icon

Dieťa a slovenský jazyk

hennyinnsbruck
13. mar 2022

Dobre ranko , neviem ci tu najdem niekoho v podobnej situacii ale skusim , ked tak si precitam aspon vase nazory,lebo uz ma to zacina trochu trapit.

Dcera mala 3r4m ,narodena v Rakusku.Ide o to ze mi vobec ale vobec nechce po svk rozpravat.

ja som jedina co s nou po svk rozprava ,inak nikto.nikoho tu nemam.aj to mi vela x nemcina ujde tiez som tu uz 16rokov.
babka zavola raz za mesiac a to mala nema nejak zajem s nou kecat,segra pride na 2 dni raz za 3-4mes . Tv po svk nema.
V oktobri tu boli nasi na 2 noci ja bola jedno doobedie v praci no nestastny boli ze jej nerozumeli.

Po svk mi povie len kocky a laska moja.zopakuje vela pomne aj to len ked poviem ze zopakuj -ale sama od seba nic nepovie.
po nj rozpravat problem nema, gramatiku ma velmi dobru,usta sa jej nezavru,aj R povie .
Tazsie ukony ako dones mi prosim modru lyzicku z kuchyne uz po svk nechape. Po nj ano.☹️

Myslite si ze to este pride alebo sa mozem rozlucit s tym ze po svk bude raz rozpravat?

Tej slovenciny ma zalostne malo , rozmyslala som nad svk dvd ci to trochu pomoze?
Po dvoch rokoch ideme na velku noc na svk a som velmi zvedava jak sa bude s bratrancami a sesternicami hrat a komunikovat😟🤪

Strana
z2
luccija
13. mar 2022

@hennyinnsbruck ty s nou rozpravas denne iba slovensky?
Ak ano, tak niekde to ma ulozene a chce to cas.Slovenske rozpravky urcite pustaj

pribinak
13. mar 2022

@hennyinnsbruck piatak jej nejaké slovenské videá, napr Spievankovo.
Neprestávaj s ňou rozoravat aspoň ty a sestra, mizno my len obdobie a časom to prejde. Neh sestra prinesie rozprávkové knižky. Môžeš jej pred spaním citat. Deti to majú všeobecne radi a rozoravat sa s ňou o rozprávke

hennyinnsbruck
autor
13. mar 2022

@luccija povedzme na tych 80%lebo ked sa aj otec zapoji tak som aj ja v nemcine ale aj on sa snazi povie jej ako je to po svk?ona nic🙄nezajem
Zamna nemusi nejake mega konverzacie v svk rozpravat ale ona ani tie zaklady -nic . Keby som aspon naznak videla som kludnejsia alebo snahu.ale niiic… uprimne potom ani nemam chut ist na svk som velmi zvedava ako to bude.

@pribinak no objednam nejake svk dvd alebo pozriem YouTube snad sa chyti skusim aj knizky👍

hennyinnsbruck
autor
13. mar 2022

Som zabudla /nieco sa jej opytam a Samozrejme odpoveda po nj …. Ci je to dobre ju upozornovat aby po svk odovedala? Ale ci to je dobra cesta? Aby nejaky blok nechytila

mariaveronikag
13. mar 2022

detské slovenské pesničky...to sa jej bude páčiť

kitycat
13. mar 2022

Ahoj, ja si myslim, ze chapem to tvoje rozpolozenie. Otazne je, kedy si do nej tu slovencinu tacala "hustit". Ci az teraz, ked rozprava plynulejsie a s tou SK stranou si vlastne nerozumeju alebo na nu rozpravas po slovensky odmalicka. Kazdopadne tam tu slovencinu zakodovanu ma, mozno ju nevie pouzivat. Tvoji rodicia ocividne nevedia po nemecky a ty mas predpokladam Rakusana? Ako sa rozpravaju s tvojim manzelom? Pokial ty jej hovoris slovensky a ona odpoveda nemecky a k veci tak tomu rozumie.

hennyinnsbruck
autor
13. mar 2022

@kitycat ahoj dakujem 😊
hej od malicka s nou komunikujem po svk , uz ked som prvu knizku s prvymi obrazkami ukazovala uz vtedy po svk…stale po svk .

