icon

“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva

tini27
16. okt 2023

Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tini27
autor
18. okt 2023

Ženy, vôbec som nechcela, aby sme tu skĺzli do osočovania jednej či druhej strany. Tak ako som písala v úvode, som v tejto “téme” nováčik a ide mi skôr o také úvodné informovanie sa. Mnohé píšete, že “doma” to proste dlhodobo nejde, resp., že dieťa asi nemá dostatočnú kvalitu výučby, podnety, soc. interakcie,… To je jedna z vecí, ktorej sa obávam, ani nie tak preto, že by som si “netrúfala” na vysvetlenie dajme tomu prvostupňového učiva, alebo, že by som “neverila” v dieťa a jeho motiváciu. Skôr preto, že myslím, že pre dieťa je obohacujúce, keď má viacero učiteľov, pohľadov, názorov. Tiež nemám pocit, že je “naša” cesta strániť sa autorít. Ide mi skôr o rešpektujúci prístup a o to “nepristrihnúť” dieťaťu tie “krídla” príliš. Preto sa osobne skôr prikláňam k nejakej “alternatívnej” (nemám rada to slovo) škole, proste rešpektujúcemu prostrediu, alebo ako to nazvať…aby škola nebola zväzujúcim prostredím, ale zároveň z nej nechcem robiť strašiaka. No zatiaľ mám pocit, že nachádzam možnosti príliš orientované buď “klasicky” alebo až veľmi “neklasicky”.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tini27
autor
18. okt 2023

Ešte by som doplnila, syn momentálne chodí do úplne klasickej škôlky, ani sme neuvažovali nad tým, že by nešiel. Tešil sa vopred a teší sa už druhý rok, čo ju navštevuje. Máme šťastie na skvelé učiteľky a sme spokojní všetci. Len pri tej škole sa trochu vopred asi obávam výberu..

lienka.7
18. okt 2023

@tini27 v prvom rade je to "móde" si tu nieco dokazovať. Nechcem ani vidieť kvalitu takéhoto vzdelávania, najmä vo vyšších ročníkoch. Učitelia študujú v kombinácii 2 predmety 5 rokov, ale ine "super-zeny" tu samozrejme daju v pohode ľavou zadnou všetky predmety na 100%. No chcela by som vidieť. Detto také skúšanie v škole. Pekne sa všetko naučiť na určenú hodinu a dostať za to 1 dokáže každá cvicena opička. Ale chodiť do školy a pripravovať sa zo dňa na deň, rôzne 5 ci 10 minutovky alebo neohlasene pisomky/diktaty... hneď by sme videli realitu takýchto "cistych" jednotkarov. A po ďalšie, uz len učenie dietata zodpovednosti tým, že ma nejaký denny režim a nemôže si doma robiť len tak co chce.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzinka888
18. okt 2023

@lienka.7 ak "školske" dieta niečo nevie- rodicia mu zaplatia doucovanie. Ak nieco nevie domoskolak- tak rodicia dostanu rovnaky napad a zaplatia doucovanie, garanta- takze rodicia nemusia a ani nie su super mamky co vsetko vedia.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzinka888
18. okt 2023

U nas len slovencina.Nie je to moj rodny jazyk.* neplatim- mam to vymenene za " hudobnu" - akordeon, heligonka.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
akvi
18. okt 2023

Väčšina obáv, ktoré tu pomenuvate, vyplýva z nepochopenia, o čom DV môže byť. Pretože úplne najhoršia cesta z môjho pohľadu je preniesť si školu domov. Ja ale osobne takýchto DV nepoznám. Skúste opustiť tú predstavu, že budete "vyučovať predmety". Takto by som ja teda určite fungovať nechcela.

A DV je v tomto momente bohužiaľ jedinou cestou, ako čo najviac vyjsť von zo systému klasickej školy. To, že dnešná škola nie je úplne ok, to vníma veľa ľudí a veľa ľudí by chcelo pre deti niečo iné. Lenže neexistuje možnosť voľby a preto tí, čo nedokážu vidieť už pomaly žiadne pozitívum súčasnej školy, tak volia DV. Ak by existoval výber, tak väčšina by o DV neuvažovala.

tiika
19. okt 2023

@lienka.7
Učitelia študujú dlho, no ucia sa kopec iných veci, idu do hĺbky, reálne všetko toto na ZŠ i tak neučia. A v skutočnosti vela rodičov svoje deti uci i teraz učí doma po škole, aby ju zvladli.

