icon

Je správne vychovávať deti bez trestov?

15. máj 2025

Na koníku som ako babička - ešte na polovicu pracujúca, takže prepáčte, ale musím sa ozvať. Každý deň tu v podstate sedím, čítam príspevky, spomínam, nadávam, smejem sa. Nedávno som bola s päť ročnou vnučkou v obchode. Chcela kinder čokoládky, povedala som jej, že už má dosť sladkého, že dnes nie. A čo spravila? Hodila sa o zem, vrieskala, kopala nohami. Ľudia naokolo sa len pozerali, ja som sa hanbila až za ušami. Doma som to povedala dcére – a ona mi na to, že „to je v poriadku, má právo na emócie“. A hádka na stole... Ja nie som tá babka, ktorá učí na kinderka a podobné hlúposti. Môj syn keď bol malý a skúšal sa takto hnevať, stačilo, že som naňho zvýšila hlas a hneď vedel, že dosť. A otcovi neodvrával ani raz. Veď keby mu niečo odvrkol, už by sa mu len dymilo. Nie že by ho bil, ale mal rešpekt. Vedel, kde je jeho miesto. Teraz deti rozkazujú rodičom, všetko im treba dovoliť, len aby sa náhodou necítili ukrivdené. A my starí keď niečo povieme, že takto by sa nemalo, ešte aj my sme zlí.

kaca222
15. máj 2025
@zuzkaa1991

My vychovavame dieta starou metodou aby mala uctu aj rešpekt k dospelým....
Nehovorím ze bijeme nase dieťa ale zas nedovolím od mala aby nam skakala.po hlave alebo nas bila atd...
A ano dnesna generácia.dovoli.detom všetko a potom pisu tu ze 3r dieta bije rodičov ze 6r dieta sa nevie chovať atd.....zasnem nad detmi v skole aj v skolke ale bohužiaľ kazdy musi od seba začať az potom moze nastat zmena....lenze deti vidia aj na verejnosti ako s a ludia k sebe zle chovajú

@zuzkaa1991 toto milujem, že úctu a rešpekt k dospelým. V preklade = strach. Nie, nemám úctu ani rešpekt k niekomu, kto na mňa dokázal zdvihnúť ruku.

biba_18
15. máj 2025
@mamaaja82

@biba_18 ja sa nepovysujem ani nikde netvrdim,ze som dobre vychovala,nevkladaj mi do ust a klavesnice nieco co som zo seba nevypustila.O matke vieme len co napisala autorka a o situacii,ze sa hodilo o zem pre cokoladu a babickino nie.Ako sorry o rok pojde do skoly a aj tam sa hodi o zem,lebo ma pravo na emocie?Staci zapojit obycajny zdravy rozum,nestavat dieta na piedestal a nerobit z nich bohov.Deti vzdoruju,ale je na nas urcit im hranice,to je cele.

@mamaaja82 vždy má právo na emócie - tu nie je otázka že či má na ne právo - ale ako ich zvláda - a ako ho my ako rodičia či spoločnosť učíme tie emócie zvládať ...

ullala
15. máj 2025

A co ste chceli spravit s tym dietatom valajucim sa po zemi? Mali ste odist kusok, aby videlo, ze na to nie ste zvedava. Lebo ja mam pocit, ze jedine co vam vadi, je ze ste sa hanbila ako pes. To su zase vase emocie. Prestante riesit, co povedia ludia a bude sa vam lepsie dychat.
A nemali ste ziaden respekt u syna, ale sa vas bal. Tak radsej suchal nohami. Parada.

miskakyska
15. máj 2025
@martinka13

Nie, nie je to normálne, keď sa decko hodi o zem, keď niečo nedostane. Som na Vašej strane. Moje deti by si to v živote nedovolili. A nemuseli sme ich biť. Stačí rázne vysvetliť, pripadne nejaký trest. Táto doba je chorá. Každý má právo na všetko a povinnosti žiadne. A tak to potom vyzerá aj na školách. Učitelia sa boja žiakov. To sme to dopracovali....

