Dieťa a angličtina
Ahojte,moje dieta m tri roky, doteraz sme sa s ním rozprávali len slovensky. Je podľa vás vhodné,ak začne pozerať veci v tv len anglicky ? Doteraz tv nepozeralo,rozprávať po slovensky vie pekne. Pomôže mu to pri učení sa anglického jazyka,alebo ho to iba popletie ?
Pokojne s angličtinou začni, ale neočakávaj perfektné výsledky. Tvrdenie, že dieťa sa za hodinu pozerania rozprávok denne naučilo plynule anglicky treba brať s rezervou, lebo reálne to nie je možné. Ak má dieťa zvládnuť jazyk na perfektnej úrovni, potrebuje mu byť vystavené aspoň štvrtinu svojho bdelého času a to nie len pasívne jazyk prijímať, ale ním aj aktívne komunikovať. Vďaka počúvaniu sa mu ale aspoň cudzí jazyk dostane trocha do ucha, pochytí základnú slovnú zásobu vrátane výslovnosti a učenie mu neskôr pôjde o niečo ľahšie - ale pozor, ak sa naučí niečo nesprávne, bude sa taký zlozvyk veľmi ťažko odúčať, preto určite na neho nehovor anglicky, ak nemáš dobrú výslovnosť (prízvuk ako taký až tak veľmi nevadí). Najlepšie mu popri domácom pozeraní rozprávok nájsť ešte nejakú opatrovateľku, ktorá s ním strávi zo 2-3 hodinky týždenne a bude s ním anglicky hovoriť.
Vo vašej situácii sa nepúšťaj do dvoch cudzích jazykov. Naučiť sa tri jazyky súčasne dokáže každé zdravé dieťa (mám kopec trojjazyčných detí v okolí aj priamo doma), ale vyžaduje to naozaj veľa práce.
ahoj, mozno skus na youtube pesnickami a edukativnymi pesnickami, mozes zacat cocomelon alebo supersimple, ako tu bolo spomenute a potom ti ponukne aj ine. ja odporucam , ked si das vyhladat rachel learn, tak ti najde plno videi, ukazuje abecedu, cisla, zvierata, farby..... zo slovenskej produkcie mozno skus pozriet tarajko a popletajka, maju tie iste pesnicky aj v anglictine a nemcine. ved skus pozerat a sama uvidis co je pozeratelne, co ho bude bavit a co rovno vypnes.
Odporúčam začať s nejakou jazykovkou...hlavne ak tvoja anglina nie je dosť dobrá. Ver mi, už mini deti sa učia hravou metódou, dcéra mi chodila od 4 rokov, syn tiež. Dcéra má 10 rokov a anglictinar jej dáva v škole extra úlohy aby sa nenudila. Plynulo hovorí už niekoľko rokov anglicky. Máme známych v UK a s nimi si aj napíše.. dcéra ale aj veľa pozerá amerických youtuberov a učí sa veľa aj z toho. Syn má 7, úplne iná mentalita. Rozumie celkom dosť ale malo hovorí. Od detstva obaja pozerajú rozprávky, verím že sa tiež rozreční.
V každom prípade začni len jedným jazykom, času dosť, ak pôjde jeden, postupne pridas ďalší. Dcéra vlani začala aj spanielcinu. S tou hej žiaľ pomôcť nevieme, ale má originál native speakera, čiže hádam sa naučí.

On mal cez víkendy sobotu nedeľu keď menšia spala cca 1,5 hodiny keďže bol veľmi aktívny..tak asi sa dá keď sa naučil na deti malé sa jazyk skôr nalepí ako na 40tnika