icon

Kedy začali vaše deti písať tlačené písmenká?

mia002
30. apr 2017

kedy začali vaše deti písať tlačené písmena .môjmu sa to nejak zapáčilo veľmi rád píše,

lenka_samorin
1. máj 2017

náš Tomáš má 5 rokov, abecedu pozná asi od 2,5 roka, naučil sa sám písmenká spájať a číta si sám asi od 3,5 roka. My sme mu len na takých penových písmenkách vo vani ukázali, ako ktoré písmenko vyzerá. Ale napríklad grafomotoricky je na tom horšie a nijako ho k písaniu písmenok nevedieme, radšej kreslíme autá, postavičky, domy,... Sám sa naučil napísať svoje meno a možno keby chcel, tak sa naučí aj ostatné písmená, ale zatiaľ nevidí na to dôvod, aby si s nami vypisoval 🙂 Čítať sa naučil podľa mňa zo zištných dôvodov, aby si mohol nerušene čítať auto moto časopisy, ktoré miluje 🙂

sopka10
1. máj 2017

@ejlin123 Tak v zahranicki konkretne GB, skolstvo a osnovy v skolach, domace ulohy a podobne.... cista katastrofa... to len tu sa hrame tam sa hrame , a zase sa len hrame a kreslime si a zase si kreslime.... deti v 10-tich rokoch mozu byt radi ked si vedia vyhlaskovat vlastne meno ... no cest vynimkam a nebudem vlastne ani len mrhat casom to tu rozpisovat... . aspon co sa tyka zakladnych skol , v celku som len proste chela vyjadrit moj nazor na to , ze nie je zbytocne , hlupe alebo nezmyselne ucit dieta nieco navyse a hlavne ked ma o to zaujem .podla mna to je a vzdybude len plusom pre to dieta.... napr. v triede maju aj slabsich ziakom a kedze moje dieta je podla tunajsich ucitelov napred tak pomaha s ulohami , vysvetlovanim , prikladmi tym slabsim , a ja v tom vidim ze sa uci spolupraci, teamleaderstvu a to tiez nie je na skodu ... a tym ze vravite ze sa dieta v skole bude nudit..tak nech sa mu venuju ked sa udajne nudi, a ak nie tak nech mu daju inu ulohu alebo nech si ho nejako zamestnaju...koniec koncov ,ved su od toho plateni :D

ejlin123
1. máj 2017

@sopka10 v prípade, že žijete v GB, Vás úplne chápem, nemáte inú možnosť, ak chcete, aby Vaše dieťa napredovalo, musíte suplovať úlohu učiteľa... Prajem veľa úspechov!

sisaka
2. máj 2017

@sopka10 ja mam uplne ine skusenosti, ale nechcem tu vyvolavat hadky. Tak len na okraj, poznam ten system, robila som v UK aupair, mam tam kamaratky s detmi (niektore uz aj vratene na SK) 5 rocne deti vedia citat a pisat, lebo sa to naucili v skole, nie je to nic zvlastne a tvrdenie, ze 10 rocne ledva speluje svoje vlastne meno je riadne pritiahnute za vlasy, kedze spelovanie vlastneho mena vedia uz 3-4 rocne deti, to je zaklad, ktori ich ucia vlastni rodicia, a ked nie ti, v preschool (nursery school) sa to urcite naucia.
To, ze niekomu sa nepaci vyuzivanie hravosti deti a ucenie sa hravou formou je pre mna nepochopitelne, kedze osobne som zastanca skoly hrou a mojim detom takato vyuka vyhovuje a viac by mi vadilo, keby sa museli nabiflit mnozstvo informacii, bez toho aby tomu rozumeli, ale tak beriem, kazdy je inak nastaveny a ine od vzdelavania v skole ocakava

katarinanad
2. máj 2017

@siska53 ano, hlavne to som mala na mysli, ze dieta nechce, alebo ho to mozno az tak nezaujima ale ucia ho ucia ho, aby mohlo ukazat ze to vie pred niekym a dieta sa uci aby spravilo rodicom radost, ale mozno by bolo to dieta radsej, keby si s nim mama alebo otec postavili z lega zamok, lebo inak sa len stazuju ze je ako z divych vajec...to pisem zo skusenosti

sopka10
2. máj 2017

@sisaka Jasne ved to je vec nazoru. Neviem v akom meste , alebo aky level ma vasa stvrt, no my sme na tom inac ako ty pises, aj ked poznam kamosa, ma dieta na sukromnej skole a to je uz ina kava,..no u nas obycajne skoly ziadna slava, mala je prvacka no do pol roka sem tam ejaka uloha, a po vacsine mi nosila domou co v skole nakreslili a vytvorili, priklady typu nakresli stvorec a tak , raz na dva tyzdne aj to je vela a s tym citanim , cudovala by si sa kolko ludi nema sajnu o gramatike... vravimlen to co som videla alebo zazila na vlastne oci ze dieta bolo schopne rozmyslat a asi 3 krat sa opravit pokial sispelovalo meno aj prisvisko no, a matka samozrejme trpezlivo cakala a pototm mu este aj zatlieskala ze aky je super no...a t maju aj kamosky taketo skusenosti....ako vsade je inac, sice ale neexistuje aby anglicke skoly boli lepsie ako tie nase... to maju dost taleko od toho este....

