Dcérka má v máji 2 roky a psychologička ju odporučila do škôlky
baby, mám otázku, vlastne, skôr dilemu...26.mája mala dcéra 2 roky a keďže už plynule hovorí dvoma jazykmi, tretím ako tak, nemá plienky a je celkovo veľmi nadaná, odporučila ju psychologička začať v škôlke od septembra tohto roku. neni to skoro? ja neviem, je samostatná, na to, že je to v podstate ešte krpec 😝 ale aj tak sa mi to zdá skoro.... a tiež, ako je to potom s rodičovským príspevkom, nakoľko prácu ešte nemám...? vďaka veliká
@adrikat Nemozem s tebou suhlasit.... slovenske deti su skutocne cecky.... @itwasajoke to napisala uplne presne. A nemusime ani analyzovat co to znamena. Ja som bola tiez 😅
Chces povedat ze 4 hodiny stravene v kolektive dietatu ublizia? Nebodaj narusia vztah s matkou?
Moja dcera mala 18 mesiacov a ta kazde rano revala, ked som sme odchadzali so synovej skolky..... Ja som nerobila a predsa som ju rano na 4 hodiny zapisala do skolky a este som za to aj platila....
Ak je dieta nezrele....nech sa paci, pockajte...ale, ak je dieta v skolke vesele, treba to vyuzit.
To su moje poznatky, ktore som ziskala, ze som sa zaujimala o bilingvalnu vychovu.....
Ale pre kazdeho plati ine...... ak moniaak zije na Slovensku, tak tam su ine pravidla.
Ty si slovenka zijuca v usa a manzel je american. Pre teba platia uplne ine pravidla, ako pre slovenku zo Slovenska.
@digysa ja som napr. s detmi rozpravala sk od narodenia aj ked bol muz doma, muz sa spytal nieco anj, ja sk a deti boli zmatene, zacali neskor rozpravat, musela som s nimi zacat rozpravat sk len ked sme doma bez muza, ked je muz doma a mimo domu rozpravame anj. Poznam rodiny kde obja rodicia boli slovaci, poliaci atd. (zijuci v usa)a rozpravali s detmi len svojim jazykom, alebo mama bola sk a rozpavali doma len sk, otcovi deti anj nerozumeli lebo bol vacsinou v praci , potom ked dieta islo do skolky, 1 triedy tak zaostavalo nevedelo anglicky, museli ich zaradit do triedy pre deti s anj ako cudzi jazyk. Neskor to dobehli ale to je nevyhoda ked sa doma rozprava inym jazykom ako sa rozprava v krajine.
@digysa ja som napisala svoj nazor,nechcem rozvadzat teraz diskusiu o tom co blizi dietatu alebo narusuje vztah s matkou. nic take som nenapisala. len si zober kolko deti pacha samovrazdy v usa a vo svete,lebo su sikanovane a rodicia nemaju o tom ani potuchy. nieco bude na tom,ze rodicia a hlavne matky davaju deti uz tak male opatrovat cudzim ludom a potom sa divia,ze sa im vlastne dieta nezdoveri,ak ho cosi trapi. to je tiez len priklad. toto su veci o ktorych sa da diskutovat veeelmi dlho a aj tak nic nevyriesime. ale musim ti povedat,ze som stastna,ze mam svojho cecka 😉
@adrikat no vies ako to bolo s tym poslednym pripadom co postrielal deti na zs?? matka mu dovolila vsetko, mali xx penazi, vsetko mohol, vsade chodila s nim, aj mal ist na vs a ona sa mala prestahovat s nim do toho mesta. Doma aby bol stastny mu zriadila izbu s video hramy, nakupila na svoje meno zbrane ake chcel, brala ho sebou na strielacky. Za to ze mal autizmus mama mu to takto vynahradzala. Bol ako jej cecek a preto ked sa rozhodol odist z tohoto sveta bral aj ju.
@adrikat pozri ako na sk teenageri vrazdia ludi, holymi rukami, nozami a drasticky. Keby mali taky volny pristup k zbraniam ako v usa tak by bola polka sk vystrielana. Dnesna generacia na sk je hrozne vychovavana, na prvom mieste su znackove oblecenie, drahe elektroniky, dovolenky. Treba len trocha viac casu a sa uvidi ako sa tato generacia bude starat o svojich rodicov ked budu na dochodku.
