icon

Nesamostatné 5-ročné dieťa

weggie
1. dec 2022

Ahojte
Mali ste doma 5 rocne dieta, ktore je absolutne nesamostatne? Je to "uplne normalne", ako byva zvykom obzvlast na internete?
Pod pojmom nesamostatne myslim:
= nevie same ist na WC
= nevie sa same hrat
= nevie same zaspavat
= nevie byt same ani pol minuty, vzdy musi mat na dohlad aspon jedneho rodica (alebo sirsiu rodinu)
= tym padom sa nevie odtrhnut od rodicov a byt v skolke alebo inom zariadeni urcenom pre deti takeho veku
Ak by mi niekto dal pomocnika na domace prace, tak nie je problem sa "hrat" s dietatom do aleluja, ale rodic, ktory musi obstarat potrebne veci dietatu (ako napr toaletny papier), ako ste toto zvladli?
Zdoraznujem, ze nemame rodinu, ktora by sa o dieta postarala, cize oddych od dietata nehrozi a strazenie nepripada do uvahy , vid body vyssie, dieta sa nevie odtrhnut od rodicov.
Inak dieta vyzera byt uplne normalne, teraz bez uvodzviek, rozmysla logicky, pamat ma OK, motoriku tiez, az na tu snahu sa osamostatnit (rozumej, byt sam v izbe dve minuty, aby sa dal pouzit ten toaletny papier v sukromi, alebo zdvihnut telefon kurierovi, ktory ten toaletak prinasa)
Aka moze byt pricina takej povahy? Cim to moze byt, a co sa s tym da nenasilne robit?
Dakujem za nazory ;)
Eli

Strana
z2
doriiis
1. dec 2022

Nie nemali a nie je to ok a normalne

thereisabear
1. dec 2022

Príčina je, že mu to dovolíte. Ak nemá nejaký zdravotný problém.

pribinak
1. dec 2022

Ako sa dieťa správa ihrisku? Mamzaujme o interakciu s deťmi? Ako zvládlo adaptáciu v MS?

Ale to nie je o tom, aby si mala pomocníka na domáce prace. 5 ročne dieťa už musí byt schopne byt chvíľu samé so sebou alebo v predškolskom zariadeni

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
weggie
autor
1. dec 2022

@thereisabear Mozes dat aj tipy, ako mu to nedovolit, okrem "na silu" - dobrovolne sa dohodnut nejde.

@pribinak Na irhisku sa bavi dobre, s asi 90% detmi je OK (tj, ak je druhe neochotne tak tam cesta nevedie), vychadza, dohodne sa, snazi sa dohodnut sa, dokonca dostava aj pochvalu, a pytaju sa, ci ma mladsieho surodenca, pretoze "dozera" na mensie deti (strazi, v hre dava na ne pozor)..
Adaptacia v MS dobre, dlho bol v MS rad, "trest" by bol tam neist, teraz je to naopak..

Ano, mohlo by byt samostatne, a nestalo sa ani nic, co by mohlo znamenat "traumu" aby sa balo byt v izbe same, preto tomu nerozumiem.. Ale tak to vidim ja, ako to vidi dieta neviem, mozem sa len domnievat. Zdravotby problem zisteny nebol, nebol dovod, zatial je to "znesitelne", no za aku cenu (drahy toaletak cez kuriera). Horsie je, ze dieta si touto povahou same skodi - nevydrzi ani obsediet v autosedacke, nevieme ist na vylet "vypnut", alebo nacerpat energiu..

pribinak
1. dec 2022

@weggie asi by som šla k psychologické.

