icon

Aký máte názor na výchovnú metódu u detí?

4. nov 2022

Ahojte,mám takú tému,čo väčšina mojich známych má rovnaký názor,len ja mám úplne iný na výchovu detí.Ide o to ako si docieliť aby deti poslúchali a rešpektovali rodičov?Ja som vyrastala v rodine kde rodičia denno denne kričali nadávali a neraz ma aj bili.Kolkokrat aj bez dôvodu.Bolo to hrozné.Povedala som si ,že keď budem mať ja deti,že ja im toto nespravím.Mam 2 detičky,ľúbim ich najviac na svete.Ked treba x krát vysvetľujem,mám trpezlivosť na ne,máme da sa povedať kamarátsky vzťah.Deti sa neboja ísť za mnou a zverovat sa mi s barscim.Vzdy ich vypočujem,keď viem poradim.No okolie(kamarátky a švagriná)ma nechápe,hovoria že ony by takto nerobili.Ze ony navrieskaju na deti lebo neposluchaju a rozkazuju im čo majú robiť.Ze rodič má rozkazovat a dieťa splniť úlohy.Ked nesplní kričia na ne,občas aj bitka padne(na zadok alebo ťahanie za vlasy, facka).Skrz to čo som ja prežila ako dieťa,je mi ľúto tich deti.A radšej sa k tej téme nevyjadrujem,lebo by sme sa len pohádali v názoroch,čo nechcem.Co si o tomto myslíte vy?

Strana
z7
annm81
6. nov 2022

@777januska777 Je to metaanalýza (analýza dát z viacerých štúdií), teda vierohodnosť výsledkov by mala byť vyššia než v jednotlivej štúdii. Nie, nie je to o tom, že by sa len porovnávali deti z jednej krajiny s deťmi z inej krajiny.

annm81
6. nov 2022

@doriiis
@777januska777
@panelacikova

Znova musím napísať, čo už napísané bolo. Po prvé, jednotlivec v rámci štatistiky má presne nulovú výpovednú hodnotu. Dokonca aj jednotlivec sám o sebe tu veľa nepovie, keďže nemáme alternatívnu realitu, kde by sme mali takého istého jedinca so zmeneným jediným parametrom.

Štúdie robené na vzorkách tisícov a tisícov ľudí ukazujú, že dospelí, ktorí tvrdia, že boli fyzicky trestaní ale nemajú z toho žiadnu traumu, majú horšie skóre v oblastiach ako je iq, sociálne väzby, úspešnosť v škole, v kariére a vo vzťahoch oproti ludom, ktorí takto trestaní neboli. Takže ak sa k vám trom pridá tu na modrom koníku ešte 97 rovnako trestaných žien bez traumy a ku mne nájdeme ďalších 99 podobne netrestaných a spravíme v oboch skupinách súčet jednotlivcov, tak už budeme mať tak veľkú vzorku, že by sa tieto fakty mohli prejaviť. To znamená, že vaša skupina bude mať nižšie priemerné IQ, viac žien v nej bude mať psychické problémy, bude tam viac rozvedených žien, viac žien, ktoré nezvládajú výchovu vlastného dieťaťa, viac žien, ktoré zažili nasilie od vlastného muža, viac žien ktoré fajčia, pijú alebo podliehajú nejakej inej závislosti. A to bez ohľadu na to, že každá z vás troch môže pokojne byt v daných parametroch lepšia ako priemer mojej skupiny, alebo dokonca aj ako najlepší jedinec v celej mojej skupine.

annm81
6. nov 2022

@doriiis
@777januska777
@panelacikova
A zabudla som na to najpodstatnejšie. Ak vy ste v živote naozaj úspešné a tieto tresty sa vás nedotkli, viete s istotou povedať, že vaše vlastné deti budú tiež štatistická výnimka? A teda vám neprekáža významne im zvyšovať riziko problémov vo zvyšku ich života?

