icon

Moja 4-ročná dcérka zaostáva za rovesníkmi

uradnikova
5. apr 2023

Prosim vas, pani ucitelka v skolke ma upozornila,ze dcerka zaostava za rovesnikmi. Najma grafomotorika (to ma aj starsi syn), pamat, sustredenie sa. Vraj vzdy vsetko odflakne a zle. Dnes mi spominala,ze ako jedina z triedy nevie vytlieskavat slova po slabikach. Malo by toto uz 4rocne dieta ovladat? Mam tieto nedostatky riesit uz teraz s odbornikom? Pride mi mala na tieto veci. Kazde dieta je ine,viem,ze jej surodenci v jej veku toto uz zvladali,ale je to naozaj mimo normy? Vdaka

mpg
5. apr 2023

Keď učiteľka povedala, že ako jediná nevie vytlieskavať, tak to znamená, že si to precvičovali v škôlke a ostatné deti to urobia a jedno nie a aj iné veci odflákne, tak by nebolo na škodu zájsť za odborníkom, lebo potom môže mať problém v škole.

zuzudrnda
5. apr 2023

@zuzana76 vďaka,chápem čo píšete. Odpísala som mamičke nižšie. Zaujalo ma to.

cookie29
5. apr 2023

@zuzana76 odchylka od normalu je podla mna slusne vyjadrenie a uplne normalne, ze to rodicom povie a teda informuje ich. To ze to dieta "odflakne" je vynesenie sudu a To je nevhodne.

zuzana76
5. apr 2023

@cookie29 napisala to mamicka, ktovie ako sa vyjadrila ucitelka

stanno
5. apr 2023

ahojte. trošku to súvisí. Ak by ste si doma chceli urobiť taký predbežný test toho, čomu všetkému vaše dieťa rozumie a čomu nie, vytvorili sme voľne dostupný test, ktorý si viete doma vyskúšať (https://skcomprehension.great-site.net/login.php). Bude pre nás veľmi prínosné, ak vyplníte aj krátky dotazník ;)

Ak si nie ste isté, či vaše dieťatko dobre počuje reč, viete si ho zbežne otestovať našou implementáciou Lingovho testu 6tich zvukov tu:
https://pk152ed.github.io/newversionlingsound/
alebo tu:
https://data.kemt.fei.tuke.sk/AudiometryTest/Li...

Kľudne posunte tieto linky aj hocikomu inému, je to free 🙂

zuzana76
5. apr 2023

@cookie29 poviem ti, ze niektori rodicia su haklivi aj na to, ze im povies odchylka od normalu, pretoze vlastne tym naznacujes, ze ich dieta nie je normalne

zuzana76
5. apr 2023

@cookie29 odflaknut nie je synonymum od odchylky od normalu, mozno povedala, ze robi povrchne a zle, nie je to vynasanie sudu, je to pomenovanie jej postoja k praci

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
5. apr 2023

Takmer všetci ste sa chytili toho vytlieskavania - áno, je to dôležité a robíme to s deťmi bežne aj my v špeciálnej MŠ. Na čo je to dobré je vysvetlené na 1.strane.

@uradnikova čo to sústredenie a pamäť? ako spolupracuje pri edukačných činnostiach? vydrží pracovať nejaký čas? vie sa zapamätať básničku, pesničku? grafomotorika nie je iba kreslenie 😉 a nie, nestačí to riešiť až v predškolskom veku. Treba to budovať postupne, navykať deti aj na riadenú činnosť. Pozor aj na reč. Naozaj treba začať čo najskôr. Máme štandardy, ktoré musí dieťa splniť. Škôlka nie je iba o hre s kamarátmi. Opýtala by som sa pani učiteľky, čo konkrétne jej robí problém a akým spôsobom by som to mohla rozvíjať. Nemyslím si, že to povedala preto, aby tvoju dcérku urazila, že je jediná. Porovnáva jej výkon so štandardom a iba ťa upozornila na fakt, že ho nespĺňa. Je to vždy lepšie, ako by ti s úsmevom odovzdávala dcérku, že je vše ok a až v predškoláckej skupine by ti povedala, že má problém už dva roky..

