Je moje 5-ročné dieťa rozmaznané?
chcem vedieť názor, mám 5 ročnú dcéru ktorá v poslednej dobe "fičí" na bábikách tak na VIanoce dostala bábiku. Hrá sa s ňou skoro nonstop (prebaľuje, kŕmi, kočíkuje), možno aj vďaka tomu že máme doma novorodenca tak opakuje po mne, čo je v poriadku. Ide o to, že je na ňu citlivá v zmysle že nie každému bábiku požičia. Aby som predišla tomu že malá je lakomá, nemá problém sa s hračkami podeliť, keď tu chodia kamošky s menšími deťmi požičia im bez problémov kocky alebo LEGO, či iné hračky. Dnes prišla švagriná s dcérou, nemáme nejaké super vzťahy, len jednoducho sa nezhodneme vo výchove. Ona je za to, že jej dieťa je neomylné a môže všetko, ja som za zlatú strednú cestu a tu je problém. Dnes keď k nám prišli tak jej malá šla za dcérou do izby, zrazu veľký plač že jej chce tú bábiku vziať. Myslela som si, že malá si vymýšla no tá malá prišla že ona si bábiku berie lebo sa jej páči, povedala svojej mame nech jej ju zbalí ... samozrejme som to zatrhla, vzala jej ju a povedala že žiadne také. Do toho vstúpila švagriná že keď chce nech si ju vezme, že veď jej ju vráti keď prídu nabudúce, to som odmietla rázne, a povedala jej že ak jej malá chce tak nech jej kúpi, na čo som dostala odpoveď že prečo by mala kúpiť keď naša malá takúto hračku má, že malá je rozmaznaná lebo sa nevie podeliť, a chúďa jej malá bude mať z toho traumu.
Keby sa jednalo o plač "z rozmaru" neriešim, ale plakala naozaj že to je jej, a ona ju nikomu nedá. Večer keď som malú ukladala spať, tak sa ma spýtala že či naozaj by jej ju zobrala tak som jej povedala, že by som určite nedovolila aby jej ju vzala.
A rozmýšľam, trz či to naozaj taký problém, ak dieťa má obľúbenú hračku a nechce sa podeliť? ...
skôr by som povedala, že plakala nie z rozmaznanosti, ale z toho, že sa naozaj bála, že jej ju vezme domov... je rozdiel požičať nachvíľu a dať domov....
mojej švagrinej robí 4 ročný syn to isté... len nemá zatiaľ konkurenciu, lebo moja má len 10 mesiacov.. ale tiež si kadekde zmyslí, že berie domov to a to a dovidenia.... takže som zvedavá čo bude dalej
Nechapem absolutne 😂 sla by som k svagrinej a vybrala si nieco pekne co vlastní ona a povedala že si požičiam načo budem kupovať pre seba takē keď ona to má doma 😂
Zareagovala si správne, tvoj dom, tvoje dieťa, jej hračka - vaše pravidla, Svagrina nech ich rešpektuje aj s dcérou.
Tvoja švagriná si rozmaznáva svoju malú. Všetci máme niečo s čím sa nepodelime, naše obľúbené veci a potom také tie, že nech sa páči, zober si. Jej dcére si mala s pokojným hlasom aj pred mamou povedať, že si nemôže brat co len chce, keď to raz nie je jej. Potom sa jej opýtať, že ako by jej bolo keby to a tamto? A ze ak sa tvoja mala rozhodla nepodelit, tak nemusí. A svagrinej by som povedala, že jej mala je rozmaznaná, lebo na čo ukáže, to musí mať. Plus, čo ide ona rozhodovať o niečom, čo ani nie je jej,truba
@sajmonka_1216 veď to viem. Dieťa si poznám a naozaj neplakala pre to že jej napr nedovolím čokoládu pred obedom len ona to nevie pochopiť pre ňu je jej dieťa modla a nikto sa jej nesmie dotknúť.