sisaka
2. máj 2017

@sopka10 ja v anglicku nežijem, ale mame v školách podobný systém výuky, keď porovnám s tým, čo som počula. Tieto decká, čo poznám, chodia do normálnych škol, i keď rodičia vyberali, samozrejme curriculum sa dá nájsť aj online, tam je písané, čo preberajú a určite len nekreslia, dieťaťu sa síce zdá, že sa hra, ale popritom sa učí... Ako som už písala, chápem, že nie každému to vyhovuje, ja by som školy, kde chodili/chodia moje deti so slovenskými nemenila a to už dcéra študuje na univerzite, ktorá ma meno a úroveň a domáce úlohy začala robiť niekedy v 7. triede, aj to len eseje, práveže tu sa nečaká, že rodič bude suplovať školu, chcú aby sa deti naučili všetko v škole. Keď je dieťa menej chapave potom je problém a to bez doučovania nezvládne

sopka10
2. máj 2017

@sisaka Pocut je jedna vec ale zait je druha vec , ale ok ja sa nehadam Len konstatujem podla vlastnych skusenosti :D

sisaka
2. máj 2017

@sopka10 ak sa môžem spýtať, do ktorého ročníka ti chodia deti?

sopka10
2. máj 2017

Do prveho chodi, no a kamoskyne do 2 heho , a dalsie jej do 3 tieho, ostatni kamarati 6 a vyssie ...

sisaka
2. máj 2017

@sopka10 reception alebo year 1? Ak year 1 tak to ma 5 rokov a mal by vediet citat a pisat. Presne takeho stareho chlapca som pocula na vlastne usi citat, naucil sa v skole, doma ho nic neucia. Na Slovensku nad nim vsetci hykali, podia mna veku primerane, syn cital v tom veku na tej istej urovni a to moje dieta nemalo a nemá ani záujem o písmena a učenie a učí sa len v škole. Naozaj ma prekvapuje, že máš takú zlu skúsenost.

sopka10
2. máj 2017

@sisaka ano mam taku skusenost a tak sa podla toho aj vyjadrujem tuna , proste niet nat nase skoly , ... a ked vravim ze prvak tak year 1 , keby som chcela napisat reception class , neboj napisala by som ...a nie neucia ich tu nic moc

sopka10
2. máj 2017

a nema 5 rokov , viem predsa kolko rokov ma moje dieta , vychadzaju nam roky zle

aknamorka22
13. dec 2022

@adalea ahoj, zaujimalo by ma, či sa tvoje dieťa po nástupe do školy v nej nenudí keď vlastne pozná veci čo sa tam učia? Teda neviem presne ake staré je dieťa teraz, či už išlo do prvej triedy 🙂 mám doma podobný exemplár, ktorý keď nemal ešte ani 1,5 roka už vedel celú abecedu a počítať do 10 a teraz ako 3,5 ročný začína sám písať a učí sa čítať.

lenka_samorin
21. dec 2022

@aknamorka22 ahoj, odpoviem ti so svojou skúsenosťou ja. Náš Tomáš vedel čítať asi v 3,5 roku, čítal knihy, časopisy, letáky, čokoľvek. Písanie ho nezaujímalo. Pri nástupe do školy som na to hneď prvý deň upozornila jeho pani učiteľku, aby o tom vedela a prípadne tomu prispôsobila úlohy pre neho . Tomi sa nikdy nesťažoval, že by sa v škole počas čítania nudil, pani učiteľka nikdy neupozornila na to, že nie je duchom prítomný, keď sa učia veci, čo už vie. Dovolila mu čítať si počas hodín vlastné veci, knižky, časopisy, čím sa zabavil. Rovnako obe deti sú veľmi šikovné v matematike a napríklad dcérina učiteľka (3. ročník) dovolí riešiť príklady v ďalších kapitolách, aby sa na hodinách nenudila a mám pocit, že niekedy im dávajú navyše pracovné listy, kým čakajú. Vždy záleží na učiteľke, ale odporučila by som tú vašu na začiatku školy upozorniť na to, aké veci syn ovláda, aby vedela zapojiť do vyučovania aj jeho na nejakej vyššej úrovni.