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
5. apr 2023

@stanno super test👍

uradnikova
autor
5. apr 2023

@nikaeli praveze ma problem aj s basnickami,pesnickami. Nevie si zapamatat . Max refren. Pocitanie tiez problem. Neobsedi dlho pri kresleni, citani knizky. Musime trenovat teda a pojdem sa aj poradit k specialnym pedagogom. Starsi syn ma sice dysgrafiu ,ale vo vsetkom ostatnom aj s dalsou dcerou priam excelovali. Tak nechapem,ze tretie dieta uplne ine

nikaeli
5. apr 2023

@uradnikova no vidíš, tak je teda super, že si to všimli už teraz a že vás na to upozornili 😉 na začiatok sa teda skús opýtať učiteliek, čo by si s ňou mohla robiť doma, ako s ňou pomaličky trénovať..

cookie29
5. apr 2023

@zuzana76 no mohli by sme spustit debatu o tom, co to je normal. Odchylka od normalu moze byt oboma smermi. Ale odflaknutie je pejorativne, do urcitej miery dieta "skatulkuje" a to este dufam, ze to mamicke nehovorila pred dietatom.

@uradnikova kazde dieta je ine. A neviem, co znamena ze "dlho neobsedi" nie vsetky deti maju kapacitu obsediet, niekedy 10-15min je vela. Mozes menit aktivity, nie je to len o kresleni, napriklad domace majstrovanie. Strihanie. My sme pravidelne rozstrihavali letaky na pasiky, navliekanie koralok, cvicit s rukami (napriklad taky kamen papier noznice), stavat kocky, lego, moze jest rukami, hrat spolocenske hry, pustat si pesnicky a tlieskat do rytmu, spievat a tancovat, robit imitacie rukami roznych aktivit, napriklad uhadni co robim (napodobnovat pedalovanie na bicykli, plavanie, zametanie, umyvanie sa...), robit tiene zvieratiek s rukami, malovat prstami, vodne perly, hrat karty. Mozete cvicit s prstami, davat ich dokopy, separovat, krizit, stavat si vezu z ruk, mozete doma nieco majstrovat, vkladat spagety do cednika, mozes skusit nechat dieta papat s cinskymi palickami, robit uzliky na spagate, nechat rozdavat karty, postavit z nich hrad...

to vsetko su veci, ktore mozes zaviest do bezneho dna bez toho, aby dieta malo pocit, ze nieco musi a na druhej strane mu to pomaha rozvijat motoriku, koordinaciu oko-ruka (mozog-ruka)

otazka1
5. apr 2023

Ty kokos,pani ucitelky si musia davat pozor na každé jedno slovko aby nahodou mamičky nezinfarktovali rovno na chodbe..je podla mna úplne jedno ako to povedala,nikoho nezaškatuľkovala.proste na to upozornila,snad som sa vyjadrila citlivo a nikto nebude analyzovať každé moje slovne spojenie..sama autorka priznáva,že si to všimla aj ona

saxana000
5. apr 2023

Mne tvrdila pani ucitelka ze 4 rocne dieta sa uz ma vediet podpisat.. oci.mi vyliezli ako slimakovi..podpisat sa naucila.az teraz v predskolskej a nic nezmeskala

uradnikova
autor
5. apr 2023

@saxana000 ved prave minule som pozerala vykresy na nastenke a veru 1 dievcatko podpisane,tiez sa mi oci otvorili,ze nasa ani do 10 bez chyby nenarata. Ale jej brat v jej veku sa uz ucil citat...kazde inak

queen_mary
5. apr 2023

Bola by som rada za spatnu vazbu a upozornenie, aj ked to samozrejme nie je prijemne. Ovela prijemnejsie su pochvaly, vsak 🙂

uradnikova
autor
5. apr 2023

@nwnw mna to tiez prekvapilo,ze vsetci ok,len ona zle. Spomenula som si na vystupenia mojich starsich deti,ked este boli skolkari,tak som vzdy bola pysna,aki su sikovni,lebo niektore deti nielen ze nerecitovali,ale nevedeli poriadne ani rozpravat. Asi uz je ina doba teda😆

oblecenie99
5. apr 2023

Pre mňa je toto všetko novinka a priznám sa, že takéto veci riešim za pochodu, a keď vychádzam z toho, čo sme vedeli/mali vedieť v škôlke my, tak som úprimne zaskočená, aké nároky sú už teraz na deti - škôlkárov. Vo všeobecnosti myslím.

mpg
5. apr 2023

Učiteľka upozornila preto, lebo keď to s tými deťmi precvičoval ktovie akú dlhú dobu, tak zistila, že ostatné deti to pochopili a jedno nie. Také deti, ktoré idú len na predškolskú to nemajú odkiaľ vedieť, keď to s nimi nikto neprecvičoval, ale keď si to deti opakovali dlhšiu dobu, až sa to naučili, tak tam vidieť rozdiel, ktoré sa toho nechytá.

