icon

Je vhodný Halloween v jasličkách?

mantilka
17. okt 2015

Ahojte mamičky. Blíži sa koniec mesiaca október a sním aj v poslednom čase "udomácňujúci sa " na Slovensku sviatok Halloween.
Bola som prekvapená, keď som tento týždeň v programe mojej dcérky= jasličkárky našla príprava na Halloween.
Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice/ Jack O´Lantern/ ,vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.
Minule v rádiu riešili problematiku ako deti odnaučiť sa báť v noci. Do diskusie sa zapojilo veľa ľudí...teda asi veľa detičiek so strachom z bubákov bojuje. Popisovali tam mnoho problémov, vrátane nočných desov.
Keď dám 1+1 dokopy je to dva...ako to vlastne je. Je vhodný Halloween pre také malé deťúrence ( jasličkári, škôlkári)...nerozvýjame tým ich už aj tak dosť veľkú fantáziu o bubákoch? Je normálne strašiť deti a podporovať deti v strašení? Keď si predstavím ako to prebieha pripadá mi to ako vzájomné strašenie.... K tomu by som si priala, aby sa vyjadril nejaký detský psychológ...ako to s našimi deťúrencami je?

stribog
18. okt 2015

Nie je. Halloween nie je náš zvyk. Navyše aj krajiny, v ktorých tento zvyk je domáci zabudli (podobne ako u nás) aký je skutočný zmysel dušičiek. Lepšie by bolo deťom vysvetliť čo sa deje v tomto čase a spoločne zapáliť sviečku za zosnulých. Na túto tému som napísal článok a odkaz naň prikladám: http://www.jupitera.sk/2012/10/hlbsie-pochopeni...

jana_eyre
18. okt 2015

@stribog pokial viem, haloween pripada na posledny oktobrovy den.. sviatok vsetkych svatych je 1.11. a dusicky 2.11. - takze neviem preco ich tolko ludi spaja - ved nie su ani v jeden den..

vsetky nase sviatky boli kedysi prebrate /vlastne sviatky ktore by vznikli u nas asi ani nemame, mozno morena?/

suhlasim, ze detom sa maju vysvetlovat nase tradicie a je pekne ak ich ludia aj dodrzuju.. ale nevidim dovod, preco by sme sa mali branit dalsim novym tradiciam prijatych zo sveta.. svet sa predsa stale spaja viac a viac - ludia si vymienaju pobyt omnoho viac ako v minulosti a tak je prirodzene, ze sa sviatky miesaju, cestuju..

moni244
18. okt 2015

@jana_eyre halloween je hlavne v noci, z 31 na prvého, keď si dáš vyhľadať ten sviatok, tak ti dá jeho históriu

jana_eyre
18. okt 2015

@moni244 ja viem, poznam google a vacsinu info si vzdy overujem pred tym ako pisem 😉 tak ci tak sa tieto dva sviatky nejako extra neprekryvaju a nie je problem ich sklbit..

jamabe
18. okt 2015

Hovorte si co chcete, ale podla mna jednoducho smrtky, kostlivci apod. k detom (a zvlast k takymto malickym) nepatria.. su to predsa symboly smrti!
A k tym certom na Vianoce - mam 3,5 rocnu dceru a ta sa vlani teda certa strasne bala.. a vôbec nebola v skolke jedina.. takze tento rok sa v skolke dohodli, ze cert nebude a ak hej, tak len k tym velkym detom..
Co sa tyka rozprávok, rozpravam jej bud vlastne vymyslene rozprávky alebo tie klasicke upravujem. Nemyslim, ze o nieco prichadza... 🙂
Samozrejme proti vyrezavaniu tekvic nic nemam, ale musíme to hned nazyvat Halloween?

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe a smrt k zivotu nepatri?

moje deti o smrti vedia, vysvetlujem im to casto, kedze chodievame navstevovat moju mamu na cintorin.. smrt vnimam ako sucast zivota, kostlivci su v kazdom z nas, ved z kosti sa skladame..

moni244
18. okt 2015

@jamabe a kde sa pise, ze v ramci halloweenu v skolkach budu smrtky?

zuzanocka11
18. okt 2015

Ano, v americkych.

jamabe
18. okt 2015

@jana_eyre smrť je súčasťou života, áno, ale ja som hovorila o symboloch.. predpokladám, že nemáte doma detskú izbu vyzdobenú ako cintorín, že? Vlastne, prečo nie, veď je také "zlaté", keď má malé deculo na tričku lebku? To ešte asi nie je in... 😝

jamabe
18. okt 2015

@moni244 a kde som písala, že tam budú smrtky? Ale keď si vygoogliš hocičo o halloweene alebo maskách na halloween, tieto symboly tam nájdeš..

