Kedy povedať deťom o tom, že ako prichádzajú na svet?
Maminky, stara mama narozpravala mojej malej ze deti nosi bocian. Moja mala (3roky) ma kazdy den odvtedy kopec otazok. Do ktoreho hniezda a ako z toho hniezda sa babatko dostane do nemocnice k mamicke.
Uz ma to ubija taram vyslovene hluposti bez logiky.
Ako ste a kedy ste vysvetlili prichod babatiek na svet svojim potomkom?
Moja mala 3 roky ked sa jej narodila sestra. Tak sme kupili knizku o tom ako sa rodia babatka. Bolo tam vsetko pekne vysvetlene primerane veku, ziadne nezmysli s bocianmi. Mozno by som isla touto cestou. ☺️
Normálne vysvetlit. Teraz sa zamotávas vo svojich klamstvách
Na trhu je milión kníh pre deti kde sa im vysvetľuje zrod človeka
Však nemusíš vysvetľovať úplne detaily, ale bocian je pre moderne deti už hlúposť
Normálne som hovorila pravdu od 2 rokov, keď sa začala pýtať. Muž má semienko, žena vajíčko, keď sa spoja, v ženinom brušku v maternici pomaly rastie bábätko. Aj dve možnosti "východu" som jej hneď prezradila 😁 zobrala to ako fakt, nijak ju to ďalej netrápilo. Akurát trochu tŕpnem, kedy jej prestane na otázku "ako sa semienko s vajíčkom spojí" stačiť odpoveď, že keď sa muž a žena ľúbia 🤣 škôlkarovi primeranú odpoveď na toto ešte nemám úplne premyslenú 😅
Vždy bola v mojom ❤️. Keď sme ju s ocinom veľmi chceli tak začala rásť v mojom brušku, keď už dosť narastla pán doktor mi ju vybral cez brucho.
Odjakživa som hovorila pravdu. Vzdy podla veku, ako sa pytali, nikdy som neklamala ani si chobotiny nevymyslala…
Ja som vzdy dcere hovorila ze je z mojho bruska. Potom samozrejme aj videla ked som bola tehotna s bracekom, aj sa ma.opytala.odkial vide a povedala som, chvilu hovorila ze aj ona je babatko co vyslo zo susky 😂😂 ....ale samozrejme.primerane veku vysvetlit dalsie otazky, ale nemam rada toto vymyslanie detom s bocianmi atd.
Moji to začali riešiť až teraz keď som tehotná (6 a 9 rokov). Zaujímalo ich iba ako sa z toho bruška dostane von. Tak som im povedala, že cez cikanku, že je tam nato taký otvor. Syn sa stále pýta, ale zatiaľ nič neznesiteľné. Skôr otázky, či mi budú rezať brucho aby sa bábo dostalo von a pod.
Nikdy som detom neklamala v nicom. A ani nic take, ze tatko vlozil semiacko do mojho bruska.
Normalne sex/pohlavny styk a pomaly vsetko detailne vysvetlit.
Raz som vysvetlila a bolo. Ani ked boli starsie sa uz nepytali ani nehanbili, ani neuskrnali pri tychto temach. Ono toto v mladsom veku ich to po par minutach uz ani nezaujimalo. A bolo vidno preratavanie v hlavickach, nebolo na skodu.
Moj trojrocny bol pri porode, takze vdaka Bohu ziadne bociany. Ale ma aj detsku knihu o ludskom tele a krasne je tam nakreslene ako sa najprv mama a tato pod perinou lubia a potom mame zacne v brusku rast cloviecik. Nikdy sme mu neklamali a nevymyslali hluposti.
Co to znamena primerane veku? Mam pocit ze to neviem odhadnut.
Normálne v rámci veku. Od dvoch rokov vie ako prichádzajú na svet deti. Postupne len pridávam informácie
Raz som pocula teoriu, ze detom treba dat odpoved na otazku a neist do vacsich detailov, kym sa nepytaju. Najmensim staci, ze dietatko rastie v brusku. V urcitom veku staci odpoved, ze babatko zacne rast, ked sa mama a tata maju radi a chcu babatko. A niekedy uz sa dieta pyta detaily. Treba povedat. Ziadne zahovaranie. U nas akonahle deti dostanu odpoved, ktora im staci a pasuje do ich logiky/vnimania sveta, tak sa prestanu pytat. Takze zacat jednoduchsie vysvetlovat a ked nestaci, tak pridavat detaily. Netreba hned dietatu nalozit cele detaily.
Odpoviem,keď sama to opýtajú.
Syn má 11,ešte sa nepýtal😃
Nerozumiem celkom načo dopredu vysvetľovať deťom veci,kt.vediet nechcú.
U nás boli prvé otázky vo veku 2,5 roka a vyplynuli zo situácie, keď dieťa videlo tehotnú ženu. Prečo je taká veľká? Lebo tam má bábätko. Zjedla ho? Nie, každé dieťa najprv rastie v maminom brušku. Aj ja som tak rástol? Áno. A ako som sa dostal von? V tom veku sme sa teda dostali k tomu, ako sa rodí dieťa aj k tomu, že dieťa vznikne, ak sa majú rodičia radi a muž dá semienko/spermiu do ženského tela, kde sa stretne s vajíčkom. Normálne sme si aj pozreli videá z pôrodov rôznych živočíšnych druhov.
