icon

Kedy ste deťom povedali pravdu o príchode detí na svet a o Ježiškovi?

13. okt 2021

kedy prestali veriť v Ježiška?

pribinak
13. okt 2021

Nepovedala som ja ako rodič, ale dozvedel sa to v MS, to sme ho ešte doma ukecali a presvedčili o opaku, ale ako prvák to už bol definitívne presvedčený že darčeky nosíme my a nie Jezisko
Hneval sa až 2 dni a potom už kruzkoval v katalógu čo všetko chce pod stromček

deedol
13. okt 2021

od narodenia mu hovorime pravdu.

marzuz89
13. okt 2021

O prichode deti na svet sme nikdy neplanovali tie hluposti o bocianovi a vcelicke a kvetinkach, od zaciatku uprimne, primerane veku. Takze aktualne na to, aby sa babatko dostalo do bruska, staci, aby sa rodicia velmi lubili. Postupne budeme hovorit viac a viac, zatial ma 2,5r.

Ale Jezisko, to hrame. Patri to ku krasnemu caru Vianoc, budeme to drzat co najdlhsie. Ak sa opyta, povieme samozrejme pravdu, ale s tym, ze by sme radi v tej predstave pokracovali, aj ked uz vsetci budeme vediet pravdu 😉

damadama
13. okt 2021

neklam, bude si pamätať, že rodičia klamú a obráti to neskôr proti vám, keď budete čakať úprimnosť. Aj dobré deti zaklamú, to urobí občas každý, niektorí celý život= klamstvo.
Našej som aj ukázala, kadiaľ sa deti rodia, keď mala 6 rokov. Ešte nepadla otázka, ako sa dieťa ocitlo v brušku. Vie, že tam bola mladšia sestrička.
Takže neklam, primerane veku hovor pravdu. My sme skončili na otázke, ako zabrániť byť tehotná..., pri mechanickej antikoncepcii..., pokračovanie tak cca o 2-3 roky 😅

lija22
13. okt 2021

odjakziva. videa nayoutube ako sa rodia maciatka ci psiky pomohli. co sa tyka jeziska. detom som povedala ze mozemetomu hovorit ze od jeziska,ale je to len pre pobavenie deti, darceky kupujeme my abasta. ( toiste mikulas) . detom som ale prizvukovala, ze v skolke nech nepresviedcaju ine deti o tom, ze jezisko neexistuje. ze by boli smutne bla bla

bagre
13. okt 2021

vtedy keď sa opýtali... blbosti typu deti nosí bocian sme nikdy nevraveli a Ježiša spomíname behom roka viackrát, akurát čo sa týka darčekov tak nie

tatisna
13. okt 2021

Môj zatiaľ Ježiška nerieši, ale tie ostatné veci priebežne vysvetľujem lebo mi chodia do wc obe malé deti bez opytania aj keď mám kramy a bežné ma vymaknu s vložkou ... tak čo im budem rozprávky rozprávať ... aspoň sa potom nezľaknú keď sa im to predostrie zo dňa na deň.

vanda323
13. okt 2021

Dievčatá môj syn má 9 rokov a není si úplne istý či darčeky sú od nás alebo od Ježiška. Minule debata s dcérkou 6 ročnou...ona jemu Darooooo veď to rodičia nám kupujú tie darčeky a keď spíme dajú ich pod stromček. A Darko že ale čosi a ako by asi vedeli že čo sme chceli....🙆🙆🙆🙆😄😄😄

ivangeline
13. okt 2021

Nechcem aby verili v Jeziska,ktory dava darceky. Nezmysel. :D

paskolinka
13. okt 2021

nas bude mat 6 a este veri, ze Jezisko nosi darceky, aj Mikulas nosi sladkosti, dokonca aj velkonocny zajacik nosi vajicka :D podla mna to patri k detstvu. raz na to nejako pride a svet sa nezruti. ja som tiez verila, dokonca som chcela nacapat Mikulasa, co sa mi samozrejme nikdy nepodarilo. a vobec aleze vobec si nepamatam, kedy a ako som prisla na to, ze to su rodicia. nemam traumu ani tazke srdce na nich, ze som ako dieta verila... ved to bolo take carovneee ❄

