icon

Koniec RD počas korony - aké mám možnosti?

ecoli
3. apr 2020

Dobrý deň, nenašla som nikde podobnú otázku, tak sa skúsim spýtať. Pred týždňom mi skončila RD. Som nezamestnaná a v tejto situácii tak skoro zrejme ani nebudem. Okrem toho škôlky nefungujú, takže musím byť s dcérou tak či tak doma. Čítala som rôzne vyjadrenia, že mám nárok na OČR, potom ze nemám nárok ale bude sa predlžovať RD do skončenia mimoriadnej situácie, ďalej že nemám nárok na nič... Neviem kde je pravda, viete niekto niečo viac? Ďakujem

tatianka0000
3. apr 2020

Rodicovsky zamietli ten sa predlzovat nebude . Narok na OCR mas len v pripade ze ti pracovny pomer stale trva

fokuska
3. apr 2020

@ecoli Ak dobre rozumiem, tak uz pocas RD si bola nezamestnana. V tom pripade nemas narok na OCR, musela by si si obnovit nemocenske poistenie aby vznikol narok.

Co a tyka prace, tak praveze teraz potravinove retazce zhanali posily, takze nieco sa najst da. Ale pises, ze aj tak musis byt doma s dcerou, tak ti neostava nic ine len sa prihlasit na urad prace, alebo na zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Tym si pokryjes zdravotku.

Co sa tyka toho napadu predlzit poberanie RP, tak to bol jeden z napadov, o ktorych sa hovorilo, nic take nebolo schvalene.

A na co mozes mat este narok - tak podla toho s kym zijes v spolocnej domacnosti a aky je prijem, tak hmotna nudza. Ale pokial manzel pracuje, tak to vam nevyjde.

ecoli
autor
3. apr 2020

@fokuska ďakujem. Nie, práveže som s dcérou sama. Chystala som sa evidovať na úrad práce a zrazu som niekde čítala o predĺžení RD. Preto som si nebola istá, čo mám robiť.

fokuska
3. apr 2020

@ecoli Tak zaeviduj sa cim skor. Ked ti RD skoncila pred tyzdnom, tak uz tyzden nemas zaplatenu zdravotku, neviem teraz kolko spatne sa da evidovat, ale urob to cim skor, nech ti nevznika/nerastie na ZP dlh.

Ak byvas sama, ze nie s rodicmi alebo niekym inym v spolocnej domacnosti a tvoj prijem je len vyzivne a pridavok na dieta, tak by ti mala vyjst asi hmotna nudza.

fokuska
3. apr 2020

@ecoli A podla toho co bolo pocas poberanie RP, ci si pracovala, tak ak by si mala za posledne 4 roky aspon 2 roky poistenie v nezamestnanosti, tak by si mala narok na podporu.

ecoli
autor
3. apr 2020

@fokuska no práveže moja známa pracuje v sociálnej poistovni a vravela ze nemá význam evidovať sa na úrade práce, zdravotku za mňa vraj Automaticky platí štát do 6rokov veku dieťaťa. Až keď sme začali riešiť podporu v nezamestnanosti, na ktorú mam nárok, tak povedala ze sa mam evidovať. Keby som nemala nárok na dávku v nezamestnanosti tak vraj nie je dôvod evidovať sa na úrade práce. Preto som nevedela ci sa evidovať a požiadať o dávku v nezamestnanosti alebo čakať ze sa bude niečo riešiť s predĺžením RD.

fokuska
3. apr 2020

@ecoli Automaticky? Ako to ma zdravotna poistovna vediet automaticky? To tak nefunguje. Si povinna prihlasit sa do ZP ak chces byt evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

Ak nie si ani na urade prace, ani nahlasena v poistovni, tak ti vznika na poistnom dlh.

Ak mas narok na podporu, tak sa zaeviduj na urade prace a nasledne poziadaj SP o podporu.

Urcite necakaj, to "predlzenie RD" je cisto len napad, ani neviem ci z toho bol aj nejaky oficialny navrh o ktorom by sa rokovalo. Takze kym to nie je definitivne schvalene, tak nemas co riesit, tebe uz RD skoncila.