@tova no ved ano,kto sa bude o nas starat? uplne sa v dnesnom modernom svete zabudlo na to,ze deti potrebuju v prvom rade matku a otca. rodicia to prehanaju s vecnymi darmi a odsuvaju deti od seba. takze miesto toho,aby spolu hrali napriklad vecer pexeso,tak si deti pisu na pokeci s uchylakmi. zla doba je 😒
@adrikat ja myslim ze k povednej teme uz neni co dodat.🙂 Inac v usa sa nedostava ziadna materska, rodicovsky ani priplatky na skolku. Preto casto rodicia su nuteny ist do prace a 3/4 z vyplaty dat na skolku. Napr v sukr. 80eur /den za 12hod. den. A plati sa aj ked je dieta chore alebo ide s rodicmi na dovolenku. Z nasej ulice je taka 3/4 matiek doma s detmi. pripadne maju deti v skolke na par hodin tyzdenne alebo opatrovatelku, ale su doma s detmi a nepracuju.
@adrikat staci pozriet tu na mk ake mega vybavy znackovych veci matky nakupuju pre svoje este nenarodene alebo male deti.. Toto nepochopim, dietata od 0 mes. ucit na nike teplaky, ciapky , topanocky, kricat non stop aby si ich nepospinilo, neroztrhalo lebo potom je ich treba predate v bazariku.
@tova no ved to,ze socialny system je zly a tak to vyzera. prave preto sme sa z uk vratili domov. aj ked je to tu tazsie,ale este mame stale ine hodnoty. ale uz aj tu sa to kazi. no ja sa radsej uskromnim a malej nekupim neviem ake drahe hracky,ale uzijem si ju. a chcela by som,aby sme mali pekny vztah,nech sa rada vracia domov 🙂
@tova 😀 😀 presne,teraz som sa zasmiala. to uz su len albumy,ze satnik mojej dcerky. to je vidno,co z tych deti vychovaju. ja malu navleciem do teplakov a ideme hocikam,aj do mesta. ide mi hlavne o to,aby sa ona dobre citila,nech ma volnost pohybu a neriesim,ci spadne,alebo sa zaspini. to som si tiez vypocula od svokry,ze do mesta mam malu vyobliekat,ze sa nehodi,aby isla v teplakoch. to kde zijeme,ked deti obliekame ako malych dospelych a cakame,ze sa tak budu aj chovat. dieta je len raz,tak nech si to uzije 😝
@adrikat kde teraz zijete? Moje deti maju samozrejme aj znackove veci (gap , H&M nepovazujem za znackove) ale neobmedzujem ich aby nepospinili, nespravili dierku. Deti (skro 4r) mam len par hodin do tyzdna v skolke, chodia aj na ine aktivity, a kazdy den s nimi idem do zoo, farmu, legolandu, ineho zabavneho parku, detskeho muzea atd. S ostatnymi detmi sa vedia pekne hrat, podelia sa, su spolocensky, radi maju nove aktivty nie su ustrachane.
@tova zijeme na slovensku, vratili sme sa z uk,ked mala dcera 6mesiacov. pre mna su aj gap a H&M znackove,ved vies ako to tu je. sem tam si objednavam z uk veci pre malu,lebo to vyjde lacnejsie aj s postovnym ako kupit tu,co je smiesne a smutne zaroven. malu som do skolky este nedala,som s nou doma. nemame tu moznost az tolko aktivit ako ty,ale snazime sa. a presne ako tvoje deti,podeli sa o hracky,je mila a nema problem sa skamaratit s hocikym. a ty pracujes? a kde vlastne zijete?
@tova noo zijem v zahranici a musim povedat podla skusenosti z mojho okolia, ze ak matka nerozprava konsekventne s detmi v tom jednom jazyku a vyrastaju dvojjazycne, deti potom inklinuju viac k jednemu jazyku a v druhom sa im velmi rozpravat nechce! vedia ze matka im rozumie aj ked jej odpovedaju inak ako slovensky a odmietaju neskor hovorit slovensky..to je ta nevyhoda dvojjazycnych jazykov, kedy ten jeden jazyk, tym ze aj rodicia spolu tak hovoria, aj jeden z rodicov hovori nim detom,aj v skolke ci v skole, je detmi uprednostnovani. Zevraj v pripade ze ked sa v rodinach pouzivaju tri jazyky, cize aj otec aj matka hovoria inym jazykom a na spolocn. komunikaciu pouzivaju treti jazyk, k tomu nedochadza a deti rozpravaju vsetkymi tromi jazykmi bez toho aby iny uprednostnovali..noo neviem, uvidim na vlastnych detoch.. 😉
@tova noo a k tomu ze deti zaostavali v skole ked vyrastaju v zahranici , no v domacnosti nerozpravaju cudzim jazykom danej krajiny, fakt musim pozriet do mojho okolia a skonstatovat ze som sa s takym niecim este nestretla. Mojich znamych deti mali mozno na zaciatku trosku problemy v skolke (ako 2,5-3,5rocne), ale teraz tak rapocu (a to nie su este ani v skole!) s krasnym prizvukom, ze aj vlastny rodicia im niekedy nerozumeju, ked ich pocuju hovorit tym cudzim jazykom.. 😉 Takze nemyslim zeby tieto deti boli zaostale.
