Dieťa (18 m.) príliš fixované na tatinka. Zažili ste?
Môj 18-mesačný syn chce všetko robiť len s tatinom. Už bol raz vo veku 1 roka, keď zrazu všetko len a len s tatinom robiť. Nikdy som ho neudrela, ani nič podobné. Sme dosť tolerantní k deťom, normálna výchova - obaja. Od tatina dostane všetko, skoro aj odo mňa, ale snažím sa mu už určité veci zatrhnúť. Teraz tesne pred Vianocami znova prišiel čas, kedy je veľmi upätý na tatinka. Ak sa bojí, ide k nemu na ruky, ak je s niečím problém, ide za tatinom. Keď niečo chce robiť, hrať sa a podobne, vyberie si tatina. Ak by som to chcela robiť s ním, odtíska ma. Aj ak sa v noci zobudí, odtíska ma. Aj pri uspávaní - často ukazoval na dvere, že chce radšej s ocinom a nasleduje usedavý plač až nárek. S uspávaním tento problém riešim tak, že radšej som to na vianočné voľné dni nechala na tatina. Teraz po Vianociach je to ale rovnaké, vždy sa ho spýtam, s kým chce spinkať - ukazuje na tatinka, tak ich nechám. Ale mám strach, aby to nebolo naozaj natrvalo, že už so mnou nebude chcieť zaspávať. Nejde o to, že by ma nemal rád. Lásku prejavuje aj mne, pritúli sa, pri čítaní si sadne predo mňa, opiera sa o mňa. Môj problém je v tom - a to zásadný, že akoby tatinko bol jeho "maminkou" a ja tým druhým v rodine. Nemám poňatia, čím to je a som z toho nešťastná. Je to tak od jeho veku cca 1 roka, kedy sa vraví, že dieťa začne byť závislé od maminy. U nás to bolo naopak a tak to aj zostáva. Po tom jeho rôčiku sa to dosť ustálilo, ale teraz to začalo znova. Zažili ste to niekto? Prosím, píšte, ak máte podobnú skúsenosť, či už vlastnú alebo z počutia. Nikdy som totiž o takom niečom nepočula. Je časté, že ak sa rodičia rozviedli a dieťa je závislejšie na ocinovi, ale u nás je všetko v poriadku a sme fakt bežná starostlivá rodina. A ani žiadne odborné články, alebo v literatúre som o tom nenašla. Vopred ďakujem za všetky podnety.
@tilly čo píšeš, toho sa aj bojím (ako spomínam, priateľ už nechce ďalšie dieťa, ale čo keby áno), keby sme trebárs aj mali ďalšie dieťa, že by sa to opakovalo znova. to musí byť ťažké. je to ťažké s jedným dieťaťom, nieto ešte s dvomi. jedine dúfať, že ak to ešte nie je u mladšieho také zreteľné, resp. menej, že to predsa len bude "tvoje bábätko". u nás to začalo presne okolo 1 roku, asi v 13-tich mesiacoch, vtedy som ešte uspávala ja, všetko sa upokojilo po niekoľkých týždňoch. ale teraz to bolo veľmi zlé, keď tatino zostal na sviatky doma. len silou vôle som to zvládala, potom som si už rozumom musela hovoriť, že to budem nechávať spontánne. ale šlo to veľmi ťažko, hlavne zo začiatku.
@mi2 máš chlapca v rovnakom veku ako ja. tú situáciu v kostole si viem predstaviť. nechceš robiť rozruch, pretože by si každý všimol, ku komu sa "prikláňa" drobček. a to by veľmi bolelo, keby si ľudia okolo mysleli, že nie si dobrá mamina. napriek tomu, že robíš pre neho určite maximum. inak tiež sa teším, že vzťah s tatinkom je u nás super, od začiatku tehotenstva som chcela, aby to tak bolo, len som nepočítala s tým, že sa to otočí ☹ . ale napriek všetkému si myslím, že je veľmi dobré, že majú spolu taký pekný vzťah, práve kvôli tomu, o čom písala @fem, že sa v tomto veku identifikuje so svojím pohlavím.
inak by som bola zvedavá, kto u vás uspáva? a keď sa drobček ráno zobudí, chce ísť k tebe, alebo k tatinovi? alebo má aj s týmto problém? môj drobček ide ráno len k ocinovi, ak je doma, mňa vyslovene odstrčí, už k nemu ani hneď nevstanem, lebo ho len podráždim. ale ak tu nie je, tak ide aj ku mne a je to v pohode.