panelacikova
6. nov 2022

@annm81 prosím ťa, už nepreháňaj a nehroť to. To, že som capla do maximálne 8. veku po riti, aj to s frekvenciou tak 3x do roka, akože fakt... myslím, že už natoľko obhajuješ tú absolútne nedotklivú výchovu, že už čo je veľa, to je moc. odporúčam opýtať sa svojich rodičov, muža, svokrovcov, či iných členov rodiny, či v živote nedostali párkrát na riť. a ak áno, tak urob prieskum na nich, či sa im neznížilo IQ, EQ a ostatné parametre, na ktoré tu tak horlivo poukazuješ. lebo, pri všetkej úcte, už je to vážne únavné 🙂

annm81
6. nov 2022

@panelacikova Pozri sa, fakty sú na stole, len ty si sa ich rozhodla ignorovať. Uplne rovnako môžeš nechávať malé dieťa samé doma, kým si nakúpiš, môžeš ignorovať autosedačku a dieťaťu na bicykli nedávať helmu. Tak to robili tvoji rodičia a ty si prežila. S najväčšou pravdepodobnosťou by to prežili aj tvojej deti. Len celkový výsledok je ten, že dnes umiera následkom úrazov menej detí ako pre 20-30 rokmi. Nechávaš doma deti samé , nemáte autosedačky ani prilby? A ak máte, prečo? Len kvôli sociálke? Tak ako u nás spoločnosť akceptovala fakt, že autosedačka je niečo čo je nutné, tak inde akceptovali fakt, že biť deti je škodlivé a snáď to niekedy dorazi aj k nám.

panelacikova
6. nov 2022

@annm81 teraz si mi pripomenula susedu. deti vo veku 6, 4 a 1,5 roka. bežne si "vybehne" nakúpiť a to roky. je z domu síce len cca 15-20 minút, ale už keď mali chlapček 3 a dievčatko 1 rok, už vtedy to robila. podľa mňa mohli mať z toho tiež poriadnu traumu, či mama príde, kedy príde.... je zásadne proti fyzickým trestom, no ako rástli a buntošili, došlo aj k tomu. ale keby aj nie. nechať deti vo veku 1 a 3 samé doma pol hodinky mi pripadá na ich psychiku omnoho ohrozujúcejšie, než 1x za pol roka po zadku, keď už im niet rady. takže ako písala predtým aj
@777januska777 nemôžeš jednoducho tvrdiť, že len jeden a ten druh výchovy je ten správny a všetko ostatné je zlé a nevhodné. podľa mňa bolo absolútne nevhodné to, že nechala deti doma a nakúpila. robila to tak aj 2x do týždňa. nemusela. jej manžel prichádzal o 17 domov a pokojne mohol nakúpiť na nasledujúci deň. deti doma, samé, útly vek, bez dozoru.... hlavne, že ich ani raz neudrela (v tom čase, tie po riti prišli potom neskôr, keď už im nebolo rady). vždy pekne vysvetľovala, vždy hodiny rozprávala....
ešte príhoda priamo u nej: chlapec hrýzol mladšiu sestru. vtedy on 4, malá 2 roky, cca. ale že hnusne, až jej šla z líčka krv. niekoľkokrát za polroka sa to zopakovalo. kamoška ako debilná stále opakovala, že nie, to ju bolí, vysvetľovala a neviem čo... až kým sa behom roka sestra nezačala brániť. tak ho zmlátila, že až 😀 potom dostali na riť obaja a bol svätý kľud. toľko k tej výchove, obzvlášť, ak je detí viac a idú jedno po druhom. a to mala kamoška také predstavy o výchove, presne ako máš aj ty.

annm81
6. nov 2022

@panelacikova Otázka nie je, či to tak niekto robí (dnes to robieva neporovnateľne menej rodičov, ako za čias našich rodičov. Jedine by to bolo relevantná otázka, ak by si mala niečím podložené tvrdenie, že rodičia čo deti nebijú nechávajú ich doma samé častejšie ako tie, čo ich bijú.

Otázka je, prečo tieto veci nerobíš ty, keď predsa to tak pravdepodobne robili tvoji rodičia a tebe sa nič nestalo - ak tento argument používaš v prípade telesných trestov, nie je dôvod ho rovnako neaplikovať aj inde.

doriiis
6. nov 2022

@annm81 ...a ako ty vieš,že tvoje dieťa nebude štatistická výnimka?

doriiis
6. nov 2022

@annm81 ...ja mám o dosť staršie deti ako ty.Takze ja už vidím výsledky svojej výchovy.Ked budeš mať pubertiaka a školáčku tak sa o tom porozprávame znova.

annm81
6. nov 2022

@doriiis Štatistická výnimka z čoho? Že bude mať psychické problémy, napriek tomu, že som ho nebila? Samozrejme to neviem. Ale ak má teraz povedzme pravdepodobnosť problémov 20% (úplne náhodné vybrané číslo), bitím to číslo neznížim. Práve naopak, číslo môže nárast napr. na 70%.