Píšeš že mladšie deti, tam má dieťa mentálnu prevahu. Skôr by má zaujímali rovesníci, či dokáže kooperovať

katkaseiner
1. dec 2022

dieta a samostatnost... to je velmi rozdielne v kazdej rodine...
Moj 5rocny si zadok este utriet nevedel a na zachode ma kontroloval kazde 2 minuty (ved co ak zdrhnem cez zachodove okno...) aj zaspaval spolu so mnou tesne do 5. rokov...
Ale ze sa neda nechat v skolke? To jak ze nie.... Moj sa do skolky tesil uz ako 2.5 rocny. Prvy den si vsimol ze hop....mama ide domov... takze druhy den bol taky trochu tazsi, ale zvladol ho a este zvladol niekolko dni s placom a zvykol si...
To sa akoze toho maleho dietata pytas ci mozes ist do prace a ci ho 'mozes' nechat v skolke? Ja som sice pracovala z domu ale je to normalne ze deti idu v 3. rokoch do skolky, takze isiel aj on a cuduj sa svete... okrem par tazsich dni bol uplne v pohode a boli dni kedy ma v sobotu rano presviedcal ze by sme sa mohli ist pozriet do skolky ci nahodou nie je otvorena.... fakt bez srandy.
Cize skus sa trochu zacat s tym dietatom zaoberat a pripadne ho davat aj do skolky - ved uz mu zacina povinna skolkarska dochadzka. Navyse co sa tyka chorob, tiez si nimi musi prejst - to len aby ta nezastihlo prekvapenie ze ochorelo a sedi doma 2 tyzdne...
A inak ta skolka je super aj na samostatnost. Netvrdim ze ucitelky su tie co maju tie deti vsetko naucit ale napr. moji sa tam naucili aj veci na ktore sa doma hnevali... proste to robil kazdy, robili to zarovno aj oni.

ajka0207
1. dec 2022

@weggie a chodí teda do škôlky či nie? Lebo deti sú doma s rodičmi úplne iné ako bez nich.

luccija
1. dec 2022

Ani moja nebola rada sama v izbe.Asi je citlivejsi,uzkostny.Teraz teda chodo do skolky?wc myslis utriet sa ci celkovo musis ist s nim?z tohto ma zsujalo akurat, ze nevie obsediet v sedacke a uzit si vylet.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
bluka2
1. dec 2022

To akože ak s ním nejdeš na WC, on by nešiel sám?

1mina
1. dec 2022

Chodi do skolky teda ? lebo ked tam uz fungoval normalne hadam neprestal chodit len preto, ze nechce,,, aj nasu odo mna vyslovene trhavali ucitelky a museli odniest. Inak verim tomu ze je to moc tazke psychicky, poznam to, aj dcera mala take tendencie ale tam sme zistili aj ine problemy casom. A psychologicka mi napr poradila veci ako - nechces ist sama na wece, je to smutno , okej zober si zo sebou plysacika, hracku, atd, par dni pistala, potom ide sama, potom zas skusa. Ale proste stale bojujeme a nenechame to tak, nemozeme obmedzovat vsetko vsade dietatu. A toatelak cez kuriera je celkom dost, ma problem ist s Vami do obchodu napriklad ? asi by som tiez skusila to psychologicku aspon, ked tak Vam da nejake rady mozno. Za rok ide do skoly a tam sa nebude moct ustupovat stale. Ale take za zaspavat chce s vami mi pride ok napriklad u deti 🙂

saxana000
1. dec 2022

Ale tu uz mousi byt nasilu lebo sa najcil ze vzdy mu povolite.pridete upracete podate..proste sa zatni a viac nepovol.v izbe nachystaj farbicky a daj mu ulohu nakreslit auticko ze prides zachvilu sa na to pozret.alebo vysyp.kolajnice nech postavi drahu.nachystaj mu oblecenie sadni si oproti a proste cakaj kym sa oblecie sam ty sa.obliekaj zarovno s nim teraz.si dame nohavice teraz si dame ponozky.5.rocnemu nemozes robit sluzku ani asistenta.krmis ho?skonci s tym lyzica do ruky tanier pred neho a ides..ak nie budes hladny.
Vecer ulozit do postele a odist..k.nam chodila postielkova vila a v noci lepila.nalepky ak pekne zaspala mala sama..podporovat motivovat ale nebyt otrokom.