Nasi s mojim kecaju cezomna viacmenej kedze po nj nevedia len par slov ale videli sa len par x . Sem tam rukami nohami 😂

Hej rozumie 🙏🏻Chvalabohu. Len dufam dufam ze sa aj aspon trochu rozrozprava . Uz nema 2 roky uz by mala vediet rozoznat dve reci ale zas nechcem nejak tlacit na nu ale neviem ci cakat alebo zacat upozornovat aspon sem tam alebo co …🤷🏼‍♀️

zuzahajdulka
Autor odpoveď zmazal
lubina
13. mar 2022

@hennyinnsbruck sme dvojjazycna rodina. Dve deti, starsia tiez ked bola mala tak po slovensky nechcela hovorit, ale chce to len vydrzat. Ak chces, aby bola bilingualne, tak musis ty aj muz dodrziavat pravidlo, ze jeden rodic, jeden jazyk. Cize muz nemecky a ty slovensky. Ono sa to "zlomi" a zacne hovorit s tebou po slovensky. CHcelo by to, ale pustat jej aj slovenske rozpravky - ja som pustala odtialto https://www.veselerozpravky.sk/ a samozrejme jej aj citat. Predpokladam, ze ti po slovensky rozumie, ak s nou hovoris slovensky. Dvojjazycnym detom to trosku trva, kym si to utriedia, ale ked raz zacnu, tak to nebude problem. Nase dcery su uz teenagerky a nemaju problem prepinat medzi jazykmi, uz okrem nasich dvoch jazykov hovoria aj dalsimi jazykmi, co sa ucia v skole. Len vydrzat.

jaga18
13. mar 2022

Keď s nou budeš hovoriť veľa po svk, neboj bude rozumieť. Mňa takto učila babka po maďarsky. Nikto v okolí nerozoraval maďarsky, len ona. A pre mňa to bol veľmi dobrý základ. V puberte som rozumela všetko, chodili sme do partie, kde sa hovorilo maďarsky a ja som sa postupne začala učiť aj aktívne hovoriť po maďarsky. Teraz to máme podobné s našimi deťmi. Manžel je už narodený na svk a má aj svk školy, ale svokra je rodená Maďarka aj svokor len maďarsky hovorí. My doma čisto slovensky a deti pasívne ovládajú maďarčinu.
Keď sa tak rozpomeniem, v 3 rokoch už pekne rozumeli, ale také zložité výrazy ako prines modrú lyžičku z kuchyne ešte nie. A hovoriť nehovorili vôbec, aj teraz len zopár slov, slovných spojení a to sú už takmer dospelí. Zato s babkou vedia "pokecat" aspoň odpovedať jednoducho.
Určite neprestávaj hovoriť s dcérkou po slovensky, neboj, ono sa to na ňu lepí, aj keď po svk nerozpráva.

jaskolka
13. mar 2022

Aj naďalej s nou hovor po slovensky, pustaj jej videa, rozprávky, knihy čítajte.Ked pôjde na Slovensko a bude počuť iba slovenčinu jednoducho sa prehodí do reči, akú bude počuť častejšie.
Ja som tiež od malička doma počúvala len ukrajincinu a rusincinu, slovensky len keď kniha alebo rozprávky, vtedy dokonca ani veľmi neboli, len české v telke chodili.
A potom som prirodzene prehadzovala medzi rečami, podľa toho, aky jazyk som počula (v škôlke automaticky som šla po slovensky, doma len rusínsky). Dieťa sa učí ľahko a prirodzene.

hipuska
13. mar 2022

Netrápia by som sa. Ak budeš s ňou rozprávať po sr určite sa chutí. Veď ma iba 3 roky.