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe hmm.. akykolvek symbol ak z neho urobis strasiaka sa moze stat pre dieta hrozivym.. ak dietatu predostries barbinu ako hrozivu tetu, tak sa dieta bude bat aj barbiny..

nie, moje deti nemaju vyzdobenu izbu ako cintorin, ale ani sa nechytam za hlavu ak v case oktobra vystrihujeme z papiera zamracene tekvice, alebo lebky.. preco by som mala svoje deti ucit, ze lebka a kostlivec je nieco strasne?

erickatt
18. okt 2015

Kamaratka mali v skolke tekvickovu party. Decka vyrezavali aj s rodicmi a tesili sa. Pekna alternativa

jamabe
18. okt 2015

@jana_eyre smrtka, kostlivec, striga sa nestali strašnými preto, že si niekto povedal, že budú strašné. Vyvolávali strach už v minulosti tým, čo predstavovali. Prvé dve symbolizujú smrť a hovorme si čo chceme o prirodzenej súčasti života, bojíme sa smrti aj my. Ja to teda za seba priznávam.

mima4
18. okt 2015

@jamabe
pozadie halowenu je demonicke.... a je to podobne otvaranie sa zlu, ako nosenie cervenych snurok okolo zapastiach deti = prinasa to rozne poviazania a prekliatia, proste brana temnu sa otvara...

toto je jeden z dovodov, preco budem chciet, aby moje deti chodili do krestanskych zariadeni....

jamabe
18. okt 2015

@mima4 ja s tebou súhlasím, ale nekresťanom to nevysvetlíš a teraz som tu diskutovala len vo všeobecnej rovine...

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe ja sa smrti nebojim, skor sa bojim bolesti, ktora sa pri zomierani deje - vidim v tom rozdiel..

ja pouzijem tvoju retoriku - hovor si co chces, ale strigy, smrtky a kostlivci boli pre ludi strasne len preto, lebo ludia si tymito ukazmi zacali vysvetlovat prirodne ukazy.. strigy boli napr. priradene k rocnym obdobiam - lud si tym vysvetloval nieco, co mu mohlo priniest skazu (napr. silna burka a podobne)

su to bajne bytosti, ktore niekto oznacil ako strasne a strasne ich vykreslil a tak sa to deje z generacie na generaciu.. nie je to prirodzene nadobudnuty strach z toho, co vidime..

ved vklude bran svoje dieta pred certom, ukaz mu ho az v predskolskom veku - neberiem ti tvoj nazor.. moje deti sa certa neboja, pretoze som im vysvetlila, ze to je spinavy pomocnik mikulasa..
a ak im nikto nepovie opak, ani ich nenapadne si pomysliet, ze cert je nejaka bytost, ktora by im mohla ublizit.. respekt pred nim ale budu mat predpokladam aj tento rok - tak ako mali respekt aj pred mikulasom - pretoze je to pre nich niekto cudzi.. ten respekt /alebo hanblivost/ maju aj pred predavackou v tescu..

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe takze ty si krestan a bojis sa smrti? trocha paradoxne, nemyslis?

horana
18. okt 2015

Kazdy sviatok ma levely, male dieta v jaslickach nebudeme nahanat s korbacom pokial je to dievca a nebudeme ju hadzat do potoka, hoc kopa mladych diev toto s peknymi mladencami povazuje sa vcelku neskodne polosexualne harasenie a od pychy kolki sa nou tahaju este aj zcervenie od hanby a zaroven je tajne rada, vramci jarnych oslav prirody a plodnosti. Male dieta ak tak vyfarbi vajicko a to je pren vyznam sviatku, mladatka kuriatok a zajacikov. Vyrovanany dospely to nebude brat ani infantilne, ale ani drazdivo, ale pochopi cyklicnost prirody a tesi sa z jej znovuzrodenia po zime.
Tak isto Halloween, darmo sa budu pohorseni dospeli naparovat, je vek kedy su kostry, smrt a strasiaci pre istu vekovu skupinu deti priatazlive a lahko sa nimi nadchnu. Neboja sa smrti, ani strasidiel, ale maju pre nich iste drazdive kuzlo. Vacsinou vsak neoslovia male deti, ktore si vsak mozu vydlabat s asistenciou tekvicku a dat si do nej svetielko a svietit si nim v stale temnejsich jesennych dnoch. Inak vydlabane tekvicky maju ochranny vyznam, nakolko ci chceme ci nie a ci tomu verime ci nie, rozny duchovia v tychto dnoch naizaj "tiahnu krajinou" a svetielka ich odplasia aby nerobli zle.
Vyrovnany dospeky pokial chape vyznam sviatku mrtvych, tak vzda holt vsetkym dusiam, aj svatym, aj mrtvym a pomodli sa aj za duchov a strasidla aby nasli pokoj, neboji sa ich, lebo vie ze nemozu ublizit, ale ani ho drazdivo nevrusuju ako pubertakov a nepotrebuje sa za nich prezliekat.
Ide o vyspelost jednotlivych zivotnych fazi, ako ktora chape ktory sviatok.

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe a este doplnim - u nas je na strach jesenny ujo - to je ujo, ktory berie neposlusne deti do lesa a nuti ich jest staru cibulu.. donedavna u nas fungoval ako niekto kto riesi problem ak syn neposlucha, teraz uz je ale synov kamos - prestal sa ho bat.. aj tu vidno, ze strach nahana iba nieco co clovek dietatu predostrie.. jesenny ujo ale u nas nijako nevyzeral, iba som o nom hovorila - neviem ako si ho syn predstavoval..

