icon

Kameveda - každá minúta života

31. aug 2021

Počuli ste už o tejto metóde výchovy?
Do kín príde aj dokument o rodičoch čo tak svojho syna vychovávajú.
https://www.kameveda.com/cs/#
https://www.postoj.sk/86932/rodicia-sa-este-pre...
Mne to príde ako strašná výchova 🥺😢
Čo by robili keby chlapec náhle ochorel? Alebo sa im v puberte vzbúri? Vyhodia ho z domu?

slecnalemonova
31. aug 2021

Ja poviem len tolko k tomu… neskutocne mi je luto toho chlapčeka. Ked niekto kašle na deti, je to zle. Ale vychovávať z dieťaťa robota šampióna je podla mna rovnako chore.

sisa_s
31. aug 2021

No v puberte sa im mozno vyprdne na vsetky sporty a uspechy a hotovo 😀 teda, bodaj by, ved toto neni zivot dietata

alana1
31. aug 2021

je to prehnane...doslova ako keby dieta bolo "projektom rodicov"...len bohuzial nie vzdy s uspesnym koncom...je super dieta viest k sportom aj k jazykom ale skor tak nenasilne. hoci oni tvrdia, ze dieta to chce samo a nic nerobi nasilu...no nie som si ista, ci je to ich male dietatko take uvedomele, pochybujem. skor ide o to, ze nikdy nic ine nevidelo len drill len ucenie...a veru v puberte sa karty vzdy otocia, kedze uz deti nie su tak lahko ovplyvnitelne rodicmi...

leuska15leuska15
31. aug 2021

Nedaj Bože sa mu niečo stane (co sa snáď nikdy nestane ale človek nikdy nevie) a každá minúta ich života bola zbytočná....snad je ten chlapec aspoň šťastný

emilius03
Odpoveď bola odstránená
saraxyz
31. aug 2021

...Alebo sa im v puberte vzbúri? Vyhodia ho z domu?... odpoveď: zosypu sa obidvaja rodičia. Mne to príde choré. Hlavne otec. Má nejaký komplex. Keby našiel niekoho, kto sa korčuľuje lepšie tak čo urobí? Nedá mi jesť? Nemohla som to ani dočítať. Malému prajem len nech je šťastný

autor
31. aug 2021

Presne, tie, si myslím, že ten otec ma nejaký psychicky problém a takto si to kompenzuje. A matka sa asi prispôsobila. Chúďa chalan 🥺

beata_k
Odpoveď bola odstránená
medea2003
3. sep 2021

ja som nedavno videla vyjadrenie syna toho zakladatela kamevedy, ktory ho takto vychovaval. Otec sa vzdal sa podnikania, aby ho mohol drilovat nonstop, kontroloval stravu aj spanok a rodinu tahala financne matka - pracovnicka v banke. Chudak chlapec teraz citi moralnu povinnost rodicom tuto obetu vratit :(

luca_a_oliver
26. sep 2021

Ja som čítala rozhovor s oboma rodicmi a naozaj sa nie je nadcim pozastavovat 🙂 je jasne komunikovane, ze dieta má čas aj na seba, ze má kamarátov, že sa rad hra s legom a autíčkami, že je proste dieťaťom akurát ze mu rodičia vypĺňajú čas aktívne a venuju sa mu na 110%. Miskova maminka si nesadne na ihrisku s mobilom ale venuje čas iným aktivitám. Viaceré matky ktoré stretávam vonku by si z toho mohli brať príklad, ja ich volám "áno láska" matky, sedia s mobilom na ihrisku a kym sa dieťatko snaží komunikovať tak bez toho aby odtrhli oči od displeja točia dokookola áno láska :D väčšinou sa nepohnú zo sídliska, smutné. Náš má desať mesiacov, pravidelne chodíme do galérií, múzeí, pocúvame kvalitnú hudbu, chodíme na ihriská kde sú staršie deti, rozprávame sa po nemecky, pevný režim má aj ten mu aj ostane. Disciplína, sebavedomie a schopnosť veci dotiahnuť do konca (najlepšie úspešného), vnútorná motivácia, to všetko chýba nielen deťom ale aj im rodičom. Tu nejde o to vychovať génia alebo ropného magnáta, ide o to vychovať kvalitného človeka, rozhodneho, zasadoveho, moralneho, rozhľadeneho, schopného komunikovat (všimli ste si tu pokojnú komunikáciu kde sa môže dieťa vyjadriť? A teraz si priznaj, kričíš na to svoje občas? Je to správna komunikácia?)... U maminiek ktoré to trigeruje asi chýbaju niektoré z popísaných vlastností (cností) alebo nie sú schopné takej realizácie ako pani Hanuliakova (pretože za tým stojí množstvo práce rodičov) a to je samozrejme v poriadku, každá sme ina a každá zvolí inu metódu výchovy. ALE... najskôr si pozametajte pred vlastným prachom kým odsúdite a zamyslite sa čo vaše dieťa čerpá od vás, naozaj je to dostatočné a také super aby ste mohli kritizovať?

