Čo by malo prečítať každé dieťa?
Ahojte,
mám doma 6 ročného knihomoľa, ktorému ešte stále čítame nahlas aj my - rodičia. Je to skúsený "poslucháč", tak hľadám knihy pre trocha staršie deti, pokojne väčšieho rozsahu. Pre ilustráciu, máme za sebou snáď všetky klasiky pre menších, príp. zjednodušené verzie kníh pre školákov: Pippi, Zajačik Peter, Pettson a Findus, Paddington, Heidi, Peter Pan, Narnia, prvé knihy Harry Potter, Matilda, Nekonečný príbeh, Malý princ, Matilda, Charlieho továreň, 20 000 míľ pod morom, Tajomný ostrov, Domček v prérii.... z novších vecí ho nedávno chytili dve knihy od Rosanne Parry - Vlk menom Tulák a Divoká veľryba, Magický domček a tiež Nezničiteľní a Záchrany. Žáner teda môže byť takmer ľubovoľný, ale preferovala by som niečo, čo je kvalitne napísané. Aké sú pre vás top knihy, ktoré by podľa vášho názoru malo prečítať každé dieťa, ideálne, ak to vyšlo aj v slovenčine? Ďakujem za každú inšpiráciu.
@annm81 ja zijem v AT, a knihy som si doviezla autom, teda mm gulil ocami, ked som to nalozila do kufra a kusok to auto "sadlo" 😅 . A ked ideme na Sk tak si vzdy nejaku donesieme.
A este ma prestudovanu celu seriu Vlacik Tomas, to ho potom dlho drzalo, ze chce byt rusnovodic. ALe uz ho to preslo 😅
@annm81 kočky a Futova vam pripada kvalitna? Mne to pripada uplne o nicom a stale tie vyrazy ako "hlúpe" a take nasilu...neviem. Synovi sa to nepacilo uz ked to mali napchane v citanke. Prislo mi to az ze musi mat niekde protekciu...
@babulkomale Áno, Gabiku Futovú považujem za kvalitnú detskú spisovateľku. Podľa mňa je skvelá👍 Vnimavo pozoruje a opisuje nielen detský svet ale aj dospelácky, situácie, ktoré sa naozaj stávajú (môžu stať), myslenie, reakcie, emócie, pocity detí ale aj rodičov, Píše vtipne, každá jej kniha má pointu - hlavnú myšlienku, s ktorou po celý čas "pracuje" a následné rozuzlenie a vysvetlenie pre deti. Stavím sa, že keby sa Gabika nenarodila na Slovensku, ale v niektorej "západnej" krajine, tak sú jej knihy prekladané aj do iných jazykov.
Koľko rokov má Tvoj syn a čo má od nej prečítané? Či len nejaký kúsok v čítanke vyňatý z kontextu? Ty si čo od nej synovi čítala?
Však daj aj Ty nejaký tip na knihu pre 6-7 ročného chlapca. Aké obľúbené knihy resp. spisovateľov má Tvoj syn?
@babulkomale Futová je fajn, samozrejme nie každému sadne jej štýl a možno práve tvojmu dieťaťu sa bude dobre čítať hoci tebe sa nepáči.
@babulkomale Úprimne, videla som len nejaké krátke ukážky v eshopoch kníhkupectiev, a nie, tento štýl sa mne osobne vôbec nepáči. Skladba viet, výber slov, prosté témy... Na mňa to pôsobí ako slohová práca tretiačika. Možno tá strohosť viet je vhodná do čítanky? Ale kvalitnú literatúru si predstavujem inak.
@sovica prave syn ma upozornil ze sa mu to nepaci, tak som si to precitala.
A mne tiez nie, ale vsimla som si ze je dosť adorovana a tu sa tiez odporuca.
Ale mne nesedi vela vychvalenych knih, namatkovo spomeniem napriklad Storocny starcek ktory...atd. alebo Analfabetka ktora vedela pocitat, to boli take stupidity so stale sa opakujucimi vetami ako pre ludi so specialnymi potrebami, ze som sa donutila docitat jednu po stranu 200 a druhu asi po 50.
Je velmi malo dobrych knih, takych kde kazde slovo sedi tak kde je, ktore maju atmosferu, ktore ma chytia.
A myslim, ze ked je nieco zahranicne, neznamena to ze je to kvalitne. A ked da tomu korunu zly preklad, je to tragedia.
Dievčatá, prečítala som niečo z Anny a chytilo ho to. Dvojročná tiež počúva, aj keď samozrejme ešte mnohým veciam nerozumie. Ďakujem za skvelý tip!
Dobrý deň, máte prosím niekto prečítanú Babku Gaunerku opäť v akcii?