aknamorka22
22. dec 2022

@lenka_samorin super, ďakujem za odpoveď. Takže zase je to len o prístupe učiteľky. No do školy má náš krpec ešte ďaleko ale už teraz nad tým rozmýšľam. Že či ho podporovať. Aj keď zatiaľ si ide sám.

marca12
22. dec 2022

@siska53 ty si mozno netlacila,ale je vela mamiciek,ktore to prehanaju. Treba dietatu ponuknut rozvoj mysle a venovat sa mu,ale aby sa uz babatka ucili abecedu,to je trosku divne.

siska53
22. dec 2022

@marca12 Ja urcite nie, nie som a ani som nebola premotivovana matka ako niektore.

maciatkolulu
22. dec 2022

@adalea 🤣🤣🤣🤣👍👍👍dúfam, že už ovláda aj azbuku, prechádza pomaly na cinstinu...

vroni
22. dec 2022

No, moje dieťa v štyroch rokoch poznalo abecedu a aj všetky písmenká. Teraz je tretiak a ma diagnostikovanu poruchu čítania i písania.

mikadooo
22. dec 2022

@mia002 prvá ako 5 ročná. Druhá ako 4 ročná. Tretí má 5 a ešte sa nechytá 🙂. Ale tak, má ešte čas, minimálne rok a pol bude ešte v škôlke 😉.

zuzana76
22. dec 2022

@vroni detto, čítal pred vstupom do školy a diagnostikovane dys poruchy

lenka_samorin
23. dec 2022

@aknamorka22 ja by som ho v tom podporila výberom knižiek, náš Tomi čítal veľa encyklopédii, to ho baví, tak má teraz ľahšiu situáciu v škole. Len je potom podľa našej skúsenosti náročné motivovať takéto dieťa systematicky sa učiť, lebo tým, že ten základ - čítanie, sa naučilo prirodzene samo ako hru, nerozumie tomu, čo to učenie je.

gertrudaosem
23. dec 2022

@ejlin123 pôjde rovno na strednú, nie??

lilke
23. dec 2022

@aknamorka22 k tvojej otázke, čo dieťa bude robiť v 1.roc.: Dcéra ( 1.slova čítala v 3,5 r., plynule každý text v necelých 4) aj jej spolužiak mali problém na čítaní, otravovalo ich slabikovanie, mali staršiu p.uc., ktorá im neumoznila čítať iné. Frflali, no rešpektovali ju, my rodičia oboch sme neboli nadšení, ale taktiež sme ju pred deťmi podržali (je to top učiteľka s vynikajúcimi výsledkami, a vzťah s deťmi bol vynikajúci, toto sme prehryzli). Ale zas v matematike keď si vypočítali dopredu svoje, a zistila, že ovládajú učivo a sú bezchybní, posadila ich spolu a dala im náročnejšie počítanie navyše. Dcéra teraz chodí na gympel, nemá žiadnu traumu, iba krásne spomienky a občas aj si aj telefonujú s tou učiteľkou. Telefonujú si viacerí. 🙂

ejlin123
23. dec 2022

@gertrudaosem presne tak!!! 👍😉👍

adalea
23. dec 2022

@maciatkolulu ano ovlada😜. To si trafila presne, cinstina ju vsak nezaujima. Je nadpriemerne inteligentna, hra na 3 hudobne nastroje a vcera zacala pisat knihu. Ma 10 rokov a nie je to s takym dietatom jednoduche, to mi mozes verit. Kazdy mame v zivote nejake vyzvy, ktorym musime a celit a snazit sa s nimi popasovat sa

adalea
23. dec 2022

@aknamorka22 ahoj. Ma teraz 10 rokov. Bolo to narocne obdobie, zlepsuje sa to postupne. Mali sme podozrenie na detsky autizmus, ale autistka nie je. Je nadpriemerne inteligentna, ale emocne je na urovni rovesnikov, takze kazdy neuspech si berie az prilis k srdcu. Momentalne chodi do skoly

adalea
23. dec 2022

@adalea odoslalo mi skor ako som dopisala... v skole je so starsimi detmi, je stvrtacka, uci sa piatacke ucivo, dejepis, biologiu atd. Zacala pisat knihu, hra na 3 hudobne nastroje. Je to narocne, ale zlepsuje sa to postupne. Uz je emocne vyrovnanejsia ako byvala, myslim, ze ta hudba jej pomaha. Drzim palce, nech si aj tvoje deti najdu vlastnu cesticku

yvanielka
23. dec 2022

@adalea Naozaj od 12. mesiacov pozná celú abecedu? Wau 😍 hovoriť začala kedy? Aj ste jej dávali robiť testy inteligencie? Do bežnej školy asi nechodí