Aky kurier preboha hodim do sedacky zapnem a nech robi co chce jednoducho musi.pochopit ze tu sefujem ja a bude ako ja poviem.mne sa vidi ze.tu nastala.chyba niekde davnejsie dieta bolo povysene na seberovneho s rodicom preto neakceptuje ani osobny priestor ani nie ako odpoved.nauc sa.povedat razne nie a cim skor.ty.musis uplne zmenit pristup k nemu lebo o 2 roky ti prelezie cez hlavu

aknamorka22
1. dec 2022

Môj názor je, že je to o rodičoch a o tom ako dieťa vedú a čo mu dovolia. Odporúčam knižku ako byť lenivou mamou. Netreba za dieťa všetko robiť. Čo je o to náročnejšie lebo to chce kopec trpezlivosti, času a dôvery v dieťa, že to zvládne a nič sa nedeje keď niečo rozbije, rozleje a pod. Môj má 3,5 roka a všetko čo si popísala už dávno vie. A nie je to o tom, že je šikovný. Je to o tom, že to neurobíme za neho. Aj v škôlke to vidím. Všetci rodičia svoje deti obúvajú a obliekajú. Ja síce strávim 10 minút v šatni ale krpec zvládne skoro všetko sám. Aj byt máme prispôsobený tak, aby sa vedel sám obslúžiť. Sám si nabrať vodu, podat misku, sám si vyberie príbor, naje sa, umyje a pod.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tanyan
1. dec 2022

Ak predtým zvládal a teraz nie, tak sa muselo stať niečo, čo v ňom vyvolalo obavy / strach, že bude sám. Toto nie je podľa mňa nesamostatnosť alebo lenivosť. Toto vyzerá len ako potreba spoločnosti blízkej osoby, možno nejaká verzia separačnej úzkosti.

ivangeline
1. dec 2022

Nu ak inac nejde,tak nasilu. V zmysle,trpezlivo cakam,kedy spravi to,co treba. Moj sa v 3 cely vedel obliect a obut. Mala este nema 3 a tiez. Aj pancuchy. Len snurky viazat nevie. Na wc tiez sami,len po velkej utieram. Sam sa zahrat nauci,ked ho ignorujes a robis,co potrebujes. :D A spat? Obdobne,len ho treba viac x do tej postele ulpzit ale nauci sa a bude protrstovat a vychadzat menej.

lubkavargova1
1. dec 2022

Ano mame to v skolke a uprimne? Mamicka sa najprv musi sokovu terapiou sama doslova "zhovadit" a "zahanbit" a potom pochopi vela veci. Nasa velka predskolacka v triede tak bola a my sme ju nechali samu sa obliect upravit (topanky, mikina, vetrovka, ciapak) a ked videla pani mamicka, ze topanky si nevie obut, potom horko-tazko obula naspat obe, vetrovku obliekla dolu hlavou a ciapka ako klaun....a vedla nej druhe dieta romske z osady sa pekne oblieklo samo a zahlasilo "di, čajééé, ty ty gambava" tak sa veru mamicky zahanbila a odvtedy sa to zlepsuje...a zlepsuje...vidieť že pracuju...samozrejme, potom prišiel aj rozhovor s pani riaditeľkou kde jej pekne vysvetlila, že v ZŠ tam nebude asistent individualne na triede len "VIP", na obede nikto na ňu nebude čakať..ostatne deti ju brutalne prevalcuju alebo začnú šikanovať...jasne, že je jedinačik, a rodičia robia všetko namiesto nej...aj pri obede vraj ju treba krmiť...nooo zaujimavé...mamička je teraz tehotná, tak sme naozaj zvedavé aký to bude mať ďalší vplyv...lebo niekde sa to ukáže či už pozitívne alebo negatívne

nellyskasy
Odpoveď bola odstránená
mogaa
1. dec 2022

no ak chodí do škôlky tak musí byť ako-tak samostatné...to že sa doma chová inak/nesamostatne je len tým že mu to dovolíte a akceptujete.....neverím že 5ročné dieťa v škôlke nejde samo na wc alebo sa nezahrá bez dospelého.....ak ho bavia predškolské úlohy tak nech pri tebe sedí a robí si ich, ty môžeš variť aj pratať kým si robí danú úlohu.....treba mu zadať úlohy čo má robiť a nech sa bavká.....