/ano, kritiku prijmem, ako mozem strasit svoje deti - uz som o tom raz siahodlho diskutovala, detom sa mi lepsie vysvetlovali nasledky fantazijnou cestou, ked robili nieco zle.. napr. ked starsi opakovane utekal na opacnu stranu ako som potrebovala ist s dcerou.. ale to uz uplne odbocujem/

margarita
18. okt 2015

pre mna je tento sviatok neuspesnym pokusom o americky import a ignorujem ho.
potom by sme mohli zacat oslavovat aj Vdakyvzdanie alebo Pad Bastilly alebo ramadan.
vramci coraz popularnejsieho multikulturalizmu 😉

jamabe
18. okt 2015

@jana_eyre paradox? Áno, bojím sa smrti - bojím sa, keď muž ide autom, že nejaký blázon za volantom si bude skúšať čo dokáže a spôsobí nehodu. Bojím sa, keď čítam o smrteľne chorých deťoch, že čo ak moje dieťa tiež takto ochorie. Bojím sa, že by som zomrela a moje malé dievčatko by vyrastalo bez mamy... No tak som asi zlý kresťan...
Ale nemusíš sa báť, nežijem s rodinou v bunkri pod zemou a strach ma neochromuje.. fungujeme normálne, 😉 ale jednoducho mám rešpekt...

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe nechapem, preco musis reagovat utocne - doteraz som myslela, ze spolu diskutuju dve zeny, ktore maju opacne nazory..

no asi som sa ako vzdy mylila..

ano, takej smrti sa obavam aj ja, tymto argumentom si ma tromfla /nebojim sa vsak smrti ako takej, len sa bojim, ze zivot skonci skor ako by mal/ - ale ziadne symboly za tym nehladam, ani ich tam nevkladam..

/a ver, ze ja sa nestastia obavam o to viac, ze mam obsedantno kompulzivnu poruchu/

jamabe
18. okt 2015

@jana_eyre a nemyslím si, že som prehnane úzkostlivá, keď malej nebudem ukazovať čerta. Videla ho v škôlke, bála sa, hoci jej učiteľky a aj ja neskôr vysvetľovala, že to bola len prezlečená pani učiteľka za čerta. No tak bála sa. Myslím, že kľudne môže žiť aj bez čerta na Vianoce, v zdravom vývine ju to nijak neovplyvní. Bojí sa, lebo je to nové, čudne to vyzerá, keď bude väčšia, verím, že z toho vyrastie.

jamabe
18. okt 2015

@jana_eyre prečo útočne? Ty si mi hodila do očí prvá, že ako to, že sa bojím smrti keď som kresťan?

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe bola to len poznamka, neviem preco musis hned vidiet utok, ak sa niekto nieco opyta? pokial viem, krestania budu v zivote pokracovat po smrti takze preto otazka ako sa mozes bat smrti?

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe a tvrdim niekde, ze by si bola prehnane uzkostliva?

horana
18. okt 2015

Zato uspesny pokus o import je ten kde ide len o konzum a preto Vianoce nik neignoruje, preto sa uchytili lebo byt len vesely, rozjuchany, nacpat si brucha a skasirovat nove statky a darceky je pre kazdeho nekonfliktne a prijatelne.

Tam sa nikto neboji ze jeho diata sa "nakazi" chtivostou, rozmaznanostou, pazravostou. A to ze vycsina deti aj dospelych uz davno nakazena je nikto nevidi. To je na tom najviac smutno smiesne.

jamabe
18. okt 2015

@jana_eyre a prečo si ty videla útok za mojou odpoveďou? Keby sme sa rozprávali "naživo", ani by som hlas nezvýšila 🙂 V poriadku. Vyjadrila som svoj názor, ty si vyjadrila svoj. A myslím, že len to zakladateľka chcela. poznať názory iných 🙂

jana_eyre
18. okt 2015

@jamabe lebo citujem: "No tak som asi zlý kresťan...
Ale nemusíš sa báť, nežijem s rodinou v bunkri pod zemou a strach ma neochromuje.." taketo formulovanie viet mi nepride ako nevinna vymena nazorov..

ladywitch26
18. okt 2015

@mantilka bojis sa halloweenu a vyrastla si na rozpravkach dobsinskeho? 😀 ja som nedavno oprasila jeho slovenske rozpravky a chcela som ich citat svojej 6r. dcere. no veru to muselo prejst najskor cenzurou, lebo vsade boli "rozsekane udy, roznosene po celom chotari"
myslim,ze deti v jaslickach este taketo veci neriesia, bat sa budu az deti v neskorsom veku. btw, pre tych mojich je halloween vacsi sviatok ako vianoce. radi si obliekaju kostymy hadam aj dva tyzdne pred halloweenom, vyzdobujeme dom, vyrezavame tekvice. pre nich je to uzasna atmosfera