Fyzické tresty a krik pri výchove detí
Pomahaju pofla vas? Alebo skor zhorsuju situaciu?
A co krik?
Tebe keby niekto da po hube, ukludnis sa alebo budes kricat este viac?
Ako by mohli pomahat krik a bitky? Skus sa nad tym zamysliet. Mozes to aj napisat, potom podebatime.
fyzické? určite nie, ale vypnúť wifi - to je už iné ...
... a zrazu - šaty - v skrini boli 😎
Predstav si, ze ti da sef po papuli, ked nieco potentujes, a navrieska na teba.
Pomahaju kratkodobo, v dlhodobom meradle su kontraproduktivne
Pomáhajú v com? Ze sa dieťa začne správať ako chceš ty? Aj ty sa správaš tak ako chcú druhí? Keď nie, dostaneš po riti/facku?
Krikom a bitkou budujes strach, nie rešpekt.
Ano pomahaju. V danej situacii. Ale vsetko sa ti vrati.
. . . ale človeku sa aspoň uľaví . . . 😉
Všetky štúdie na desiatkach tisíc deti z rôznych krajín poukazujú na to, že fyzické tresty, vrátanie capnutia po zadku, nemajú žiadny pozitivny efekt, dokonca sú silne kontraproduktívne.
Osobne si viem predstaviť jedinú situáciu, kedy by mohol taký trest mať efekt - ak dieťa vykoná niečo ďaleko za hranicou dovoleného. Musí to ale spĺňať niekoľko veci - byť prejavom spravodlivého hnevu, musí to byť jednorázová záležitosť, ak je dieťa už dosť veľké a plne chápe, o čom je tento "trest" a musí byť "udelený" spravodlivým rodičom. Hovorím o prípadoch, keď sa dieťa v pokročilej puberte s kamošmi opije a potom spolu nastúpia do auta, kde je aj šofér pod vplyvom - teda extrémne prípady, ktoré väčšina detí nezažije. Mimo týchto situácii to fakt nemá žiadny význam, takže si skús nájsť iné spôsoby, ako dieťa vychovať.
Napriklad, vidim decka, ako si dovoluju voci dospelym. Voci rodicom. Ja sa osobne bojim, aby moj syn nebol faganom, presne pre to, ze vysvetlujem dookola.
Napriklad, pod jest ku stolu. Poviem 2x a na tretikrat ho donesiem ja. Ziadne nasilie. Aj ked protestuje, a ze sa este chce hrat. Nebijem ho, ani po ruke som mu nedala, aj ked velakrat citim pohon v ruke. Ma 4r.
Kamaratka, s ktoru chodime von bez slov da na zadok svojmu synovi a vybavene. Vyriesene. Ziadne vysvetlovacky. A hovori, ze staci ak na syna sa pozrie skaredo. Hned poslucha.
Moji ma bili, ano. Bolo to zle, pamatam si to dodnes na vela bitiek palicou, ale napriklad si nedovolujem ani som nedovolovala, ako sucasne deti.
Podla vas, iba vysvetlovanie staci?
Ak by krik a bitka fungovali stacilo by to urobit 1x a bolo by po probleme. No matky zjapu po detoch dennodenne xkrat. A bitky su tiez na dennom poriadku- ved co by z tych deti bolo- keby ich nebili. 🙈🙈🙉. Za mna nie. No niekedy zvysim hlas- aj ked vuem ze to nepomoze( iba na chvilu) a viac stratim ( respekt)ako ziskam.
@annm81 Ja ho nebijem... Ani po ruke som mu nedala, nie to este po zadku. Ale aky efekt to prinesie? Vidim terajsie deti, neposluchaju, robia si co chcu, robia zle inym a rodic ticho pri nich. Lebo aby nemali traumu v dospelosti. Ako pisem vyssie, kamoska syna bije a je s tym spokojna. Ja mojho nebijem. Ani neplanujem.
a to robis chybu. Ked nepride ani na treti krat, ostane hladny. Bodka. Nauci sa, ze ked sa zavola k obedu, tak sa ide jest. Ked ho tam nasilim dovlecies co sa z toho nauci?
@zuzinka888 presne toto hovori kamoska. Dostane syn bitku a je pokoj na 2 tyzdne. Potom zas. Tuto ale ja skoro kazdy den musim dookola ako papagaj vysvetlovat a vysvetlovat a vysvetlovat. Akoze dobre, urcite je to laskavy pristup, ale bude to mat vyznam a opodstatnenie o 10 rokov? 20 rokov?
@viestta A nechat to nanho je teda podla teba spravna cesta? Dobre, necham ho, nech sa hraje a potom co? Zvlast mu robit jedlo? Alebo ako?
