Čo s nespokojným 5 mesačným dieťaťom?

libertine
24. mar 2014

Ahojte! Uz som tu parkrat pisala o mojej takmer 5-mesacnej dcere. Ja neviem, co s nou. Je to extremne nespokojne dieta a ja uz naozaj neviem, ako nam vsetkym pomoct, aby sme dokazali doma normalne fungovat. Najprv mala hrozne koliky, co sme ju aj 6, 8 hodin ukludnovali, nosili, cicikali, uspavali. Potom sa to troska zlepsilo, no tak v 3,5 mesiaci prisla uplna katastrofa. Cez den pospi tak 30min, potom sa zobudi a ked je hore, tak vacsinou vresti, skreci, hneva sa. V kociku tiez pospi len 30 min, potom sa zobudi a vresti tam, rozculuje sa. Pri kojeni sa tiez hneva. V noci sice na kojenie je hore len raz, ale medzitym asi 100x mrnci, hadze sa, kruti, rozculuje. Pri zaspavani vecer- vreskot. Cez den ked je hore, tak tak prvych 20 min dobre, potom uz je len nespokojna. Rano sa budi aj o 5:20, co ju uz neviem dalej uspat. Skratka, zle spi, stale je nespokojna, rozculena, hadze sa, ja uz neviem, co by pomohlo. V satke aj v nosici sa rozculovala. Inac sa vyvija pekne, vselico uz vie, aj mava svetle chvilky, ze sa na nas smeje. Ked bola starsia babatko, tak sa mi zdala obcas narocna, teraz sa mi zda, ze to bolo zlate nenarocne babatko a to, co mame teraz je... No ani neviem co, proste horory. Mali ste niekto taketo dieta? Ako ste fungovali?

casy30
24. mar 2014

Ma malinka zavedeny rezim? Vacsinou sa takto spravaju deturence, ktore nemaju ziaden rezim a su z toho vsetkeho akosi zmatene....ako teda fungujete napr. Cez den? Deticky nemozu zaspat ked su prilis unavene... Mam 5 mesacneho chlapceka...a on je proste smejko. Od takych troch mesiacov som mu podla podla jeho potrieb urobila rezim a na nom fungujeme doteraz. Skus napisat ako vyzera vas den od rana...

lucka011
24. mar 2014

@libertine veru mala. Prvú. Keď sme chodili k našim, tak celá ulica vedela, že sme prišli. Plakala,plakala, plakala až kým večer nešla spať. Koľko som sa ja naplakala, že už nevládzem. Keď prišiel muž alebo mamina a videli ma, tak sa koľkokrát až zhrozili..
To proste treba len vydržať, je to proste náročné dieťa. Ten prvý rok, alebo aspoň kým sa nezačne osamostatňovať. Keď začala po tom piatom mesiaci sedieť, bolo o niečo lepšie a v ôsmom začala štvornožkovať, bolo ešte o niečo lepšie. A keď chodiť, tak sa to zlepšilo úplne. Ubehne to ako voda. Len sa dostať do pohody..
Aj ja mám teraz takmer 5mesačnú dcéru a tiež to nie je priam anjelik, ale keď si to porovnám s tou prvou, fuuuu 🙂
Takéto deti sú veľmi šikovné, za chvíľu nebudeš vedieť, že ju máš..
Veľa síl

babulka82
24. mar 2014

@libertine ja mam take dietatko,ma 11 mesiacov a je to o niečo lepšie,sedka,bežka a zabavi sa už aspon trošku aj ked tiež mava dni kedy ma furt za gate taha a mrnči,ale už si ho tolko nevšimam.Ked je napapany,prebaleny tak ho necham nech sa aj pojeduje 😉 on ani na rukach nechce byt.Najlepšie je to ked mu všeličo porozkladam a tak.Vo vašom veku to bola čista hrôza,musiš to nejak vydržat.

lucka011
24. mar 2014

@libertine a ešte som nenapísala ako sme fungovali. Väčšinou som večer, keď zaspala išla do kúpeľne prvý krát ešte v pyžame.. Jedávala som z rýchlika a keď sme mali niekam ísť, chytaa ma hrôza.. Celé dni som sedela pri nej a musela sa jej venovať a zabávať všetiakými spôsobmi aby aspoň chvíľu nehúkala..
@casy30 nemyslím si, že by to bolo zlým režimom. Malá mala režim už od pôrodnice a držala som sa ho celý čas a bola, ja som si to pomenovala večne nespokojné dieťa.. 🙂

libertine
autor
24. mar 2014

@casy30 ja viem, ze rezim je dolezity a ja sa snazim ho udrziavat, ale s nou sa to neda. Lebo ona sa jeden den zobudi o 5:20, druhy o 7:00, raz spi 30 min, no niekedy sa jej podari zaspat a spi dlhsie. Vecer ju ukladam vzdy o rovnakom case, no niekedy zaspi hned, inokedy este aj 1,5 hod nevie zaspat. Proste nech robim, co robim, neda sa jej spravit pevny rezim. Jedine ten, ze ide spat tak po 2-2,5 hod co je hore.

