Manžel dal 3-ročnej po zadku
Takéto výchovné metódy neuznávam a on to dobre vie, vždy sa potom pohadame ale nevie sa pri dcére ovládať. Dnes sa to stalo zase keď ho viac krat udrela ona. Áno bije ho, kúše, kope, chytí mobil a hodí ho o stenu…ale aj tak si myslím že to nie je vhodné riešenie. Čo vaši muži, ako takéto obdobia u malých deti zvládajú? V marci bude mať mala 3 roky.
@matus229 Ano, je to extrem, ktory ta vynervuje tak, ze by si ho stokrat denne prizabil, dokopal, ale vies, ze tym nic nedosiahnes, rovnako ako pri kazdom inom. Udretie dietata je proste zlyhanim rodica bez ohladu na to, ci je dieta zdrave alebo "ine".
@mandzula lenže zdravé dieťa netrestas kvôli tomu, že to ty psychicky nezvladas, ale preto, že mu nastavuješ hranice, ktoré pochopí a učí sa. Napríklad, keď vám bude dieťa utekať na cestu a ešte sa vám bude smiať, keď mu dohovarate (poznám taký prípad) nedáte mu po zadku, aby ste mu raz zachránili život?
Vo vašom prípade by trestanie naozaj nemalo zmysel, ale je to proste konkrétny prípad.
@anonym_2db893 no ale sorry, ty zas porovnavas neporovnatelne, presolit polievku (uplne neumyselne a navyse dospelou osobou, ktoru nevychovavas) a ked od zlosti decko hodi mobil o stenu? No co treba spravit? Stoicky klud, pohladkat po hlavke a prist a tichym hlaskom, nono, to nemozes zlaticko? A pobezis si kupit novy? Ved autorka nehovori, ze ju mlati ako zito hlava nehlava. Ale asi toto vysvetlovanie nepomaha, ked to dieta robi opakovane. RAZ by toto moje dieta spravilo, prvy a posledny. A to neznamena, ze ho budem bit, ale fakt mi ta akoze "respektujuca" vychova ide na nervy, lebo ani pokricat nemozes. Lebo sa rozpusti, snehova vlocka. Rodic nema pravo sa hnevat? Nema pravo na emocie? Lebo vzdy, za kazdych okolnosti sa k dietatu budu vsetci spravat respektujuco, ze? V skole nikto na neho nezvysi hlas, ked prestreli? Ako sa nauci respektovat, ze rodic sa hneva, ked mu to rodic neukaze? Tie poziadavky na rodicov uz pomaly ako na naprogramovaneho pozitivneho robota, fakt sa ludstvo ruti do zahuby...
@anonym_1bb20c aj rodič má pravo na emócie, samozrejme. Každá emócia je na mieste, je validná. Čo však musíme regulovať, je naše správanie (lebo sme dospelí, mentálne zrelí ľudia). To už neplatí, že každé správanie je na mieste. Je v poriadku, a úplne pochopiteľne, že sa veľmi hneváš, keď ti dieťa hodí mobil o zem. Nie je v poriadku každé správanie, ktorým nasledne reaguješ. Bitka nie je v poriadku, lebo pre dieťa ty si vzor, a odnesie z toho to, že "keď sa veľmi hnevám, tak sa to rieši tak ze žijem toho, kto ma nahneval". A ty práve chces/musiš/mal by si učiť dieťa, ako vyjadriť ten hnev bezpečne, nenásilne. Ze je v poriadku, keď jej chyba spoločnosť, hnevá sa na ocka, lebo už 10minut tuka do mobilu a ona už 4.krat ho vola, že mu chce ukázať domček z lega, ktorú postavila, ale ocko len cumi do toho telefónu (je zo len príklad samozrejme.. Určite je dôvod, prečo hádže veci) . Nie je však v poriadku v tom hneve chytiť mobil a hodil to o stenu. Ponúknuť jej alternativy (už keď sa situácia ukludnila), čo môže nabudúce urobiť, keď sa hnevá, chce pozornost, atď. Je to tá ťažšia cesta, ale oplatí sa.
@mandzula lenže zdravé dieťa netrestas kvôli tomu, že to ty psychicky nezvladas, ale preto, že mu nastavuješ hranice, ktoré pochopí a učí sa. Napríklad, keď vám bude dieťa utekať na cestu a ešte sa vám bude smiať, keď mu dohovarate (poznám taký prípad) nedáte mu po zadku, aby ste mu raz zachránili život?
