Nesamostatné 5-ročné dieťa
Ahojte
Mali ste doma 5 rocne dieta, ktore je absolutne nesamostatne? Je to "uplne normalne", ako byva zvykom obzvlast na internete?
Pod pojmom nesamostatne myslim:
= nevie same ist na WC
= nevie sa same hrat
= nevie same zaspavat
= nevie byt same ani pol minuty, vzdy musi mat na dohlad aspon jedneho rodica (alebo sirsiu rodinu)
= tym padom sa nevie odtrhnut od rodicov a byt v skolke alebo inom zariadeni urcenom pre deti takeho veku
Ak by mi niekto dal pomocnika na domace prace, tak nie je problem sa "hrat" s dietatom do aleluja, ale rodic, ktory musi obstarat potrebne veci dietatu (ako napr toaletny papier), ako ste toto zvladli?
Zdoraznujem, ze nemame rodinu, ktora by sa o dieta postarala, cize oddych od dietata nehrozi a strazenie nepripada do uvahy , vid body vyssie, dieta sa nevie odtrhnut od rodicov.
Inak dieta vyzera byt uplne normalne, teraz bez uvodzviek, rozmysla logicky, pamat ma OK, motoriku tiez, az na tu snahu sa osamostatnit (rozumej, byt sam v izbe dve minuty, aby sa dal pouzit ten toaletny papier v sukromi, alebo zdvihnut telefon kurierovi, ktory ten toaletak prinasa)
Aka moze byt pricina takej povahy? Cim to moze byt, a co sa s tym da nenasilne robit?
Dakujem za nazory ;)
Eli
@weggie Podobne ako @amelie2017, tiez mi to z toho prispevku pripada, ze sa akosi zmocnil ulohy pana domacnosti. O to sa vacsina deti snazi, nie v zlom, ale tak prirodzene chcu, aby svet fungoval podla nich. Na to treba dat pozor, jednoducho mu neustupit uplne vo vsetkom. Rodic z toho moze mat niekedy zly pocit, ze dietatu nieco odopiera, sposobuje mu neprijemny stav, ale je to potrebne.
@weggie on nemusí byť sám fyzicky, ale musí sa naučiť, že aj rodič má svoj priestor, svoje povinnosti a potreby a tie musí on rešpektovať. Teda kým ty žehlíš, varíš,...on si pri tebe kreslí, stavia lego, pozerá knihu. Potom ked skončíš, má tvoju plnú pozornosť. Ak pracuješ, robí vedľa teba tiché činnosti. To sú tie deti čo sa bohužiaľ musia naučiť čakať.
Nemajú to samé v sebe.
Teraz citam tvoje dalsie odpovede ostatnym ., ze ti “ nedovoli” sa s niekym vonku bavit ci on rozhodne ze uz ho nebavi nakup v potravinach.. to je o tebe . Ty si nenastavila hranice. Urobila si si z neho maleho cisara. Neexistuje aby mi dieta dirigovalo este k tomu take velke 5r !! Ze nemozem sa s niekym bavit vonku okrem neho. Asi ste na seba chorobne naviazani, on by praveze mal byt aj viac mimo dom mimo vas rodicov . A ty sa potrebujes naucit povedat nie. A uvedomit si ze rozhodujes ty nie dieta.
Ale s tym ze kaka len do plienky to nebude o tebe. 5r .. to moze byt sucast nejakej diagnozy. Statisticky deti v spectrum ( autusti ) su neskor odplienkovani cca okolo 3.3r akurat citam ze jeden doslely autista rad nosi plienky pre ten pocit . Riesila by som to s dr.
Ou boze, že nevládze chodiť 😱 požičaj mi ho na deň, lebo môj chodí iba pešo od 1,5 roka 🤣 a že vysoký záchod a držať ho na ňom. To by mohol vyskúšať bývalú škôlku mojej dcéry v Afrike, kde nie len, že mali vysoké záchody, ale boli také aké boli (trochu horšie no). Pozn: prispôsobila sa aj v 3 rokoch. Určite cítiš aj sama,že toto nie je normal.
Nejak si vás obtocil okolo prstu. Prečo to je, že ste takí mäkki? Veď vidíš, že je mu to skôr na škodu.
@bluka2 v Europe su take nizsie wc Mne vzdy Akoby padne zadok 🤣Lebo som zvyknuta na americky standard . A ten vyzsi tron mi viac vyhovuje. Ako ked si myslis ze bude este jeden schod a uz tam nie je a mas pocit ze padas. 😂 Moja ked mala 4r tak na Svk bez problemov Isla na wc bez schodikov ale kto chce si vyhovorku najde preco to nejde. Mozno mà ten maly v skolke taky detsky nizky mini zachod a doma uz vymysla Lebo je zvyknuty si presadit svoje.
