icon

"Chválenkárstvo" u malých detičiek

12. sep 2022

Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, ako riešite u malých detí chválenkárstvo? Myslím tým také to vystatovanie "ja mám krajšie/ lepšie ako ty", "ja viem lepšie to a to", ,"moja mama/ otec/ babka má krajšie, vie lepšie ".. jednak je to názor dieťatka na nejakú vec, ktorá sa mu viac páči, na druhej strane iné dieťa sa tým cíti možno frustrované.. rovnako tak aj posmešky v tomto štýle. Mám ešte malé dieťa, čo takéto veci nevníma (13 mesiacov), no často sa zamýšľam nad tým, ako mu niekedy budem možno také veci vysvetľovať.

veronika3110
12. sep 2022

ja som to zažila tak, že rodičia to takto dieťaťu vnucovali... TY máš lepšie, TY máš najkrajšie... a to dieťa si to potom tak zvnútornilo, že sa tak prezentovalo, že ono je lepšie... ved také malé deti, napr. v škôlke nepoznajú hodnotu a nevnímajú že toto tričko je obyčajné a toto značkové a drahé...
a vysvetliť... no... možno tak, že nie je dôležité čo má človek na sebe, alebo aké veci má... ale niečo iné...
ja som mala v triede dievčatko - dcru evanjelickej farárky a vždy chodila oblečená obyčajne a bola neskutočne skromná, milá a šikovná... a nikto jej nikdy nepovedal nič o oblečení.. každý ju mal rád a chcel sa s ňou hrať kvôli tomu aká bola...

viestta
12. sep 2022

Kým je to chvalenie neriešim, čo sa týka posmeskov, treba dieťa naučiť ako adekvátne reagovať. Ale až keď bude z toho problém. Sú veci, ktoré patria k životu a dieta si nimi musí prejsť. Aj tým sa "otrkava", netreba mu všetky smietky z cesty vymetat.

hilda08
12. sep 2022

To uz asi riešia deti na základnej škole a tym uz sa to da vysvetlit, medzi škôlkarmi som sa s tym zatial nastastie nestretla. Moj trojročný jedine co povie, ze je vzdy prvy, aj ked nie je, vzdy mu to vysvetlím ale aj tak to hovorí, ved on to raz pochopí 😁

miadi
12. sep 2022

To je jednoduche.. povies dietatu ( tvoje je este moc malicke neskor) ze si to kludne moze mysliet v duchu ze mà najkrajsie ze je najlepsie atd ale ze to nema hovorit druhym lebo by tym zranilo ich city. A ze pre kazdeho je to naj to jeho .. urcita sutazivost je ale dobra vec .. Ja tak mojich dostanem ked by aj nechceli do vane .. kto bude prvy ? Kto je najrychlejsi.. potom sa trhaju kto bude prvy vo vani. Atd.

martul
12. sep 2022

Nezamyslaj sa dopredu nad tým čo ešte ani nie je. Ja som to nijako neriešila, myslím oficiálne napr s tým dieťatko. Len so svojim sa treba porozprávať ak vôbec niečo také nastane.

autor
12. sep 2022

Minule som bola na prechádzke s kamoškou, jej dcéra má 5 rokov. A bolo to presne toto, mojej malej v kočíku vraví "máš peknú bábiku, ale ja mám krajšiu ", "ja viem lepšie behat", "ja mám krajšie oblečenie ", "ja som mala krajšiu tortu". Kamoška bola ticho. A ja sa odvtedy zamýšľam, že čo by som povedala mojej dcére, keby takéto niečo stále dookola rozpráva inému dieťaťu. Nie som nahnevaná na kamoškinu dcéru ani nič samozrejme, len som sa nad tým tak pozastavila. Nevedela som na to ani reagovať, na niektoré veci sa dá, napríklad "áno beháš rýchlejšie, ale ona je ešte maličká " ale na niektoré " mám krajšie to a to " nie.

