Chodilo aj vaše dieťa po špičkách?
Ahojte mamicky...mam 12 mesacneho syna, chodime popri nabytku a pri drzani za ruky. Casto sa mi stavia na spicky...robili to aj vase deticky? Kedy s tym prestali?
Môj syn tiež špičkoval od kedy začal chodiť, tiež som ho dlho držala za ruky a to bola chyba, nemal vlastnú stabilitu a využíval moju. Ak sa dieťa učí chodiť lepšie sú určite traky a pavúku sa treba vyhnúť. Môj syn dokázal chodiť po špičkách vo všetkých topánkach, ohol aj ortopedické. Netreba to určite zanedbať nakoľko sa môžu postupne skracovať achilovky a rieši sa to buď operáciou alebo bude hopkať už stále - vytvorí si zlozvyk. Nám pomohla pevná obuv, hrať sa tak aby si často drepol na celú nohu, chodenie po kamienkoch v ponožkách/naboso, cvičenie - vyťahovanie achilovky, každovečerná masáž chodidiel, cvičením v sede striedaním päta-špička a chodenie po pätách - hra kto vydrží dlhšie. So špičkovaním sme bojovali asi 1,5 roka, teraz má syn 3 roky a po špičkách uteká iba keď je naboso. Stále nosíme ortopedickú obuv a snažím sa kupovať topánky s klenbou. Keď bol rozumnejší vždy keď sa postavil na špičky dookola som opakovala: "Kto chodí po špičkách, padá dole nosom" už sme sa na tom smiali spolu ale vždy to zabralo a postavil sa na celú nohu.
a topanocky by som dala obut az vtedy, ked dieta viac chodi ako sedi, alebo stvornozkuje....Ked sa len uci chodit, nedala by som topanocky, nech zapaja vsetky svaly. A ani by som ho nedrzala za ruky..zdravie dieta netreba nic ucit, ani sediet, ani chodit..nech sa nauci same, ked spadne, aj to je dobre, je potrebne aj to sa naucit a potom vsat....

U nas detto. Drobec sa zacal stavat a hned chodza po spickach. Zrusili sme choditko aj makke capacky a na radu lekarky sme "nasadili" ortopedicke topanocky (pevne ale lahke,nad clenok) a po tyzdni bol problem vyrieseny! Chodi krasne naslapuje na celu nozku, a to aj v topanockach aj na boso...len sme to riesili hned vcas,kym este chodenie po spickach nemal uplne zautomatizovane.