@saxana000 u nej slovo autorita u rodiča nič neznamená. My napr malú napomenieme, niekedy aj zvýšim hlas hlavne ja 😀 manžel napr by malej zniesol aj modré z neba to je jeho 👸 ale aj vychováva stačí ze on povie raz a mala poslúchne. Čo sa týka jej malej stačilo mi s nou raz ísť do obchodu a takú scénu tam spravila že to som nevidela, sedemročne dieťa že chcem a chcem a kúp mi to 🤔 ja nie som za fyzické násilie ale niekedy by si zaslúžila jednu výchovnu asi, jej mama slušne že zlatko ale ved máš toto, prosím ta prestaň plakať 😳
Ona aj s manželom má komplikovaný súrodenecky vzťah. Čo zvyknu svokry žiarliť na nevesty tak u nás švagriná ziarli na mňa 😀 v živote by mi to nenapadlo. Dokonca keď bola mala ešte malička tak polroka bol pokoj Čo sa urazila na nás
@1gramofon vieš koľkokrát som jej hovorila ze ak niečo chce, nech sa spýta lebo mala naozaj nemá problém sa podeliť o hocičo. Lenže neter je vychovavana tak, ze ak nie je po jej tak sa durdi s prepacenim ako dieta v obdobi vzdoru. Matka jej na to nepovie nič, manzel jej neraz povedal ked tam neter nebola ze nech zacne dieta vychovavat, nie len dovolovat lebo jej zacne po hlave skakat a ona ze nebude ako my ze davame len zakazy, ze sme tyrani lebo mala si napr musi ustlat postel. Dcera Nedávno malému 🍫 nukala (mam pocit ze malý bude mať zavedené niektoré potraviny skôr vďaka nej :D), ukazuje mu hračky, hladká ho a pusinkuje. Odkedy je malý na svete vždy skoro každý deň si nájdeme chvíľku a hráme sa kým on spi. Bola tu aj kamoška a mala nemala problém podeliť sa s hračkami aj bábiku ukázala, a to bolo dievčatko o rok mladšie a nebol problém, zahrali sa.
Ale ona sama povie že bábika je jej že ju nikomu nedá a ráno prišla do kuchyne s tým ci naozaj nemusí požičať tak som jej povedala ze ak ona nechce NEMUSÍ.
To je uplne chora zenska. Som v nemom uzase. Jedna vec je rozmaznavat dieta a dat im vsetko co chcu, ale ked si mysli ze si kludne moze zobrat veci niekoho ineho, tak to je uplne absurdne. Rozum sa mi zastavuje. Chudak ta dcera. Urcite ju nebite. Viem ze mas chut to urobit, lebo sa sprava ako rozmaznany spratek, ale ona za to vobec nemoze. Ona potrebuje v zivote pravidla. Stavim sa ze ak by si jej ich ukazala, bola by po pociatocnom odpore spokojna. Vytrieskat po zadku by si zasluzila ta mama.
ahoj, necitala som diskusiu, ale vyjadrim sa.
niekde som citala nieco v tom zmysle, ze dieta predskolskeho veku chape svoju identitu aj podla veci, ktore vlastni. je to JEJ babika, ktora je sucastou jej identity.
dobre si urobila, ze si nedovolila svagrinej zobrat tu babiku, tvoja dcera urcite nie je rozmaznana. to svagrina s dcerou su nevychovane a drze, ze si chcu nieco bez dovolenia zobrat.
este dodam, problem nie je to, ze dieta nechce pozicat oblubenu hracku, preco by malo? pre mna je problem, ze si niekto drzo narokuje na nieco co mu nepatri.
Tvoja dcérka určite nie je rozmaznaná.
Je správne, že už v takomto veku si uvedomuje , že tá hračka patrí jej. Má k nej kladný vzťah, asi jej naviac pripomína novorodeniatko, ktoré doma máte, ako píšeš, že všetko po tebe opakuje, prebaľovanie, kŕmenie, kočíkovanie.
To dievčatko je až priveľmi vyspelé a vyhodnotilo túto situáciu správne, je ochotná požičať všetko, ale táto bábika jej "sadla".
Skôr je na zamyslenie, ako vychováva svoju dcéru tvoja švagriná, jednak je rozmaznaná, hraničí to už s aroganciou.
Dobre si spravila. Stoj pri dcére. Toto nemá nič s rozmaznanosťou. V živote by som si nedovolila povedať v žiadnej domácnosti, že moje dieťa si môže vziať hračku niekoho iného, u koho sme na návšteve. Je to základná slušnosť, že cudzie veci si len tak neberieme, je úplne jedno, či patria dospelým, deťom, alebo trebárs psovi. VŽDY sa treba opýtať majiteľa tej veci, či s tým súhlasí a akceptovať odpoveď. Švagriná je extrémne nevychovaná a ešte to zvalí na tvoju dcéru.