Neber si to osobne, ale už asi nemá cenu vysvetľovať, že tvoja jedna osobná skúsenosť neznamená vôbec nič, rovnako ako tá moja... a to som si myslela, že základy pravdepodobnosti sa vyučujú už niekde na základnej škole...

doriiis
6. nov 2022

@annm81 ...no veď preto sa pýtam.Ty nemôžeš vedieť,ja nemôžem vedieť.Len som sa opýtala teba otázku,ktorú si sa pýtala ty mňa.Ako vravím...ja už mám väčšie deti ako ty a ja už výsledky svojej výchovy vidím.Prajem ti aby si aj ty mala tak pohodové,samostatne,šikovné,priebojne a rozumne deti ako ja.

annm81
6. nov 2022

@doriiis Tvoja otázka bola z podstaty faktov, ktoré sú tu predložené, prepáč, ale nezmyselná. Aj tak som ti na ňu odpovedala aj s vysvetlením. Ale ako vravím, vzdávam sa ambície presvedčiť ťa v tejto diskusii

doriiis
6. nov 2022

@annm81 ...tvoje štatistiky sú jedna vec.Zivot a skúsenosti druhá.Ja už mám vychované trošku viac ako ty,takže mám viac skúseností.Ale ty sa riad kľudne štatistikami.

mimka2019
6. nov 2022

@annm81 zbytočne je vám tu niečo písať a strácať čas...ľudia budú vždy odporovať a len málokedy sa nájde zhoda názoru....taká je dnešná doba...ja som napr. jedna z tých, ktorým rodič nikdy nedal po zadku, ani nijako fyzicky ma netrestali...od malička nás učili, čo sa smie a čo nie...a nie som ani rozmaznaná ani nič a áno s mamou mám vzťah na "kamarátskej úrovni"...ale to neznamená, že ju nerešpektujem...skôr naopak...ma u mňa veľký rešpekt...viem sa jej zdôveriť úplne so všetkým...a to vážne úplne...nie je pre nás žiadna téma tabu...tak ako vie, kedy som mala prvý sex, lebo som sa jej s tým zdôverila...tak vie aj o chybách, ktoré som v živote urobila ...vie aj o úspechoch, ktoré som v živote dosiahla....Nikdy nekričala...nikdy nás nebila...nevynucovala si rešpekt "výchovnými" fackami atď.....na druhej strane...moji rovesníci (mám 40)...tí, ktorí mali zákazy, bitky, tresty...a poznám osobne...jeden je vo väzení...druhý kradne...tretia je ako odtrhnutá z reťaze...drogy, prostitúcia...pár z nich už nie je - samovražda..lebo sa nemohli rodičom s ich trápením zdôvreiť...lebo rodičia ich nechápali...trestali...podceňovali...báli sa čo povie mama, otec..lebo ak dieťa nie je podľa ich predstáv, tak je zlé...atď.atď.atď....v škole samé bitky, lebo takto si vynucovali rešpekt od druhých...a to nebol rešpekt...to skôr si vynucovali strach od odstatných...A aby sme sa pochopili a aby sa do mňa nepustili ostatné ženy...netvrdím, že z každého dieťaťa vyrastie niekto taký, ja len opisujem reálnu životnú skúsenosť, ktorú osobne poznám...

777januska777
6. nov 2022

@mimka2019 mňa veľmi udivuje a bude udivovat, ako sa stále musí zachádzať zo všetkým úplne do extrému, neexistuje nič medzi, vždy musí byť jedno alebo druhé. Aj toto je podla mňa prejav nezvladnutej výchovy, ak človek ma pocit, ze veci sú čierno biele. Ano vždy bude mať každý bližšie k jednej strane to ale neznamená, ze môžem robiť to čo robíš ty alebo @annm81. Podľa mňa je to totálne opovrhovanie druhou stranou a áno robí to aj opačná strana tábora, s tým tiež absolútne nesúhlasím. Lebo verím, že kľudne môžu vyrásť aj dobre deti bez bitiek, takže paušálne nebudem odsudzovať "dnesnu" výchovu, len preto lebo je par deti zlých. Takže ak to zvladnem ja, ktorá dostala par po zadku, verím, že to zvládnete aj vy, ktoré ste nikdy po zadku nedostali a nebudete vynášať sudy, keď nepoznáte okolnosti.

doriiis
6. nov 2022

@mimka2019 ...ty sama máš deti?

