icon

Bitie detí rodičmi: Aký je váš názor?

20. feb 2024

V poslednej dobe velmi casto vidim, ako rodicia biju svoje deti. Za posledny tyzden - na vnutornom ihrisku vycapala matka dieta, v potravinach riadne matka tresla svoje dieta po zadku. A extrem pre mna bol, ked uz na pohlad autistickemu chlapcekovi (mozno ina diagnoza, taky chlapcek nevedel o svete) daval jeho otec riadne facky. Ja sa do cudzich ludi nestaram. Ale mne je tie deti tak luto. Ja mam 4 rocneho synceka, a takto by som sa k nemu nespravala. Aky je vas nazor na taketo bitie deti rodicmi?

mimka1402
20. feb 2024

@vevesh Takže rodič ktorý vie ublížiť dieťaťu, by nemal byť vôbec nejakým spôsobom vzdelávany a ten môže, ano? Učiteľ je stále človek a neuveris, ale neexistuje na všetko odpoveď ani na pedagike. Nie, nie je to výmysel. Stačí byť v praxi a vidieť to. Nielen v Ms, vždy najhoršie deti ktoré boli problémových boli presne tie deti rodičov, ktorí riešili konflikty bitkou. To, že dieťa si dovolí vystrajat doma je opäť vizitka rodičov a aj bitka dieťaťa je ZLYHANIE rodičov.
Deti ak majú správne prostredie sú často rovnaké ako v MŠ, ktoré pozná. A veru, často deti nemusia byť problémove doma, ale v prostredí s kolektívom už áno. Doma môže byť napríklad jedine dieťa a pozornosť smerovanu na seba takže nemusí absolútne vystrajat tak, ako vo väčšom kolektíve.
Bitka by absolútne nemala byť a ten mýtus so severskymi krajinami vravia stále iba ľudia ktori tam ani nežili, nepracovali... Zaujímavé. Alebo sú to rodičia ktorí svoje emócie nedokážu zvládať a vadí im, ak niekto násilie na deťoch nepodporuje... Zaujímavé.

ckocka
20. feb 2024

Každý normálne socializovaný človek súhlasí s výrokom že ludia sa nebijú. Ak nevadí bitie dieťaťa, tak z toho vyplýva čo? Že dieťa nie je človek, alebo je to menej hodnotný človek, alebo je to vlastníctvo rodičov ktorí si s ním možu robiť čo chcú? Pričom by logicky malo požívať vačšiu ochranu, pretože je slabé, nemože sa brániť a na rodičov je existenčne odkázané.
Ak bije dieťa rodič ktorý bežne rieši svoje konflikty s ostatnými luďmi bitkou, tak jeho správanie je aspoň srozumitelné.

vevesh
20. feb 2024

@beronsche za niektore ano, za niektore nie a zalezalo by aj ktore dieta by to bolo- kazde dieta ma iny charakter a takisto kazdy ma narok aj na chyby v zivote ci na "prvy-druhy kiks", ale niektore chyby sa robia iba 1xkrat v zivote a potom nasleduje smrt, takze v takych vyhrotenych situaciach by som velmi nediskutovala (kedze toto robim teraz a snazim sa problemom predchadzat) bez ohladu na dieta.
Realne sa stalo u nas- synovec zacal skrtit neter- dostal na zadok a to bola uz len ceresnicka na torte po celom dni, co sa navystrajal- matka cely cas vysvetlovala, vysvetlovala az pri skrteni mi vysla ruka a bol klud. A vies co? Pri mne je ten chlapec kludny, lebo vie, ze mne po hlave skakat nebude. Matke a otcovi skace, lebo vie, ze nebude ziadny postih, akurat sa matka maximalne vykrici...

vevesh
21. feb 2024

@mimka1402 ja tam takmer zijem, severske krajiny mam "kamenom dohodim"😀 a neverila by si, co v skolach tu je- pred nedavnom 10rocne zavrazdili spoluziacku kvoli "detskym prekarackam", jeden spoluziak zapichol do stehna noznice druhemu (siestaci) a pod. A bit dieta je zakazane, deti vedia svoje prava uz od 8 rokov naspamat.
A nesuhlasim, ak ma dieta doma zdrave prostredie, ze v skolke bude take iste- nebude, je ine a inac sa aj sprava. Je to aj dokazane a uci sa to na predskolskej pedagogike. A nie, najhorsie deti nie su deti tych rodicov, ktori riesia veci bitkou, ale tie, ktore nemaju istoty doma a su svedkami vztahovych problemov (podvadzanie- rozvod- asocialni rodicia).

