icon

Čo vedia vaše deti vo veku dvoch rokov?

natalka2548
18. aug 2024

V čom sú šikovné na svoj vek aj oproti iným deťom? Vedia recitovať básničky, plávať, bicyklovať, poznajú farby, tvary, abecedu, čísla a pod.

Strana
z2
777januska777
18. aug 2024

@natalka2548 pozor autorka na to s akým dvojročným porovnávaš. Ak má dvojročné dieta starších súrodencov je v niektorých veciach ďalej ako také dieta, ktoré je jedináčik. Ja mam 3 deti a ten vývoj je a bol ale úplne iný u každého z nich. Na posledné dieta mi teraz kazdy vravi aké je šikovné atd. Ale nik nevidí, ze ono sa ťahá za súrodencami.
A ďalšia vec každé z mojich detí je nadané v niečom inom. Jeden matematika ci futbal. Druhé ma veľmi kreatívne nápady a motoricky a pohybovo je veľmi zdatné. A posledne v reči a v socialnych zručnostiach je uz teraz ďalej ako boli jeho súrodenci.
Mne stačí porovnať moje deti navzájom a vidím tie priepastne rozdiely medzi nimi. Preto to co vidíš ty na ihrisku je len okraj toho aká je realita.

stvura
19. aug 2024

@natalka2548 musim povedat ze moje tri deti boli velmi sikovne v dvoch rokoch oproti rovesnikom /vsetky som mala odplienkovane v dvoch rokoch, dcera dokonca v roku a pol uz nemala plienky/, pohybovo boli extra sikovne (ale zasa ber ze kazde mi chodilo v 10-11mesiacoch uz plne same, moj najstarsi uz v dvoch bajkoval bez pomocnych ako raketa/. Kazde ale bolo v niecom ine, v jednom popredu a v inom pozadu (dcera nemala plienky v roku a pol ale v dvoch rokoch rozpravala minimalne a bola velmi hanbliva). A kedze to vidim z odstupom casu, prave to, co mi v dvoch rokoch recitovalo, bolo ho vsade vela, bol to maskot vsetkych ihrisk, partii - proste kecal (aj do skolky mi ho uz chceli prijat lebo fakt bol samostatna jednotka), smejko je teraz pubertiak (vcera mal 16r) a len mi odvrkne, spolocnost decak len minimalna a aj to len par kamosov. Ta co v dvoch rokoch leva povedala slova je teraz milacik spolocnosti, nadherna bytost a leto ma tak nabite ze nevie co skor.
Takze vobec nezufaj, to ze ine deti vedia viac ako tvoje - eraz v dvoch rokoch vobec neznamena ze tvoje to nedozenie a mozno ich aj predbehne a ako bubos bude uplne uzasne dieta. Bud uplne v klude. Jedno nema plienky ale nerozprava, ine je zasa zdatne na vsetkych frontoch a potom vid ako moj pubos v 16tke zistis ze mas doma uplne inu bytost ako to dvojrocne vysmiate decko. Neporovnavaj. Ja som si porodila tri deti a kazde z nich je uplne, aleze uplne odlisne - povahovo. A to su moje vlastne deti s jednym muzom.

3princezne
19. aug 2024

Moja povie ledva par slov :D a teda nemam pocit, ze by bolo pozadu. Dokaze vsetko vysvetlit tantomimou, uplne je to bohovske 🙂 vie su obut sandalky, vie co patri do kosa, utrie si po sebe ked nieco uspini, rada vybera umyvacku, vie ktore bobule v zahrade nesmie jest. Snazi sa umyvat si zubky. Po vysokych schodoch beha ako dabel hore dole. Polieva kvietky. Sama sa vie pekne napapat lyzickou. Celkovo ma proste vseobecny prehlad, ako funguje nasa domacnost, to je velmi chutne 🙂a teda dodam, nevie plavat, nevie abecedu, nevie farby, nevie bicyklovat, co je v tomto veku uplne normalne u vacsiny 🙂

andreatytler
19. aug 2024

@natalka2548 Ked mal 2 roky a 3 measiace rozoznal modru a zelenu, rozpraval 4 slovne vety, vedel zaspievat prvu slohu asi 3 pesniciek, vyzliect si vsetko okrem tricka, obliect si nohavice, oteplovacky, vetrovku, topanky, rukavice, zapnut zips na rukaviciach, jest vidlickou a lyzickou, skakat s nohami spolu. Vedel tlacit nakupny vozik vacsi ako on, alebo kocik bez toho aby do niecoho narazil, O 2 mesiace neskor sa odplienkoval, vedel jazdit na balance biku. Preliezky velmi oblubene. Vyliezol na vrchol lanovej preliezky asi 3 metrovej a zruckoval dole po 2 metrovej tyci. Vedel naratat do 10 a poznal abecedu ale len ako basnicku. Nerozoznal cisla a pismena, tie sa naucil rozoznat a napisat az ako 4 rocny. Puzzle takmer nulove. Plavat nevie doteraz ako 4.5 rocny.

majlo1234
19. aug 2024

@duppka13 mam rovnakeho syna😃 recovo zdatny az az ale ten pohyb😝 sa potkne aj na rovnej zemi, odrazadlo nedava, hojdacku uz ako tak. Dnes ma tri roky a jeho kamosi uz niektori bajkuju normalne😂 ale zas povie, aj co nevie, ved oni to vsetko dobehnu

diamont00
19. aug 2024

@natalka2548 zakladne hygienicke navyky (odplienkovana/y), pouzivanie odrazadla, vypytat si co potrebuje...

tamta
20. aug 2024

Za mna su tieto porovnávania cesta do pekla. Dcerka ma 9 mesiacov (cize neviem prispieť úplne do temy) ale som súčasťou skupiny, kde sa matky predbiehajú, co ich deti v 9 mesiacoch vedia a tiež sa cítim ako neschopná mater, co svoju dcérku ešte nic poriadne nenaučila 😃

Strana
z2