danica2711
1. dec 2022

nejako sa v tom strácam, nevie sa odstrihnúť od rodičov, chodí do škôlky a teší sa tam, nechodí do škôlky, a čo to splietaš stále s tým toaleťákom, tak tomu nerozumiem už vôbec... V prvom rade mi ty sama pripadáš trochu dezorganizovaná, uprac si sama seba a potom začni osamostatňovať dieťa. Čo robí, keď napr. ostane v izbe sám? Reve alebo čo? A ty sa hneď zlomíš a robíš mu spoločnosť? Tým ubližuješ jemu aj sebe. Má 5 rokov a ako píšeš, je dosť rozumný, tak prečo mu nedokážeš veci vysvetliť? Áno, je to namáhavé a vyžaduje to čas a trpezlivosť - no a čo? Od toho si matka, aby si dieťa niečo naučila!

amelie2017
1. dec 2022

Ja mam o 2 tyzdne 5 rocnu a tiez je dost nesamostatna. Ale v tom vyzname, ze nechce byt sama. Do skolky chodi s radostou, nema problem spat u svokry, byt s mojou rodinou, opatrovatelkou. Na wc ide sama, po velkej sa sem tam utrie sama, ale radsej este kontrolujem. Ja mozem ist sama na wc, teda s rocnym synom 😂 mozem varit v kuchyni a ona je v obyvacke, ale do svojej izby sa sama nepojde hrat. Ozaj len vynimocne. Od 2 rokov spavala sama v izbe, ale ked sme sa prestahovali a otehotnela som, akoby utalo. Takze ja spim s malym a ona s muzom. Ale povedali sme jej, ze len do narodenin. Ked bude mat 5, bude spavat sama. Tak som zvedava. Lenze nam to nijak nezasahuje do zivota, proste potrebuje nasu pritomnost.
Ak vas to obmedzuje, tak uz tam problem je a treba ho riesit. Skuste po troske. Ked pojde do skoly, uz nebudete mat na vyber. Ja by som skusila aj psychologa.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
1. dec 2022

Odporucam knihu "Samostatne dieta,alebo ako sa stat lenivou mamou"

miadi
1. dec 2022

Tak Ja som Asi leniva mama aj bez knizky ktoru som necitala. Ja zavelim ked treba vybrat mycku tak vyberu dam im mop a umyju podlahu este sa o to trhaju kto to urobi skor (7a2r) ked sa vacsiemu dietatu uz nechcelo.. Dala som jej magneticku tabulku na stenu kde mà tyzdenny harmonogram veci ktore mà urobit kazdy den ustlat postel umyt zuby ranajky citat knihy atd. Ked to neurobi dostane x ked urobi ✅ a ked to urobi velmi dobre rychlo s radostou dostane ⭐️ kazdy tyzden dviham minimalny limit ktory ked splni dostane cez vikend odmenu -ideme niekde .. park bazen arcades atd . ( ona nevie ze by sme sli aj tak a tesi sa ze si to “ zasluzila” ) a keby nemala dost hviezdiciek alebo by nieco vyviedla neslo by sa nikde a bola by tyzden bez tv . ( co sa este nestalo odkedy mà ten harmonogram. ) Takze vrelo odporucam . Povies mu ze dostane hviezdicku ked pojde na wc Sam aj sa utrie Sam .. atd a na konci tyzdna dostane vami dohodnutu odmenu ( ty vies co nanho plati co mà rad ) ked chodi do skolky tak mas od dietata dost odychnutia aj bez rodiny co by sa onho starala.

weggie
autor
1. dec 2022

@bluka2
na malu potrebu nevie ist sam, citujem "WC je prilis vysoko, v skolke chodim sam, je nizsie WC", mame schodiky, nepomaha-nechce-odmieta, takze ho tam dame a s malou potrebou mu pomozeme (len ho drzat, aby nespadol). Velku potrebu nevie inak ako do plienky (inak je cez den odplienkovany), to je kapitola sama o sebe.