denithestrange1993
21. feb 2024

@monicatko20 nepovedala by som ze jedna po zadku je tyranie,alebo bitka,skor zlyhanie. Ak si to vie clovek priznat a poucit sa z toho fajn,ak to niekto obhajuje ako treba vychovavat capnutim nemam k tomu co dodat asi. Nie nezastala by som sa nikoho na ulici,to mas pravdu. Nie som komfliktny typ,nikdy som sa nebila,netuzim dostat po drzke od nasilnika v afekte. Nahlasit tyranie by som nemala problem,avsak povedzme si otvorene policia pride,dohovoria ucastnikom a odidu. Navyse ak zena zatlka,ze ju muz mlati tak co sa da robit? Kazdy musi zacat od seba,od svoje rodiny blizkej ci vzdialenej,ci sa tam neodohrava nejake tyranie.

ku_uk
21. feb 2024

@beronsche ja to tvrdím tiež, bitka ešte žiadne dieťa nenaučilo pocuvat. Ale mat hranice a keď poviem 3 krat nejakú vec áno dám po zadku, ale s tým, že nabudúce len poviem, že počítam do 3 a vie, že je vec vážna a nemál by to robiť. Naposledy s nožnicami sme si strihali a začal s nimi utekať po dome, tak myslimv že situácia je vážna a keď uteká s nimi aj po treťom napomenutí, tak jednu po zadku je adekvátne a odvtedy sa s nožnicami zázračne neuteka, stačí že poviem Tomasko, s nožnicami sa neuteka deti nebijem, ani po zadku často nedávam skôr vôbec len v situáciách keď viem, že ma z roho srandu a bude to do budúcna opakovat a aplikovať aj na mladšom súrodencovi tak to inak neviem vysvetlit ako 3 krat napomenut a dosť. Ale pociem tak ako je, vždy sa pridem aj tak ospravedlniť a postiskam ho, lebo mi to dojde tak ľúto, že som v tom zlyhala a na zadok dala aj keď si hovorim, že nedam

beronsche
21. feb 2024

@subartic vidis to.. a ja som si myslela, ze diskutujem.. 😁

evelynmozagalega
21. feb 2024

@petka552 práve kvôli mojej prísnej výchove, bitke a kriku deti neplánujem, lebo viem, že by som bola rovnaká. Radšej sa tomu chcem vyhnúť, lebo viem, že by som v krajných situáciách reagovala rovnako ako moja mama a to nechcem. Proste to mám naučené, lebo som to roky videla a zažívala. Každý človek je iný a inak reaguje, ale keďže som ja dostala hneď bitku namiesto normálneho vysvetlenia, usmernenia, vidím na sebe, že by som urobila to isté. A o to mi ide. Ja preto tie deti nemám a nebudem mať, nechcem ďalej šíriť túto traumu. A teraz nehovorím o jednom capnutí po zadku ani o týraní. Ale o tom, že sa často používa bitka ako nástroj výchovy. Koľko rodičov to považuje za normálnu výchovu a potom ich deti robia to isté a takto sa to stále šíri ďalej. Keby bola moja výchova iná, možno by som teraz tie deti mala. Ale dobrovoľne som sa rozhodla, že mnou sa táto generačná trauma skončí.

beronsche
21. feb 2024

@ku_uk ja by som mu uz pri druhom zdrhnuti s noznicami, tie noznice vzala. S vysvetlenim preco.
Dalsi krat by som mu noznice dala s pripomenutim, ze pozor, ak s nimi budes utekat, zase ich odlozime. Samozrejme s ostrymi noznicami by strihal pod dozorom. Neriskovaka by som, ze mi s nimi zacne pobehovat..