@adrikat respektujem tvoj nazor no neda mi nereagovat pretoze som to zobrala trosku osobne ...ja som sa svojich deti nezbavila a "nesupla" ich opatrivat cudzrmu cloveku z pohodlia ani nic podobne.moje deti maju lasky dost aj matky a otca.ale nehnevaj sa nezdielam nazor ze musia byt 24 hodin denne Len a Len vyluc be s nami. 😒 akoze co ma decko z toho ked je a mamou a otcom a my sa mu zatial nemozeme venovat ,lebo napriklad musim navarit ci upratat?kym su ako @digysa povedala na 3 hodinky(v mojom pripada)v skolke ja si v klude porobim a ked pridu sa im venujem...moje deti nepoznaju materialne hodnoty ako tu zrazu rozoberate (h&m gap next a pod.) ja sa svojim detom venujem ...chodime von skladame malujeme(hoc ja to neviem)platelinujeme lepime pecieme pocitame citame bicyklujeme a co ja viem co este...a myslim ze maju do zivota zaklad dost silny...nakolko som tu sama mne nema kto va vikend deti povarovat,na spolocnej veceri so starym som nebola 4 roky a s detmi chodim pomaly aj do zubarskej ambulancie ked mi vrtaju 😉 takze nehovorme o Tom ako svoje dieta niekto odlozil...dva rozdielne uhly pohladu ok beriem,ale bohuzial aj trosku zly vyklad mysleneho...
A este nieco...suhlasim s tym ako na sk deti robia mozno horsie veci ako zahranicne Len nemaju pristup k zbraniam...a to Len preto lebo deti na sk su podla mna pod ovela vacsim tlakom ako deti v inej krajine.
Ono uvidiem priklad...moja spoluziacka bola najlepsie doevca zo skoly,ani Len nenadavala skaredo(krava najhorisia Jej nadavka) ak na nu bola staznost Jejrodicoa ju vzdy iba obhajovali ze ich dcera je predsa super vychovana(ani do skoly nechodila rovno na zs)a dnes?je troska slape niekde pri svajci(ak este zije) o deti sa Jej staraju rodicia a mali je silny zavislak...takze vsetkeho vela skodi...
Ja som Len vseobecne napisala nazor o slovenskych detoch a moj pocit ked rozoberam s kamoskami ich situaciu doma...plakat s kazdym soplom,a fnukat ze moj "velkacik" (3 r a viac)tak tazko znasa skolku som ja nikdy nemusela...deti sa do skolky tesili a tesia 🙂 a naucia sa tam toho ovela viac...ako keby sedeli mne doma "pri sukni"
jezis mat taketo mile problemy, ze ci dat dieta 2r. do skolky, v okrese, kde by mi ho aj zobrali, lebo nemaju plne stavy s 4+ nieto este s 3+ 🙂)) to snad uvidite len casom ako sa dietatko aklimatizovalo, detska psychika sa vyvija kazdym dnom, co platilo vcera, nemusi zajtra. moze byt placliva po par mesiacoch od nastupu do skolky, kedy jej "dojde", ze kde vlastne je. deticky v jaslickach, ktore maju len par mesiacov, este neeviduju nepritomnost rodica tak ako trojrocne dietatko. ja by som ako najvacsi problem videla to, ze nevie po slovensky a nebude rozumiet ucitelkam a detom v skolke.
inak, ja som svoju dceru dala od 2,5 r. do skolky na plny rezim. bola pripravena. nie kazde ale je tak skoro, je na prospech veci, ak to rodicia citia a nepchaju deti skorej do predskolskych zariadeni. niekedy to ale z financnych dovodov nejde, to je realita.
