Deti by mali zažiť stanovačku kvôli drsnejším podmienkam?
Počúvala som teraz taky podcast, kde asi paychologička vysvetľovala, že deti by mali zažiť napríklad stanovačku aby boli vystavení drsnejším podmienkam. Aby si uvedomili, že teplo, čisté prostredie a 8x denne jedlo pred nosom za 1. nie je samozrejmosť a viac si to budú vážiť a za 2. aby si uvedomili, že dokážu existovať aj v horších podmienkach bez nejakej vážnejšej ujmy, keď je to treba.
Naproti tomu bol názor, že toto všetko deťom spôsobuje veľké traumy a ma to následky v dospelosti a že to posledné čo je pre detsky vývoj prínosné je zažiť niekedy pocit hladu. Čo si o tom myslite? Ja mám ešte len novorodenca, tak tam je jasne, že ma byť jak v bavlnke, ale podľa mňa taky škôlkar / školák na prvom stupni by už mal zažívať ľahký diskomfort a nie nejaké zachádzanie v rukavičkách a to sa podľa mňa vôbec nebije s rešpektujúcim rodičovstvom. Veď keby nie sme do určitej miery od malička vystavovaný výstupom z komfortnej zóny, boli by sme ako dospeli úplne nepoužiteľní. Zaujíma ma vás názor na toto
nemyslím si, že to bolo takto prezentované. Ak áno, tak možno zle vysvetlené. Traumy sú jedna vec v odbornej terminológii a určitá alternatíva diskomfortu vec druhá 🤔 Možno to myslela vo význame, že život nie je ultra turbo all inclusive Hotel Kempinsky v kooperácii extra protektívneho správania balíčku 5* Hotel mama+ opičia láska 24/7
PS: určitý diskomfort, neluxus domáceho servisu zvyšuje u dieťaťa toleranciu frustračnej hranice= 👉 vyššia odolnosťna samostatnosť, použiteľnosť a obratnosť do života.
PS2: Darmo bude matka vyčítať dieťaťu, že si neváži jedlo a čo by zaň dalo dieťa v Afrike, nemá to žiadny výchovný účinok, skôr podnecovanie výčitiek. Dieťa si nevie v hlavičke spracovať tú komparáciu, nežije v Afrike, nikdy nehladovalo. Tá skúsenosť afrického dieťaťa je neprenosná. Celé zle 🤔
PS: mám známu, ktorá nazýva svoju výchovu rešpektujúcou... Asi tak, že rodičia poslúchajú deti, neopovážia sa deťom niečo zakázať, NIČ na ne neplatí. Vypnutá wifi= záchvaty efektu volania RZP 😄😄😄 To ti je trauma 😉
Neviem či stanovačka bola úplne dobrý príklad a potom to celé tak nejak stráca kontext… teda aspoň ja si ju vôbec nespájam s nejakými pocitmi hladu, zimy, únavy… práve naopak, stále sa niečo opekalo, mali sme so sebou kopu keksíkov vždy, mama mi to predala ako super dobrodružstvo a snažila sa to spraviť čo najpohodlnejšie, takže to vôbec nemám spojené s nejakým diskomfortom… ale babkina výchova na štýl, keď to nezješ pôjdeš spať hladná a ja som to fakt nezjedla a išla spať radšej hladná, lebo mi to nechutilo asi stojí niekde na počiatku môjho komplikovaného vzťahu s jedlom…
Chodime stanovat, snazime sa kazde leto na SK.
Aj pred 3 rokmi sme boli vyskisat pri mori v kempe v stane. Najlepsie zazitky.
A prečo nie? Stanovanie je pre deti super.
Toto vobec nie je o stanovacke, pretoze kto detom ofukuje rit doma, bude to robit aj na tej stanovacke, a este dvojnasobne.
@mandzula no a uvedomelý rodič utrie dieťaťu zadok lopúchom, alebo čečinou ako vo filme s Tebou ma baví svet, lebo vie, že ofukovať prdel práškovým cukrom robí z dieťaťa budúceho nepoužiteľného člena do života a spoločnosti 🤷♀️
PS: tieto typy končia aj v útulkoch pre bezdomovcov=keď sa mamička a otecko poberú. na druhý svet 🤔
to je dneska doba totálne od veci😀 normálne som rada, že nemám a ani neplánujem deti.Lebo dakedy si len ťukám po čele čo niekto dokáže vypustiť.Ja som tiež ako decko mala rada stanovačky.Hlavne pri vode.Teraz ale v dospelosti by ma tam skôr nik nedostal ako za decka
Boze 🙈 podla psychologov by mohli mat deti traumu z kazdej kraviny. Moje deti zazivaju podla nich denne asi 100 traum, lebo ich necham hladnych, ak vymyslaju s jedlom, necham ich hadzat sa o zem, ked im nieco zakazem a rano o pol siedmej ich nutim vstavat do skoly 🙈
Traumy dokazu byt pre zivot aj prospesne 😀
Okrem toho, stanovacky decka zvyknu milovat, je to pre nich neobycajny zazitok. Mpje deti chodia s muzom a su to pre nich top vylety
Za najlepšiu dovolenku moje deti hodnotia cestu karavanom po SK , CZ a PL. Prespávanie v kempoch , kupanie sa v rieke , pranie v rukách , opekanie nezdravých špekáčiek , smrdenie z ohňa, táborákové hry, krupobitie, dážď, kupenie v CZ rybníkoch , hrady , zámky. Totálny reset celej rodiny .