Neskôr prišli otázky o tom, či aj on, ako muž má spermie a kde konkrétne v tele sú.
A pred 6. narodeninami prišla tá závažná otázka- ako presne sa dostanú von z mužského tela a vložia do ženského? Nie som žiadny puritán a nemám problém pomenovávať veci tak, ako sú, ale poviem vám, že pri tejto otázke sa mi trocha orosilo čelo. Odložila som to na trochu neskôr s tým, že je už neskoro a že si ďalší deň pozrieme nejaké knihy. No a ráno samozrejme okamžite po tom, čo otvoril oči zhodil zo stola moje nádeje, že cez noc zabudne a tak to oddialime. Prijal to s vcelku veľkým zhnusením a že teda, keď bude chcieť so Charlotte (jeho frajerka) dieťa, tak nevie-nevie, ako to zvládne a snáď táto jeho budúca žena bude chcieť len jedno, alebo dve deti.
Od začiatku pravdu. Najprv tak, že ako bábätko rástla dcérka v mojom brušku a na svet sa dostala von cez "cikulku". A postupne aj že bábätko vznikne tak, že sa spojí maminkina a tatova bunka a z nich postupne rastie. Ďalej sme sa nedostali ešte, ale to jej na vysvetlenie ako základ stačí a zatiaľ ani iné súvislosti nerozobera. Resp.strucne som jej vysvetlila aj menštruáciu, že keď sa naminkine vajíčko nespojí s tatovou bunkou, s krvickou to vajíčko ide z tela von. Má 4,5 roka, ale teda má aj o 2 roky mladšiu sestru, čiže od začiatku ako som bola tehotná sme na to išli s pravdou. Mladšia už len prijíma info spolu so staršou.
@terezka1947 zaujimave, ani u nas, do detailov ich nezaujima, ako presne sa spermia sponi s vajickom. Maju 9,5 a 7,5 roka...2,5 rocny sa nepytal este vobec. Pred 4 mesiacmi sa narodila sestricka, daval krizik a pusu na brusko a teraz uz dava jej na celo. Neviem, ci si vobec pamata, ze bola v brusku 🤭
To fakt niekto este trepe bocianov detom do hlavy?! 🤦♀️ Ja som mala dalsie po 2r a 4r, takze moji jasne vedeli, ze mama ma dieta v bruchu a v nemocnici ho vyberu...mala som sc, takze aj pravda.
Veku primerane povedat pravdu ako to je, detom netreba vela, len to, na co konkretne sa pytaju.
Tak to je podla mna uz out toto hovorit detom. Zbytocne im tym motame ich detsku hlavicku. Vhodne je vtedy ked sa pytaju odpovedat im,primerane veku. Tak teraz sa to da vyzehlit uz len vysvetlenim,ze ano bociani nosia deti,ale len male bociancata 😄.
@rebrambora nemyslim si, ze malym detom treba detailne vysvetlovat pohlavny styk 🤦♀️ Naco to je dobre?
@terezka1947 väčšinou sa na to už 2-3 ročné deti pýtajú si myslím, minimálne môj syn sa to pýtal, aj všetko okolo toho, odkiaľ prichádzajú na svet deti, ako sa dostanú do brucha, ako vyjdú von, ako jedia v bruchu, ako vzniknú, ako 4-ročný už mu ani nestačilo, že sa mojkajú rodičia a chcel vedieť úplne presne, ako sa dieťa do brucha dostane, to som fakt ešte nedala a povedala som mu, že sa o tom porozprávame, keď bude trošku väčší 😀 Ešte k tomu som tehotná, tak jasné, že ho to zaujíma. Raz ma načapal, ako si mením vložku a kalíšok, tak sa tiež pýtal a normálne som mu 3r vysvetlila, že ženy majú menštruáciu, aby bola maternica pripravená pre bábätko.
@canis_lupus deťom sa má vždy vysvetľovať všetko primerane veku. A iba toľko,koľko sa pýtajú.
To nie je môj výmysel.
Dnešné deti zahlcujeme skoro detailami,kt.nerozumeju,ale ospravedlňujeme si to svojou úprimnosťou.
Veď ok,ale vždy je to o primeranosti veku.
@belllinka urcite by som s tym nezacinala sama, keby som nedostala otazku co je to smerovanu od mojho dietata.
Hocico na co sa pytaju im uprimne odpoviem. Samozrejme, ze inac ako dospelym, ale naco klamat?
Ziadny bocial.normalne primerane veku povedat ze babo sa narodi mamine z bruska.

Chybu si spravila,keď si pokračovala v tej debilite s bocianmi.Hned a vždy som hovorila veci deťom tak,ako sú.Takze keď sa pýta,odpovedaj pravdu