Moje 1,5-ročné dieťa hovorí stále iba svojou rečou
Moje dieťa 1,5 r (20M) nerozpráva. Stale hovorí svojou rečou ale inak nič. Jedine mama, tato, hav, ne, nono, ahoj. Sem tam po nás zopakuje gestom papa, aká je veľká, ťap ťap ale inak nič. Má rada knižky(listovanie, ukazuje prstom a hovorí si svojou rečou, keď sa jej spýtam kde je psík tak neukáže nič) kocky (keď si ich môže skladať na seba), má rada vkladanie tvarov, keď môže z fľašky kŕmiť bábiku. Rada dáva piť nám, rodičom - podelí sa aj zo svojej fľaše. Tak isto aj s jedlom. Ja sa pýtam, dá sa nejak podporiť rozvoj dieťaťa? Napríklad rybím olejom? Mám vážne obavy ze moje dieťa nie je úplne v poriadku. Pozorujem, že hlavne keď sa nudí tak sa točí dokola, spičkuje alebo keď sa blázni tak krúti hlavou ako “nie”. Na autíčku alebo kočíku toči kolieskami. Alebo si kruti s hračkou dokola.
Spí pekne celú noc, v podstate od narodenia - je na UM. Ako sa venovať takémuto dietatu? Neobsedí nič, iba keď som pri nej. Sem tam sa pohrá aj sama.
Ďakujem ta rady.
Jedna rada - Prestante čítať somariny na MK a internete a tešte sa zo svojho dieťaťa.
wtf? ešte ste nezačali s malou násobilkou? 😲
Študujem pedagogiku prvý rok, takže od experta mám ešte ďaleko, ale máme predmet kde rozoberáme komunikaciu deti. Deti sa rozhovoria v škôlke. Vtedy im slovník buchne. To je proste fakt ktorý nám bol ako prvý povedaný. Tiež za slovnú zasobu dieťaťa v tomto veku sa považuje aj značková reč alebo keď ukáže na niečo čo chce. Naozaj sa od nej ešte nedá očakávať nejaká komplikovaná stavba viet. A keďže študujem predškolskú pedagogiku, učíme sa robiť plány hier pre deti v materskej škole. Progrma na celý deň. Jednotlivé ulohy pre deti 3-6 rokv nemajú obsahovať aktivitu ktorá by trvala viac ako 10, max 15 minút. Dieťa okamžite stratí vašu pozornosť. Už sme si hovorili aj čo robiť pri deťoch ktoré nedokážu obsediet ani 5 minút. A to je nasobne staršie ako to vaše.A na jej podporu? Rozpravajte sa s ňou . To je to jediné čo môžete urobiť zatiaľ. Logoped asi nemá zmysel zatial. A neupozornujte na chyby ktoré teraz robí. To tiež nemá zmysel. Ono si to ešte neuvedomuje aj tak. Proste si ju nehajte hovoriť svojou rečou. Hovorim, nie som odborník (zatiaľ 😂) ale toto sme sa tento rok učili takže hádam aspoň trochu pomohlo :D
Aké máš predstavy, čo všetko by malo tvoje dieťa v tomto veku ovládať? Odkiaľ tie očakávania sú? Ako rýchlo sa ma naučiť hovoriť? S niekym ju porovnávaš?
Mám rovnako staré dieťa, robí približne to iste, ale teda ani by ma nenapadlo, že niečo nie je v poriadku. Nám dospelým ako dlho trvá naučiť sa nejaký jazyk.. a tým deťom koľko asi zaberie času, kým sa naučia hovoriť hlásky, artikulovat, vyslovovať slova, tvoriť vety z nuly po nejakú konverzáciu.
Mas uplne zdrave dieta . Len by si mala viac rozpravat. Vsetko co robite vidite opisovat ako film pre nevidiach. To je uplne fajn ze neobsedi nema trpezlivost potrebuje pohyb. Kup jej kolobezku pustaj hudba zober na plavanie. A vela sa smejte kazdy den.
Nema ani dva roky. Jej pozornost pri jednej cinnosti sa da udrzat tak 10-15 minut. Rec sa rozvyja po 2 rokoch. Ano niektore deti zacnu skor a ine neskor. Neporovnavaj s inymi. Rozvoj reci podporis len a len rozpravanim. To akoby si chcela naucit dieta lyzovat tak, ze mu das tu tabletku s olejom. Rozpravat, citat, pomenuvavat a stale dookola. A hlavne nesuslat, nemazulit( putinku- pusinku, jučičku- rucicku). Lebo ked pocujem mamicky takto rozpravat, tak sa zamyslim - Kto je tu vlastne to decko.