Lebo napriklad si vsetci sadneme a ideme spolocne jest.
dieťa si dovoluje toľko koľko rodič povolí , ja nebijem ani nekričím za mňa to nemá zmysel kedže mi príde fakt dosť úbohé biť a kričať na malé dieťa to nieje vizitka ,,neposlušného,, dieťa ale zlyhanie dospelého -rodiča
používame doma pozitivnu manipuláciu, opačnú psychologiu a hry ak chcem docieliť čo chcem ja
takže cesta je len treba chcieť a vedieť ako nato
@sante81 aj ty si urcite z tych pokojnejsich. Hned takato odpoved.
@minesasubu Mozem sa opytat, odkial cerpas info?
Nemáš vysvetľovať do nemoty, raz dvakrát a potom príde dôsledok. V tvojom príklade by bol hladný alebo by jedol studené.
Ano je to otrava- stale sa opakovat no interval sa bude predlzovat ako dieta bude rast. Zatial co pri bitke a fackach sa interval bude kratit. Staci pockat do 12ho ci 13ho roku potom uvidis ci bude stacit kricat raz za dva tyzdne uz nebude zaberat hucanie a bitka- este sa vysmeje ze to neboli a aj hrdlo si mozes vykricat a nezaberie.
No bude hladny. Ked si spomenie, ze je hladny, tak Mas smolu. Obed bol pred hodinou, musis vydrzat do olovrantu.
@zuzinka888 Mna napriklad bili dlho, a tak som sa bala od svojho otca, ze nie to kricat naspat v puberte, ale aj hlas mi usiel. Ale ja som dievca.
@viestta Vyskusam.
Autorka, to netreba skusat. Ty si rodic, ty nastavujes pravidla. Jeden den bez obeda nebude mat ziadny efekt, ale ked sa to bude opakovat pravidelne, tak to efekt mat bude.
@autorka sledujem na insta elipredeti majú skvelo vysvetlené rôzne situácie, nevychova, psychologia_srdcom, laskavehranice, dovychovat, , knihy -lenivá mama , prečo sú danske deti štastné, ako preziť rodičovstvo
Že vidíš dnešné deti, nie je následok toho, že ich rodičia nebijú, ale že ich vychovávajú rodičia, ktorí sú sami arogantní a je im jedno, čo ich dieťa robí iným - skrývajú to za slová ako "výchova k individualite" a podobne. Tak ako nie je riešenie bitie (znova, o jeho nečinnosti hovoria čísla, ktoré jednoznačne ukazujú, že bité deti mávajú horšie vzťahy počas celého života, horšie výsledky v škole, viac problémov so zákonom, častejšie psychické problémy atď.), tak nie je ani riešenie, že decku dovolíš všetko.
" A nechat to nanho je teda podla teba spravna cesta? Dobre, necham ho, nech sa hraje a potom co? Zvlast mu robit jedlo? Alebo ako?"
Jesť je fyziologická potreba a hlad je jeden z najnepríjemnejších stavov. Ak dieťa pochopí, že ak nepríde včas k stolu, ostane hladné, tak si v budúcnosti bude dávať pozor, aby mu obed neušiel. Teda nie, ani náhodou mu nemáš robiť ďalšie jedlo - nechcel obed, bude bez snacku a jesť bude až večer, ideálne to, čo nezjedol na obed.
@minesasubu
@annm81 dakujem dakujem. ❤️ste super!
Pomáhajú i fyz.tresty. Ide však o to, čo chceš dosiahnuť. Ak iba zastaviť rýchlo nejaké správanie, tak sú účinne a preto ich mnohí obhajujú. Pokial chceš, aby dieťa nepocuvalo iba zo strachu, ale pochopilo zmysel a následky svojho činu, neubližovalo niekomu z dôvodu rešpektu a úcty, tak sú kontraproduktívne.
Ak syn nechce ísť k stolu, išla by som za ním. Aj mne je neprijemne, ak mám v okamihu niečo prestať robiť. Radšej by som zistila ako na tom je, skúsila počkať, kým nejakú činnosť dokončí, alebo mu ohraničila čas (napr.ok, týchto päť kociek ešte dostavaj a potom príď). Ak nepomôže, poviem, že jedlo odložíme preč. To by som aj dodrzala. Asi by som ho nenechala hladovať až do večere. Vie to byt neprijemne pre všetkých nielen pre neho, keď je nervózny. No dala by som mu len jablko či obyčajný chlieb a buď chce alebo nie. Nabudúce si zrejme rozmyslí.
Pokial je rodič ticho, i keď sa dieťa správa nevhodne, asi si vieš domyslieť kam to speje. Dookola vysvetľovať tiež nie je ideálna cesta. Je mnoho iných spôsobov. Venovať pozornosť, aktivne vypocut dieťa, pochopiť o co mu ide, aké sú jeho potreby, hladat vzajomne vhodne riešenie. Nastaviť pravidla, vyvodiť dôsledky primerane situácii, dať najavo svoj pohľad na vec, svoje očakávania, potreby.

Za takúto hlúpu otázku si daj po papuli 🤦