lienka.7
6. nov 2022

@mimka2019 ako tvrdiť, ze pokial dam decku na zadok ze skonci ako fetak ci prostitútka, tak to je teda silná káva. 🤦‍♀️ To, ze mame nepoviem o každom jednom prde (pardon) vo svojom živote, neznamená ze s nou nemôžem mat super vztah. Mama je mama, kamoska je kamoska, s každou riešim ine "problemy". Ja mam zase skusenost, ze všetky moje kamatatky, ktoré boli s mamou akoze kamosky, skončili tak, ako ty píšeš o deckach, ktoré dostali po zadku. Jedna fetacka, ktorá stavala na panonskej, ďalšia na ulici bezdomovkyna a decka v domove... hm? Kde sú tie kamaratky matky? Preco sa na nich vykaslali pri prvých problémoch ked boli také "kamosky"?

lienka.7
6. nov 2022

@mimka2019 a aby som bola ešte uplne konkrétna, fakt neviem, ako by som sa s mojou mamou bavila napr.o vibratoroch a co mi robi dobre v sexe... ako by som s nou rozoberala ako a ci ma ten chlap urobil alebo neurobil. A to mam s nou super vztah podotykam.
Ale sú veci, ktoré riešim s mamou, a ktoré s kamoškou. Lebo mama je mama, kamoska je kamoska.

doriiis
6. nov 2022

Ja mám zase skúsenosti so ženami,ktorých mama je zároveň super kamoška také že,keď neoznámia mame niečo nové čo majú v živote tak im ich matky čistia žalúdok a psychicky na nich tlačia že:...veď som si myslela,že sme kamošky.Ako volať s matkou každý deň mi tiež nepríde celkom zdravé. A o mamickynych maznáčikoch mužoch sa ani baviť nemusíme...je to hnus

mimka2019
6. nov 2022

@lienka.7
@dorriis
@777januska777

Presne od vás som čakala to, čoho som sa aj dočkala 😂 a zase ste si z toho vzali len to, čo chcete vy. Práveže ja nevidím všetko len čierne alebo len biele 😁 ale ja som sa vyjadrila k tomu, akú mám výchovu ja, a k tomu, čo poznám zo svojho života a okolia.

Neodsudzujem, nesúdim, nestarám sa, je mi absolútne ukradnuté, kto si ako vychováva svoje detí...len vyjadrujem vlastný názor, tak sa do mňa nepúšťajte, vyjadrila som sa tej pani k tomu, čo napísala o tých štatistikách...ja som nikdy štatistiky ani nič nečítala lebo ma to nezaujíma...takže ešte raz, nemám záujem tu s vami debatovať...rešpektujte názor iných, ja rešpektujem ten váš...

A áno, mám detí...dokonca 3...a ako ich vychovávam ja je len a len moja vec...to že nikdy nedostali po zadku, alebo neboli okrikované, neznamená, že sú rozmaznané alebo nevychované...ale tu je to zbytočne písať...lebo za vyjadrenie vlastného názoru viete aj ukrižovať 😂

Takže dámy...dajte si niečo na ukľudnenie...poprípade si na pár dni oddýchnite od MK...a niekedy stačí...už keď je tá potreba sa vyjadriť...rešpektovať názor iných...aj keď s tým nesúhlasíte

Pekný deň

doriiis
6. nov 2022

@mimka2019 ...áno z tvojich komentárov je úplne jasné,že nesudis.

777januska777
6. nov 2022

@mimka2019 tak ale ty si napísala tvoj prispevok tak ako keby všetci ľudia v tvojom okolí čo dostali po zadku boli zli. Na toto som poukazovala. Jednoducho si odsúdila hneď. Btw. To ukrižovanie je tu z oboch strán a tvojim vyjadrením za tým ukrizovanim nezaostavas. Ty si napísala príspevok podobný ako ked jiekto napise: "nie som rasista, ale..."

doriiis
6. nov 2022

@mimka2019 ...súdis presne tak,ako hocikto z nás.Nie si ina.
A určite všetci tvoji rovesníci sú fetaci,štetky a sú v base.To určite.

doriiis
6. nov 2022

@mimka2019 ...všetci tvoji rovesníci sú spodina spoločnosti.Len ty si z toho vyšla ako pozlátený kvietok dokonalý a to len preto,že ti mama nedávala po riti.A teraz vo svojej vlastnej dokonalosti a v podobnom duchu vedies aj svoje deti.Ok.Vsetko dobre

Strana
z7