libertine
autor
24. mar 2014

@casy30 ja viem, ze je zrejme unavena, ale co mam robit, ked ma taky kratky spanok a velmi plytky? Skusala som vsetko mozne, no neviem s tym nic urobit.

lublana1
24. mar 2014

...to ako keby si pisala o mojej malej, ked bola v takom veku, rezim ziadny, ako pises, mala velmi kratky a plytky spanok, raz vstala o takej, inokedy o takej, v noci bola kazdu pol hodinu hore, proste hruza... nemohla som pri nej nic spravit... a nepotesim ta, zlepsilo sa to az okolo roka... musela som to len vydrzat... teraz ma 15 mesiacov, este stale ma kratky spanok, aj v noci nespi velmi dobre, cca kazde dve hodiny je hore, ale cez den uz je to lepsie, sice aj teraz ma niekedy dni, ked sa odo mna neodlepi, je v kuse na mne zavesena a nechce sa s nicim hrat, akonahle ju dam dole z ruk, tak place a stvera sa naspat 🙂 ale co uz, deturence su take, kazde je ine a ako som pisala, treba vydrzat 😉

tykat
24. mar 2014

@libertine syn bol nieco take, mal tazky reflux (vracalo sa mu mlieko do pazeraka ale negrcal, len ho velmi palilo), v zvislej polohe mu bolo lepsie, zlepsilo sa to ked zacal sediet a potom okolo roka ked zacal chodit. Vyrastol z toho 🙂 takze ak je inak zdrava len vydrzat.

stefka33
24. mar 2014

Milá libertine ja som mala presne takéhoto synčeka. Nespal a v kuse reval, či bolo treba, či nebolo. Keď sa zobudil, prv než otvoril oči začal revať. Na otázku prečo to tak bolo mi odpovedala detská psychologička po 11 rokoch. Nevravím, že je to aj tvoj prípad, ale jeden z prvých prejavov poruchy pozornosti je nevysvetliteľný, častý plač u bábätiek. Sú tam aj ďalšie príznaky ako odmietanie potravy a neustály smäd.

dush
24. mar 2014

Ahoj,pravdepodobne slabý tok mlieka,preto sa dcérka na prsníku hnevá a nevie zaspať.Ide o štrajk.Dojčené deti nechcú spinkať v kočíku :( aj v noci majú iné spánkové cykli ako nedojčené deti.Nevedia samé zaspať,preto je unavená.Moja má 19mes. a v noci sa minimálne 6 krát dojči.Skús si prečítať tento článok a napíš im do mailu svoj problém,určite ti pomôžu,mne už veľa krát pomohli. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne...

dush
24. mar 2014

Ja si myslím,že tvoja dcérka je úplne v poriadku,len asi potrebuje viac sať 🙂 je ešte malinká,potrebuje ta cítiť.

libertine
autor
24. mar 2014

@dush no to prave vobec. Ked ju skusat prikladat castejsie, tak hrozne vresti a zaklana sa prec od bradavky, ona tak najskor po dvoch hodinach je schopna sa napit.

dush
24. mar 2014

@libertine presne takto sa prejavuje štrajk,prešli sme ním.Prečítaj tu http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...

libertine
autor
24. mar 2014

@dush nie, ona nema strajk, strajk netrva predsa niekolko mesiacov... Kedysi bola u mna aj laktacna poradkyna, ale velmi mi neporadila.

peta1510
24. mar 2014

Mna tiez napadol ten reflux. A konzultovala by som taketo spravanie s lekarkou.Drzim palce!

libertine
autor
24. mar 2014

@peta1510 reflux trosku ma. Aj som davala gastrotuss, ale nejak extra to nepomohlo. Ale byva aj kvoli tomu nespokojna, to ano.

dush
24. mar 2014

@libertine je pravda,že nie vždy poradia :( ,ale nie je pravda,môže trvať až 4mesiace...je mi ľúto,že som nepomohla,nech sa to zlepši čím skôr prajem 🙂

siska53
24. mar 2014

@libertine ja som,sice az taku nespokojnicu nemala,a ked citam,to o vas,tak,moja bola slaby odvar z lipoveho caju,ale mama,mi spominala (ked mala,mala,koliky a plakavala vtedy vela),ze pod nami byvala rodina,ktorych syn nehorazne plakaval cely jeden,rok. Bol najedeny,venovali sa mu,vsetko robili,co sa,len,dalo,ale on aj tak,rumazgal. Po roku akoby utalo,prestal plakavat a stal sa usmievavym,chlapcekom.

peta1510
24. mar 2014

@libertine myslim,ze to by mohol byt ten dovod,predsa ju po papani,aj priebezne moze palit brusko a preto sa jeduje aj pri jedeni.Poradila by som sa s lekarkou a isla urcite na odborne vysetrenie.