@weggie čím ďalej čítam, tým je mi jasnejšie, že tu sa netreba pýtať, prečo má chlapec takú povahu, ale prečo ste vy takí neschopní rodičia. Mladý má rozumu až-až, omotal si vás okolo prsta, skáčete, ako on píska. Zjavne sa vo vašej rodine robí len to, čo chce on. Nechce, nudí sa, nebaví ho? No to by som sa na to pozrela... Ale vážne, ako som už napísala, vy ako rodičia upracte sami seba, ale urýchlene, najlepšie s pomocou nejakej poradne alebo psychológa, pretože sami to nezvládate. Potom začnite upratovať rozmaznaného synka, a to tiež urýchlene, pretože nielen že vám rýchlo bude skákať po hlave, ale - a to predovšetkým - jemu samému ste "zadělali" na poriadne problémy so socializáciou (ktorá ho čoskoro v podobe školy čaká, či sa mu to páči alebo nie)
@weggie ohne a co ste robili 5 rokov? To ta nenapadlo uz skor, ze toto ok nie je? Uz 3rocne deti su alo tak samostatne. Neviem si predstavit, ze by som chodila s tykám velkým cepedrakom na wc. My mame doma uz v poradi 5te trojrocne dieta. Vie prakticky vsetko sama: pobliect sa (ano aj ponozky a pancusky), najats sa, dokonca prestrie na stol, obuje si topanky, oblecie bundu, na WC chodi sama (a bez schodikov-ona je uz velka, to je pre babätka😂), zabavi sa sama atd. ja fakt nevíme. Ak nema nejaku diagnozu. tak ho zacni velmi rychle převychovávat. Co budete robit v skole? Tiez ho zoberies domov, ked si pred skolou mysli, ze tam nepojde? Ci ho budes vyucovat doma. hm
@weggie ale nechápem prečo sa s ním otacas zo škôlky...to akože on si povie že dnes nie a ty pekne cupkas za ním zo škôlky? To kde sme? Jeden jediný raz som to urobila a už nikdy viac - dodatočné som si uvedomila že to bola blbosť. To keď začne chodiť do školy tak sa bude pýtať či dnes by šiel do školy? S týmto rýchlo skončí lebo si pleties na seba bič
@luccija plienka na kakanie? toto mi asi uslo... ty kokso, no v 5 rokoch... skolka a buduca skola je v tomto asi najmensi problem...
Ohybaj ma mamko….
Mam 5-ročnu a vie aj sama zaspat. Aj natriet si chlebik maslom. Ocistit zeleninu. Nalozit veci do umyvacky. Ustlat postel. Dokonca predvcerom si sama vymenila navliecky. A mozem pokracovat.
Hmmm ked sa zamyslim moj 2-rocny chodi na wc resp nocnik sam. Sam sa naje. Sam zaspi.
Lebo… ano kazde z mojich troch deti je ine.
Kym bol najstarsi sam bolo to podobne. Musela som sa mu venovat viac. Ale to mal 3roky takze zase ina situacia.
5-rocny si uz zasluzi nejake tie domace prace. Nech pomaha a nenudi sa.
A jejda🙈🙈🙈celeee zle. Moja 7r s diagnozou a nie jednou bola v 5r ovela samostatnejsia nez tvoj syncek. Kakanie do plienky to okamzite ries, do kedy to tak chcete robit?uf to si neviem predstavit prebalovat 5e dieta.bavime sa o zdravom. Fakt nie. Aby mi rozkazovali s kym sa mozem a nemozem bavit to je tiez cez ciaru..to by som ihned vysvetlila. Mne to skor zavana nejakou diagnozou, zial..

@weggie ak nemá diagnózu, za mňa je proste rozmaznaný. Ak by si mala druhé dieťa, deti, ktorým by si sa musela tiež venovať tak čo? Skolaboval by? Ty si neistá a on to cíti.
Bavíme sa o tom, že je zdravý a nemá diagnózu.
K veci. Dať na šport. Áno už 5 ročný môže. Naučí sa pravidlá, samostatnosť a že svet sa nekrúti iba okolo neho.
Naučiť sa používať slová: teraz nemôžem. Počkaj 5 minút. A dodržať to. Ak nevydrží zas posuvate o ďalších 5 minút.
Ako pomôcku odporúčali kuchynské minútky, aby si vedel fyzicky tých 5 min. odsledovať. Striedate 10min hra, 5 čaká, kým si vy urobíte svoje čo potrebujete. Predlzujete "čakanie"
Hygiena. Ak by ste ho nepridrzali na wc, on pusti do nohavíc? Pociká sa radšej akoby sa postavil na stolček?
So psychológom si konzultovali? Videl ho?
A odporúčam knihu Malý tyran.