pininka1
13. okt 2021

Nase deti toto brali uplne prirodzene, vobec neriesili co nosi darceky dedo mraz alebo my. Zato pri sestrinych detoch sme si museli davat dlho pozor lebo to akoze nevedeli. Co sa tyka toho druheho, sposobom aktualnym k veku im vysvetlujem prichod na svet, odpovedam im pravdivo ked sa pytaju. Naposledy 9 rocny syn,ci mame s muzom sex. No ano, keby sme nemali sex, nie si tu ty. Druha otazka bola kolkokrat. Tak reku nevedieme si zaznamy, ale medzi partnermi je to prirodzene.

terezka1947
13. okt 2021

Odpoviem,keď sa opýtajú a iba tak obšírne,koľko sa pýtajú. Starší má 9 a verí(aj keď uvažuje ako je to možné),že Jezisko nosí darčeky.
Chcem to ponechať tak,kým nepríde s konkrétnou otázkou.

annm81
13. okt 2021

Ani sme nezačali. K rodeniu sme sa dostali skoro. Mal dva a pol keď prišli otázky, kamoška bola totiž tehotná. Pozná v podstate všetko, okrem samotného pohlavného styku. Darčeky u nás nenosí Ježiško, dávame si ich navzájom, lebo sa ľúbime a chceme si urobiť radosť. On s nami vyberá darčeky pre ostatných a vždy pridá aj vlastný výtvor. A aký je hrdý a šťastný, keď si niekto vybalí darček čo vytvoril, alebo vybral on sám!

kristiii
13. okt 2021

@vanda323 aj môj bol na tom podobne, tuším mal tiež tak 9 vtedy, mi hovoril, že chalani sa s ním v škole hádali, že darčeky kupujú rodičia a on si zaryto išiel svoje, lebo že mama by určite na tablet nemala 🤣🤣🤣.

sense
13. okt 2021

Na Ježiška verila do 7rokov a ako prichádzajú deti na svet skôr, vysvetlene adekvátne jej veku

catlyn
13. okt 2021

Ja mam doma 5,5 rocneho a na Jeziska veri, aj ho spomina pocas roka. Ked sa opyta, ako to naozaj je , poviem mu, ze Jezisko dal rodicom zdravie aby mohli chodit do prace a zarabat peniaze. Za ne je potom mozne kupit na Vianoce vsetky tie krasne veci. Bez Jeziska by sme darceky nemali ako kupit.

moonlight1210
13. okt 2021

O sexe sme sa primerane veku bavili vzdy otvorene, ked sa spytali (uz v skolke niektore deti chodili s roznymi info, tak otazky prisli velmi skoro).
Teda ja som na priamu otazku vzdy dala priamu odpoved a decka ako pruderne stare damy: fuuuj, maaaamaaa. (A potom im to bolo smiesne. 🙂 )

Na neexistenciu Jeziska prisli sami, no najprv chodili za nami, aby sme sa priznali, ze sme to my, lebo si neboli isti. Pretoze im bola zahada, ako sme to vzdy zariadili, aby sa darceky zrazu zjavili pod stromcekom, aj ked ho chodili kazdu chvilu na striedacku obzerat a my sme s nimi sedeli pri stole.
Zahada je to dodnes a my im to stale nechceme prezradit. 🙂
(Je im jasne, ze sme to tam nejak dali my rodicia, ale netusia kedy a ako sme to stihali. No kym boli mali, bolo to proste uzasne kuzlo a vzdy z neho boli uneseni, ze sa stal zazrak. Ze Jezisko naozaj existuje.)

vanda323
13. okt 2021

@kristiii Hahaha😄 Tie naše deckaaa

jana_eyre_2
13. okt 2021

Ako sa rodia deti sa prvé dve zaujímali keď som čakala ich súrodenca, to mali 4 a takmer 3roky.. neklamem v tejto téme, len nezachadzam do uplnych detailov.. najmladší syn to riešil tak okolo 3rokov, rozprávame sa o tom normálne..