@martinka13 doba, keď rodič skáče,ako dieťa píska... božechráň krivo naň pozrieť,lebo .... týranie...ale sa budú tváriť maminky, že to nevidia, lebo nechcú...

dadis
15. máj 2025
@nin12345

@dadis a ako si docielila že si im nemusela dať žiadny trest? Na veľa detí totiž dohovor absolútne neplatí

@nin12345 Ja neviem, dohovaram im len pre vlastne dobro (ale tiez len obcas), ked nepocuvnu uskodia len sebe. Nevynucujem si, aby boli taki alebo onaki. Aj tak s pubertakmi by to bolo dodrziavane len naoko predo mnou, aby sa vyhli trestu napr. Takze maju zodpovednost za vlastnu izbu, aby tam bol poriadok, ked nie je, ja sa tam zle citit nebudem. Na nakupy chodia so mnou, keby nesli, ja sama nejdem. Varia si sami v nedelu na 3 dni, keby si nenavarili, tak su hladni.(to je len preto, lebo nechcu chodit na obedy v skole). Ked idu von, daju vediet, kedy sa vratia a pisu, ked meskaju. Lebo vedia, ze si najdu potom odo mna 3000 zmeskanych hovorov 😅 (som velmi uzkostliva) Neviem, u nas to ide tak prirodzene, aj sa dobre ucia, aj chodia na treningy, nepoflakuju sa. Mozno by som pisala inak, ak by boli ini.

mamaaja82
15. máj 2025
@biba_18

@mamaaja82 vždy má právo na emócie - tu nie je otázka že či má na ne právo - ale ako ich zvláda - a ako ho my ako rodičia či spoločnosť učíme tie emócie zvládať ...

@biba_18 tu je vidiet,ze to nezvlada ani dieta ani matka dietata,kedze sa hadze na zem.Ma 5rokov nie dva kde sa to este ako tak toleruje.

dkethe
15. máj 2025

Doba sa zmenila. Nieze deti, ale dnes sa nebiju pri vychove ani psy ci kone.

kikusenka1
15. máj 2025

Tak na tuto diskusiu si idem urobiť pukance. Vidím ze je to tu zaujímavé 😂

biba_18
15. máj 2025
@mamaaja82

@biba_18 tu je vidiet,ze to nezvlada ani dieta ani matka dietata,kedze sa hadze na zem.Ma 5rokov nie dva kde sa to este ako tak toleruje.

@mamaaja82 jak vieš že sa hádže matke? ja to neviem. nepoznám ich ...

mamaaja82
15. máj 2025
@biba_18

@biba_18 na teba mi dosli slova

lion777
15. máj 2025

Áno toto sú reči staršej generácie - baby boom. Boli ste deti, ktoré nedostali lásku, doma hospodárstvo , pole a tresty. Tak si to mala urobiť inak, povedať dieťaťu, že ideme do obchodu, ale nič ti nekúpim a hádzať sa ti nebude. Bude vedieť, že nič nedostane. To ako hovoríš o svojom synovi, veľa z toho si už zabudla. A jeho otec, ho určite bil remenom, mám pocit z tvojich slov. Urobili ste tým deťom nevýslovne rany, ale Vaša éra takejto bezcitnej výchovy už skončila . Teraz vychovávame my a hádam z nich vyrastú mladý ľudia bez zranení.

lion777
15. máj 2025

Ešte som prebehla fórum. Mnohí dospelí nevedia zvládať svoje emócie a malé deti vo vývoji, to vedieť , určite nebudú. Babka nemá žiadny rešpekt, ani hranice, s vnučkou nepracuje. Myslí si, že strach je rešpekt. Veľký omyl .

ullala
15. máj 2025
@biba_18

@mamaaja82 5 rocne dieta moze byt v obdobi svojho najvacsieho vzdoru. Vacsom ako to dvoj rocne. Vklude sa moze hadzat o zem.

biba_18
15. máj 2025
@mamaaja82

@biba_18 na teba mi dosli slova

@mamaaja82 🤷‍♀️ 2x meraj…

elianto_01
Autor odpoveď zmazal
gov
Odpoveď bola odstránená
zuzulka558
15. máj 2025

Mladšia to urobila raz, odišla som od nej do vedľajších regálov, rýchlo prestala keď zbadala ze ju tam nechám odvtedy mám pokoj

biba_18
15. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov to čo píšeš je total bizar - moje dieťa mi ani nenadávalo, ani ma nebilo ani nekopalo a ani ja som ho nikdy nezbila a ani môj muž, ja som úplne v šoku!

beronsche
15. máj 2025

Autorka - moja mama hovorieva, že škoda, že kedysi nevedeli, že deti sa dajú vychovávať aj inak.. a to nás ani nebili..