martul
12. sep 2022

Tam mala kamoška svojmu dieťaťu vysvetliť pekne.

veronika3110
12. sep 2022

@autorka .. no nech len to tak pekne pokračuje ďalej.. a ked v živote stretne niekoho, kto bude lepší ako ona, tak neviem čo urobí... a ešte ked nijako nezareagovala... príde mi to akoby niektoré deti vychovávali v bavlnke, dávali ich na piedestál, točí sa okolo nich celý svet a potom nedokážu fungovať v reálnom svete.. resp., ked narazia na problémy, nevedia si pomôcť a nedokážu spracovať, že nie sú vždy prví a najlepší :/

janage
12. sep 2022

Na mám krajšie oblečenie- mne, nám sa páčia tieto naše šaty sú pekné modré a dobre sa v nich hrá.
Najčastejšie sa deti len potrebujú pochváliť lebo majú také obdobie alebo sú neisté.
Dieťa, človek, ktorý je spokojný sa nepotrebuje porovnávať.
Ja deťom od mala vysvetľujem, že porovnávať sa majú samé so sebou, nie s inými. Zlepšovať sa v tom, čo ma baví, či je dôležité hoci po troške.
Vôbec nezáleží čo si o tom myslí Janko zo 4.A .
Či Betka od susedov. Oni majú právo na svoj názor. Každý má. Len ten názor sa ma vyjadriť slušne a to, že si niekto niečo myslí nemusí znamenať, že má pravdu😉

janage
12. sep 2022

@veronika3110 áno presne, sme iní. Každý je dobrý v niečom inom. Jeden super behá, druhý je fajn kamoš, ďalší je najlepší v matike a s niekým je fajn zábava. Nemôže byť každý vo všetkom naj. A je to v úplnom poriadku.
Dôležité je byť spokojný so svojou snahou.

akbara77
12. sep 2022

To fakt????!!!

simca06022011
12. sep 2022

nam sa raz stalo, ze zapotila znamej dcera tej mojej ze ma tucnu mamu a moje dieta cca 5r usmev od ucha k uchu, a nieco v tom zmysle jej splechla lepsie tucnu ako sprostu (nepamat sa ci povedala hlupu alebo co presne, len ten trapas, ze proste nevedela som kvolli komu as mam trapne citit) :DDDD cakala som hocico ine, je dost introvert, malokedy sa postavila voci nejakemu dietatu ak naozaj neslo o nieco vazne, ved este male decko, netusim z kade to mala, moja bezne chodi s tym aj do dnes, ze mamu ma nejlepsiu. Vtedy moja dostala prednasku cestou, ze sa to proste nepatri, cudzie dieta som neriesila... poradila si dost dobre. ALe teda ja toto neriesim, ak by to islo do sikany, vysmievania sa, asi az vtedy by som to riesila. Ale take za ja mam lepsie a ja mam krajsie atd, tak to vobec si nevsimam. Skor na sebavedomi dietata treba popracovat, aby bolo spokojne so sebou a svojimi vecami, moja nemala problem ani s tlacitkovym mobilom v skole :D komentare odpinkavala a vytesovala sa, ze jej vydrzi baterka tydzen :D Napr. ako sa vysmievali v skolke deti niektorym, ze su tucne, nemaju toto a hento a tamto a tomu dietatu to vyslovene sposobovalo stresy a psychicke problemy. A to nebolo na vysvetlovanie, to bolo na nabehnutie do skolky a riesenie aj ostatnych deti.

sisaka
12. sep 2022

Riešila by som to, až keby taká situácia nastala a hovorilo to moje dieťa inému. Ak sa deti tak aj niekde doberali - v škôlke, škole nikdy si z toho nič nerobili lebo sa na to nikdy nesťažovali. Vždy sa nájdu také deti, čo sa musia so všetkým pochváliť a v súčasnej dobe aj deti, ktorým rodičia vtĺkajú aké sú výnimočné, dokonalé a naj, tak to potom rozprávajú aj ostatným deťom, oni zväčša sklapnú, keď na to deti nereagujú.