lucka_ke
13. mar 2022

moja sestra žije v Kanade, tiež jej malý nechcel po slovensky ani ň povedať, babka sa učila po anglicky. aby mu aspoň trošičku rozumela, ale ke´d chcete ostať s dcérkou v Rakúsku tak ju netráp so slovenčinou

prasiatko30
13. mar 2022

Ked bude starsia tak ju pekne zbal ku starym rodicom na mesiac, dva aby bola obklopena len slovencinou a uvidis ako krasne sa rozrozprava, pri tebe ma vzdy istotu, ze ty jej rozumies v nemcine a obycajne deti vyhladavaju jazyk, ktory je pre ne jednoduchsi. Ked bude na sk bude sa musiet dorozumiet po sk po 2 tyzdnoch bude viac menej ok. Daj ju dpdennych taborov a pod aby sa stretala s detmi

hennyinnsbruck
autor
13. mar 2022

@zuzahajdulka dakujem😊
@lubina dakujem pozriem link☺️
@jaga18
@jaskolka
@hipuska
@lucka_ke
@prasiatko30
ukludnili ste ma dakujem aj som viac motivovana po vasich prispevkoch 😊
Budem nadalej s nou po svk rozpravat , dam k tomu knizky a pesnicky a budem trpezliva😊😊

amelie2017
13. mar 2022

My sme 3 jazycna rodina. Ja SK, manzel Katalanec, spolu komunikujeme spanielsky. Dcera zacala rozpravat slovensky, ale nastupom do jasli a neskor skolky zacala prevladat katalancina a spanielcina, tu sa naucila len z pocuvania mna a manzela, nik sa s nou spanielsky nerozprava, len ja obcas, ak sme v kolektive. Dokym neprisiel covid, hovorila so mnou slovensky, ale to chodila aj moja rodina casto, mali sme slovensku aupair, takze castejsi kontakt so slovencinou. Takmer rok na mna rozpravala len spanielsky. Ale min leto, ked mala 3 a pol bola u nas sestra 2 tyzdne a potom mamina 5 tyzdnov a odvtedy sa zas pekne rozprozpravala slovensky. Ma obdobia, ze zacne spanielsky, ale ja jej odpovedam len slovensky, stale jej vravim, ze musi slovensky, aby nezabudla, lebo ako sa bude rozpravat s babi a s tetami. Vela jej spievam, rozpravam riekanky, niektore sa uz aj naucila. Rozpravky pozera hlavne v slovencine, teraz u nas ficia bimbamkuku na youtube. Tolko novych slov sa naucila. Aj pesniciek. Urcite v slovencine nepolavuj, nadalej sa s nou rozpravaj slovensky, aj ked bude odpovedat nemecky. Ak nieco nerozumie, povedz jej to v oboch jazykoch. Ono sa to do hlavicky vsetko uklada a ked bude starsia, bude vediet rozpravat.
Dobre je aj pustat audiorozpravky pri hre.

amelie2017
13. mar 2022

Inak moja aj po 4. narodeninach zacala naozaj rozornavat, ktory jazyk je ktory. Dovtedy si vyberala lahsie slovicka. Teraz sama povie, maminka, slovensky je cervena, espanol rojo, catalan vermell, english red. A takto s cislami, zvieratkami,...

hennyinnsbruck
autor
13. mar 2022

@amelie2017 dakujem😊😊
No moja z YouTube sa naucila daco po anglicky to viac hovori ako po svk🤦🏼‍♀️😂
Snad jej najdem svk videa co ju zaujmu😊
@amelie2017 super😊 pevne verim ze aj moja zacne😅

luccija
14. mar 2022

@hennyinnsbruck určite to má význam hoc Ti rozpráva späť nemecký nevzdávaj to, ale tak nenasilnou formou

hennyinnsbruck
autor
14. mar 2022

@luccija vdaka😊

kacena4
15. mar 2022

ahojko necitala som prispevky, ale dieta ak zije v bilingvalnom prostredi oba jazyky bude pouxivat len vtedy ked bude mat istotu ze otec na 100% pouziva 1 jazyk a matka na 100% druhy. vvtom jazyku dieta aj odpoveda, ak ma istotu ze s nou komunikujes aj nemecky ostane plne pri nemcine.