V múdrych knihách sa dočítaš, že prvé tri roky v živote dieťaťa sú z hľadiska emocionálneho vývoja najdôležitejšie a odporúča sa stráviť ich v prítomnosti mamy. Lenže ja som obe moje deti dala do kolektívu skôr. Obe išli ako 2,5 ročné a z emocionálnej stránky im fakt nič nechýba. Naopak mám pocit, že škôlka, kolektív a hlavne vrstovníci im pomohli sociálne sa adaptovať a mojim babám škôlka naozaj prospela vyzrieť. Preto mi je teraz napríklad ľúto, že mladšia dcérka je zo zdravotných dôvodov na tri mesiace vylúčená z kolektívu a kým som v práci, trávi čas so starou mamou. Vidím na nej, že rovesníci jej veľmi chýbajú a dúfam, že čoskoro bude môcť opäť chodiť do škôlky. Ak sa neviete rozhodnúť, čo s malou, dajte ju do kolektívu na 4 hodiny. Hlavne však, ak máte možnosť, vyberte zariadenie, ktoré vašej dcérke poskytne možnosť ďalšieho rastu a rozvoja - ideálna by bola možno nejaká bilingválna škôlka.
absolutne suhlasim s itwasajoke! za ten cas co su deti na 4 hodinky v skolke sa moze aspon zena venovat ci uz domacnosti alebo sebe!! Neverim ze ked ich mate doma, venujete sa im 9 hodin denne vkuse!! a takto ked su v skolke aspon sa naucia spravat v kolektive a spoznaju aj ine autority ako len mama - otec. Ja myslim ze pre deti je to len dobre!
@pragmaticka
@zuzkanik a ja Len dodam mile damy ze nieje dolezite kolko casu s detmi stravime(stavite) ale ako plnohodnotne pretoze skutocne o Tom to je...darmo ze mam dieta doma pri sebe ale pokial mu aj tak nemozem venovat svoj cas ...
@itwasajoke mrzi ma,ak si to zobrala osobne,to tak vobec nebolo myslene. ja som to napisala vseobecne,nie proti tebe,alebo inym matkam. ja suhlasim s tebou,len v niektorych pripadoch vyslovene vidim ako matka dieta odlozi,len aby s nim nemusela byt. to potom tak dopadne aj v buducnosti. je este stale vela ludi,co maju deti,len aby ich mali a nie,ze ich chcu. vidim to vo svojom okoli a tie deti maju vsetko materialne,ale bohuzial emocionalne su chudobne.
ja nerobim vedu zo soplika,alebo tak podobne ako pises. len nemyslim,ze zato,ze svoje dieta mam rada a nechodi do skolky od 2 rokov tak je to zle 😉 . kedysi sa do skolky nechodilo a ludia ziju. moj otec so surodencami nechodil a nijako ho to neposkodilo. uplne normalne sa zaradil do zivota. a neni mamin cecek,ale doteraz maju velmi pekny vztah a dokazu sa porozpravat o vsetkom a to ma babka uz 90rokov. ved ono je to v podstate jedno,kazdy ma pravo na svoj nazor,ja nikoho nepresviedcam,ze ten moj je spravny. hlavne nech su deti spokojne a stastne 🙂
Robila som v MŠ a sama by som dieťa do škôlky nedávala, pokiaľ by som nebola nútená (práca a pod). Dieťaťu je lepšie s mamou, starkou... Jediné plus je, že dieťa škôlka niečo naučí a tým pádom to nemusí robiť rodina. Inak kolektív a pod. v takomto malom veku nemá pre dieťa taký význam ako mama! Niektoré maminky tam dávajú deti, aby si od nich oddýchli, alebo majú doma ešte jedno dieťa a chcú sa odbremeniť ("odložia" si dieťatko na pár hod.). Teraz myslím tie maminy, ktoré majú možnosť byť s dieťatkom a aj napriek tomu ho dajú do škôlky. Veď len raz sú naše detičky malé a ten čas, čo sme mohli byť s nimi nám nik nevráti!
V pohode, niektore dieta je zrele na skolku uz v 2och, niektore az v 4och. Hoci ja som mala deti skor k opacnej strane spektra, teda citila som ze nie su este zrele a sli v 4,5r jedno a 4r. druhe - to bolo pre nich tak akurat. Jasne som citila kedy je to dozretie, sli obaja uplne bez placu a s rychlou adaptaciou. Doma ked boli predtym sa nenudili, bolo im dobre pri mne, aj ked ma niekedy len pozorovali ako varim a upratujem, ale prave to potrebovali, samozrejme aj som sa venovala ale urcite nie cele dni non stop. Oni skratka potrebovali dlhsie nez priemer nasat ten domov a ziskat tym stabilitu. Preto ja osobne si gratulujem ze zijem na SK kde je mozna takato dlha materska-rodicovska. Teraz su ostrielani skolaci a nic im neuslo.
Ale poznam aj deti ktore boli zrele uz v 2och rokoch, kamoska takto dala dcerku par mes. po 2.hych narodkach a v pohode. Je pritom sranda ze je presne vo veku mojho starsieho a ked su teraz obaja skolaci, nemam dojem ze by boli medzi nimi rozdiely, su na rovnakej urovni.