poopsie
5. apr 2023

@oblecenie99 ako si môžeš pamätať čo si vedela a mala vedieť v škôlke? V detských očiach je to hra.. Oni nevedia, že sa niečo učia

oblecenie99
5. apr 2023

@poopsie Čo ja viem, nezdá sa mi, že ako 4 roční sme počítali, ale vyslovene sa pamätám na to, ako sme sa učili počítať - teda od 1 do 10 a neskôr vyššie v prvom ročníku na ZŠ. Detto to tlieskanie na slabiky, tiež si nespomínam, v škole áno, v škôlke nie - ale môže byť. Ani že by moja mama so mnou alebo so sestrou - je mladšia, ja som tiež po ňu chodila do škôlky, čiže tam sa už na bomby pamätám, a určite sme necvičili doma v pracovných zošitoch. Nepamätá sa ani moja mama, ale zase môže byť, že my sme to zvládali práve tou hravou formou, a preto sa to ani nemuselo riešiť s rodičmi.. Nepamätám sa ani na odklady, všetci ako sme začali tak aj končili škôlku spolu, boli takí, čo račkovali alebo nevedeli dobre vyslovovať nejaké hlásky, slová - niektorí skončili u logopéda, ale určite to nebolo dôvodom odkladu (a teraz napr. taký prípad poznám, a nebolo to na žiadosť mamičky). Ale súhlasím, že sa nemusím pamätať dobre..

poopsie
5. apr 2023

@oblecenie99 väčšina ľudí ani netuší, čo sa všetko robí v škôlke.. A nieje to podľa mňa možné aby si si pamätala toto obdobie presne.. Ja si pamätám len také silnejšie zážitky, ale napr pamätám si, že sme mali pracovný zošit a každý sme mali vlastné farbičky, pamätám si telocvičňu... Nepamätám si žiadnu vzdelávaciu aktivitu, ale určite ju pani učiteľky robili.. Napríklad včera sme schovávali farebné vajíčka po triede a deti ich mali nájsť a usporiadať podľa kartičky, ktorú dostali... Ale oni sa len hrali... Len ja viem, že vytvorili postupnosť (logika-matematika práca s informáciami)

oblecenie99
5. apr 2023

@poopsie Niečo na tom naozaj bude. V pozícii rodiča sa na to už pozerám ináč.. a deti sa pritom hrajú.

uradnikova
autor
5. apr 2023

@oblecenie99 ved prave,ani s nami mama nic neprecvicovala, ja si ani zo skolky nepamatam ziadne pracovne listy,iba casopis Vcielka a to bolo skor o pozerani obrazkov. Ale je pravda,ze som uz z tych starsich mamiciek. Vtedy to bolo inak a vsetko ma pockalo v skole. Tiez je pravda,ze kedze teraz su uz asi na deti vyssie naroky,budem si musiet na nu najst cas aj co sa tyka tohto vzdelavania,i ked je to pre mna velmi tazke pri 4 detoch s ktorymi som takmer stale sama a este aj ked ona nema zaujem a obsedi pri tychto cinnostiach minimalne. Ju nebavi ani ked jej rozpravky citame, nedostanem sa ani po tretiu stranu a uz si vsima kadeco ine,len nie knizku a pocuvat. Vzdy som preferovala stravit s nimi co najviac casu vonku a toto je asi vysledok. Sice je vybehana,ale nevzdelana🙂

slavomira236
5. apr 2023

@uradnikova mam 44a ked spm isla do skoly nepoznala som ani jedno pismeno ani ratat som nevedela..

otazka1
5. apr 2023

@uradnikova neberte to takto..vonku sa naucila milión veci,o ktorých decka pred obrszovkami ani netušia,čo sa týka toho ostatného,všetko tdobehne a určite ju to nepoznaci do konca života 🙂 v 20 bude kazdemu jedno či vytlieskala slabiky v 4 alebo v 5rokoch ;)

nikaeli
5. apr 2023

...niekedy žili ľudia v jaskyni a nemali autá ani automatické práčky 🤷🏻‍♀️ dievčence, doba ide dopredu, snáď nechcete porovnávať MŠ spred 30-40 rokov a dnes. Mnohé dnešné 4-ročné deti ovládajú mobily a tablety, ale nevedia sa obliecť, či obuť. Učiteľky v škôlke im nechcú zle. A nechcú zle ani rodičom, keď ich upozornia na nejaké nedostatky.

uradnikova
autor
Autor odpoveď zmazal