Baby, oživujem tému, keďže sme sa za ten čas dostali k ďalším zaujímavým kúskom. Všetkými desiatimi odporúčam knihy Tajná záhrada a Čierny krásavec.
Neviem ci to tu uz padlo, ale mne sa ako dietatu pacili velmi Deti zeleznice 🙂
@anonymous87 dnes som na ňu práve pozerala v knižnici 😊
@sinnovea1 velmi pekna knizka 👍aspon teda za mna
Baby, môj 7-ročný knihomoľ je práve totálne posadnutý príbehom Podkina Jednouchého a Ukiho - ešte aj na školský karneval ide za Podkina. Sú tam aj dosť strašidelné veci, teda pre mnohých asi až vo vyššom veku (10 rokov?). V každom prípade výborne vystavaný príbeh, tradičný motív boja dobra so zlom. Podrobne vykreslený fantasy svet a kvalitný jazyk (do slovenského prekladu som len nahliadla). Zaujme aj dospelého. Odporúčame všetkými desiatimi.
Ahojte, prosim, v akom veku decka dokazali prijat fakt, ze nedocitate celu knihu naraz, ale kazdy den kusok? Mame este len 3 rocne dieta. Knihy zboznuje, ale musime precitat celu knihu, takze zatial len kratke pribehy. Vydrzi pocuvat 20 az 30 minut. A k tym istym kniham sa stale vraciame. Uz ledva cakam, kedy pride obdobie, ze mozeme citat pribehy na pokracovanie 🙂. A aj nieco ine ako stale dokola.
@vreckovka2 Zjavne to bude veľmi individuálne, lebo my sme s tým problém nikdy nemali. Už veľmi malým deťom sme čítali hrubé knihy tak, že sme len prelistoval pár strán a ukázali nejaké obrázky s krátkym popisom. Neskôr sme mali knihy, kde bolo viac jasne oddelených príbehov. So starším sme v 5. rokoch už čítali niekoľkostostranové knihy a mladšie dieťa sa pri tom zviezlo. Samozrejme, najmä pred spaním vždy žobronia, že ešte nie do postele, ešte viac čítať. Čo keby si prečítala jednu celú knihu a potom navrhla, že prečítaš ešte tri strany z druhej a až potom pôjde do postele? Možno by si ho takto vytrénovala.
@annm81 ano, takto citam aj ja hrubsie knihy, ze pozerame obrazky a prerozpravavam pribeh. To da pekne celu knihu. Len by som uz rada dosiahla presne to, ze citam, dam zalozku a zajtra pokracujem. Ked je kniha delena na kratsie pribehy, tak chce vsetky prerozpravat. Uz by som rada precitala, dala zalozku a dalsi den pokracovala. My prave pred spanim zatial necitame. Skor doobeda, pocas poobednej siesty, pocas vecere. Pred spanim zatial tie knihy nejako odmieta.
@annm81 od tejto autorky su krasne aj Mala princezna a Maly lord. Pre dievcata aj kniha Pollyanna, Sedem labiek za Penny, seria Medzi nami dievcatami a moja oblubena v 8 rokoch Dvojcata Pat a Izabela ❤️ Ma viacero dielov (Dvojcata v druhom rocniku, atd.). Pre chlapca Traja patraci a Slavna Pätka, a ked bude o par rokov starsi, tak Tarzan a samozrejme Harry Potter.
@annm81 ja si myslim ze anna zo zeleneho domu je fajn, ved to nie je len romanticky pribeh, je tam vela vtipnych prihod, ktore zazila a zaroven pohlad na to, ako sa zilo zaciatkom storocia.
v komentaroch som si nevsimla mimi a liza, mne sa to celkom pacilo, a napriklad aj james herriot ma pekne pribehy, ale slovenskych vydani je akosi malo.
este seria o indianskom chlapcovi harka, ale to som citala davno, tak neviem posudit uroven.
Ja som v tom veku milovala Nevedkove dobrodružstvá. Dodnes ju mám v knižnici, a čítala som ju aj tomu môjmu keď bol malý.
Maminky, pre trochu väčšie detičky veľmi odporúčam sériu knižiek Fablehaven od Brandona Mulla - naozaj skvelé čítanie, fantasy, veľmi pútavý a napínavý príbeh, od ktorého sa nedá odtrhnúť 🙂 Čítal ich môj 12ročný syn, presvedčil aj mňa, nech si ich prečítam, a teda veľmi dobré čítanie 😊

U nás bola veľmi obľúbene Moje priateľky myšky, O chvíľu sme doma, len si odskočíme do Afriky, Sedem dní v pivnici a Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali a iné od autora, Eduard a jeho zázračná cesta + ďalšie od autorky, Warren trinásty, Justínka a asistenčný jednorožec, Websterovci.