luca_a_oliver
26. sep 2021

@leuska15leuska15 to je veľmi hlúpy komentár, z ktorého sa dá vyčítať toľko, že vy sa svojmu dieťaťu venujete minimálne, pretože ak by sa niečo stalo tak ste premarnili čas :D tomu hovorím chúďa dieťa, keď matka kalkuluje čas daný dieťaťu tak aby to v prípade jeho straty neľutovala. Wau...

luca_a_oliver
26. sep 2021

@medea2003 z toho sa dá vyčítať že má nejaké morálne cítenie, a keďže väčšina nás zdravých ho má, tak pravdepodobne sa väčšina cíti rodičom vďačná (zaviazaný nie je nikto) za to čo nám dali a s láskou sa o nich postaráme.

leuska15leuska15
26. sep 2021

@luca_a_oliver wau je akurát to, že dokážete z jedného komentára vyčítať, koľko sa venujem svojmu dieťaťu 🙂 môžem vám nekriticky stopercentne povedať, že sa venujem svojmu dieťaťu viac než 95% matiek,nakolko ma moja psychologička často veľmi dôrazne upozorňuje, že to, koľko energie a času venujem svojim deťom, nie je už zdravé a spôsobí to, že vyhorím, pokiaľ denne aspoň nejaký čas nebudem venovať sebe a nie im. Moje deti ľutovať skutočne nemusíte ;)
Taktiež ale nie je zdravé, ako sa rodičia v tomto článku upli na svoje dieťa na úkor akéhokoľvek ich života. To nie je kalkulovanie, tu ide o to, že rodič musí aspoň pár percent času venovať aj sebe, inak sa psychicky časom zosype

leuska15leuska15
26. sep 2021

@luca_a_oliver mimochodom, fakt je hrôzostrašné, ako veľmi si myslíte, že ste lepšia než ostatné matky. Prehnane zameranie na výkon dieťaťa podľa mňa u neho dokáže veľmi ľahko spustiť obsedantno kompulzivnu poruchu a úzkostnu poruchu, nič nie je dobre preháňať.
Poviem vám tajomstvo na záver. 10 mesačne dieťa vám na galériu zvysoka dlabe

luca_a_oliver
27. sep 2021

@leuska15leuska15 samozrejme že dlabe na galériu, nerozumie co je to umenie, avšak ja veľmi dobre rozumiem tomu že socializácia, široká paleta farieb, zvukov, chutí, či možnosť ohmatať si rôznorodý materiál je to čo sa v jeho veku ráta 🙂 a presne to robíme. Ďalej, nemyslím si že som lepšia ako ostatné matky, ako som už napísala, každá sme iná a to je v poriadku. A vykon dieťaťa? Ja mu len davam podnety ktoré potrebuje 🙂 pretože nechcem, aby potom chodil na internet ako nesebakriticky dement a odsudzoval sprosto na základe hmmm... ničoho, ako dámy tu hore, keďže pochybujem že Hamuliakovcov poznajú. Alebo písal čudné komentáre ako vy a neuvedomoval si ako znejú. Držím palce s vyhorenim (nie je to veľmi na chvalenie, vyhľadajte pomoc) 🙂

bona_dea
27. sep 2021

@luca_a_oliver
"Náš má desať mesiacov, pravidelne chodíme do galérií, múzeí, pocúvame kvalitnú hudbu, chodíme na ihriská kde sú staršie deti, rozprávame sa po nemecky, pevný režim má aj ten mu aj ostane."

Vas desatmesacny urcite nesmierne ocenuje kazdu navstevu galerie 😅😅😅.

luca_a_oliver
27. sep 2021

@leuska15leuska15 a Váš komentár: Nedaj Bože sa mu niečo stane (co sa snáď nikdy nestane ale človek nikdy nevie) a každá minúta ich života bola zbytočná....snad je ten chlapec aspoň šťastný ---- aby ste si ho ešte raz po sebe prečítali a popremyslali 🙂 ak sa môjmu dieťaťu niekedy náhodou niečo stane, nebudem ľutovať ani sekundu života a ani jediný cent. Prečítajte si to posebe 🙂