@katkaseiner
Mam moznost pracovat z domu, takze ano, viem sa s nim otocit a ist domov, skusali sme aj tak, aj tak, ale ak vidim, ze ma stres z toho, tak ho tam nedam (je druhak, nie tretiak, zle vychadzali roky).. No pracovat z domu vedla neho je zaroven nemozne, nie je mozne sa sustredit, ani zdvihnut telefon, takze pracujem az ked zaspi (spi 11hod denne, cez den uz od dvoch rokov nie). Vzdy ked sa niekomu venujem (napr v obchode) taha ma prec, nedovoli sa mi s nikym rozpravat ani na ulici.. Z nicoho nic ho prestane bavit nakupovat, a chce ist prec, no ak su dlhe pokladnicne rady, tak to nejde tak lahko..

@1mina aktualne je ako druhak a chodi-nechodi, bol len 10dni (za tie 3 mesiace).
Do obchodu chodi relativne rad, horsia je cesta tam, nie vsetko vieme nakupit u nas v okoli a cesta je viac ako 30minut, a to uz je na neho vela...

@saxana000 ak mu tie farbicky dam, on tam sam byt nechce, mozno vydrzi 2 minuty (vynimocne) ale to je asi tak vsetko, nevie tie 2 minuty prekonat a byt tam dlhsie.. Ale ak tam je s nim niekto, tak nema problem, no aj tak, nie vzdy udrzi pozornost na 1 danu konkretnu aktivitu, niekedy ano, niekedy nie, "nudi ho to" (ako keby). Na svoje zvolene aktivity ale drzi dlho, alebo aspon dlhsie...
Dobry trik s tou postielkovou vilou, skusime, dik.

@tanyan, no moze byt, ze je to nejaka faza, aj ked velmi velmi dlha.. Mam zmiesane pocity, obcas je ako anjelik a obcas pravy opak. Jasne, deti maju obrovske vykyvy nalad, maju na to plne pravo, spoznavaju svet, maju hromadu informacii, ktore musia rychlo spracovat (a to moj ani nema smartfon, ani pocitac a TV sporadicky, nebavi ho to, nudi ho to). Je zlozite odhadnut, kedy je to vypocitavost a "vydieranie" a kedy naozaj nema "svoj den"

@danica2711 ten toaletak, to bola ironia-sarkazmus, ake extremne to obcas, casto, u nas je.. Nevadi.. (aj pre @elizabet173 )
Čo robí, keď napr. ostane v izbe sám?
- Odide z nej.
Povie mi, ze on nechce byt v izbe sam, nevidi na to dovod, a na to dovod skutocne vlastne ani nie je. Teoreticky je - "chcem mat pokoj na chvilu". Ale ak ho aj presvedcim na par minut, tak sa odtial dostane von, otvori si dvere. A povie, ze sa sam nudi. Ulohu nesplni, povie, ze sam sa nudi, pripadne ze ju sam robit nechce.
To s tou skolkou, najskor tam chodil rad, prve dni, potom uz nie, medzitym bol chory, isiel tam na 2-3dni a ochorel na 2-3 tyzdne.

@maminkadeticiek
Vdaka za tip, precitane, no zial, nejak nesedelo na toho nasho drobca.. Jeho reakcie vzdy tromfli to, co sa v literature vseobecne odporuca..

@miadi hm, rozmyslam, ci by toto u nas fungovalo. Moj maly si moze vybrat vylet aj zadarmo, bez dobrych bodov, ale nechce, cize, nemal by motivaciu zbierat body. Zostal by doma, ale potom je to cele o tom, ze viditelne sa nudi, to na dietati je vidiet, ze sa nudi a to prerastie do "nezmesti sa do koze" a je sam z toho frustrovany.. Moj maly sa neda ani potrestat v tom zmysle, ze "zakazem ti TV" alebo nieco - nema ziadnu "zavislost", nemam mu co zakazat, nicim ho potrestat.. (jedine samotou a to mi pride zatial krute)
Inak, ked chodil tych par dni do skolky, absolutne ho to neunavilo, skor sa ucitelky pytali, ze "ci je aj doma taky" a ked sa pytam ze aky, tak "akcny, zivy, energicky"..