Vo vašom prípade by trestanie naozaj nemalo zmysel, ale je to proste konkrétny prípad.
@matus229 Nie, nedala by som mu po zadku, stiahla by som ho za ruku a zvysenym hlasom mu dohovorila. A fyzicky trest povazujem vyslovene za psychicke nezvladnutie, nie za nastavovanie hranic.
@matus229 Nie, nedala by som mu po zadku, stiahla by som ho za ruku a zvysenym hlasom mu dohovorila. A fyzicky trest povazujem vyslovene za psychicke nezvladnutie, nie za nastavovanie hranic.
@mandzula no a písal som, že po dohovarani, sa vám akurát tak smeje do ksichtu. Presne som to tam napísal. Čo ďalej? Dohovárať sto krát?
@mandzula okik, nech mi dieťa radšej zrazí auto, hlavne aby som sa ho ani nedotkol, lebo mám svoje zásady.
Úprimne, vždy keď som dal dieťaťu po zadku, vždy ma to strašne škrelo, ale vedel som, že je pre jeho dobro
@matus229 tie deti sa smejú nie preto , že sa vysmievajú rodiča a majú na háku, čo rodič vysvetľuje. Smejú sa reflexne, podvedome, lebo cítia, že je dusno, mama sa hnevá, a chcú tú situáciu "odľahčiť", chcú, aby sa rodič prestal hnevať a myslia si, že keď sa oni smejú, tak situácia sa zlepší a mama sa nebude tak hnevať.
Toto sú psychologické fakty, a je aj rodičovi ľahšie pracovať s dieťaťom, keď toto vie. Samozrejme, keď ő tom nevieš, a myslíš si, že "ešte sa mi aj vysmieva", tak ten hnev sa ešte zosilní, úplne inak sa stavias k dieťaťu, keď vieš, že to nerobí preto, aby ťa štvalo.
@matus229 tie deti sa smejú nie preto , že sa vysmievajú rodiča a majú na háku, čo rodič vysvetľuje. Smejú sa reflexne, podvedome, lebo cítia, že je dusno, mama sa hnevá, a chcú tú situáciu "odľahčiť", chcú, aby sa rodič prestal hnevať a myslia si, že keď sa oni smejú, tak situácia sa zlepší a mama sa nebude tak hnevať.
Toto sú psychologické fakty, a je aj rodičovi ľahšie pracovať s dieťaťom, keď toto vie. Samozrejme, keď ő tom nevieš, a myslíš si, že "ešte sa mi aj vysmieva", tak ten hnev sa ešte zosilní, úplne inak sa stavias k dieťaťu, keď vieš, že to nerobí preto, aby ťa štvalo.
@bolarazjedna 🤦🏼♀️
@bolarazjedna deti nie sú tak nevinne ako si myslíš 😀 vedia byt veľmi skodoradostne, hlavne keď robia zle
@mandzula okik, nech mi dieťa radšej zrazí auto, hlavne aby som sa ho ani nedotkol, lebo mám svoje zásady.
Úprimne, vždy keď som dal dieťaťu po zadku, vždy ma to strašne škrelo, ale vedel som, že je pre jeho dobro
@matus229 Preco by ti ho zrazilo auto? Ved pisem, ze ho treba odtiahnut. Rozdiel je v tom, ze ja ho necapnem, ty ano.
@matus229 Preco by ti ho zrazilo auto? Ved pisem, ze ho treba odtiahnut. Rozdiel je v tom, ze ja ho necapnem, ty ano.
@mandzula pretože keď dieťa capnes, tak si to zapamätá a už to nabudúce nespraví 🙂 narozdiel od tvojho dohovarania, to spraví zas. Lebo na ceste chodia autá a keď ma mama 2 deti, už nestíha strážiť obe či nevybehnu?
Hlavu do piesku dávaš preto, lebo že sa venuješ iným veciam a neriešiš problém, ktorý sa stal
@mandzula pretože keď dieťa capnes, tak si to zapamätá a už to nabudúce nespraví 🙂 narozdiel od tvojho dohovarania, to spraví zas. Lebo na ceste chodia autá a keď ma mama 2 deti, už nestíha strážiť obe či nevybehnu?
Hlavu do piesku dávaš preto, lebo že sa venuješ iným veciam a neriešiš problém, ktorý sa stal
@matus229 Prepac, ale debata s tebou nema zmysel, ako jediny sposob riesenia problemu vidis fyzicky trest, nebudem ta uz o nicom presviedcat, nema to zmysel pre mna ani pre teba.