taga
27. sep 2021

@luca_a_oliver je skvele, ze sa dietatu tolko venujete. Nemcina v 10 mesiacoch , pokial zijete na svk a ste obaja slovaci je síce podla mna blbost, ale to je len moj nazor. No mozno by bolo fajn skusit najprv slovencinu... napr pise sa pred vlastnym PRAHOM nie PRACHOM. prah / prach su dve rozlisne veci.
Drzim vam palce, aby ste stihali v nastavenom tempe aj ked budete mat 2, mozno 3 deti, kazde bude mat ine potreby a vy sa budete snazit naplnit vsetky, naraz a obcas aj tie svoje. Takisto vam drzim palce, ked bude mat dieta tak 2-3 roky a pride obdobie vzdoru. Lebo 'vychovavat'10 mesacne batola, ktore ma totalne v plienke, ci ste prave v muzeu, alebo v obyvacke na koberci (lebo farby su rovnake vsade), ci pocuvate 'kvalitnu hudbu' (to je ktora inak?) alebo mu pustite detske pesnicky... je naozaj lahke! O a rezim, blahozelam vam k nenarocnemu babu 🤣 mozno to druhe sa vam na cely rezim vydlabe a budete oci otvarat, co to je, preco to nefunguje... a na zaver: pre dieta je mimoriadne dolezite, ze sa matka zacne postupne od neho vzdalovat, no stale ju vidi, no zacina si uvedomovat, ze zvladne niektore situacie, aj ked je maminka trosku dalej... mozno aj vtedy, ked sedi na lavicke, vidi ju a dokaze si tu lopatku vziat aj same..

beronsche
27. sep 2021

@luca_a_oliver nad cim pozastavovat sa rozhodne je! Oni sa rozhodli, ze bude najlepsi a on MUSI byt, oni sa rozhodli, ze bude sportovcom, oni,oni, oni.. A ak on bude chciet robit nieco ine, ked podrastie, myslis si, ze mu to dovolia?
Myslia aj na psychiku vlastneho syna? Pretoze takato vychova zamerana na vykon, na porovnavanie, vychova, kde dieta nema cas na nic mimo planu, kde ani na dovolenke nema dovolenku, vychova nieco za nieco - to je najlepsia cesta ako z chlapceka vytvorit nestastneho dospeleho s neurozami... ☹
Ako si ma to dieta vypestovat vlastnu osobnost? ciste vymyvanie mozgu...

a inak ides z extremu do extremu.. Ak niekto neschvaluje taketo sialenstvo, ako robia tito rodicia, ak niekto netaha 10m dieta po galeriach, to este neznamena, ze sa svojim detom nevenuje naplno..

meluela
27. sep 2021

@luca_a_oliver ja som videla iba ukazky, ked sa mi podari dostat do kina na cely film tak si utvorim definitivny nazor. Zatial ma vsak zarazila ta prilisna orientacia na vykon, pri ktorej je velmi tazke dat dietatu pocit bezpodmienecnej lasky. Tiez som si presla vyhoretim zo starostlivosti o deti (kedze sa mi usli vcelku narocnejsi jedinci s ktorymi to istu dobu bolo o hole prezitie a do toho urcite diagnozy a stresy s tym spojene) a dostavam sa z toho pomocou casu pre seba. Neda sa postavit cela svoja existencia na detoch, treba mat viacero pilierov v zivote o ktore sa da opriet. Na to, aby clovek travil cas s detmi tak aby z toho vsetci mali co najviac je dobre kultivovat vsimavost/mindfulness. Staci, ked je rodic dost dobrym rodicom, ked vie dat dietatu pocit bezpecia a lasky ktora je pevna bez ohladu na to, ake dieta je a ako sa prave sprava, dat mu moznost volne sa rozvijat a ochranit ho pred idiotizmom v skolskom systeme ak ma smolu na zleho pedagoga a pred sikanou od rovesnikov. A vediet sa rozpravat o emociach v rodine plus vediet si nimi prejst.

beronsche
27. sep 2021

@meluela presne tak, suhlasim s tym, co pises 🙂

luca_a_oliver
27. sep 2021

@beronsche vidíte a keď si prečítate rozhovor ktorý bol s nimi urobený alebo ten druhý s režisérkou tak zistíte že to tak nie je 🙂 iba sú na Denníku N dostupné, sama režisérka povedala že zmenila názor, isla s takým ako máte vy.

beronsche
27. sep 2021

@luca_a_oliver ano, priznavam, nazor som si urobila na zaklade tohto clanku.. Pohladam ten rozhovor.
mimochodom, tu si tykame, je to aj v pravidlach 😉

medea2003
27. sep 2021

@beronsche Ja som nasla od autorky tohto clanku este pokracovanie - rozhovor s detskych psychoterapeutom, tiez dost podnetny na premyslanie ohladom toho tlacenia na vykon. Najviac ma zdesilo, ze takto vychovane dieta bude aj v dospelosti stale zavisle na niekom druhom tak ako v detstve je na rodicoch
, a bude velmi lahko zmanipulovatelne... https://www.postoj.sk/87604/dieta-patri-do-svet...