@@@@
On ma totiz naozaj vela energie a ked myslim vela, tak v tom zmysle, ze neobsedi, je absolutny opak toho, co sa hovori "kam ho posadim, tam ho najdem". Je absolutny opak mna, mna mohli nechat doma uz skor, ako v jeho veku, uplne osamote, kym moja mama vybehla do potravin, "nasla ma tam, kam ma posadila". Vidim deti, ktore chodia vedla rodicov, u nas je to problem "nevladzem" (teraz mam verit, ze nevladze a ma fyzicky problem, alebo nemam verit?), vidim deti ktore obsedia, aj ked 1 zo 100 deti ktore ide okolo, ma podobne spravanie, vidiet tam "zhodu podobnost" s mojim malym.. Cize si myslim, ze deti nie su seberovne, ci uz vyvojovo, alebo povahovo.. Neviem ako velmi sa da ta povaha zmenit a ci v tomto veku, pretoze takato povaha mu zivot veru neulahci... Je dost "sefovsky" tj, ak sa uz chce hrat, tak velmi rad rozkazuje co mame robit, ako sa mame hrat.

Mne pride ako zvlastna povaha, no ja ho neviem objektivne "posudit" pretoze nas uvaril pomaly ako "varene zaby" - tj, je nemozne pocitit, kde je hranica "norma -nenorma" ked ide na to tak nesmierne pomaly a neutne zo dna na den. Take spravanie ma najake body, kde viem, ze aha dnes je iny, on bol nejaky, tak normalny do tych 1.5 roku a potom nas zacal pomaly velmi pomaly varit, a potom neviem ani kde je sever, co je normalne a co normalne uz nie je. A potom pride tento vek, 5 rokov a zrazu si uvedomim, ze aha, nejak "je horuco"...
No zaroven ani neverim, ze je to na "diagnozu", lebo verim, ze je dost OK, len on nechce - verim ze vie, ale neviem preco sa v tom tak "vyziva" ze nechce... A ano, povinna dochadzka sa blizi, to bude zaujimave, bude to pretek s casom..

weggie
autor
1. dec 2022

Napadlo mi, jedine kam sme sa dopracovali s tou hrou byt sam v izbe je takyto stav - on je sam v izbe, zatvorene dvere, a niekto je na opacnej strane dveri, a posielame si papieriky popod (prah) dvere..

amelie2017
1. dec 2022

Ja som za naplnanie detskych potrieb, ale po tvojom poslednom prispevku by som ho zamkla na 2 hodiny v izbe a nechcem ta ani vidiet. To nie je o samostatnosti, o nevyzretosti, ale o vychcanosti. Rodicia nechceme verit, ze aj tak male deti vedia manipulovat, ale ocividne im to ide dobre . Dieta sa ma prisposobit rodicovi, nie rodic dietatu.

miadi
1. dec 2022

@weggie Ved vravim ze by sme isli aj tak ale paci sa mi ze si vdaka tomu zvykla umyvat zuby viac krat za den predtym “ stihala “ len raz . Akcna je neposedna od 14m rebel bez priciny. U nej bol boj sa obliect a obut Hlavne v zime .. maj oktober mi nevadi ked beha vonku bosa. Ta tv nie je zavislost su dni ked ju nezapneme Lebo nie je cas mame vela program. No rada si nieco kukne: tvoj maly musi mat nieco rad. Mozno jedlo vec aktivity . Alebo ked to neurobi jednoducho bude musiet ist skor do postele SAM . System odmena trest- tam mozes byt uplne kreativna. . Kazdy je iny pre niekoho je zmrzlina odmena a su ludia pre ktorych je to trest. Rovnako brokolica. Cize ty si Musis vybrat na mieru. Alebo vyhladat odbornu pomoc ked si nevies rady a mas pocit ze je to diagnoza. On kludne moze mat este separacnu uzkost . Alebo stebou vie riadne manipulovat. ( nechcem to posudit fakt Neviem)

weggie
autor
1. dec 2022

Dobre pisete, dakujem vam vsetkym 🙂 Co nas nezabije, to nas posilni, ale tie hranice su naozaj uz blizko, bude to mat chlapec tazke :D Som naivka, pevne verim, ze zo dna na den sa to nauci, alebo max do 3 dni...

Strana
z2