V praci potrebuješ vedomosti, ktore vieš prakticky využiť, dať do súvislosti, zručnosti, ktore aplikujes, úlohy a problémy, ktore vieš vyriešiť. Tak by sa malo porovnávať klasické a alternatívne školstvo, nie 5-minutovkami, neohlásenymi pisomkami.

Brány školy sa zatvoria a co? Kto bude zvedavi na to, či dieťa zvládlo neohlásenu pisomku? Ostane len to, co si pamätáš a to, co vieš robiť. A zial v našom klasickom školstve v porovnaní s časom, ktoré tam deti strávia, je to žalostne malo.

Ty si asi učiteľka, ake sú teda podľa teba najväčšie problémy v našom školstve?

tiika
19. okt 2023

@tini27 pokial sa ti v tejto diskusii zdajú veľké extrémy, tak asi preto, ze si založila diskusiu o domácom vzdelávaní a nie o alternatívnych školách, ku ktorym sa priklanas. Na SK je ich však veľmi málo.

yoxinka
19. okt 2023

Autorka, @tiika má pravdu. Domáce vzdelávanie je úplný koniec škály. Existujú montessori školy, školy s rôznymi programami, kde decká fungujú inak. Nedávno som zachytila, že niekde v Poprade rozbehli super školu, normálne štátna, ale rozhodli sa pracovať s deťmi na spôsob fínskych škôl. Neviem odkiaľ si, v BA je možností najviac, stačí pohľadať.

kvetinka75
19. okt 2023

@lauriik som toho istého názoru. Ale rada by som spoznala niekoho, kto niečo také absolvoval a ako je spokojný s prácou v tomto ,,systéme,, keďže mnohé poukazujú na to, aký je celý tento systém na figu. Netvrdím, že sa nemá čo zlepšovať ale ak je niekto zvyknutý na iný spôsob fungovania, asi ťažko zapadne do ,,klasického,,

mooonika1975
19. okt 2023

@mirkam3 a ak nie je tajomstvom, prečo s tým začínali ? Prečo to bolo ich rozhodnutie ?

hanicka1995
19. okt 2023

za mňa ako špeciálnu pedagogičku nie. je to vždy len rozhodnutie rodičov, a môže to mať na dieťa doživotné následky. je vyňaté z kolektívu, len s mamou doma. dieťa nie je socializované, neučí sa komunikačným schopnostiam, riešiť konflikty v kolektíve, žiadna tímová práca..
áno, dieťaťu sa to môže páčiť, hlavne ak nerado chodí do školy. vy šťastná, že to dieťa svoje vlastne zachránite. ale žiaľ býva to opak.....premýšľajte čo bude o pár rokov :(
ak nemáte na to vážny dôvod, určite nech dieťa chodí do školy....
alebo si nájdite alternatívnu školu, ak vám nevyhovuje tento systém tu.

chillibubble
19. okt 2023

ja vzdy len rozmyslam, ze kto si moze dovolit byt s dietatom tolko doma. zit z jedneho prijmu. ta matka potom po odrasteni deti nema ziadnu prax, ziadne skusenosti, co potom bude robit? na ig je jedna co sa stara popri tom o farmu, takze zivi rodinu potravinami, ale to je podla mna skor vynimka.
a dalsia vec, dost sa divym tym zenam ze do toho idu. ze si trufaju a myslia ze su schopne tie deti naucit nieco, o com nemaju ony same vedomosti. nevravim o vystudovanych ucitelkach, ale bezne zeny. ja som napr. bola dobra v matematike, ale fyzika, chemia 0 bodov. ako by som dietatu mohla nieco vysvetlit? jedine teoreticky tak, ze by som si to predtym nastudovala/nabiflila sa, kedze tomu nerozumiem.
ale chapem ze to mamy laka, lebo nase skoly su niekedy katastrofa. nezmyselne ucivo, nezmyselne vela toho, nic do praxe, deti co sa naucia o rok nevedia... ked tu citam ze prvaci, druhaci sedia hodiny nad ulohami... nie som nadsena. ale na domace vzdelavanie nemame ani peniaze, ani by som si netrufla.

