icon

Kedy sa vám začali dvíhať bábätká na nožičky?

mirka5633
26. júl 2011

Ahojte hladala som tuto temu a nenasla som ziadnu ... Chcem sa opytat kedy sa vam babätka zacali dvihat na nozicky a do sedu kedy je to v poriatku a kedy je spravny cas dat ich do odrazadla alebo podobnych veci aby som mu neublizila 🙂

rhodosbb
26. júl 2011

moja mala sa sama posadila v 9.mesiacoch a postavila v 10.mesiacoch, nemame ziadneho pavuka ani nic podobne, postavila sa v postielke za pomoci tyciek 🙂 a teraz sa uz stavia pri vsetkom - pri gauci, pri stolicke, pri stoliku...

ela2710
27. júl 2011

@mirka5633 ahoj, nas maly sa najskor postavil, ked mal 7 mesiacov a 3 tyzdne, postavil sa pri gauci a o tyzden na to zacal stvornozkovat a s tym stvornozkovanim uz prislo aj sedenie. Nedavala som sediet na silu, maly nesedel do osmeho mesiaca vobec, nestavala som ho na nozicky skor a nedavala som ho do choditka, ja som za to, ze kazde dietatko vie najlepsie kedy je na aky pokrok pripravene 🙂

happy8051
27. júl 2011

samostatne sa posadila ked mala sedem mesiacov stoji od sedem a pol mesiaca, pred tyzdnom zacala chodit za ruky. tiez nemame pavuka.

anieli_1
27. júl 2011

moj maly stal ked mal 5 mesiacov ked ho dr postavila ked skusala ake ma pevne nozicky ale sam ked mal 6 mesiacov a do choditka mozes davat az ked sam stoji......a sedel sam tiez tak kol 5 mesiaca........ono je to vsetko individualne a dr ti povie na poradni co je normalne a co nie........;)

dyba
27. júl 2011

Ahoj .moja malá má 8 mesiacov. tak mi ešte nesedíme. len s oporou. začína sa dávať na štyri, ale iba chvíľu. presúva sa gúľaním a cúvaním. v tom je majster 🙂 . do chodítka nedávam ale bežkať by chcela. tak na špičkách.

gubcikova
27. júl 2011

nemali sme pavúka.najprv začala 4 nožkovať v 5mes.,v 7 pekne sama sedieť,v 8 sa postaviť,8,5 chodiť za ruku

lucia.kl
27. júl 2011

moje baby už ako 8 mesačné začali samé robiť prvé krôčky, od šiestich mesiacov samé sedeli, a od 11mesiacov už chodia úplne bez pomoci, odrážadlo (motorku) dostali až ke´d vedeli chodiť, chodítko sme nemali a ani by som nedala...

lucikan
27. júl 2011

@mirka5633 nas drobec sa zacal stavat ako 8 mesacny, ale sadat si zacina az teraz ako 9 mesacny, ale aj tak dlho nevydrzi sediet, zvali sa po par sekundach 🙂
odporucam ti toto citanie, choditko vobec nie je potrebne, je to len odkladisko deticiek (to prve je nazor aj lekarov, to druhe moj 😉 ) http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2550/pr...

ewca
28. feb 2012

Kolko ma tvoj drobec? Moja dcera zacala sediet sama bez opory ked mala 6,5 mesiaca, ale to sme ju posadili my, sama sa posadila ked mala asi 9 mesiacov...ako 10,5 mesacna sa zacala plazit a dnes ako 12,5 mesacna sa mi prvykrat postavila...mne sa napriklad strasne neskoro pretocila na brusko, mala skoro 8 mesiacov, co som sa kvoli tomu naplakala, ked ostatne deti uz boli na nohach a ona sa este ani nepretacala a teraz si vazim a tesim sa aj s uplnej malickosti 🙂

valika_val
28. feb 2012

@mirka5633 na nozicky by sa mali babatka dvihat vtedy, ked sa vedia dostat k nejakej opore - teda doplazit, alebo dostvornozkovat. musi byt silny chrbat, ruky aj nozky, aby do dietatko zvladlo. stvornozkovat zacnu z polohy na brusku. no a sedenie? sedenie by malo prist spontanne pocas stvornozkovania, je to logicke a prirodzene - z polohy na kolenach sa dieta zvali na bok na zadocek a na nozick,y a opiera sa najprv o rucku, neskor narovna chrbat a ruckou uz sa nemusi podopierat.

moj syn bol motoricky popredu: otacat sa zacal ako 2,5 mesacny (!!!), potom uz bol stale na brusku, hneval sa, nevladal, potom ako 5 mesacny skusal ist na styri, 5,5 sa mu to podarilo a pomalicky sa posuval dopredu a zacal stvornozkovat. ked mal 6,5 mesiaca, nasla som ho ako stoji a drzi sa ohradky. odvtedy uz len stvornozkoval tam, kde sa mohol postavit - ku gaucu, ku skrinke, k linke, kamkolvek, kde sa mohol opriet a postavit.
samostatne statie a prvy krok do prazdna urobil ako 10 mesacny, potom to uz ale islo velmi pomalicky, bol opatrny a tiez spickoval (zial spickoval odkedy sa postavil az do veku 18m). takze chodza sa rozbiehala velmi pomaly, bola neista a vela sa potkynal. on na tych spickach bol nuteny ist stale dopredu, takze vlastne nikdy nechodil, len bezal a padal 😀

mirka5633
autor
28. feb 2012

@valika_val Dakujem za odpoved 🙂 No moj maly to ma uz vsetko uspesne za sebou uz mi sam stoji a pomaly sa pusta chodit takze sikulka 😀 ako ten tvoj

ducci
28. feb 2012

no my sme si sadli prvy krat v 6 mesiacoch.. bohuzial sme malej ukazali na dovolenke sedenie a ona potom sa tolko snazila az sa to naucila sama.. stvornozkovanie bolo potom narocnejsie, lebo sa jej nechcelo, ked uz sedela 🙂 ale nakoniec v 8,5 mesiacoch uz stvornozkovala a v 9,5 sa sama postavila.. teraz futasi okolo nabytku a s´posuvatkom po byte sama, ale este sa sama nepustila...

ewca
29. feb 2012

@valika_val Moja dcera sa neposadila z polohy na 4, cize bocnym sedom, ale sikmym s polohy na boku. Z bruska sa pretocila na bok a ruckami sa odtlacala az kym si nesadla...ale je pravda, ze vsetko je velmi individualne

valika_val
29. feb 2012

@ewca ved tak som to myslela, ale asi som to nenapisala dostatocne zrozumitelne 😅

olejka
2. apr 2013

@mirka5633 Myslim ze je to individualne...netreba porovnavat ani sa riadit tabulkami...mne sa synak stavial na nohy uz od siedmeho mesiaca...vraveli mi ze v rodine uz chodili deti aj devatmesacne samostatne, asi bude takyto sikovny...,,..ale on samostatne zacal ,,az" okolo jedenastich a mame teraz poriadne ploche nohy takze...radsej neskor...co sa pavukov tyka akurat som citala o tom ake su skodlive pre pohybovy aparat...mozu sposobit skoliozu chrbtice, odborny lekar odporuca nepouzivat ich.