@denithestrange1993 ale ja nikde nepíšem že je to normálne a tiež to nepovažujem za normálne ale ak sa to stalo ako núdzový východisko a nebola to bitka tak zas netreba robiť z muža netvora a to aby matka sa následne kvôli tomu pred dieťaťom hádala s otcom a tým znižovala jeho autoritu. Nevraviac o Tom že pokiaľ je to jednorazova záležitosť aj to dieťa zbadá že na akciu príde reakcia. Moja dá v Tom veku raz hodíla o zem a rucala akoby som ju z kože drala. A hoci to vo mne vrelo som ju prekročila ako by sa nič nedialo a odišla do spálne a zavrela dvere. Viac to neurobila, lebo si bola vedomá že scénami nedosiahne čo chce a viem že u nej akékoľvek dohováranie a doprosovanie by bolo viac kontraproduktívne
@sense ani hadka rodicov neovplyvni dieta navzdy,1 hadka...ludia sa bezne hadaju tak zas ani z toho nerobme dramu.
A už začína porovnávanie so šéfom, s presolenou polievkou, so psom a iné bláboly... Ak Vás ale šéf bude mať plné zuby vyrazí Vás a je pokoj, dieťa asi z domu nevyhodíte. Pes proste je pes a pána poslúchať bude ak si ho vycvičí. Ak niekto omylom presolí polievku nedostane po hube ako nedostane ani dieťa ak napríklad sa potkne a spadne a pri tom omylom zhodí vázu a rozbije sa alebo ak sa pozvracia v aute lebo mu je zle. Lebo je to neúmyselné proste. Ale iné je ak dieťa naschvál hádže vecami a ničí ich, bije rodičov a podobne. Aj zvieratá jemne fyzicky usmerňujú svoje mládatá...
Suhlasim s tvojim mužom a keby som to videla dostala by po zadku aj odomna. Kebyze je moje dieťa samozrejme.
@sense ani hadka rodicov neovplyvni dieta navzdy,1 hadka...ludia sa bezne hadaju tak zas ani z toho nerobme dramu.
@denithestrange1993 ale vidíš to sú presne tie domnienky a fabulacie...autorka viac nenapísala ako to majú len túto jednu vec, napísala že otec dal po zadku a už je tu z otca urobený tyran, násilník, neschopný sa ovládať a neviem čo....akoby to dieťa zbil temnom, alebo ho týral.
Poznám prípad kde tiež bolo také dieťa (zdravé , žiadne pád, adhd ani nič podobné), len proste rozmaznané všetko mu bolo dovolené, kričali,vyrobilo ,zle búchali dverami, rodičmi ofukovane že potrebuje spracovať emócie a podobne. Raz pohrýzlo strýka , ten zrejme znecakanej bolesti , reflexom dieťa odstrciö, dieťa sa udrelo...áno ti by už bol za tyrana lebo sa neovládol, ale paradoxne to dieťa už nikoho neuhryzlo

@mandzula fakt si sa chytila z toho všetkého na toto jedno prirovnanie? :D
Dobre no...
Fakt k tejto téme by sa mali vyjadrovať len ľudia, čo majú deti, ktoré nepočúvajú, bijú sa atď. Bezdetní a tí, čo majú kľudné deti, sa tu len zbytočne vyvyšujú :D fakt by som ich chcel vidieť, ako by boli zrazu prekvapení, že po desiatom dohováraní im dieťa strelí facku alebo hodí mobil o stenu :D
@matus229 pokiaľ si si nevšimol tak akurát táto komentujúca má problém sama s ovládaním sa a odpovedá útočné a osobné. Sama sa nevie dobre ovládať ale ide tu školiť iných ako sa majú ovládať. A áno,vyberá si len to čo sa jej hodí a aj to prekrúti. A keď jej to nevyjde tak príde osobný útok. A dieťa s PAS nie je štandardne dieťa. Tam sa to rieši špeciálnym zachádzajú ,tam je to jasne. Viem ako sa také deti správajú,pri ľahších formách sa s nimi dá pracovať so špeciálnym prístupom,pri ťažších už je to naozaj skôr pre odborníkov. Ale dávať do súvisu správanie sa dieťaťa s PAS a dieťaťa čo je úplne bežné je dosť mimo.