Dokedy navštevovať logopédiu so školákmi?
Chodím s malým na logopediu od jeho 4.roku, teraz má 6 a je prvák. Prvý rok sa len hrali a zoznamovali sa s logopedickou až potom riešila výslovnosť. Hlavne sykavky a písmeno R.
Vidím zmenu k lepšiemu no ešte to neni ono. Syn sa zaťal a nechce spolupracovať. Vie vysloviť aj pekne keď sa mu to podarí, no nechce sa mu pomaly nemá záujem ďalej spolupracovať. Neviem ako ďalej..
Minule logopedicka povedala že už tam chodíme 2 roky a je to dlho že dokedy tam ešte chcem s ním chodiť, keď už chodí aj do školy. Ako ste to mali vy? Čo robiť keď sa nepohnem s ním ďalej? Naučí sa vôbec niekedy pekne vyslovovať? Alebo bude mať s tým stále problém, aj v dospelosti?
@anonym_autor my jeden rok presne
My mesiac a potom už nebolo potrebne
@anonym_autor s jedným dieťaťom iba R a L nejakých 8-9 mesiacov, s druhým od 3,5 do 5r ale skoro vôbec nerozprávalo vysloviť nevedelo minimálne 15 písmen, do vtedy kým logopedička nepovedala že už netreba
So synom chodíme od januára 2024, mal krátko pred 5. narodeninami. Riešime/riešili sme R a sykavky. Raz za mesiac, niekedy menej, doma sme cvičili viac menej len rozprávaním sa, zvykla som ho opraviť ak povedal niečo zle a potom po mne opakoval slová s daným písmenom. Tento týždeň nám logopedička povedala, že máme prísť ešte v novembri a ak všetko dobre pôjde, tak to bude posledný raz. Syn bude mať v januári 7 rokov.
vies, ty si to neuvedomujes, ale toto je velmi dolezite - obzvlast v prvej triede. Sykavky, makcene - tie deti co zle artikuluju nedokazu dobre pisat spravne pismena, co ma potom za nasledok aj zaostavanie v citani.... a ono sa to nezda, ale sa to vsetko potom nabaluje.... Ja rozumiem, ze sa ho logopedicka chce zbavit, pretoze ved uz chodi do skoly --- ale je velmi dolezite, aby cisto rozpraval.
moje dieťa sa zaťalo a dodnes ráčkuje. už to nevnímam a minule som sa bavila s kamoškami čo ho poznajú od mimina o tom a tiež tvrdia že si to ani neuvedomujú… 🤷♀️
ale mal problém iba s R
So synom chodíme od januára 2024, mal krátko pred 5. narodeninami. Riešime/riešili sme R a sykavky. Raz za mesiac, niekedy menej, doma sme cvičili viac menej len rozprávaním sa, zvykla som ho opraviť ak povedal niečo zle a potom po mne opakoval slová s daným písmenom. Tento týždeň nám logopedička povedala, že máme prísť ešte v novembri a ak všetko dobre pôjde, tak to bude posledný raz. Syn bude mať v januári 7 rokov.
@katesocka Ja ho tiež opravujem a aj si čítame riekanky čo po mne opakuje, no už vidím na ňom že nechce sa mu. Chodíme raz mesačne k logo.
vies, ty si to neuvedomujes, ale toto je velmi dolezite - obzvlast v prvej triede. Sykavky, makcene - tie deti co zle artikuluju nedokazu dobre pisat spravne pismena, co ma potom za nasledok aj zaostavanie v citani.... a ono sa to nezda, ale sa to vsetko potom nabaluje.... Ja rozumiem, ze sa ho logopedicka chce zbavit, pretoze ved uz chodi do skoly --- ale je velmi dolezite, aby cisto rozpraval.
@kaktusik007 Ja to chápem preto sa pýtam že ako mu pomôcť aby vedel správne vyslovovať a aby to pochopil.
Mne jedinej príde toto ako zvláštny postup ? Rok sa len hrali a zoznamovali a až potom výslovnosť ? Veď tá výslovnosť sa rieši aj počas hry, sú logopedicke hry a cvičenia. Prvý rok vám nič nedávala na domov ?
@kaktusik007 Ja to chápem preto sa pýtam že ako mu pomôcť aby vedel správne vyslovovať a aby to pochopil.
