny, ze palacinky urcite pridu a ze vyrusuje ostatnych. Pozerali na nas ako na zjavenie a nakoniec sa ale aj jeho rodicia pousmiali a maly sa ukludnil.
@natalala ...áno aj ja mám mamu,aj otca.Ale v živote som mala mnoho chvíľ,keď som sa musela spoľahnúť iba na seba samú a nešla som za nimi.A nie preto,že som sa bála alebo niečo.Ale preto lebo ma rodičia naučili,že za svoje rozhodnutia si zodpovedam sama,že za svoje úspechy a neúspechy vďačím iba sebe.Takze áno,pre mňa je toto čo učíte svoje deti úplná lož.
@jankaa26 jasne aj pre mna je nepripustne napriklad keby nieco nicila alebo ublizovala inemu dietatu, rozdiel je len v sposobe riesenia situacie. Ja sa len snazim vysvetlit, ze ked niekto na svoje deti nekrici, nedava mu po zadku a nevyhraza sa, ze ked budu zle necha ich niekde, tak to neznamena, ze si to dieta moze robit co chce. Za mna je proste akykolvek fyzicky trest nepripustny, ani v praci od sefa nedostanes po zadku ak nieco nespravis podla jeho predstav 🤷🏼♀️
@natalala ...a týmto som chcela povedať to,že tým,že učíte deti klamstvám typu,že tu pre neho vždy niekto bude a klamať a vymýšľať si je fuj fuj nepripravujete dieťa na reálny život.A potom keď,sa dieťa/ dospelý do takej situácie dostane,že musí niečo riešiť sám,alebo ostane sám tak je v úplnej riti.Lebo nevie,čo má robiť.Lebo chápem,že ty si čistá duša,ale poviem ti novinku....tam vonku dravym patrí svet a niekedy musíš aj klamať a byť sám.
Po prve, rodic nie je kamarat, rodic je rodic... na kamaratske vzťahy sú kamoši a kamosky.
Dieta ma mat voči rodičovi prirodzeny rešpekt.
A presne ako ti tu píšu ine baby, ja keď počujem ako 100x opakuje matka decku ze no no no, to sa nerobi... a ono to s usklabkom urobi aj 101x a matka sa len priblblo usmeje,🤦♀️ tak to je myslis akoze ta výchova?
Ja malej hovorím 3x, pokial neposluchne, ide sa domov, dostane po zadku a pod. alebo podla situácie. A nie, netyram ju, ale jednoducho nebude si robit co ona chce. Ked poviem ze sa ide domov, tak sa ide domov.
Ako vravel moj dedo, ze jedna vychovna po zadku je lepšia ako hodina presviedčania. A to podotykam ze bol veľmi pokojný a mierumilovný človek! Ale keď sa nedá, tak sa proste nedá...
Plus samozrejme závisí aj kolko ma dieta rokov. Lebo inak reaguje "malkáč" a inak "pubiš". Podla toho sa k nim musis aj ty správať. A v podstate ako sa správaš ty k nim, tak potom aj oni k tebe.
@autorka dovod je aky ze sa k tebe správali vasi tak ako píšeš? Asi ta nebili len tak bezdovodne, hm?
@lienka.7 hej, tiež som uplatňovala výchovný zákon "trikrát a dosť" 😀 absolútny súhlas, iné to bolo, keď bola menšia, iné teraz, keď ňou hádže puberta. každé obdobie vyžaduje iný prístup.
@jankaa26 písala si o palacinkách. s čistým svedomím môžem napísať, že takúto konkrétnu situáciu by som riešila rovnako aj ja. ale také hodenie sa o zem 2,5 ročného dieťaťa v potravinách, pretože ono chce a chce a chce a nič nezaberá a nepomáha.... to si vyžadovalo vytiahnuť pred potraviny a nasekať. no bohužiaľ. zažila to 3x a bol kľud. odvtedy sa mi nikdy na zem nehodila. nikdy neziapala, že niečo chce. nikdy nevyjednávala, nežobronila, nešpekulovala. naopak, poprosila. ak som uznala za vhodné, kúpila som. ak nie, vysvetlila som jej, že prečo dnes nie alebo prečo nie. ostala síce so "zvesenými kútikmi úst", ale bol kľud. ako som reagovala v prvých príspevkoch - máš deti neskutočne temperamentné či tvrdohlavé a vtedy naozaj musí pochopiť, že rodič je autorita a že sú hranice odtiaľ-potiaľ.