Take nadane dieta ako je tu popisovane by som vsak dala - ked by som na to mala bud do sukromnej/medzinarodnej skolky kde by mohla rozviajt aj jazyky, alebo ked do statnej tak len na cast dna a venovat sa radsej dalej aj doma. A potom ked prijde cas skusit "talentovky" na nejaku skolu pre nadane deti. Lebo ozaj to nie je len tak, tolko vediet "samovolne", len hovorenie na dieta bez nadania by zdaleka nestacilo.
A verim mamine ze su to "problemy", ale take prijemne "problemy" toto riesit. Akoze vedla tu bezi diskuia "moje dieta ma 2 roky a nerozprava", tak to su take skutocne problemy, urcite by si to zakladatelka s nou vymenit nechcela. Takze tesit sa a rozvijat!
@monci8888 vobec to nie je skoro, urcite sa jej tam bude pacit, kazdy den ti bude hovorit co nove v skolke robili a nosit domov, ja mam kazdy den prekvapenie a pekne si to odkladam doma a raz jej to ukazem. Inak na adadptaciu cim skor das dieta do skolky, tym sa rychlejsie aklimatizuje vidim to na detoch v skolke kde vozim dcerku.Moj nazor je, ze keby bolo na dietati tak asi aj skor ide, skor je to problem citovy matka - dieta, matka sa toho puta nechce vzdat, moje pozorovania okolia U naj je mala jedinacik a co sa v skolke naucila, pomoct mensiemu dietatu, podat flasu, hracku, tak upratuje bez slova, doma ju musim k tomu vyzvat, v skolke ked pridem, najskor odlozi hracku s cim sa hra na miesto a potom pride za mnou. Drzim palce 🙂
@adrikat noo az tak osobne som to nevzala 😉 a ani netvrdim ze moj nazor je ten soravny...uhlu mojho pohladu vsak je na sk trosku zly zvyk...ale to je uz trosku ina tema a co si pisala ty aj ja to by sme sa uz museli bavit o konkretnych pripadoch 🙂 moj nazor je ze slovenske mamicky su v niektorych veciach prilis uzkostlive a niekedy podcenuju situcaie,naopak anglicke matky zas prehnane precenuju a maju na salame...tym ze som slovenka si nesiem kus slovenskej vychovi a samozrejme mentality v sebe a tak mi nejak prirodzene IDE ten stred...teda dufam 😅
Mne osobne to vyhovovalo ze deti sli tak skoro do skolky a nie preto ze som sa ich ccela zbavit...ja nemam babky tetky sesternice naokolo kto by robil s detmi tap tap tapusky ked potrebujem odskocit na kozmetiku ci vybavit banku 😉 a verim tomu ze na sk mamicky maju na to "ludi" a bohuzial anglicka mentalita je aspon v nasej arei vela o Tom "pomoz si clovece aj panbu ti pomoze" a to aj medzi sebou...tu to proste tak nefubguje ako na sk...ze ved dam deti mame(babke) a pod...a na strane druhej detom decky kolektiv viac vyhovuje ale to je Len ciste moj nazor...kazdy si tak zaruadi ako mu pasuje ;)
Mozno by sme hovorili inak keby sme poznali stranu tej druhej 😉 xxx
ahojte...necitala som vsetky prispevky, moj nazor je , ze 2 r . je OK do skolky..my zijeme v DE, tu je to uplne bezne....nasa pojde do skolky, ked bude mat rok.....je to sice pre mna dost skoro, ale je to tu tak....a podla mna je to aj dobre, ze bude v kolektive...3 roky je uz naozaj dost aj pre mamu aj pre dieta byt doma...a este k reci...ja hovorim s nou slovensky , otec nemecky sa snazi 🙂( ale je to hrozne tazke), takze nemcinu sa bude ucit hlavne v skolke🙂...
myslim , ze to , ci nas potom supne do domu dochodcov alebo nie, je od inych veci zavisle, nie ci isla skoro do skolky ...

@pragmaticka ked je muz doma tiez rozpravam s detmi anglicky je to tak prirodzene ako prirodzene s muzom rozpravam anglicky, to som tiez niekedy nechapala ako to niekto moze. Je to aj jednoduchsie ked sa rozpravame o anj. rozpravke, knihe, hre. Ja chem aby ich bol prvy jazyk anglicky, aby rozumeli a vedeli odpovedat bezne veci sk,(nic odborne) a dedo s nimi rozprava taliansky.