hennyinnsbruck
autor
15. mar 2022

@kacena4 veru tu istotu ma😂🙄
Myslis keby som nereagovala na jej odpoved v nemcine snazila by sa viac po svk?🧐

kacena4
15. mar 2022

@hennyinnsbruck myslim ze ano, dominantny jazyk bude mat nemcinu ale bude vediet reagovat ak v druhom jazyku. drzim palceky

amelie2017
15. mar 2022

@hennyinnsbruck nie, nebude sa viac snazit. Deti nie su blbe a vedia, ze rozumies. Napriklad moja si myslela, ze ja som Spanielska, preto viem po spanielsky a preto bude so mnou hovorit po spanielsky. Ukazovala som jej fotky, vysvetlovala, ze ja som Slovenka, ze som sa narodila tam, .... az casom pochopila, ze babi je moja mama, ze ja som ram zila, netlac na nu. Ozaj, ak nerozumie, povedz jej to v oboch jazykoch. Jej ten druhy ostane v hlavicke.
Moj muz bol taky, ze nut ju, neodpovedaj jej, dohovaraj jej. Nema to vyznam. Odpovedz jej v slovencine najprv, potom v nemcine. Velakrat ideme po ulici, ona na mna spanielsky ja slovensky, ludia sa obzeraju, vela nas uz aj zastavilo a pytalo sa, akym jazykom rozpravam..
A vsetci to chvalia a ze nemam povolovat.

hennyinnsbruck
autor
15. mar 2022

@amelie2017
@kacena4 dakujem😊😊

hennyinnsbruck
autor
15. mar 2022

@amelie2017 zlata😂😂

sovica
21. mar 2022

@hennyinnsbruck Práve na mňa vyskočilo na FB toto, skús to mrknúť:
https://vicejazycnavychova.cz/vitejte/pruvodce/...
Neskôr Ti napíšem moju skúsenosť (žijeme v DE), momentálne nemám čas... Len som Ti rýchlo chcela hodiť link, keďže kongres o viacjazyčnej výchove sa dnes začal.

hennyinnsbruck
autor
22. mar 2022

@sovica dakujem 😊

pragmaticka
22. mar 2022

Veľa rozprávky po slovensky zapínaj.
Moje sú 3 jazycne tiež v Rakúsku žijeme. Staršia 8 ročná dáva bez problémov 3 jazyky od malička , mladšia 5 ročná hovorí 90%len po nemecky. Rozumie všetko po slovensky, tretí jazyk má asi najslabší. Tiež mam nato trosku nervy. Na druhej strane minulý rok boli celé letné prázdniny mimo rakúska (na striedačku u jednej babky a u druhej) - tento rok tak tiež pôjdu. Už jej teraz hovorím, ze ako sa dorozumie keď nerozpráva. Ma tam aj kamošky v jej veku, susedky. Už minulý rok sa sťažovali, ze nie vždy jej rozumejú 😂Tak bude veselo.
Inak poradím len pesničky, TV všetko prehodiť na slovenčinu. A častejšie chodiť domov. Nútiť dieťa nevedie k ničomu.
Moja aspoň rozpráva s babkou po slovensky aj keď sa doma na nej smejú z toho strašného prizvuku co ma(nieže by sa posmievali to zase nie, blbí nie sme) . Mňa ale jeduje, ze so mnou len po nemecky potvora jedna.
Horšie by bolo keby nerozumela. Mam tak synovcov je to obrovská škoda. Babka tam nechce chodiť a ani oni ku nej. Vztah tým pádom 0 bodov.

pragmaticka
22. mar 2022

A konsekventne ty na ňu len po slovensky! Ja viem ze to je niekdy ťažké, ale je to veľmi dôležité. U nas moja na mňa po nemecky, ja jej po slovensky naspäť.

Strana
z2