@denithestrange1993 uplne suhlasim s tvojim prispevkom!

beronsche
21. feb 2024

@evelynmozagalega ake smutne citanie. Je mi to luto.
Ale prvy krok si uz urobila, uz vies, co nebolo spravne, takze by si nikdy nebola ako tvoja mama. 💙

banderaska29
21. feb 2024

nie, nie je normálne capnutie, ani facka, ani žiadne udieranie niekoho iného. to, že si toto nesiete z detstva, nie je znak toho, že to je v poriadku. ak vieš udrieť dieťa, udieraš tak aj kolegov v robote, ked niečo nie je po tvojej vôli ? fyzické tresty sú ponižujúce. ja svoje deti nebijem, viem s nimi komunikovať, ak je nutne poukazat, že niečo robí zle, vytvaram im modelove situacie, ako to, čo robia, vyzerá. ak sa fakt naserem, vypínam wifi, poprípade beriem hracky, ktoré neskor vrátim, ale o všetkom sa ROZPRÁVAME.

aceris
21. feb 2024

Ja to troska otocim. Keby ste boli svedkom, ze dieta krici, vola o pomoc a matka sa snazi dieta zdvihnut za ruku zo zeme. Co si pomyslite? Zakrocite? A co ked to co vidite je uplne inak ako si to vysvetlite? Napriklad poznam dieta, ktore ked nechcelo odist z ihriska a mama ho vzala za ruku zacalo kricat z plnych pluc "nie, netahaj ma, daj mi pokoj. Pomoc pomoc. Ja ju nepoznam". Pritom islo o vlastnu matku, ktora len potrebovala odist z ihriska domov. Deti su manipulatori. Niektore deti to vedia lepsie a niektore sa o to tolko nesnazia a posluchnu. Temperament je svina. Ale uz by ste vacsina hned povedali, ze ide o unos dietata. Hmm a ako potom ked dieta nepocuvne po 100x vysvetleni a pri pokuse o fyzicke zabranenie a odtiahnutie dietata mate takuto scenku zvolite cestu? Ako prinutite dieta odist z ihriska v tichosti?

tiika
21. feb 2024

@beronsche pretože ti rodičia si tie informácie nečítajú, nemajú potrebu, nevedia či nechcú si pripustiť, že je to niečo zle. Chcú, aby ich deti poslúchali, a vidia, že vysvetľovanie nefunguje ale “výchovna” áno. Takze ten problém nevidia.

vakatko
Autor odpoveď zmazal
autor
21. feb 2024

@aceris Podla mna toto, co opisujes je nezvladnuta vychova dietata. A poradila by som tej matke, aby aj ona a aj dieta navstivili psychologa. Lebo ja pochybujem ze zdrave, milujuce dieta povie na svoju mamu, ze ju nepozna a pomoc. Mozno ta matka skusala na dieta tieto vety, a dieta jej to vracia. Ja napr. som moje dieta nikdy necapla, u nas funguje na vychovu slovo nono, a k tomu ukazovanie prstom nono. Moje dieta to po mne opakuje, a ked vidi ako ine dieta robi nieco zle tak povie druhemu dietatu nono aj prstom to ukaze. Asi rovnako dieta reaguje na bitie, biju rodicia dieta, dieta capne rodica, ine dieta..

scorpionflower1
21. feb 2024

@subartic tak, keď máš doma adolescenta, ktorý sa správa problémovo možno to začalo tým, že si ho začala častovať takýmito označenia mi a správaš sa k nemu s dešpektom. Alebo len máš svoje ničím nepodložené názory a pubertaka si nevidela ani z helikoptéry. Keď niekoho označuješ hanlivo alebo sa k nemu správaš povýšene, tak sa aj on bude správať k tebe. Na to, aby si pochopila toto nemusíš mať doktorát z psychológie. Máš pravdu, nemá zmysel sa ďalej baviť, lebo racionálne argumenty, prečo ospravedlňovať alebo dokonca podporovať na niekom násilie naozaj neexistujú. Druhého človeka udrie iba slaboch.

scorpionflower1
21. feb 2024

@subartic Ziadna vyvinova psychologia zalozena na vedeckych poznatkoch nepodporuje tvoje nazory. Mozno nejaka z 19. st. Len vsetko relativizujes, lebo nemas argumenty.

aceris
21. feb 2024

Autorka pockaj az bude mat tvoje dieta 4, 5 ci viac rokov. Nevynasaj sudy ked mas male bezproblemove...

