icon

Matka je Slovenka a deti nevedia po slovensky. Je to podľa vás normálne?

24. sep 2022

Mám pár otázok. Je to podľa vás normálne? Budú niekedy ovládať slovenčinu? Už majú 6rokov. Aký je ich materinský jazyk? Mama sa s nimi rozpráva len jazykom krajiny kde žijú.

lusyyy36
24. sep 2022

Ja sa s dcérou rozpravam po slovensky, je mi to prirodzene, ale krpata rozprava aj tak "ako madar" 😄 ale aspon sa dohovori s rodinou, dakedy vzniknu vtipne situacie, zasmejeme sa ale ona si z toho nic nerobí. Plus rozprava dalsimi 2 jazykmi a anglictinu sa uci

autor
24. sep 2022

@oliolijanka to si myslím aj ja. Ja sa s deťmi rozprávam aj všelijakými zdrobneninami, spievam im také pesničky aké ma učili doma, alebo v škole. Aj také bežné veci v domácnosti. Základné vety. A nejde o žiadne vlastenectvo, alebo tak, ale o prirodzenosť. Asi by som sa cítila ako robot. Ďalšia vec, matka má ten jazyk naučený, takže tiež odovzdá nejaký čudný dialekt a naučenú reč.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
autor
24. sep 2022

@mikadooo ja som skôr rozmýšľala, že im kúpim na Vianoce to Albi pero s knihami 😀

stormie
24. sep 2022

Necitala som komentare ale moja sestra zije v cr, po cesky nerozprava vobec (ani doma, ani v praci), detom cita aj slovenske rozpravky, riekanky atd napriek tomu deti po slovensky nehovoria a niektorym slovam ani nerozumeju tak neviem ci je to normalne 🤷‍♀️ Neter sa teda naucila spievat kukulienku ale obavam sa ze slovensky nikdy hovorit nebudu

mikadooo
24. sep 2022

Kúp, prečo nie...🤷. Ale zázraky od toho nečakaj. My máme angličtinu a bavilo ich to tak týždeň. Ale sú vraj deti, ktoré to baví.

vlucifuk
24. sep 2022

Je to celé v réžii rodičov. Mám známych manželov, obaja sú Slováci, žijú v UK a ich deti slovensky nevedia. Moja sesternica žije v Nemecku, manžel je Nemec a ich deti slovensky nevedia. U nich "sa obetovali" starí rodičia a naučili sa nemecky. Kamarátka Češka, jej manžel Angličan a obe dcéry hovoria tak krásnou češtinou, že som skoro odpadla. Kamoška si na tom dala veľmi záležať. A napr.deti z väčšiny poľských, resp.poľsko-anglických rodín, čo som v UK poznala, poľsky vedeli veľmi dobre, hoci sa narodili v Anglicku. Ale tí poľskí rodičia a celá tá poľská komunita v zahraničí si na tom veľmi zakladá. Môj muž so synmi rozpráva v jeho rodnej reči.Nikdy ju nebudú vedieť dokonale, ale s babkou, tetami, sestarnicami sa dorozumejú a vtedy na mužovi vidím, aký je na nich a sám na seba pyšný. Vravím, celé je to v réžii rodičov.

lalala94
24. sep 2022

Nežijem zatiaľ v zahraničí, ale možno v tom bude aj to, že nemáme v sebe takú tú hrdosť na to, že sme Slováci a máme svoj jazyk a tradície. Ak by som v tom zahraničí bola, jednoznačne by som sa s deťmi rozprávala rodným jazykom - teda po slovensky. Podľa mňa je veľká škoda ukrátiť deti o rodný jazyk jedného z rodičov bez ohľadu na to, či sa plánujú vrátiť späť na Slovensko alebo nie. Pred pár rokmi bola na STV1 relácia Zem spieva. Bolo to o folklórnych súboroch z rôznych kútov Slovenska, ktoré spievali ľudové piesne. Niektoré súbory boli dokonca zo zahraničia - utkveli mi detské súbory z USA a Kanady. Deti Slovákov, ktorí emigrovali do týchto krajín boli v týchto folklórnych súboroch, nádherne hovorili a spievali v slovenčine a boli veľmi hrdí na to, že sú Slováci alebo majú slovenské korene. Dívalo sa na to veľmi dobre. Toto ale musí mať človek vysporiadané vnútorne. Kopa Slovákov má komplex z toho, že sú z tejto krajiny a keď odídu do zahraničia, zabudnú odkiaľ pochádzajú. Ja chápem, že ľudia sú znechutení z politiky a zo systémových problémov (sama som), to ale nemá súvis s jazykom, kultúrou a našimi zvykmi. Škoda pre nás.

vilma7
24. sep 2022

Áno,.je to bežné. Mnoho matiek si žiaľ myslí, že to dieťa tu slovenčinu nevyužije.
Tiež poznám také rodiny a ani moja sesternica neučí deti po slovensky.