@panelacikova ja som nepisala o palacinkach
@doriiis ja nehovorim dietatu explicitne, ze vzdy tu pre teba budem a uz vobec nie, ze budem riesit kazdy problem za neho. Co chcem je aby to dieta malo pocit, ze aj ked bude najhorsie alebo urobi napriklad v puberte nejaky pruser, tak najde pochopenie u rodica (to neznamena ze automaticky achvalim aj tie zle veci kt spravi). Ja vobec nie som naivna ani cista dusa. Osamostatnila som sa este pocas vysky, stale som na sebe makala, nechyba mi ani odvaha ani priebojnost a ani triezvy pohlad na svet. To co som dosiahla ale nebolo na ukor niekoho ineho a ani klamstvami a ani podvodmi. Byt dravy a dosiahnut uspech pre mna proste neznamena, ze by som musela klamat/podvadzat alebo byt tam vonku sama ako pises 🤷🏼♀️
ešte pridám príhodu. sedela som v kabínke na UVZ, boli to otvorené kabínky, zakryté len závesmi. boli tri. ja v jednej, vo zvyšných 2 panie, ktoré sa poznali. jedna hovorila o svojej známej. už nepamätám, či šlo o nevestu alebo dcéru, ale bola úplne hotová a nešťastná. pointa: dotyčná - dcéra (nevesta) praktizovala presne výchovu typu "donekonečnavysvetľujemveďdieťatopochopí". typu: vysvetľovanie, rozhovor, potom už vyjednávanie, odmena.... skrátim to. pani úplne hotová so slzami v očiach (podľa hlasu súdim) povedala, že dotyčné dieťa v 15 zavolalo políciu na vlastnú matku s tým, že ho týra a bije. na matku, ktorá mu celý život len dohovárala a vysvetľovala. jednoducho mu/jej? nepamätám si pohlavie, proste mu to drblo a udal vlastnú matku za niečo, čo v živote neurobila. toľko zo života... tá pani sa v tej "kabínke" normálne rozplakala..
@jankaa26 takze je ok udriet dieta, ktore sa nevie branit, ale dospeleho uz nie je ok udriet? Preco? A do kolko rokov teda “vychovame” a je ok dosahovat svoje fyzickym trestom? Kebyze da jeden dospelak na ulici “po hube” inemu, lebo neurobi co chce alebo sa sprava drzo, tak sa vola policia a riesi sa napadnutie, ked rodic da dietatu na ulici “po hube” z toho isteho dovodu, tak sa to na Slovensku vola vychova 🤷🏼♀️
@natalala ak by moja urobila prúser, doslova prúser, pochopenie nenájde... ono je neskoro totiž v niektorých situáciách dávať pochopenie. či už ide o drogy, nechcené tehotenstvo, atď. nikdy by som dcéru nevychovávala spôsobom, že vždy u mňa nájde pochopenie. no bohužiaľ. ak sa prespí s chlapcom, nech si rieši dieťa, chlapca, aj bývanie. musí pochopiť už teraz, že konanie má následky. a že nie som ochotná žehliť jej prúsery.
@panelacikova uplny suhlas so vsetkym co pises👍👍👍
@panelacikova ani moja nezobroni v potravinach :D prpste chce nejaku blbost, tak jej to vysvetlim, preco nie. Vonku sa mi o zem uz hodila, tak som stala vedla nej a povedala, ze ok ak nechces ist dalej, tak mozeme ostat tu. Za chvilu je tma a bude nam tu cez noc zima a ci nie je lepsie ist domov do tepla a dat si veceru 🤷🏼♀️ alebo teda mozeme byvat tu vonku pri strome ak chce. Postavila sa a isli sme dalej. Vecer pri zaspavani sa rozpravame o tom aky sme mali den a vtedy presne preberame, co bolo zle kedy sme sa zle zachovali alebo zle k sebe spravali. Ja neviem, proste nam toto funguje a nemam dovod zacat ju bit ani kricat po nej a to mam naozaj tvrdohlave dieta, ktore ma na vsetko na svete nazor a trilion otazok za den.

@natalala ach 🙂 dovolím si poukázať na tvoju jednu jedinú vetu: a obcas kricala, ked uz jej pukli nervy.
veď čo si myslíš, že v bežnej výchove je to inak? aj my, "zlé" matky sa snažíme vysvetliť, ukázať, poučiť, zhovárať sa. ale keď dieťa je tvrdohlavé ako mulica a just si urobí po svojom, tak aj nám puknú nervy 😀 a mimochodom, tiež som na ňu v podstate sama.