@anonym_autor raz mesacne k logopedicke naozaj nestaci. A uz vobec nie, ak sa mu nevenujes s logopedickymi cviceniami doma denne. Si matka, ak mas logopedicku taku, ze ta neinstruuje co a ako mas s nim robit, tak googli a hladaj - internet evidentne mas.
@katesocka ako keby si pisala o mojom synovi, uplne sedia aj datumy a pismenka aj sposob trenovania :D :D
@anonym_autor ved na logopediu chodia aj dospeli, mala by si zmenit logopedicku
@anonym_autor podla mna je to strasne dlho... ja som isla s dcerou k logopedicke kvoli r na zaciatku predskolskej, mala pripravene pc hry pre nu, kde sa rozpravali, potom ukazala jej vyslovovanie, pocvicil, dostali sme slova na trening = vobec nechcela a necvicila. DR s tym z nejakeho dovodu ratala a zasmiala sa vzdy, a nejaku histroku o inom pacientovi vytiahla.. vzdy.. ako napr. nejkay chlapcek trenoval iba na wc, vrcal a tak az kym mu to r zrazu neslo.. potom ked isla na wc sme sa vzdy zasmiali ci ide vrcat a fakt si to natrenovala tam a naucila sa... chodili sme tam max predskolsku, uz okolo maj-jun sme nesli vobec. Este sme riesili s nou nejake poradenstvo kovli zajakavaniu, opatrenia som spravila, par papierov pocitala a bolo po probleme. Chodili sme raz mesacne.
Dlhsie chodil iba nas kamarat k logopedicke, ale on mal vaznejsie problemy, doslova mu nebolo ani ako predskolakovi rozumiet, ako keby suslal, malo rozpraval, neartikuloval riadne = ale tiez to poriesili a v skole sa to potom zlepsilo, myslim, ze v 2roc uz nemal ziaden problem.
ja osobne by som skusila vymenit asi logopeda... ako a 6rocne dieta by malo aj "chapat" co sa od neho chce, takze akoze co, skusat aby pochopil? 😒
Mne jedinej príde toto ako zvláštny postup ? Rok sa len hrali a zoznamovali a až potom výslovnosť ? Veď tá výslovnosť sa rieši aj počas hry, sú logopedicke hry a cvičenia. Prvý rok vám nič nedávala na domov ?
@klip0 Nie nič.
@anonym_autor raz mesacne k logopedicke naozaj nestaci. A uz vobec nie, ak sa mu nevenujes s logopedickymi cviceniami doma denne. Si matka, ak mas logopedicku taku, ze ta neinstruuje co a ako mas s nim robit, tak googli a hladaj - internet evidentne mas.
@kaktusik007 Chodíme raz mesačne lebo nemajú častejšie termíny, chodí k nim veľa detí. A nakúpila som vseliake hry na výslovnosť, aj kartičky básničky knižky, ale píšem že nechce spolupracovať.
@kaktusik007 Chodíme raz mesačne lebo nemajú častejšie termíny, chodí k nim veľa detí. A nakúpila som vseliake hry na výslovnosť, aj kartičky básničky knižky, ale píšem že nechce spolupracovať.
@anonym_autor a vy teda nemáte žiadne pokyny, žiadne úlohy na domáce precvičovanie? vysvetľovala ti, v akej pozícii ma byť jazyk? ako má mať pery? drvivá väčšina detí má termín u logopéda raz mesačne (aj kvôli poisťovni), no vy musíte doma denne cvičiť danú pozíciu hovoridiel tej ktorej hlásky, nie sa hrať hry. Používate nejaké pomôcky, paličky, atď.? naša logopédka nám to dokonca kreslila na papier pri vyvodení každej novej hlásky a najprv to prešla so mnou, aby som si uvedomila, ako a kde ukladám jazyk a potom so synom. Aj s pomôckami. Keď mal 5, nevedel takmer ani jednu hlásku povedať čisto. Po roku už rozprával tak, že by si nepovedala, že mal nejaký problém. Mali by ste čo najskôr zmeniť logopéda.