Ľahšie sa to praktizuje v rodinách kde sú obaja rodičia Slováci, ťažšie v zmiešaných.

galioska
24. sep 2022

asi im je pohodlnejsie takto rozpravat , co je na tom? ked deti maju ci mozu ovladat viac jazykov, predpokladam, ze by to mali ovladat vsetky deti nie len tie slovenske zijuce v cudzine, hm?😅🫣

domak2
24. sep 2022

Mne je ľúto, že dcéra slovensky nevie, ale ona fakt nie je na jazyky a ja som očividne hrozna učiteľka 😅 Teraz skúšam s ročným synom a on sa oveľa viac chytá. Mne proste bolo divne ísť do detského centra/ihrisko a aby sa nevedela v Anglicku dohovoriť anglicky a potom už to bolo stále ťažšie.
Tiež by bolo iné, keby bol muž slovak alebo sme chodili často domov, ale 1-2x ročne to proste nestačí.

lavender273
24. sep 2022

Autorka, pokial nezijes v zahranici tak to nepochopis. (Nie v zlom to myslim)
Napriklad ja, muz iba AJ, okruh priatelov iba AJ.
Takze ak s nou mam komunikovat slovensky tak potom zase musim prelozit do AJ co som povedala, aby aj ostatní rozumeli. To negunguje.
Ked sme same dve, tak sa snazim rozpravat s nou slovensky, len mlada mi zavesi 'Maminko, don't speak that language' a hovoto. Rozumiet rozumie vacsinu si myslim, len odmieta rozpravat. Kazdopadne budem na nu hovorit viac a viac, a dufam ze sa prestane hanbit a rozhovori sa trosku.

bambulka814
24. sep 2022

Poznám dva príklady;
1. Mama býva v UK s dvoma deťmi, nevedia po slovensky a tu je jej brat, narodila sa mu dcéra, zomrela im mama a v podstate jeho sestra úplne presekla ich vzájomné vzťahy tým, že si nerozumejú. A mali oni dvaja super vzťah. Ale ich deti mať nikdy nebudú.
2. Slovenka a izraelcan žijúci v UK. Deti vedia 4 jazyky, aj slovensky, vďaka tomu sa skamarátili s našimi deťmi, keďže tu chodia v lete a vďaka tomu tu chlapec môže chodiť na hokejové campy a zdokonaľovať sa, keďže je tu hokej na lepšej úrovni ako v UK. Profituje z toho aj on.
Dokonca jej manžel, izraelcan sa naučil slovensky tiež. Je to milé gesto.

svetlonos
24. sep 2022

Si babka tych deti a s…e ta to? V tom pripade by bolo vhodne zamysliet sa, preco rodic dlovencinu nepodporuje. Mozno mate blbe vztahy.
Druha moznost moze byt, ze deti maju nejaky problem a nezvladaju hned dva jazyky, vynimocne ale stava sa. Mozno s tym ma problem partner, ze by detom vlastnym nerozumel. Je naozaj mnoho dovodov. A pokial si cudzia osoba tym detom aj ich matke, naozaj to nie je tvoja vec. Ale mozes sa toho slovenskeho todica spytat, mozno ti odpovie. Avsak vyrastat v takomto pripade byva pre deti prinosom, teda aspom vacsinou.

moni73
24. sep 2022

@domak2
@lavender273
Baby, nie v zlom, ale segru mam v rovnakej situacii. Ona ako mama na nich slovensky, otec svedsky. Rodicia medzi sebou svedsky. Chalani teda vyrastali s 2 jazykmi. Nerozumiem preco by vase deti nemali rozumiem reci, ktorou hovori ich otec a cele okolie?

mirit
24. sep 2022

Ja som v takej situacii, deti po slovensky nevedia, snazila som sa ich ucit, ale proste nechcu, syn vzdy chytil amok a nepocuval ma ked som hovorila po slovensky. Tak cez prazdniny vzdy nieco pochytia a ked budu mat zaujem tak sa naucia.