No celkom rozmýšľam co ti vôbec vadí... Veď máš zdravé a plne fungujúce dieťa.. nevidím nič zlé na jehom vývoji ktorí si opisala, moje deti začali rozprávať az po dvoch rokoch aj to bolo také okaté, hrá sa ako ostatné deti... To ze si točí kolieskom je viac nez logické pretože koliesko sa točí... No nevidím problém absolútne žiadny 😃😃😃😃
Poviem pravdu - porovnávam s iným dieťaťom. Kamaratkina dcéra je v porovnaní s mojou úplne iná. A teda hlavne mi i to o to, že sa točí dokolecka, spickuje, máva rukami… videla som video kde opisovali prvé príznaky autizmu, tak ma to naozaj veľmi vystrašilo… 😒😒
Do 3 rokov majú skoro všetky deti nejaké znaky autizmu.
Co znamená špičkuje? Uz chodi sama? Dávate jej topánky? Ak nosí topánky a spickuje tak s veľkou pravdepodobnosťou jej nesedia topánky. Doma by mala chodiť bosá a vonku nieco sirsie. V topánke ma mat vôľu na šírku par mm a na dlzku aspon 7mm.
@autorka v prvom rade NEPOROVNAVAJ!!! kazde doeta je ine, mam 3, coskoro 4 deti. Prvy syn nam 2 rocny hovoril - mama, nooo, hmmm...ked mal 2,5 roka, tak zacal viac rozpravat. Teraz je tretiak, ma 9 rokov a od prveho rocnika pocuvam, ze mu mam dat spravit IQ testy, lebo vychovavatelka a ucitelka maju dojem, ze sa rozpravaju s 15 rocnym, taku ma slovnu zasobu a ide mu matika, logicke myslenie, technika.
Dcera rozpravala od roka, aj tancovala, vselico - doteraz je velmi sikovna, pise si svoje "vlastne knizky", vymysla pribehy, ma cit pre jazyk, gramatiku, a to je iba prvacka. Logika je horsie na tom.
Najmladsie ma 2 roky a doteraz rozprava par slov, ale vsetkemu rozumie, poslem ho do chladnicky, donesie mi mlieko, vrati ho naspat. Ale on vidi, co robia starsi, takze v tomto je akoby rychlejsi.
Dieta, podla mna, ak sa vyvija prave motoricky, rastie, tak menej rozprava a naopak. Su to take obdobia a casto sa aj rec objavi skokovo. Ze mas pocit, ze nic, a zrazu nevie zatvorit usta. Nasa doktorka iba hodila rukou, ze ved ti chlapci su uplne sikovni, normalni. Mala som obavy hlavne pri prvom. A pri druhom som zistila, ze je to odlisne u kazdeho a stale v norme. Hlavne, ked to povie lekar, co ma desatrocia praxe.
Ale ved to je uplne normalne! Niektore deti takto rozpravaju pomaly este v 2 rokoch... moj synovec mal 2,5 roka,kedy zacal konecne aj nieco hovorit... mal svoju vlastnu rec a sposoby,ako komunikoat.vraj o to je dieta inteligentnejsie,pretoze musi rozmyslat,ako nieco povedat inak ako slovom
Dôležité je, či ti rozumie. Donesie bábiku, položí kocku na stôl, keď jej povieš?
@zuzinka888 presne! toto ja mám dosť keď počujem, a akonáhle niekto cudzí sa prihovára takým "jazykom" môjmu dieťaťu tak ho pekne na to upozorním. Dieťa sa potom naučí takto rozprávať a neskôr ťažko vysvetľovať staršiemu, že sa tak nemá, lebo to počuje denno denne doma a zafixuje si, že to je správne. Moja dcéra sa ako prvý jazyk učila cudzí jazyk, keďže otec je cudzinec, aby sa dohovorila hlavne doma s oboma rodičmi. Musím povedať, že od 3 rokov rozpráva plynulo cudzím jazykom (lepšie ako ja 😆) ...postupne začala aj slovenčinu, ktorá jej dobre nešla ale už má 5 rokov a pekné rozpráva plynulo, každý jej rozumie...bolo ťažšie jej vysvetliť skloňovanie ale zvládli sme to a všetko to šlo prirodzene a hlavne hravou formou. Tiež som počúvala od iných mamičiek, že na Slovensku po slovensky...ale ignorovala som ich, ja ako matka viem, čo je pre moje dieťa dôležité a riadím sa podľa toho...a hlavne nečítam blbosti o autizme atď. pokiaľ mám zdravo vyvýjajúce sa dieťa (hovorím teraz o najmladšej - detí mám viac). Mne raz obvodná lekárka povedala, či náhodou malá nemá autizmus, lebo sme boli na preventívke keď mala 3 roky a hrozne revala...bila doktorku, nedala sa vyšetriť...krik...rev...a doktorka - NEMÁ NÁHODOU AUTIZMUS? akoby mi facku dala...pýtam sa jej, podľa čoho to usudzuje a ona, že preto lebo reve ako zmyslov zbavená...tak keď len na základe toho dáva diagnózu, tak ďakujem pekne. A verte, že autizmus nemá, je zdravé a šťastné dieťa.