mňa veľmi trápi práve to, že ho nemôžem uspávať a že nechce ísť po prebudení ku mne (ak je doma tatino). zatiaľ sa snažím. ale vždy, ak príde chvíľa, keď ma kvôli niečomu odstrčí, tak ma to ničí.
no tak nas drobec je presne taky isty akonahle pride ocino tak ja som vzduch, ale ze by som sa tym trapila tak to teda nie,nechapem nemam dovod, aspon si potom porobim veci ktore ja potrbujem porobit v domacnosti a chlapy sa spolu bavia, JE TO UUUUPLNE NORMALNE 😵 😵 😵 😵
nas drobec este aj dedkov uprednostnuje a krsniatko je o styri mesiace mladsie dievcatko a byvaju so svokrovcami a ta uprednostnuje najviac dedka lebo ten jej vsetko dovoli, a ked sa jej maminka opyta ze lubis dedka - pritaka, lubis babku - pritaka, lubis mamu - ne ne kruti hlavou,
Baby klud vobec sa nezamyslajte nad kostolnymi recami, kazda viete ze svojmu drobcovi davate vsetko a uzivajte si ten cas co vam zostava pre seba!
mnoho bab na koniku sa stazuje ze im partner nepomaha a teda nie na to ale ze sa za nimi tahaju,no ved jasne ked im vseeeeeetko dovolia a su s nimi menej, Oteckovia su neokukan.
Nestrsujte je to len a len vyvoj vobec to neznamena nic viac alebo menej, jednoducho si uzivaju toho s kym su menej a hlavne Chlapa a vobec nie je pravda ze dievcatka su ocinkove a chlaci mamickov, je to vysostne individualne a predsa maju len vyber jedna k jednej to je az 50% sanca ze to nie ste vy ale ta druha osoba.
Dobru noc 😵 😵 😵
inak u nas to vyzera asi tak ze cely den zijeme v absolutnej simbioze ale akonahle sa zjavi tatinko tak drobec si zacne na nom prevadzat a vymyslat a pistat, ked sa nahodou stretneme po praci v meste a maly je v kociku uuuuplne dobrucky, nevymysla, zjavi sa tatinko a uz bezkat a na ruky a dzusik a piskotku a ja hovorim ze "hovadiny" jednoducho vie ze vsetko dostane.
tiez si vypyta tatinka na zaspavanie, ale len ked mu dame tu sancu, ale kedze mm aj po prichode z prace ma toho este vela tak ja uspavam a mm sa musi nenapadne vytratit, keby som mu davala na vyber tak to by dopadlo, ziadne take a presne o tomto to je, ja som pravidla tatinko je zabava 😎 😎 😎 to neznamena ze sa s nim nehram a dovolim mu vselijake veci ale inak musi posluchat aspon zakladne veci a ano aj mu dam po riti a aj po ruke ked vymysla a urcite castejsie nez mm
nevadi raz ked bude mat tridsat a svoje deti to pochpi 😀 😀 😀 😀 😀
inak prihoda z dnesku preco su ocinkovia v kurze: maly vymyslal a isiel vykladat nohu na nizky nabytok (cca 40cm) a samozrejme, ze som na neho skrykla a neposluchol tatinko isiel k nemu a v tom sa maly trocha zapotacal a udrel, nic hrozne len sa "dzugol" o nabytok a vysledok..... moj mm ho este zacal lutovat a fukat mu "booo" a neviem co este 😠 😠 😠 😠 😠 😠
@kaja73 tiez som si vsimla, ze muzska" zrelost" je pre deti atraktivna. alebo tym, ze muzi dozrievaju si ujasnia hodnoty.
@jarka03
@mi2
moje dve neterky si v urcitom veku vyberali, kto ich bude obuvat, obliekat....( "ocko ma obuje!")
je medzi nimi 5-rocny rozdiel, ale obe tym presli....myslim okolo 1,5-2 roky. teraz sa na tom smejeme, preslo to. 😅
...nečítala som celú diskusiu, len úvodný príspevok, ale príde mi to úplne normálne🙂 Náš 20-mesačný syn robí všetko len s tatom, mňa len "potrebuje", keď chce mliečko (ešte kojím). Ja to nevnímam ako problém. Beriem to ako normálne, prirodzené, myslím, že ide o jednu životnú etapu 😉
@jarka03 necitala som celu diskusiu, len pociatok a par odpovedi.