sisaka
25. sep 2022

Toto fakt nepochopia ľudia, ktorí nežijú v zahraničí. Tiež, keď som prišla do Kanady som to nechápala, že ako to, že niektoré deti nehovoria po slovensky. Už to chápem, lebo ani môj syn nehovorí. Hovorím s ním po slovensky od narodenia, takže už 14 rokov a nič. Rozumie, ale súvislú vetu neposkladá. Čo ho mám za to trestať?
Dobilo vám niektorým, že nie všetky deti majú talent na jazyky? Vaše deti hovoria plynule kolkymi jazykmi? Ako ľahko sa im učia cudzie jazyky - slovenčina je ťažký jazyk, deti si prirodzene vyberú ľahší jazyk a jazyk, ktorým hovoria v škôlke, škole, na krúžkoch, na športe…
Pre mna je základ, že hovorí plynule po anglicky a na rozdiel mnohých deti, ktoré sú bilingválne nemá v angličtine prízvuk, takže nemusí čeliť otázkam odkiaľ je , trapas, ak sa človek v danej krajine narodil a má prízvuk ako imigrant.
Čo sa týka toho, že naučí sa po slovensky a bude rozumieť aj iné slovanské jazyky. Dcéra hovorí po slovensky, keďže žila do 5. Rokov na Sk, češtine rozumie minimálne, poľštine a ruštine vôbec.

sense
25. sep 2022

@sisaka oresne ani ja nerozumiem polstine a rustine , mozbo par slov, nieco domyslim nieco vydedukujem ale to neznamena ze rozumiem

pragmaticka
25. sep 2022

Áno tie decká sú v tomto dosť svojské. Mam 2 deti (5,9).zijeme od začiatku v zahraničí, decká vyrastajú 3-jazycne.starsia ma už aj 4. Jazyk - angličtinu v škole. Možno aj tým ze su rojjazycne, ju angličtina veľmi baví a celkovo je fascinovana rôznymi jazykmi.

Inak nieje to jednoduché, keď boli malé nemala som problém a 120%som sa s nimi bavila všade výhradne len slovenský.Ich prvé slová boli v slovenčine. Teraz keď sú staršie bohužiaľ oni úplne všetko rozumejú ale odpovedajú veľakrát nemecky!! Ja už som na ne taká zlá v tomto, ze poviem ze nerozumiem a ignorujem ich. Nato začnú hovoriť slovenský. Nie však vždy, v tom bežnom uponáhľanom živote mam nato čas! Inak boli celé leto na Slovensku a v krajine odkiaľ pochádza môj muž, tak sa ta chuť hovoriť inými jazykmi ako nemecký zlepšila. No uvidíme. Mne je to hrozne dôležité aby vedeli slovenský, nielen kôli všetkým tým výhodám, ale aj kôli rodine. Takže pokračujem v ignoracii ich slovného prejavu v nemčine 😂

lavender273
25. sep 2022

@moni73 deti tvojej sestry su deti tvojej sestry, moja dcera je moja dcera, tym chcem len povedat ze kazde dieta je ine. Niekde to ide, niekde to nejde. Aj moja dcera tiez stale chyti amok ked na na nu dlho hovorim slovensky a ked chcem nech mi nieco povie konec sveta. Vtedy sa trosku stiahnem, no napriek tomu to nevzdavam no netlacim silou mocou. Slovencinu pouzivam kazdy den, takze ma smolu.

stannkal
25. sep 2022

U mojich známych som najčastejšie videla také riešenie že každý rodič sa s dieťaťom rozpráva svojim materinským jazykom, co niekedy viedlo aj k tomu ze dieta sa ucilo 3 rôzne jazyky. Podľa toho čo som čítala v literature je toto aj odporúčané riešenie. Ide o to ze reč je veľmi komplexná a ide tam aj o iné veci než o slovíčka. Človek tieto veci jednoducho nevie tak dobre interpretovať v inom ako materinskom jazyku. To je ale len teória, v praxi sa aj tak každý rozhodne sám ako mu to vyhovuje.

galioska
25. sep 2022

@domak2 tak urcite zavazi aj to ci je otec slovak alebo nieje, moje deti slovensky vedia pekne aj gramatiku ovladaju, ucili sa cez nas ale urcite im je jednoduchsie medzi sebou hovorit anglicky a ja som tomu aj rada, kedze je to krajina v ktorej vyrastli a ziju a oravdepodovne v nej ostanu zit. Nikto nevie preco deti nechcu hovorit anglicky a poznam slovakov co im deti inak ako anglicky hovorit nebudu, tak ako ked slovaci na sk sa za pana nenaucia iny jazyk, proste im to nejde.