Mnohí si mylia respektujucu výchovu s anarchiou, nevychovavanim, kultom dieťaťa. Vidieť to aj tu v niektorých príspevkoch. A žiaľ to vídať aj u matiek, ktoré pôvodne respektujuco vychovávať chceli, ale vymklo sa im to s rúk..

Deti potrebujú hranice, tie sú pre nich životne dôležité. Je však rovnako dôležité, akým spôsobom ich rodič nastaví. Či trestami, alebo respektujuco.

Čo sa týka vydajú tvojej vnučky, ako reagujes, keby je tvoje dieťa? Čo presne si čakala od dcéry?

elianto_01
Autor odpoveď zmazal
beronsche
15. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov od psa očakávam úplnú poslusnosť v každej situácii.
Od dieťata nie, pretože poslušne dieťa vyrastie v poslusneho dospelého a to pre moje deti nechcem
Deti vychovávam k zodpovednosti!
A nie, deti nebijem.
Uvidíme, čo prinesie neskora puberta, zatiaľ , na začiatku, mám doma slušne a empaticke osobky.
A poviem ti novinku - emóciam sa hranice nestanovuju. Ak ich tebe dávali, vysvetľuje to veľa.
Emócie sa nepotlacaju, dieťa sa má od vzťahovej osoby učiť, ako zvládať ich prejavy. Tiež asi novinka, že?

lion777
15. máj 2025
@biba_18

@gov to čo píšeš je total bizar - moje dieťa mi ani nenadávalo, ani ma nebilo ani nekopalo a ani ja som ho nikdy nezbila a ani môj muž, ja som úplne v šoku!

@biba_18 to je človek, ktorý je veľmi zranený, asi to tak mal v detstve . Deti asi nemá, ide z neho veľká nenávisť.

mamaaja82
15. máj 2025
@elianto_01
Odpoveď bola zmazaná

@elianto_01 v okoli nepoznam dieta,ktore by sa hadzalo o zem a mam kamaratky s dvomi ,tromi,styrmi,piatimi detmi.Tak ako to asi robia,ze sa nam deti o zem nehadzu a mozme s nim chodit kamkolvek.Zrejme chyba niekde je,len tazko si ju niekto prizna.Deti s diagnozami nechame tak,my sme opustili Slovensko koli ludom lebo...A dospely autista sa na sk ani nevrati,ale prepac aby sa mi trieskalo o zem 5 rocne zdrave dieta to je moc a mysli si o mne co chces.

vreckovka2
15. máj 2025

Tak dieta ma udrzat emocie a rodic/stary rodic nemusi? Ten moze zvysit hlas, ked sa mu nieco nepaci? A dieta ma pokorne drzat usta...pricom ten dospelak, co emocie neudrzi ma mozog uz davno dozrety. A od dietata s nedozretym mozgom bude ocakavat, ze svoje emocie udrzi na uzde.

beronsche
15. máj 2025
@mamaaja82

@elianto_01 v okoli nepoznam dieta,ktore by sa hadzalo o zem a mam kamaratky s dvomi ,tromi,styrmi,piatimi detmi.Tak ako to asi robia,ze sa nam deti o zem nehadzu a mozme s nim chodit kamkolvek.Zrejme chyba niekde je,len tazko si ju niekto prizna.Deti s diagnozami nechame tak,my sme opustili Slovensko koli ludom lebo...A dospely autista sa na sk ani nevrati,ale prepac aby sa mi trieskalo o zem 5 rocne zdrave dieta to je moc a mysli si o mne co chces.

@mamaaja82 ako ľahko sa vynášajú súdy, keď skúsenosť chyba.. 🙂
Moje dieťa diagnózu nemá. Len malo citlivejšiu nervovu sústavu a emočnu nezrelost, všetko to však vekom vymizlo..
my sme zažili množstvo, množstvo hysakov, revov, hádzania sa o zem.. bolo to vyčerpávajúce.. veľmi.
Viem, stačilo na to ísť "po starom" a prejavy by boli slabšie.. potlačili by sme. len následky by sme riešili doteraz.