1. kojenim to nebude. lebo ja som kojila rok a moj starsi syn stale uprednostnuje tatinka. v podstate asi odkedy zacal chodit. dokonca, ked som bola v porodnici s druhym, tak prisiel za nami, pozrel, videl, ze som ok, povozil vo voziku jonasa a isiel sa hrat - ziadne tulenie alebo pod.
2. boli obdobia (ked mal tak medzi 18 mesiacmi a 2. rokom), ze ma cez vikend, ked bol tato doma poslal do kuchyne varit. "mami ja hlam s tatom, ty chod valit"
a je to stale tak. pokial si moze vybrat ci bude so mnou alebo s tatom - tato vyhrava. dokonca babka, dedko - hocikto iny. podla mna to suvisi s tym, ze so mnou je cele dni, kdezto tato pride len vecer, obcas ani to nie. alebo cez vikendy. o babke s dedkom ani nehovorim, kedze ich vidi raz za cas, vzhladom na vzdialenost. ja som dobra len vtedy, ak tato nie je doma 😀
dokonca, ked sme boli na prvej dovolenke (mal 16 mesiacov), tak ja som mala 18dni totalne volno - tato prebaloval, krmil, kocikoval, uspaval. ja som si to uzivala a vychutnavala. u nas s tym ma skor problem tato 😉 ked je doma, neoddychne si. mna deti nechaju spat v obyvacke na gauci bez toho, aby ma budili. tato sa zavrie v spalni a hned po 20min je to - kde je tato, preco tu nie je, atd 😉
moja rada preto znie - nebud z toho smutna. je to uplne normalne, nic si nezanedbala a ani nerobis nic zle. nie si urcite jedina, kto to ma doma takto. skus to prave vyuzit a pripadne si ten volny cas vychutnat - trebars kupel, alebo ist na nakup a pod. 😉
u mladsieho to zatial nebadat, ale co nie je, moze byt 😉
inak neviem, ci ste si to vsimli, ale tatinko je najlepsi, ale ked boli brusko, alebo je maly smutny, chce maminku 😉 aspon ze tak... 😀
ja som kojila 18 mesiacov a uz pocas toho bol tatinko jednotka...
Tak maminky za seba velmi dakujem za take odlahcenie nasho "tatinkovskeho" problemu .... Dnes som si vychutnavala s nozickami vylozenymi, ked sa zjavil tatinko z prace a nestihal si ani tasticku a oblek zhodit a uz bol cely zasypany synacikovymi poziadavkami, stavanim veziciek a inymi vecami ..... neriesim, maminka je cez den a tatinko potom ... 🙂
@sevzuz ... to, co si napisala bolo mile a velmi povbudive...dakujem 😵 presne ako u nas, jaj ti nasi dobrucki tatinkovia 🙂 Tvoje vety som si musela citat aj viac krat a som rada, ze je to v podstate uplne prirodzene 🙂
@jarka03 ... presne tako trapenie kvoli kostolovym reciam, ale tato tema ma uplne od tohto neproblemu odlahcuje a v kostoliku nech sa ocinkuje, aj tak som mala paniku, zeby som sa s nim musela prechadzat a to teda nie... niektori tam chodia na prechadzky z ukricanymi detmi pomedzi ulicky.... nas malinky chvalabohu hapka celu omsu (samozrejme na tatinkovi)
Co sa tyka uspavania, tak kym som dojcila do minuleho mesiaca, tak zaspinkavat musel len so mnou, teraz uz si zvykol aj na ocka, ale ked ho nieco trapi, tak musim dobehnut aj ja .... no a vstavanie...ked je uz ocko mimo, tak ho hlada, len co otvori ocicka..hovori, ze "kovkóó" no a ked nikde v izbe nie je, tak sa pride pritulit ku mne, liska mala 🙂
Som rada, ze si otvorila tuto temu, mna tie nazory uplne rozptylili k dobremu ....
@tilly mas pravdu, ked ma krivdu, maminka je istota...
...ÁÁÁÁ OZAJ, O NASOM DEDKOVI ANI NEHOVORIM...TAK TEN JE ESTE AJ PRED TATINKOM 🙂 ZA TOHO BY NAS OBOCH PREDAL MALINKY SNAD I DO OTROCTVA 🙂
aj mňa všetky príspevky veľmi povzbudili 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 fakt mi je o niečo ľahšie na duši, ďakujem 🙂

@fem úprimne - ďakujem ti za všetky rady, skúsim skĺbiť pocity s rozumom, to často nerobím 😉 , city majú vždy prevahu.