icon

Kedy začne byť dieťa menej náročné?

21. jan 2025

Uz 4 mesiace chodím do práce, po 3 rokoch md/rd. Úprimne, materská bola premna zahul, dno psychické a fyzické, náročné dieťa, 100% venovanie sa mu, žiadne babky žiadna výpomoc, žiadne postrazenie. proste v kratkosti, ked som snim bola sama doma, len málokedy sa mi podarilo umyť riad súvisle bez prerušenia. O ďalších 1000 povnnostiach doma, ci vrámci mňa samej, to ani nespomínam...
Ale k veci- dieťa lubim, chcela som ho, ale neužívala som si tie tri roky na obláčiku s duhou.
Nastupila som do práce. Mam 75% úväzok, aby som ho stihala vyberať zo škôlky. Ale v tej práci,zažívam oázu pokoja. Konečne môžem plne venovať veskeru moju pozornosť jednej činnosti, konecne sa môžem plne ponoriť a zahlbit len do jednej sféry, bez toho aby som odbiehala, odskakovala, púšťala veci z ruky a bežala, lebo dieťa. strašne som zato rada. Cez deň sa na dieta teším, vyberiem ho zo škôlky, napapame sa, hráme sa do večera.
Avšak - možno naivne som čakala, ze keďže asi na základe nie čoho, nejakého výskumu detského vývoja ci čoho, je v našej spoločnosti nastavene, ze RD konci 3.tim rokom dieťaťa, kedy by už malo nastúpiť do skolky a matka do prace- čakala som od tejto chvíle, ze bude asi aj trosku to dieta samostatnejsie. Ze už nebude namne viset ako ročne batoľa. Ze už nebude tak náročné na pozornosť, a mat toľko potrieb, ako keď mal rok.
Nič sa nezmenilo, doma behám, lietam kolo neho, stále sa chce hrat, no a božie dopustenie keď je choré,coje casto..preco..preco je to tak?

Strana
z2
lauricka
26. jan 2025

3-ročné je ešte malé, tak si ho užite, má na to nárok, raz budete spomínať, keď mu v puberte poleziete na nervy. Problém je len vo vašich nereálnych očakávaniach od malého dieťaťa.

lauricka
26. jan 2025

@helenbozka podľa jedného dieťaťa, ktorému nevadí byť samotár - sú také, tažko zovšeobecňovať. Mnoho matiek to zažíva, že jedinacikovi musia robiť animátora alebo naháňať domov kamarátov namiesto súrodencov. Samozrejme, že ak má súrodencov, s ktorými sa zabaví, je to o niečom inom.

mantilka
31. jan 2025

Aj ja mám jedinacika...viem o čom píšeš. Treba učiť samostatnosti. Vysvetliť, že sa pohrá 20 minút samo. Ja som dcéru ale ucila ako sa má hrať sama. Presne som jej ukázala...vezmeš bábiky alebo plysaky a hráš sa s nimi na škôlku. 3x som ukázala a potom sa vedela sama. Vzala som si ju do kuchyne a ona sa pri mojom varení hrala, sem-tam som odpovedala. Skús dieta zapájať do činnosti. Poskladáte spolu veci a budete mať čas na hranie. Naša mala vedľa kuchynskej linky svoju kuchynku a akože aj ona varila.
Keď bude mať 5-6 rokov bude už samostatnejsie....ale jedináčik bude vždy potrebovať viac spoločného času od rodičov.

Strana
z2