subartic
21. feb 2024

@scorpionflower1 vieš čo , mne je to popravde úplne jedno . Ja pri výchove svojich detí používam vlastný rozum a nie niekoho iného . Moje deti , moje rozhodnutia a predovšetkým moja zodpovednosť. Ty za moje deti nezodpovedáš , nepoznáš ich , nevychovávaš ich . Jedno dieťa mám už dospelé , vyštudované , samostatné ktoré sa mi rado vracia domov, voláme si ,skypujeme. Druhé dieťa mám v poslednom ročníku na VŠ , pravidelne si voláme , píšeme , viem o ňom veľmi veľa. Ďaľšie tri deti mám zaťiaľ doma , najmenší má 6 rokov. Jedno 17 ročné mi leží na cintoríne , pri ktorom som strávila dni a noci v nemocnici . Moje názory sú podložené mojimi vlastnými prežitými skúsenosťami . Takže ak ma tu ide niekto poučovať čo má jedno malé dieť ako mám svoje deti vychovávať tak mi to je akurát tak na pousmiatie ..

autor
21. feb 2024

@aceris Ma 4, a nebijem ho, a ani nebudem. Ale ty si jedna z tych zien, co na vsetko hovoria, pockaj kym zacne chodit, pockaj kym zazne rozpravat, pockaj kym bude v puberte. A capes dieta po zadku. Smutne.

tiika
21. feb 2024

@subartic
Tvoje deti študujú/li na VŠ. Usudzujem, že vzdelanie teda považuješ za dôležité a za nieco hodnotné, nebudes dúfam tvrdiť, že používajú rozum niekoho iného.
Avsak zistiť si informácie o výchove, o tom, aká strava je vhodná pre deti, aké hračky, aký spôsob komunikácie a zvládania detských emócii, vratane toho, ci vychovná na zadok je v poriadku, už do toho vzdelávania sa nepatrí?

ckocka
21. feb 2024

@subartic Fyzické násilie je veľmi dobre fungujúci argument, to asi vieme všetci, nie len ty. A predsa ho nepoužívame, a namiesto toho sa snažíme konflikty v bežnom živote riešiť inak, možno aj menej úspešne, možno ich niekedy nevyriešime vôbec, ale aj tak tej protivnej babe na úrade nešvacneme jednu za ucho, aby sa láskavo spamätala.

aceris
21. feb 2024

Autorka ty si jedna z tych co hodnoti cloveka podla par viet. Smutne. Lebo mna si vobec neodhadla. Moj syn bol do 2rokov anjelik. Odvtedy sa uplne zmenil a teda neverim ze by si iba vysvetlovanim cokolvek dosiahla. On sa vypne a nepocuje.

subartic
21. feb 2024

@tiika
@ckocka rodičovstvo je tak špecifická a základná vec , že v rámci prežitia druhu to príroda zariadila tak, že postupuješ intuitívne.Na to nepotrebuješ žiadne manuály ani návody aby si bola dobrý rodič , to buď ti to je dané alebo nie je . A dobrá matka a dobrý otec nemá kritérium necapnem , ale vediem , vychovávam , usmerńujem , podporujem a som tvoj pevný bod do tvojej dospelosti pokiaľ sa neosamostatníš . Žiadny normálny psychicky zdravý rodič svoje deti systematicky nemláti a to myslím v tej hrubej forme. Ale odmietam prirovnať capnutie po zadku za mlátenie a lynčovať a nadávať matkám do odpadu . To je hnanie do extrému . Pozri sa napríklad na autorku, svoje deti nebije ale nerobí jej problém ubližovať inej žene , vyťahovať na ňu špinu v snahe ešte viac ju ponížiť. Na jednej strane nebijem na druhej strane ponižujem ? Paradox že ? Na druhej strane žiadne násilie ale násilie dopustím tým že nezasiahnem , nekonám len pozerám ?.
Moje deti sa učia skusenosťam , dobrými aj zlými , pozorovaním a nesením následkov. Fyzické trest je u mňa krajné riešenie a predtým ako sa k nemu siahne sa majú vyčerpať všetky možnosti .Ale vždy je pre mňa príspustný ak zabráni následkom ktoré by mohli byť potencionálne fatálne. Pretože smrť nemá reparát. To je z mojej strany asi všetko .

autor
21. feb 2024

@subartic Je maximalne trapne porovnavat vztah k mojmu dietatu, ktore milujem a ani nebijem, k tomu, ze som sem pisala na otras matku, co v zivote urobila ona sama. A to, uz ona sama si dala vyskrabat dieta, lebo sa jej akurat nehodilo, a druhe ktore ma zdravotne problemy take, ze nerozumie, bije. Ponizila sa ona sama svojim sposobom, ako zije. Ale kludne taku zenu obhajuj. Iba o tebe to vypoveda, tym co obhajujes.