@anonym_autor
Rok sa zoznamovali a na domov vám nič nedávala??? Zmeň logopedičku, lebo tuto vyhadzuješ peniaze do luftu. Spolupracovala som s 5 logopedičkami a každý normálny odborník v tejto oblasti ti povie, že 90% práce robíš s dieťaťom ty doma, keď cvičíš DENNE, resp. PRAVIDELNE. hoc len 10 minút, ale denne. To je základ! Nie že ona sa s dieťaťom raz za mesiac stretne. Veď tam nemôže nastať žiadny progres. To čo je za logopedičku, moje nervy???
Konkrétne, najstarší syn chodil k logo rok a pol (všetky sykavky a R, stredná dcéra pol roka, tu sme riešili iba R, a najmladšia jeden školský rok, tiež iba R), všetko sme sa snažili stihnúť do začiatku školskej dochádzky, najstarší syn chodil pár mesiacov aj v prvom ročníku, ale iba chvíľku.
@anonym_autor Na logopédiu chodia aj dospelí, len im to ide pomalšie ako deťom. Chodiť treba, kým sa nenaučí tvoriť všetky hlásky správne. Ak vnímate v reči stále problém, skúste navštíviť inú logopedičku na konzultáciu. Na domáce cvičenie existujú knihy, hry, rôzne pracovné listy s tematikou čo syna zaújma, albi tužka/kniha, aj logo hry na mobil/pc. Nejaká cesta sa vždy nájde.
@anonym_autor a vy teda nemáte žiadne pokyny, žiadne úlohy na domáce precvičovanie? vysvetľovala ti, v akej pozícii ma byť jazyk? ako má mať pery? drvivá väčšina detí má termín u logopéda raz mesačne (aj kvôli poisťovni), no vy musíte doma denne cvičiť danú pozíciu hovoridiel tej ktorej hlásky, nie sa hrať hry. Používate nejaké pomôcky, paličky, atď.? naša logopédka nám to dokonca kreslila na papier pri vyvodení každej novej hlásky a najprv to prešla so mnou, aby som si uvedomila, ako a kde ukladám jazyk a potom so synom. Aj s pomôckami. Keď mal 5, nevedel takmer ani jednu hlásku povedať čisto. Po roku už rozprával tak, že by si nepovedala, že mal nejaký problém. Mali by ste čo najskôr zmeniť logopéda.
@anonym_a3dacc Áno dáva nám teraz básničky na precvičovanie aj ukázala s paličkou do uší ako to dať do ísť a robiť s jazykom. Robíme to samozrejme doma no nejde mu to.
@anonym_autor
Rok sa zoznamovali a na domov vám nič nedávala??? Zmeň logopedičku, lebo tuto vyhadzuješ peniaze do luftu. Spolupracovala som s 5 logopedičkami a každý normálny odborník v tejto oblasti ti povie, že 90% práce robíš s dieťaťom ty doma, keď cvičíš DENNE, resp. PRAVIDELNE. hoc len 10 minút, ale denne. To je základ! Nie že ona sa s dieťaťom raz za mesiac stretne. Veď tam nemôže nastať žiadny progres. To čo je za logopedičku, moje nervy???
Konkrétne, najstarší syn chodil k logo rok a pol (všetky sykavky a R, stredná dcéra pol roka, tu sme riešili iba R, a najmladšia jeden školský rok, tiež iba R), všetko sme sa snažili stihnúť do začiatku školskej dochádzky, najstarší syn chodil pár mesiacov aj v prvom ročníku, ale iba chvíľku.
@yoxinka Presne tak prvý rok sa len hrali a zoznamovali, až potom začala nám domov dávať básničky a papiere čo máme doma cvičiť. Aké peniaze, ja neplatim nič u logopeda.
Iné logopedicky majú plné všetko, k tejto sme čakali 1,5 roka pokiaľ sa jej uvoľnilo miesto.
Čo sa týka sykaviek Š a Ž už celkom pekne vie aj keď musím ho občas napomenúť lebo on zabudne a povie to zle. Horšie to je hláska Č a C to povie ako S, to neviem ako ho naučiť. A R s tým viac detí má problém v triede.
Skúšame doma každý deň, lenže on má z toho už nervy že mu to nejde alebo keď ho opravím tak kričí že dobre to hovorím. No nie nehovoríš. Tak neviem čo s ním.

@anonym_autor Zacali sme chodit, ked mala dcera 5 a chodili sme polroka, ale poctivo sme doma vsetko cvicili, co nam logopedicka kazala.