tanickaskorokubikova
24. mar 2014

@libertine mne to znie uplne ako reflux, ked sa napina a zlosti moze ju palit zaha. Gastrotuss nam napr zaberal len chvilu :-/ takmer uplne sa nam podarilo zbavit refluxu vdaka homeopatikam gastrocynezine sa tusim volaju, z 10 podbradnikov na den sme na jednom alebo aj ziadnom, pre mna je to zazrak 🙂 vyskusaj 😉

tanickaskorokubikova
24. mar 2014

@libertine a este davat spinkat do vyvysenej polohy, nebudu sa jej dvihat zaludocne stavy a bude spinkat spokojnejsie 🙂 prve tri mesiace som mala podlozeny matrac v. postielke aby bol sikmo 🙂 teraz uz v pohode spinka na rovnom a bez vankusika

janka_mamka
24. mar 2014

no v prvom rade s vami normálne sucitim, fuha, mate to ťažke asi,ale nechem moc mudrovat ale čo som ja počula od iných mamičiek tak velmi pomáha taka ta plienočka že daju detičkam pri zaspavani alebo niečoo čo ma ako istotu, a inak nám velmi pomohol ( duufam že ma tu niktooooooooooo nezabije ) dudlik namočneý do medíku veeeeeeeelmi sa vedel malý ukludnit aj ked mu isli zubky v 5 mesiaci ( musím poevedat že alergicku reakciu tedaa nemal žiadnuuu ani sa mu nič z toho medu nestalo) tak držim pesti

kubuliatko
1. apr 2014

@libertine
@libertine ja mam taketo 4 mesacne dieta. robime pre nu vsetko a vkuse mrnci. jedine v noci nereve. ja som uz z nej tiez cela nanervy a revem kazdy den ze uz nevladzem. tiez uz sme skusali satky, nosenie, hojdanie, teraz zacala vrieskat uz aj ked je v kociari uz sa hanbim ist aj s nou na nakup lebo vsteci na mna cumia a prihovaraju sa mi ze co place chudatko.
asi to musime len vydrzat a trpezlivo cakat kedy to prejde

hatapkagb
1. apr 2014

@libertine Nezavidim ti,ale dufam ze to prejde do roka,ale ak bude tvoje dieta ako moja dcerka,tak place vkuse uz vyse 5,5roka,hovorili zacne sediet,bude kludnejsia,zacne chodit bude lepsie,zacne hovorit povie aky ma problem no doteraz ma pusu dokoran otvorenu,je to riadny nervak,ani po dobrom a ani po zlom nic nefunguje,len sa modlim aby to druhe dietatko bolo kludnejsie,ale uz horsie dieta ako dcerka uz nemoze byt takze som pripravena.

akinorev30
1. apr 2014

@libertine Ahoj, tak ako píšu niektoré baby zmení sa to až okolo roka. My sme mali to isté. Dcérka sa presne po 30 min. zobudila a nastali veľké plače. Bola som z toho zúfalá, lebo sme nikam nemohli poriadne ísť. Vždy sme sa po 30 min. museli vrátiť domov. S odstupom času si tiež myslím, že to už bol plač z únavy, nevedela prejsť do ten hlbšej fázy spánku. Postupne sa to zlepšovalo, ale bolo to náročné. Bola som ako na tŕňoch kdekoľvek sme išli, bála som sa ísť aj na nákup, lebo robila riadny cirkus. Ešte dnes si viem vybaviť 1000 takých situácií, keď som s ňou letela domov s plačom. Ale keď sa mi ju potom podarilo uspať, tak spala aj 2-3 hodiny. Tak držím palčeky a neboj, každým dňom to bude lepšie. Bude staršia a viac sa zabaví aj sama.

libertine
autor
5. apr 2014

@akinorev30 tato moja dcera je proste odstrasujuci pripad, ak by ju niekto videl, tak si asi premysli, ci mat deti 🙂 je to fakt horor, uz son z toho hotova, znicena, unavena, bolia ma usi z toho nonstop skriekania a vrestania, vyjst vobec z domu je horor, aj doma je to horor, ale tu aspon na mna nikto nezira. Ona vresti syale a v kazdej polohe. Keby pomohlo nosit na rukach, tak ju nosim, ale jej sa ani to nepaci.

yesno22
5. apr 2014

@libertine ja ti asi veľmi nepomôžem, moje deti síce boli "nespavci" ale na tvoju sa zďaleka nechytajú 😅 Podobne sa správala sesternicina dcérka...prvý rok v podstate preplakala ... ale vyrástla z toho a teraz je to šikovná, usmievavá samostaná 9ročná slečna...so slovenčinou síce kamoška nie je ale exceluje v matike, miluje tanec a spev...viem, že je to maximálne náročné a univerzálna rada neexistuje...najdôležitejšie je prijať to ako fakt, snažiť sa byť v pohode a vydržať ...posielam veľa, veľa pozitívnej energie 😉

akinorev30
5. apr 2014

@libertine Neboj, treba to vydržať a hľadať každú svetlú chvíľku. Držím palce 🙂