Kedy sa vám začali dvíhať bábätká na nožičky?
Ahojte hladala som tuto temu a nenasla som ziadnu ... Chcem sa opytat kedy sa vam babätka zacali dvihat na nozicky a do sedu kedy je to v poriatku a kedy je spravny cas dat ich do odrazadla alebo podobnych veci aby som mu neublizila 🙂
@mirka5633 ahoj, nas maly sa najskor postavil, ked mal 7 mesiacov a 3 tyzdne, postavil sa pri gauci a o tyzden na to zacal stvornozkovat a s tym stvornozkovanim uz prislo aj sedenie. Nedavala som sediet na silu, maly nesedel do osmeho mesiaca vobec, nestavala som ho na nozicky skor a nedavala som ho do choditka, ja som za to, ze kazde dietatko vie najlepsie kedy je na aky pokrok pripravene 🙂
samostatne sa posadila ked mala sedem mesiacov stoji od sedem a pol mesiaca, pred tyzdnom zacala chodit za ruky. tiez nemame pavuka.
moj maly stal ked mal 5 mesiacov ked ho dr postavila ked skusala ake ma pevne nozicky ale sam ked mal 6 mesiacov a do choditka mozes davat az ked sam stoji......a sedel sam tiez tak kol 5 mesiaca........ono je to vsetko individualne a dr ti povie na poradni co je normalne a co nie........;)
Ahoj .moja malá má 8 mesiacov. tak mi ešte nesedíme. len s oporou. začína sa dávať na štyri, ale iba chvíľu. presúva sa gúľaním a cúvaním. v tom je majster 🙂 . do chodítka nedávam ale bežkať by chcela. tak na špičkách.
nemali sme pavúka.najprv začala 4 nožkovať v 5mes.,v 7 pekne sama sedieť,v 8 sa postaviť,8,5 chodiť za ruku
moje baby už ako 8 mesačné začali samé robiť prvé krôčky, od šiestich mesiacov samé sedeli, a od 11mesiacov už chodia úplne bez pomoci, odrážadlo (motorku) dostali až ke´d vedeli chodiť, chodítko sme nemali a ani by som nedala...
@mirka5633 nas drobec sa zacal stavat ako 8 mesacny, ale sadat si zacina az teraz ako 9 mesacny, ale aj tak dlho nevydrzi sediet, zvali sa po par sekundach 🙂
odporucam ti toto citanie, choditko vobec nie je potrebne, je to len odkladisko deticiek (to prve je nazor aj lekarov, to druhe moj 😉 ) http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2550/pr...
Kolko ma tvoj drobec? Moja dcera zacala sediet sama bez opory ked mala 6,5 mesiaca, ale to sme ju posadili my, sama sa posadila ked mala asi 9 mesiacov...ako 10,5 mesacna sa zacala plazit a dnes ako 12,5 mesacna sa mi prvykrat postavila...mne sa napriklad strasne neskoro pretocila na brusko, mala skoro 8 mesiacov, co som sa kvoli tomu naplakala, ked ostatne deti uz boli na nohach a ona sa este ani nepretacala a teraz si vazim a tesim sa aj s uplnej malickosti 🙂
@mirka5633 na nozicky by sa mali babatka dvihat vtedy, ked sa vedia dostat k nejakej opore - teda doplazit, alebo dostvornozkovat. musi byt silny chrbat, ruky aj nozky, aby do dietatko zvladlo. stvornozkovat zacnu z polohy na brusku. no a sedenie? sedenie by malo prist spontanne pocas stvornozkovania, je to logicke a prirodzene - z polohy na kolenach sa dieta zvali na bok na zadocek a na nozick,y a opiera sa najprv o rucku, neskor narovna chrbat a ruckou uz sa nemusi podopierat.
moj syn bol motoricky popredu: otacat sa zacal ako 2,5 mesacny (!!!), potom uz bol stale na brusku, hneval sa, nevladal, potom ako 5 mesacny skusal ist na styri, 5,5 sa mu to podarilo a pomalicky sa posuval dopredu a zacal stvornozkovat. ked mal 6,5 mesiaca, nasla som ho ako stoji a drzi sa ohradky. odvtedy uz len stvornozkoval tam, kde sa mohol postavit - ku gaucu, ku skrinke, k linke, kamkolvek, kde sa mohol opriet a postavit.
samostatne statie a prvy krok do prazdna urobil ako 10 mesacny, potom to uz ale islo velmi pomalicky, bol opatrny a tiez spickoval (zial spickoval odkedy sa postavil az do veku 18m). takze chodza sa rozbiehala velmi pomaly, bola neista a vela sa potkynal. on na tych spickach bol nuteny ist stale dopredu, takze vlastne nikdy nechodil, len bezal a padal 😀
@valika_val Dakujem za odpoved 🙂 No moj maly to ma uz vsetko uspesne za sebou uz mi sam stoji a pomaly sa pusta chodit takze sikulka 😀 ako ten tvoj
no my sme si sadli prvy krat v 6 mesiacoch.. bohuzial sme malej ukazali na dovolenke sedenie a ona potom sa tolko snazila az sa to naucila sama.. stvornozkovanie bolo potom narocnejsie, lebo sa jej nechcelo, ked uz sedela 🙂 ale nakoniec v 8,5 mesiacoch uz stvornozkovala a v 9,5 sa sama postavila.. teraz futasi okolo nabytku a s´posuvatkom po byte sama, ale este sa sama nepustila...
@valika_val Moja dcera sa neposadila z polohy na 4, cize bocnym sedom, ale sikmym s polohy na boku. Z bruska sa pretocila na bok a ruckami sa odtlacala az kym si nesadla...ale je pravda, ze vsetko je velmi individualne
@ewca ved tak som to myslela, ale asi som to nenapisala dostatocne zrozumitelne 😅
@mirka5633 Myslim ze je to individualne...netreba porovnavat ani sa riadit tabulkami...mne sa synak stavial na nohy uz od siedmeho mesiaca...vraveli mi ze v rodine uz chodili deti aj devatmesacne samostatne, asi bude takyto sikovny...,,..ale on samostatne zacal ,,az" okolo jedenastich a mame teraz poriadne ploche nohy takze...radsej neskor...co sa pavukov tyka akurat som citala o tom ake su skodlive pre pohybovy aparat...mozu sposobit skoliozu chrbtice, odborny lekar odporuca nepouzivat ich.

moja mala sa sama posadila v 9.mesiacoch a postavila v 10.mesiacoch, nemame ziadneho pavuka ani nic podobne, postavila sa v postielke za pomoci tyciek 🙂 a teraz sa uz stavia pri vsetkom - pri gauci, pri stolicke, pri stoliku...