@sandra19901990 po špičkách, ako baletka chodí aj bosá, v papuciach ale aj v normálnych topánkach. Pozorujem že je to už menej, horšie je to keď je niekto u nás to mi príde že sa predvádza. Obuvou to nie je určite
@thereisabear toto konkrétne nie, ale keď jej poviem daj bábike papať, tak ide. Vezme fľašku aj ju kŕmi. Alebo keď jej poviem že ide papať, tak si odnesie svoj jogurt a položí ho na stôl. Sem tam mi aj podá niečo keď ju poprosím
To je podľa mňa ok. Porozumenie je najdôležitejšie. A rybí olej určite môžeš dávať, tým nič nepokazíš.
@amelie2017 zaujimavy clanok , berie sa aj tocenie na postielke?
to tocenie sa, je velmi zaujimave.. asi sa ideme tocit...
moj berie ryby olej a obcas si myslim, ze to pomaha az nadmerne, az "prilis" v zmysle, ze mam pocit, ze ak moje 5r dieta prirovnam k dospelym, tak vsetci dospeli v mojom okoli su spomaleni (veci im trvaju dlho, rozpravaju pomaly, hybu sa pomaly, rozmyslaju pomaly)... :D
@weggie ten clanok som nasla na rychlo, ale pamatam si, ze sme to brali este aj v skole na ontogenetickej psychologii, plus som o tom citala, ked bola dcera v tom veku. Nam sa to moze zdat absurdne, ale je to pre ne dobre.
Moje dvojročné dieťa povie menej ako tvoje a je úplne v poriadku, nikdy by mi nenapadlo hľadať v tom nejakú diagnózu ...
@zuzinka888 to robila suseda malej že gďe ši ty boľa? Jej hovorím teta, rozprávajte normálne a nie takto. Tak odpoveď že "joj s tebou jak s dospelou rozprávajú." 🤦🤦🤦🤣🤣🤣
Pane bože to fakt? 🙄
Mna do vyvrtky dostavaju aj niektore rozpravky. Npr. Alvin a cipmankovia alebo kacer Donald ked to pocujem tak ma to tak vytoci ze to vypnem.🥴
Tak ano tocenie sa dokola, spickovanie a podobne su aj znaky autizmu, ale tie mozu byt aj u zdravych deti. Sama toto riesim a mam hlavu v smutku zatial z toho, ale moj maly okrem toho ze robi spominane veci, plus toci kolieska mi ani nejak nerozumie. Nepoda mi nic o co ho poprosim atd. Ale u vas to znie ze dietatko rozumie, a rec by som az tak neriesila je este mala, hlavne ze rozumie a tie slovicka ktore pozna pouziva spravne - napr mama mysli tim vas - tak sa nezatazujte a uzivajte si dieta 🙂
Môj tiež nevedel poriadne rozprávať v 2r. Ale už po pol roku v škôlke to bolo počutelne ako sa rozrečnil. To mal doma staršieho súrodenca a celé dni som s nim prekecala doma.
Takže tá slečna čo študuje pedagogiku ma pravdu.
@janulik2008 jemine to neznášam a zakázala som to aj okoliu keď boli deti malé.
Teraz sa čudujú, že aké pekne a "dospelácke" vyjadrovanie majú na svoj vek.
Pre mňa za mňa nech si robí každý ako chce a ja tiež si budem.

Teraz vážne rozmýšľam, či to myslíš vážne, alebo si sa len chcela pochváliť, čo všetko tvoje dieta vie.
Podľa opisu máš veľmi šikovné zdravé dieťa. Neviem, čo by ešte málo ovládať? Vysedieť 20min a hrať pexeso?
Ak máš obavy, určite to spomeň obvodnej lekárke a tá sa možno viac zameria, či je vývin ok.Ale určite to kontroluje pri každej prehliadke.
Ale naozaj.podla toho čo píšeš je všetko v najlepšom poriadku.
Ryby olej je určite super. Odporúčam veľa kníh a žiadnu TV. Veľa spievaj recituj a vôbec nemusí po tebe opakovať a naučiť sa to naspamäť. Rozvíjať sa dá tak, ze sa budeš venovať - už som spomenula knihy, spev, básne, kresliť, skladať kocky, duplo, vkladacky, veľa veľa buďte von, . . .
Kniha ,,mamou hravĕ" je super pre rôzne nápady. Montesori aktivity,.... no naozaj je toho neskutočne veľa. Neviem ci máš na mysli nejaké hracky, alebo konkrétne aktivity?