Je skupina psychológov ktorí píšu že deti majú vyrastať aj mimo svojej komfortnej zóny. Moje deti idú do školy pešo 2,5 km, nevozím ich a za každého počasia, nevozím ich po krúžkoch , chodia autobusmi , vstávajú ráno o 6 hodine , chystajú raňajky a desiate si do školy . 7:20 odchádzajú , cez leto chodia na kolobežkách , cez chladné dni pešo . Zo školy priamo na tréningy , odtiaľ často na angličtinu alebo výtvarku alebo naopak , domov prichádzajú hladné a zjedia všetko čo je navarené , nepoznám také že toto nie , hento nie , o siedmej večer sadajú za knihy a o pol desiatej sú v posteli . Samozrejme medzi tým sa dve pubertálne dcéry stihnú pohádať, vykmásať za vlasy , ponadávať si . Synátor musí do vane , lebo denno denne chodí ako prasiatko buď zvonka alebo zo škôlky , to je jeho nekomfortná zóna , je to také malé prasiatko . Verím že z mojich detí vyrastú silný jedinci aj keď majú takéto traumatizujúce detstvo 🙂
@vroni kedysi som spala pod stanom u kamosiek na zahrade a u babci na dvore, takze to bola uplna pecka... minuly rok sme boli konkretne na schneebergu, chata plne vsetkym vybavena, lebo ved mame len stan a spacaky. Sli sme len na 1 noc a teda tiez to nie je za mna ideal - tolko roboty rozlozit, potom zlozit a zbalit vsetko. V noci vsetko pocut a este ja s mojim spankom uzasnym...🙄😂 ale zato pohlad na hviezdnu oblohu, ked som sla nasrata na zachod, stal za to... naproti tomu kamosi chodia na dovolenky iba pod stan... oni su s tym v pohode a usetria neskutocne prachy...
@guiseppinka, my sme boli na školskom výlete, super trieda, len so spolužiakovym bratom, volnost na totalku, paráda. Ale v noci som išla zosaliet od zimy, ja, ktorá prechodim zimy v teniskách a bundou v ruke, celé doobedie som potrebovala, aby som rozmrzla, dokonca sme si s kamoškou vymenili spacáky, že môj je "tenký", no, jej bol rovnako tenký a klepala som zubami aj v tom. Odvtedy ma už nikto nikdy pod stan nedostal a asi ani nedostane. Takže sa moje úbohé deti musia obetovať a nocovať s rodičmi v hoteloch a tyram ich len školou a samostatnosťou 🤣
To je hrozne zly priklad pouzit stanovacku ako ukazku drsnych nepohodlnnych podmienok pre deti. Skor pre mamy. Ja si to silne uvedomujem pri kazdej stanovace ake uzasne je spat v posteli na matraci a mat vlastny zachod a sprchu.
Tak ja teda neviem, stanovat som bola raz s kamoskami na Duchonke ako pubertacka, a sme si vtedy povedali, ze nikdy viac 😃
Diskomfort v prírode je určite prospešný. Veď sme stále "prírodný" ľudia.
No ja neviem, či stanovačka je niečo, kde majú deti zažiť nejaký diskomfort, či dokonca hlad, na základe čoho prídu domov zo stanovačky traumatizované a začnú si vážiť teplú vodu z kohútika v kúpeľni. Veď stanovačka nie je nejaký boj o prežitie. Pre decká je to väčšinou úžasné dobrodružstvo a zábava. (Skôr pre rodičov je to náročné, ísť na stanovačku s deťmi.)
Na toto krásne odpovedá zmysel lesnej škôlky ( áno sú všelijaké súkromné škôlky aj lepšie aj horšie a aj lesné škôlky, ale ide my skôr o myšlienku ako konkrétne prevedenie). Ľudia si až príliš rýchlo zvykli na pohodlie a aj dnešné deti sú tak veľakrát vychovávané. Trocha fúka, trocha poprcha a už nejde von lebo veď ochorie, nehovoriac o skákaní do mlák a hraní sa s hlinou veď sa zašpiní atď... Dieťa primerane veku sa ma tiež stretnúť so situáciami kedy nebude všetko podľa neho, bude musieť vyriešiť problém, stane sa niečo neočakávané, tak sa potom ľahšie prípraví na obdobie dospelosti kedy nebude chránené stále rukou dospelého a samé bude musieť čeliť - nazvyme to teda diskomfortu. Príroda je super prostredím kde sa to dá všetko zažiť ako prejsť cez potok, aby som nebol mokrý, ako prejsť cez cestu keď je na nej spadnutý strom, aha začalo fukat/poprchť neviem to zmeniť musím sa tomu prispôsobiť atď.... Takže nie len stanovačka ale celkovo pobyt v prírode určite áno... Neviem akú traumu tým mysleli, že to môže spôsobiť.....samozrejme ak 10r panelakove dieta, ktoré je zvyknuté len pozerať do telky a nechodit von a ho nasilu vytiahnem do lesa a poviem mu tu musíš teraz byt bez netu a mobilu a vy držať tu za každú cenu týždeň o chlebe a vode tak určite nebude milovať les.... Treba všetko pekne odmalicka dávkovať 😉

Toto je dobrá kniha k téme. Autor-novinár sa vydal do sveta. Sú tam jeho zážitky prepojené s rozhovormi, ktoré zažil napr. doktormi, psychológmi, antropológmi... o ľuďoch. Je to po česky, ale je to zaujímavé čítanie.