akvi
19. okt 2023

@hanicka1995
je vyňaté z kolektívu, len s mamou doma - veľmi mylná predstava, nemôžeš ani byť ďalej od pravdy. DV majú denne XY aktivít v kolektíve. Denne sú na krúžkoch a denne sú v kontakte s inými DV a inými ľuďmi. Fakt si niekto myslí, že DV prebieha tak, že mama trávi celý deň s dieťaťom vypĺňanim pracovných listov? 🤔

dieťa nie je socializované - ďalší omyl. Dieťa je socializovane podstatne lepšie, ako v škole, kde trávi väčšinu času s tými istými ľuďmi, ešte k tomu rovnakého veku, ktorých si nevybrali. Často celých 9 rokov s tými istými spolužiakmi a ak si medzi nimi nenašlo priateľov, tak je na 9 rokov vylúčené z kolektívu.

neučí sa komunikačným schopnostiam, riešiť konflikty v kolektíve. - riešiť konflikty v triede s rovesníkmi sa učí len veľmi ťažko, nakoľko v rovesnickej skupine prebieha boj o moc, nakoľko chýba prirodzené vzhliadanie k starším a tak isto chýba prirodzená pomoc mladším. Deti rovnakého veku tak oveľa častejšie skôr bojujú, ako spolupracujú. Častejšia je aj šikana. V slobodných školách, kde deti fungujú naprieč vekom šikana neexistuje alebo je pekne v zárodku zregulovana samotnými deťmi. Pretože deti prirodzene berú starších ako autority a starší pomáhajú mladším.

žiadna tímová práca.. - toto presne platí pre školu. Aké sú najčastejšie slová, s ktorými sa deti v škole stretávajú? - nerozprávaj sa, neodpisuj, neraď, nepomahaj... Tímová práca sa len simuluje, ak učiteľ využíva ako metódu skupinovú prácu. Lenže to nie je nič prirodzené a často to tak aj vyzerá, všetci si asi pamätáme skupinové práce, ako prebiehali. Jeden, dvaja aktívni spravili väčšinu úloh a ostatní sa viezli. To naozaj nemá nič spoločné s timovou prácou. Akákoľvek spontánna tímová práca sa v škole zakazuje. Takže ver, že DV sú na tom v týchto zručnostiach podstatne lepšie.

zoeeoz
19. okt 2023

@suzy2508 ale dovoli aj k doktorom, najma k porodnikom a to sa mi ozaj mozog zastavuje…nepindas niesi cool (velmi jednoducho povedane samozrejme) :D

hanicka1995
19. okt 2023

@akvi jasné, každý ma svoj názor 🙂 ja som napísala svoj názor z praxe, keďže pracujem aj s takými deťmi a rodičmi 🙂

elfi1
Autor odpoveď zmazal
elfi1
19. okt 2023

mala som obe deti doma 2 roky - (syn v 7 a pol roka v 8 rocniku a dcera 1.a2. rocnik) Bola to užasna skusenosť. DV dáva obrovské možnosti a je veľmi - naozaj veľmi variabilne. Musi s tym byť ale stotožnená celá rodina, vrátane detí samotných - tie samozrejme v prvom rade (babky, dedkov, tetky do toho netreba rátať).
Mali sme dôvody zostať doma a skúsiť to a rovnako sme mali dôvody vrátiť sa k normálnej ZŠ.
Ak niekto na základe susedy, kamaratky, známych... povie, že je to celé zle, tak je to hlúposť a tiež je hlúposť tvrdiť, že len a len DV a slobodné vzdelávanie detí je to naj.
Každá rodina má iné priority, predstavy o vzdelávaní a pod. A tiež každé jedno dieťa je iné a vyhovuje mi iný systém vzdelávania.
Preto je dôležité si najprv pozisťovať možnosti a rozhodnúť sa, či je to to, čo ako rodina chceme.
Dnes je naozaj veľké množstvo škôl, ktoré zastrešujú "domškolákov" - t.j. sú ich kmeňovou školou, ktorá ich koordinuje a zabezpečuje preskúšanie.
Na FB je viacero skupin o DV - tam veľmi ochotne tiež poradia a usmernia. Treba mať ale jasnú predstavu o tom, čo ja očakávam od tohto DV.
Tiež je veľmi veľa vzdelávacích skupín, kde sa takéto deti vzdelávajú - nie vždy vzdeláva len rodič doma.
DV je ozaj veľmi široký pojem. Má obrovské možnosťi a benefity, no taktiež sa tým dá veľa pokaziť, ak rodič nehľadí na potreby a jedinečnosť dieťaťa...

akvi
19. okt 2023

@hanicka1995 áno, všetci píšeme svoj názor, len mne chýbajú k tým nazorom tu aj argumenty. To, že pracuješ aj s takými aj onakymi deťmi, to predsa nie je argument, ktorý by podložil ten tvoj názor. Takže mňa by fakt zaujímali argumenty.

