Je normálne, keď 7 mesačné dieťa ešte nesedí?
Ps: začína sa dávať na štyri
Ano je to uplne normalne, aj ked vidis ze susedovie Jozko ci Ferko uz sedi pekne sam 😉 Kazde dietatko ma svoj vlastny rytmus, takze nestresuj, este ma casu dost 😉
Ako uz tu bolo spomenute, sed nasleduje az po polohe na styroch. Zabudni na to co hovoria babky a tetky. Sed je aktivna poloha, do ktorej sa ma dieta dostat same. A aj sa dostane. Len mu poskytni dostatok priestoru na lezenie, valanie... Motivuj ho zaujimavymi predmetmi. Nemusia to Byt specialne hracky. Dieta je nadsene aj z misky ci hrnca 🙂 Hlavne nech ma vela prilezitosti k aktivite. Super je aj plavanie a pobyt vo vode vobec... Urcite ho nedavaj do sedu nasilu, len mu poskodis ☹ Ked pride CAS bude sediet. 😉
moja prvorodena si sama sadla ked mala dovrseny 9 mesiac, ale okolo nabytku chodila od 7m... takze klud a nechaj to na dieta 🙂
ÁNO, JE TO ÚÚÚÚÚÚÚPLNE NORMÁLNE. KAŽDÝ JEDINEC JE INÝ. PREPÁČ, ALE MŇA TIETO OTÁZKY NORMÁLNE VYTÁČAJÚ.
Ano, neboj sa. Moja sa zacala davat na styri v 9m a potom sa jej hned podaril sed . Niekto moze az neskor. Kazdy je iny.
Zdrave dieta sa ma podla tabuliek posadit do roka, takze este mas kopec casu
je normalne, ze sa na tejto stranke tato otazka omiela kol dokola v x temach a clovek si nevie tu diskusiu najst ,ale zalozi novu temu, ci otazku?
Nas zacal sediet v osmich..
ano, je to normalne
Moja dcera v 9mesiaci, ale bola hipotonicka, chodili sme na cvicenie ku fyzioterapeutovi. Lozit zacala ked mala ROK a chodit ked mala 16mesiacov.
môj sa posadil sám ...ked ukončil 6 mesiac....mám známu, malá má 10 mesiacov a začala sa iba pretáčať....je chudučka-maličká.....ale inak OK
moj starsi sa sam posadil v 11 mesiacoch po tom ako zacal lozit. chodili sme na rehabilitácie tam nam poradili cviky na posilnenie svalov. mladsi si sam sadol tusim v 7 mesiacoch... kazde dietatko je ine.
To je úplne normálny fyziologický postup, najprv na 4, a potom si sám sadne. Ja by som to povedala tak, ze podla mna az tak nie je dolezité, kedy si sadne, ale kedy začne loziť po 4. Niektoré deti to tak nemajú, a sedia skor, niektoré poriadne ani neštvornozkujú......ale najideálnejsie je, ked dieta najprv plazí, potom stvornozkuje, samo si sadne (lebo uz má dostatocne silné svalstvo) a potom sa zacne stavať a chodiť okolo nábytku a postupne pomaly sa SAMO púšťa a skúša...Jednoznačne sa chodiť nemusí UČIŤ tak, že mu pomáhame a vodíme ho za ruku...O tom sa tu hovorí veľa, žiadne posádzanie a vodenie za ruky...Naša to mala takto nejak tiež, sedela pomerne nekoro, už ked bola na 4, bol to nejaký 9-mesiac asi.......a dolezité je to vobec neuponáhlať, ak je bábo zdravé a nemá nejaké problémy, naučí sa samo...Je to prekonaný a nesprávny názor, čo bol volakedy, ze okolo 6 mes. bábatká uz mali sedieť...... Tiež som počula všeličo, dokonca názor, že dieťa treba naucit sediet, aj chodiť...Ale nedajte sa pomýliť ani zmanipulovať a nechajte to na dieťa 🙂
je to ok, vsetky moje deti najprv stvornozkovali, az potom si sadli 🙂
Hahaaa, skor nie je normalne, ked sedi :D. Dava sa na styri? Wow, uzasne sikovne babo. Deti obvykle zacinaju sediet cca v 9 mesiaci a ano, presne stvornozkovanie tomu predchadza. A co sa tyka vyvojovych tabuliek, tak to berte cca 2 mesiace plus minus. Takze ano, je to uplne prirodzeny vyvoj. Mate super babo, len maminka je trosku v strese? Klidek a hlavne, nepocuvajte starsiu generaciu! My sme v pol roku urcite vsetci sedeli, chodili na zachod a splachovali po sebe. To je taka skreslena spomienka ludi, co mali deti niekolko desiatok rokov dozadu 😀. Hlavne to nechajte na dieta, ziadne podopieranie, ziadne posadzanie, kym si nesadne uplne samo, ziadne vodenie za ruk, kym samo nechodi, ziadne nic. Dieta vas na to nepotrebuje, aby sa to naucilo. Ma to zakodovane v hlave, len mu do toho zbytocne mnohe zasahuju nevhodnym sposobom. A ziadne chodaky.