Pri hádzaní sa o zem som čakala kým najhorsia emócia prehrmi. Potom som ponúkla objatie, vecne som zhodnotila, čo sa stalo. V podstate som dieťa nechala, aby bola emócia prežitia a pomaličky, veľmi pomalí sme sa učili, ako to zvládnuť. A vždy som sa snažila stanoviť pevné hranice, cez ktoré "nešiel vlak". To bolo vytesané do kameňa..
Stalo ma to veľa nervov a pochybovania o sebe, trpezlivosti.. a áno, som rada, že je to za mnou.
Teraz mám doma slušného pubertiaka, žiaden spratek. 🙂

beronsche
15. máj 2025
@vreckovka2

Tak dieta ma udrzat emocie a rodic/stary rodic nemusi? Ten moze zvysit hlas, ked sa mu nieco nepaci? A dieta ma pokorne drzat usta...pricom ten dospelak, co emocie neudrzi ma mozog uz davno dozrety. A od dietata s nedozretym mozgom bude ocakavat, ze svoje emocie udrzi na uzde.

@vreckovka2 presne tak!!

tiika
15. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov dieťa nie je pes a stanovovať hranice sa da aj inými spôsobmi ako dať dietatu po riti, za ucho, či ho trestať. Su aj iné spôsoby, ktoré nie sú ponižujúce a ktoré naopak nevedú k tomu, aby sa v niekom kumulovala zlosť, hnev, krivda a potom sa to niekde predralo von v podobe ďalšieho násilia a agresie. Takze to neznamena, že pokial niekto nesuhlasi s trestami a násilím, neexistujú aj rešpektujúce spôsoby výchovy a nastavenia hranic.

cafelatte
15. máj 2025

5 ročne ak sa hádže o zem to je chyba vo výchove..je zvyknuté že takto dosiahne svoje..v našej škôlke vidím, ako deti bijú svojich rodicov a ti rodicia si nevedia dat s nimi rady..

angeli121212
15. máj 2025

Ja mám dvojročáka a teraz sa mi začal hádzať o zem, ale to nie je hádzanie on sa na tú zem zloží aby sa neudrel a tak plače.. úprimne mi to občas pride skôr komické 😂 ale teda ja robím to, že nerobím nič.. len mu poviem niečo v zmysle, že chápem, že sa hnevá alebo je smutný ale nemôžem zmeniť svoje rozhodnutie... Náš je ešte taký drobec ale jemu toto stačí a je do pol minúty kľudný... Nemám super kľudne dieťa ale už zhruba viem čo má u neho najväčší efekt

angeli121212
15. máj 2025
@beronsche

@mamaaja82 ako ľahko sa vynášajú súdy, keď skúsenosť chyba.. 🙂
Moje dieťa diagnózu nemá. Len malo citlivejšiu nervovu sústavu a emočnu nezrelost, všetko to však vekom vymizlo..
my sme zažili množstvo, množstvo hysakov, revov, hádzania sa o zem.. bolo to vyčerpávajúce.. veľmi.
Viem, stačilo na to ísť "po starom" a prejavy by boli slabšie.. potlačili by sme. len následky by sme riešili doteraz.

Pri hádzaní sa o zem som čakala kým najhorsia emócia prehrmi. Potom som ponúkla objatie, vecne som zhodnotila, čo sa stalo. V podstate som dieťa nechala, aby bola emócia prežitia a pomaličky, veľmi pomalí sme sa učili, ako to zvládnuť. A vždy som sa snažila stanoviť pevné hranice, cez ktoré "nešiel vlak". To bolo vytesané do kameňa..
Stalo ma to veľa nervov a pochybovania o sebe, trpezlivosti.. a áno, som rada, že je to za mnou.
Teraz mám doma slušného pubertiaka, žiaden spratek. 🙂

@beronsche inak možno by tie prejavy slabšie neboli... Mne pár krát praskli nervy efekt to nemalo žiadny iba čo som sa cítila ako posledná chudera...