Vlastne nik, kto tu píše, že sa mu nepáči DV ničím neargumentuje. Píše len nejaké domnienky a také tie stereotypné vety, ale nikto neargumentuje. Dokonca aj keď som položila konkrétne otázku a vyzvala, nech napíšu výhody/nevýhody školy, tak nikto nič.

Ja tiež môžem napísať, že čo mi tu kto má čo rozprávať, mne, ktorá mám oducene v klasickom školstve niekoľko rokov, niekoľko rokov skúseností s DV, ako skusajuca, ako garant, ako mama dieťaťa, ktoré od istého veku do skoly nechodilo. Ale to všetko nič nemusí znamenať. A očividne je to nanič, oháňať sa tým. Preto už tretí krát sa pytam a dúfam, že niekto chce aj reálne diskutovať, aké sú výhody/nevýhody klasickej školy. Lebo ja naozaj za tie roky prestávam vidieť akékoľvek výhody, odhliadnuc od toho, že je to bezplatné a že rodičia majú kam umiestniť deti počas pracovnej doby.

janettdamian
Autor odpoveď zmazal
yanni
19. okt 2023

@tini27 My zijeme v zahranicia a moja dcera chodila najskor do Montessori skolky a potom do slobodnej demokratickej skoly. Skola ma takmer 20 rocnu historiu ale zial, ide to s nou dole vodou. my sme neboli velmi spokojny a hlavne dcera sa stazovala. Nemala tam pokoj, nemohla sa sustredit na to, na co sa prave sustredit chcela, lebo decka si robili co "chceli", nudila sa a taktiez celodenna skola jej nerobila dobre. Co sa ucenia tyka, nejaku velku podporu tam nemala, skor profitovali deti, ktore mali nejake problemy. Ona a este jeden spoluziak (skupiny 1.4. rocnik spolu) boli nechani naspospas osudu, lebo ved vsetko viete. Takze, neostavalo nam nic ine, od druheho rocnika sme trosku neico robili aj doma (aj ked koncept skoly bol nastaveny tak, ze deti nemali znamky, nemali ulohy, rodicia prakticky nevedeli, co sa deti ucia, co vedia, co nevedia). Po druhom rocniku na velke revy, kedze dcera uz bola s nervymi na konci, sme ju dali do uplne normalnej klasicke ZS. Hned na zaciatku sa ukazalo (ak ked je nadpriemerna) ake ma nedostatky. Prve dva mesiace sme mali co robit, potom sa uz vyrovnala, dokonca aj predbehla novych spoluziakov (zial toto nezvladne kazde dieta. Psychologicka poznamenala, ze cim dlhsie deti v alternativnych skolach su, tym väcsie problemy maju pri evt. prechode do klasickych skol, popripade na vyssie skola. Vela z nich ten prechod nezvladne vobec). Dcera je terza 4tacka a uplne v pohode, konecne bez revov a bolesti brucha, ukludnila sa a v skole sa jej paci. Ale vsetko zalezi aj od samostatnej skoly a ucitelov. Nie kazda klasicka/statna skola je zla, a nie kazda alternativna/privatna dobra.

mirkam3
19. okt 2023

@janettdamian z mojho prospevku to je myslim si 100% jasne. Ci?

elfi1
19. okt 2023

@akvi - pre moju dceru je vyhodou v klasickej skole velky kolektiv deti - ona to proste miluje byt obklopena detmi. Doma jej toto chybalo, napriek tomu, že chodila do ZUSky, chodievali sme na akcie s inými domškolákmi, tiež po obede na ihriská, do kniznice a pod.. Jej to ale bolo málo - ona potrebuje byt v tom kolektive takmer denne. Ale to je ONA - takze neda sa to zaradiť ako všeobecnú výhodu školy. Pretože keď sa pozriem "vedľa" na môjho syna, tak on práve toto neznáša. Jemu ten ruch školy nerobí dobre. Má kamarátov, ale radšej sa s nimi stretne po škole...
Preto, ako píšem v predošlom príspevku, nedá sa ani pri klasickej, ani pri DV dačo zovšeobecňovať...

akvi
19. okt 2023

@elfi1 ďakujem za zdieľanie. Ano, to chápem, je fakt, že v škole je dieťa obklopené inými deťmi viac, ako domoskolaci, ktorý nechodia do komunitných škôl. A presne, ako píšeš, čo je pre niekoho výhodou, pre iného je to nevýhoda.