autor
12. sep 2022

Ďakujem za odpovede. Ja to do určitej miery považujem za normálne, lebo veď sú to deti tak okay, ale s tou kamarátkou som bola dokopy asi 2 hodiny a celé 2 hodiny iba toto kolom dokola 🤦‍♀️ mne sa také vystatovanie proste nepáči, lebo druhého to môže raniť, jasné že moje dieťa to ešte nechápe ale raz bude, a vôbec si neviem predstaviť ako mu vysvetliť, že je super že má svoj názor ako je niečo lepšie a krajšie, ale nie vždy sa hodí to každému a za každých okolností hovoriť.

autor
12. sep 2022

@veronika3110 áno tiež si myslím. Ono je iné a normálne, keď sa nejaké dieťa s niečím pochváli, aj keď považuje niečo za krajšie, lepšie... ale toto už je extrém, lebo ona nehovorí o ničom inom, len nonstop o tom, čo má lepšie, krajšie, a blabla.. netuším, či sa tak správa aj pri rovesníkoch, alebo len to že moja nič nepovie bolo dôvod. Aj keď som sa snažila rozprávať s kamoškou tak furt do toho s tým skákala, napríklad sa kamarátka opýtala kde sme boli minulý víkend (videla foto na sociálnej sieti) tak som jej povedala že v zoo v Zlíne, ani som dohovoriť nestihla už prišlo "my sme boli v ešte lepšej zoo na ešte lepšom výlete " ... takže celé 2 hodiny sme sa vlastne ani neporozprávali, lebo furt toto. 🤷‍♀️

gabika128
12. sep 2022

Malá chcela možno pozornosť, ja sa zvyknem s takými deťmi rozprávať v štýle " Áno? Mala si krajšiu tortu? A čo na nej bolo? Elza? alebo Ty behaš lepšie? Fíha... Možno z teba bude športovkyňa. A vieš aj takto skákať?.... Áno aj mne sa tvoja bunda páči."
Tvoje dieťa je ešte veľmi malé a časom sa naučíš s deťmi rôzne rozprávať. 😊 opýtať sa čo rada robí, akú má kamarátku atď

autor
12. sep 2022

@gabika128 áno to je možné, možno sa pri nás nudila. Vďaka za radu 🙂

tiika
12. sep 2022

Sú to deti. No vidím tu pascu v tom, že si svoju hodnotu pomaličky zakladá na materiálnych veciach, na porovnávaní sa a to nie je dobre v žiadnom veku.
Tvoja bábika vyzerá takto a takto.. naša takto. (Ale kto rozhodne, ktorá je krajšia? To je subjektívne)

kandelabra
12. sep 2022

tiež beriem, že deti majú obdobie, kedy sa chvália vecami, sú na ne pyšné, alebo by zasa chceli také, aké má iné dieťa, lebo je to "lepšie". Do istej miery je to ok, všímajú si svet okolo seba, rozdiely a reagujú na ne. Myslím, že v tomto prípade postačí vysvetľovať.
Ale sú aj deti, ktoré si takýmto spôsobom niečo kompenzujú, vyslovene si musia dokazovať, že sú niečo viac, že oni sú tí lepší, múdrejší, že vedia viac, viac v živote dokážu. Neviem prečo, ale viem, že je za tým psychika, proste sa cítia lepšie, ak sa im podarí toho druhého takýmto spôsobom zhodiť. Poznala som osobu, ktorá to robila ako dieťa, robí to aj ako dospelá, akurát že trochu iným spôsobom. Vtedy by som to rozhodne riešila, hlavne ak by to bolo moje dieťa, zaujímala by som sa čo sa asi deje a kde je problém, že má potrebu takto sa vychvaľovať.