Na Ježiška veria všetci traja stále majú 9, 8 a 5r.. nejako neriešim či tomu veria alebo nie, beriem to ako fantáziu, ktoru rada u detí podporujem.. je to niečo ako keď vidíme zaujímavého človeka a rozprávame o ňom, že to je určite čarodejník a ide nakupovať do šikmej uličky.. alebo keď je opustený dom si hovoríme, že to je určite zacarovana carodejnicka nemocnica.. 😅 keď dozru (a to každe dieťa v inom veku) tak prídu na to ako to s jeziskom je.. zatiaľ keď im to aj nejaký spolužiak povedal, tak si povedali, že to je blbosť.. ja som sa k tomu len nevyjadrila..

canis_lupus
13. okt 2021

Malý má 2,5 roka, o to, odkiaľ príde dieťa sa začal zaujímať v lete, keď zistil, že menštruáciu mám preto, aby som mohla mať bábätko 😁 Potom mal obdobie fascinácie touto témou, pozeral na YouTube videá, ako rastie embryo a má aj knižku, kde je to nakreslené. Zatiaľ je v tom, že dieťa si môžu urobiť rodičia, keď sa veľmi ľúbia a mojkajú sa. Že von sa dostane cez "pišulku" vie, lebo ma načapal, ako si dávam kalíšok, preto aj vie, že ženy majú ms 😂
Ježiško u nás nefunguje, mne to proste nejde cez hubu mu klamať, ale už ideme tento rok hovoriť, že niektoré detičky na to veria, aby nevyspoileroval celú rodinu 🌝 Teda už minulý rok sme čítali o tom, že v niektorých krajinách deti veria na Ježiška, Santu, Papa Noela atď. My si ideme, že darčeky si dávame, lebo sa ľúbime a chceme toho druhého potešiť.

moni73
13. okt 2021

Ja prosim za vsetky deti, neberte im jeziska. Vianoce su tak magickejsie.
Ja som to uz spiminala. Moja dcera verila, ze vie vysediet kindervajko a tiez letat. Bolo to krasne.

tara42
13. okt 2021

Ja som za to aby mali deti carovne Vianoce, Mikulasa a ine veci. Ja som tiez verila a mala som aj vdaka tomu krasne detstvo. Neriesila som, ze mi rodicia klamali ked mi to kamaratka povedala. A tiez mojej dcerke nebudem hovorit od utleho veku, ze jej kupuju darceky rodicia. 🙄 Ved su to deti, realitu zaziju azaz v zivote. Odkial sa beru deti jej budem hovorit primerane veku ale caru Vianoc jej brat nebudem.

annm81
13. okt 2021

@moni73 chápem rodičov, čo sa rozhodnú držať v deťoch predstavu o Ježiškovi, najmä ak sú to veriace rodiny. Ale zas nerobme zloduchov z rodičov, ktorí povedia deťom o pravdu o darčekoch. Nijako ich nemusia obzerať o kúzelný detský svet a zázraky. Len my dospelí si myslíme, že deti nevyhnutne potrebujú tento typ magickosti. V skutočnosti sú deti fascinované vecami, ktoré nám prídu úplne obyčajné. Doma vezmeme semienko, zasadíme ho do kvetináča a ono začne klíčiť, nášmu domácemu miláčikovi sa narodia mláďatá, padá sneh, cesto sa premení na sušienky - pre detské oči je v našom obyčajnom reálnom svete toľko magickosti aj bez nadprirodzených postáv.

sslobodnamama777
13. okt 2021
sticker