tiika
21. feb 2024

@subartic súhlasím s tebou, že ta intuitívna výchova by bola najlepšia. Ak by som bola ideálne vychovávaná, žila v vo vyrovnanej a spokojnej spoločnosti, viem to najlepšie vo mne preniesť na dieťa. Pozri my sme už dospeli, správame sa však nedospelo, ponizujeme sa; tolerujeme to, s cim nesúhlasíme, cítime sa dotknutí ako osoba, keď niekto nesuhlasi s našim správaním, namiesto konštruktívneho dialógu sa hádame, hodnotíme, kritizujeme, vysmievame atd. V tom máš pravdu. Chceme, aby sa ľudia takto správali aj nadalej? Veď vidíme, čo sa všade naokolo, v školách, v diskusiách deje. Vacsina z nás bola vychovávaná intuitívne. Niektorí sa snažia o zmenu, a tu treba urobit v prvomrade u seba. lenže pokial neprideme, v com je chyba a spôsob ako ju napraviť, ďaleko sa neposunieme.

Len prosím ta, naozaj tu niekto lyncoval či nadával matkám do odpadu? Čítala som všetky príspevky a píše sa veľakrát, že matky naodsudzuju, chápu ich, len nesúhlasia v tom bode. Podľa toho ako píšeš, vyjadruješ sa, ta vnimam praveze ako úžasnú mamu.

A prirovnával niekto capnutie ku mlateniu? Reakcie boli, že to ide aj inak bez capnutia.. skratka zdrapnut, preniesť do bezpečia, zobrať vec, zabrániť správaniu. Či podľa teba treba i capnut, bez toho to nejde? Úprimne sa pýtam, lebo 7 strán a nikto na to normálne neodpovedal.

ckocka
21. feb 2024

@subartic Tak potom neviem kde sa berie spomínaná rozcapená generácia vychovávaná benevoletnými matkami, keďže mali všetci v detstve podlahnúť fatálnym následkom nevýchovy.

tiika
21. feb 2024

@subartic A prečo nezasiahneme proti násiliu, tolerujeme ho, kde sa stala chyba?

dzejny656
21. feb 2024

@aceris Ja ti odpoviem na toto lebo kopec krát sa mi taká situácia stala. Naša malá mala obdobie keď z ihriska odchádzať nechcela, mala s tým ozaj problém. Skúšali sme hocičo, vysvetľovali, dali jej čas sa dohrať, atď. Napriek tomu sme veľakrát odchádzali s vreskotom. Normálne sme ju vzali na ruky a z ihriska odniesli, nikto na nás sociálku nezavolal ani sa nič nestalo. Podobne ako som veľakrát ja videla rodičov odnášať vrieskajuce deti z ihriska a len som ich ľutovala že proste obdobie vzdoru. Za mňa je to lepšie ako dieťa na ihrisku udrieť.

tiika
21. feb 2024

@tiika Inak ta intuitívna výchova v prirodzenom zdravom prostredi vyzerá takto: deti tam neplacu max.zamrnkaju, lebo majú naplnené všetky svoje potreby vždy keď potrebujú (dojcia sa, kedy chcú, spia, kedy chcú, majú pozornosť, kontakt s matkou či neskor s inym dospelým kedykoľvek), rodičom staci, aby deťom raz nieco povedali a deti to ochotne a s úctou urobia, na deti nikto nedava pozor, deti sa o svoju bezpečnosť starajú odmalička samy, k pomoci v domácnosti ich nikto neučí, nenúti, robia to samy prirodzene, deti nemajú refluxy, koliky, obdobia vzdoru ani dojčenské štrajky, násilie tam takmer neexistuje, nepoužívajú sa žiadne tresty či odmeny, fungujú len prirodzene dôsledky, jedinec, ktorý nerešpektuje tento spôsob života a pravidla, je z komunity vylúčený, všetci sa vzájomne velmi rešpektujú, nikto toho druhého o ničom nepresviedca, platí to prvé, čo povedal, namiesto nadavania, stazovania si, keď im niečo nejde, si robia vtipy samy zo seba a zabávajú sa na tom, patria k najšťastnejším ľudom na svete… aký sen 😁😊