matkahelka
25. sep 2022

@galioska a to je co za hlupost toto, ze slovaci sa ani za pana iny jazyk nenaucia? ak ma dieta- slovak na slovensku otca inojazycneho, tiez rozprava aj jeho jazykom. ved sa tu bavime o jazyku na hovorovej urovni nauceneho od rodicov, ci co tu ty pleties?

domak2
25. sep 2022

@moni73 no v uk je kopa deti co ide napríklad do škôlky s tým ze nevedia po anglicky ani slovo, viem ze väčšina sa postupne naučí, ale veľa ich kvôli tomu place ci sa pocikavaju, boja sa tam ísť atď. Je iné mat tu svoju komunitu a byt sam, a kopa iných faktorov. Ja som šla od roka do prace a po príchode domov sa mi fakt nechcelo "vyucovat" ,lebo to vôbec nie je žiadne, že "však sa s nimi rozpravaj" , je to kopa roboty. A presne ako píše
@lavender273 do toho mi po mojej snahe dcéra povie, že mummy, speak normally 😅

galioska
25. sep 2022

@matkahelka co tak si to precitat cele aby si pochopila pointu celeho, lebo si si vytiahla jednu vetu a prekrutila to😅😃

luciaaaaa
25. sep 2022

Moja velmi dobra kamaratka sa vydala za francuza, ziju v Bruseli. Francuzstinu ma na urovni slovenciny, studovala ju, ma z nej statnicu, tlmoci a preklada knihy. Ked sa im narodilo dieta, ani jej nenapadlo rozpravat na dieta francuzsky. Bavi sa s nim vyhradne slovensky, maly sa francuzstinu naucil od otca, zo skolky. A presne ako tu bolo viackrat spomenute, aj ta moja kamaratka sa vyjadrila, ze city, emocie nikdy clovek v naucenom jazyku nedokaze vyjadrit tak, ako v materinskom a ze jej samej by bolo nanajvys cudne na vlastne dieta rozpravat naucenym jazykom. Dieta planuje ucit aj slovensku gramatiku, ked bude skolak.
A tie, ktore tu slovencinu dehonestujete, aky je to nepotrebny jazyk a ze ho deti nikde nevyuziju. Uvediem dobry priklad. Z rodiny mojho muza manzelsky par emigroval do USA. Deti sa im narodili tam. Chceli z nich mat rydzich americanov, slovencinu deti vobec neucili. Teraz po rokoch, ich syn uz ako dospely si nasiel v USA frajerku, uz je to vlastne snubenica, slovenku. Paradoxne, je z rovnakeho mesta ako jeho rodicia. Je tragikomicke, ze mlada sa s nastavajucimi svokrovcami bavi slovensky, s buducim manzelom anglicky. On rodicom velmi vycita, ze ho slovencinu vobec neucili a az ona ho uci, odkedy su spolu.

luciaaaaa
25. sep 2022

@galioska tvoje deti okrem anglictiny ovladaju kolko jazykov a na akej urovni? Mame rodinu aj pristelov v UK a deti okrem anglictiny, v ktorej samozrejme ziju, jazyky maju na katastrofalnej urovni. A aj rodicia tvrdia, ze pokial si tam neplatis sukromne hodiny, tak je to rovnako ako na SR, z tych par hodin tyzdenne sa jazyk dobre naucit neda, takze uslo mi, co ides ty vycitat slovenskym detom

lenka1993
25. sep 2022

Kamosova dcéra má 9 a slovensky ani necekne. Rozumie ale nerozpráva. Rozpráva len jazykom krajiny v ktorej žijú. Slovensky veeeelmi ťažko. Nesklonuje vôbec. Keď som s ňou sama dorozumieme sa ale ťažko. Obaja rodičia slovaci.

galioska
25. sep 2022

@luciaaaaa nikdy nieje neskoro aj ked niekto na jazyky je a niekto nieje ale co to pochyti kazdy.

galioska
25. sep 2022

@luciaaaaa kriste😅 este raz, tak ako slovaci zijuci na sk maju problem sa naucit cudzi jazyk, proste im to nejde, tak isto aj ludia zijuci , vyrastajuci v inej krajine maju problem sa naucit iny jazyk, proste im to nejde, nemaju na to predpoklady. Skusim este raz napisat?