@andreatytler na svoje dieťa nedvihnem ruku nie to na cudzie, mne je jej malej aj ľúto lebo iné nepozná ale už začína rodičom skákať po hlave a to ma len 7.
@bylinka25 mňa dorazila švagriná že veď nech jej pozicia veď to je len bábika... hlavne je, že keď sme u nich tak mala sa vystatuje ze aha aké hracky ja mam preto tam už ani nechodíme aj kvôli rečiam keď pred pôrodom zahlásila že jej súrodenec zničí život som povedala svoje a odmietam tam chodiť....
Čítala som knihu o výchove dieťaťa a bol tam príklad že ak sa dieťa nechce podeliť so svojou obľúbenou hračkou nie je rozmaznané ako každý povie, ale mali by sme sa zamyslieť že pre to dieťa je tá hračka "všetko čo má" t.j. ako my dospelí máme autá a nepoziciavame si ich len tak na hranie, ani bývanie, ani proste nič čo pre nás veľa znamená, napríklad obrucku alebo nejaký šperk s ktorým by sa mala pohrať vaša kamarátka 🙂 dieťa nie je rozmaznané...
cim viac pises o svagrinej, tym viac sa cudujem, preco ju nechas chodit ku vam na navstevu a este riesis, ci si dobre spravila, ze si nedovolila zobrat tu babiku.
Chapem... ja len ze si pred tym pisala ze by si to dievca zasluzilo vychovnu po zadku. Jej uplne stacia pravidla. Zial rodicia ich odmietaju urobit a dodrziavat. Velka skoda.
@heln ver mi, skúšali sme po dobrom aj po zlom. Raz sa urazila na pol roka lebo manžel jej vynadal a zahlásila mu, že pre neho je dôležitejšia cudzia zena ako vlastná sestra tak jej to patrične vysvetlil tak ostala ešte urazena ... teda skôr jej nemal kto postrazit dieťa tak si na nás spomenula to ju muž zrušil. Dnes mi písala na MSG na FB ju mam bloknutú, príspevky nevidí a na MSG keď napíše, tak ani mi upozornenie nepríde ani nevidí ci som online.
@andreatytler ona dosť vychováva podľa toho čo píšu na internete, podľa mňa nechape asi že existuje zlata stredná cesta. Ona všetko asi pochopila v zmysle ze dieťa treba rešpektovať ale zabúda na to ze ONA je rodič a ja som jej neraz povedala, že to bude mat ťažké keď jej mala vyrastie ale vraj ja nemám také veľké dieťa ako ona ... pritom to bolo len ozaj v situácii keď bolo vidno ze "zlatko toto nesmieš " ma jej mala v paži. Stále malú ospravedlnuje ze je mala, keby mňa poslala dcéra do ehm 🙄 tak muž jej stručne jednu a stena jej dá druhu (obrazne povedane), no ona to ospravedlňuje tým, že jej dcéra to tak nemyslela, že aká je temperamentná
@sheila121 už naozaj neraz sme sa pohádali a škaredo. Kričali, skúšali po dobrom aj po zlom, neotvoril dvere to nás poohovarala že koniec. Ona je ja neviem, majú rovnakých rodičov v manželom a taky rozdiel
Praveze naopak. Rozmaznana je jej dcera a traumu by mala tvoja. Postupovala si spravne. Ona je asi riadne na hlavu. Ma pocit,ze jej dieta je stred vesmiru ci co? Este by bolo v pohode keby jej na chvilu tu babiku " ukazala" nach sa "pobavi"- skusi. Ale dat a vratit nabuduce? Ved je to jej babatko( pre nu to nie je kus plasty). Ma k nej velku citovu vazbu. Ani ty by si nedala svoje babo.
@zuzinka888 veď toto. Pre ňu je dcéra stred vesmíru. Áno, aj ja milujem svoje dieťa ale ona to preháňa úprimne jej dcéra ju využíva. Ako som spomínala keby mne mala povedala ze nech idem do pi.e alebo že som pi.a tak by som určite dieťaťu nepodakovala ako ona

Ved vybehnite k nim odpojte im televizor a povedz muzovi ze beriete si domov do dalsej navstevy naco by ste kupovali ked si mozete pozicat od nich... to je nonsens.. zachovala si sa uplne normalne a Svagrina by viac po tomto u mna prah neprekrocila.. tu nejde o nezhody vo vychove ale o totalne vymletu zensku s deckom ktore nema zasady slusnosti ani ziadne hranice.