A? Preco by to nemalo byt ok?
Každe dieťa je individuálne. Dieťa má sedieť, až keď sa samo dokáže posadiť, tzn. že sa mu to podarí, keď sa dostane na štyri a začínajú prvé pokusy s lezením, vtedy je na to pripravené.
ano, je to uplne normalne a sediet neznamena skusat ho pasivne posadzovat a obkladat vankusmi ale pockat kym to dokaze sam, z polohy stvornozkovacej do sikmeho sedu, nas mal 10 mesiacov ked to takto urobil, v sportovom kociku sa uz vedel zdvihnut a sedkat aj predtym
Nie nie je, už by malo maturovat minimálne!!! Bože, a čo keď nesedí. Utratis ho preto??? Niekedy mi tieto otázky pripadajú akoby sa maminky nudili a hľadajú nejakú vyvojovu vadu aj tam kde nie je!
To je v poriadku, dava sa na 4 a z toho si potom neskor sadne.
Este je skoro na to. Postupne.
Nie je vyhrou mat cim rychlejsie napredujucejsie dieta v tomto ale v kvalite s akou dany proces zvladne (fyzioterapeuti by vedeli rozpravat)
...moja si sadla v 8 mesiaci, doteraz to mam v ociach ked si prvykrat sadla 😀, takze uplne v pohode, tes sa, kazde dieta je ine, pride ten spravny cas ☺
Uplne normalny vyvin, ak sa dava na styri...coskoro sa posadi, tak to ma byt. Moja dcera (starsia) sa sama posadila az v 9 mesiacoch, syn mal 8 mesiacov. Dcerka sa predtým dlho plazila a nechcela ist na 4, posadlia sa normalnym brusakom 😀 Az potom sa zacala stavat na 4 a postupne stvornozkovat. Syncek isiel bez plazenia rovno na 4 a z kolienok sa pekne posadil, v rovnakom case zacal stvornozkovat. Chodit zacal v 10 mesiacoch, ale iba za ruky, sam sa pustil v 13 mesiacoch. Dcerka zacala chodit tiez v 13 mesiacoch, ale bez predchadzajuceho chodenia za ruky - len stvorkovala alebo chodila popri nabytku. U kazdeho uplne ina postupnost, ale skoncilo to rovnako - obaja chodia a su zdravi ako ryby 🙂
Chcela by som sa teda opytať môj synček mal koniec 8 mesiaca dávam ho sedieť do jedálenskej stoličky tak na polo ležmo ako vo vajíčku keby sedel samozrejme nie dlho ked tak všetky hovoríte aby si dieťa sadlo samé to ich neberiete ani k sebe na kolená posadiť alebo ako nechápem môj syn by nevydržal len ležať
Moj zacal sam sediet v 8 mesiacoch a je to uplne v poriadku...🙂
norma je, že dieťa má sedieť do 10 mesiaca. Moj malý má hypotonus a sedí až teraz v 15 mesiacoch. doktorí už po ňom škaredo kukajú, ale je to normálne dieťa. takže v poho.
Mám tri deti. Dcérky sa posadili okolo 9.-10. Mesiaca, v 14. Začali chodiť. Najmladší synček sa veľmi dlho plazil, mal desať a pol mesiaca, keď sa dal na štyri a začal sa stavať a chodiť okolo nábytku. Dnes 8 dní pred svojimi prvými narodeninami sa konečne posadil sám. Lekárka nás asi pred týždňom posielala na rehabilitaciu, nestihli sme. Ja nechápem, kam sa tie maminky ponáhľajú, keď bude dieťa pripravené, sadne si.
náš Jakubko mal 8mes ked si prvýkrát sadol sám
moj ma 4,5 mesiaca a uz sa taha do sedu a inak ani neche byt.

Dieťa sa má posadiť do ukončeného deviateho mesiaca. Posadí sa práve z polohy na štyroch, takže ste na dobrej ceste.