Nezvládnutá výchova u syna. Čo s ním robiť?
Ahojte. Trapi ma jedna vec. Nas 3-rocny syncek si robi co chce, nikoho nepocuva, pred nikym nema respekt, neuznava autoritu, je nervak, bitkar, a myslim ze aj rozmaznany ☹ Musi byt vzdy po jeho, ked mu poviem NIE, zacne zurit a kricat, pripadne aj buchat si hlavu o zem. Zbytocne mu nieco prikazujeme, ako napriklad..poupratuj si hracky.. jeho odpoved je nie, a dalej si bez zaujmu pokracuje vo svojej aktivite. Nepomaha ani kricanie, ani po zadku, ani vyhrazanie sa. Proste nic.,Robi len co on chce a nedajboze aby ho niekto rusil..velakrat sa uz na nas aj zahnal. A dalsia vec...je strasny placko, kvoli vsetkemu sa rozplace, aj ked je to skor krik ako plac. napr. dnes. pytal si zmrzlinu, a ked som mu povedala ze musi pockat, lebo cakame na autobus, tak koniec. vzdy mi vsade urobi cirkus, skrieka na cele mesto, aj susedia nas uz poznaju ako tych s uvrieskanym dietatom ☹ neviem cim to je, bojim sa, ze som nezvladla jeho vychovu. no inokedy je to zas take zlaticko...zaspieva mi, zatancuje, vystiska ma, vybozkava..ked ma takuto dobru naladu, aj cudzi ludia vravia..aky zlaty chlapcek, krasne dietatko....a ja si len v duchu pomyslim..no len dokedy ☹ prosim, poradte mi ako na neho, uz som skusila snad vsetko, a som v koncoch. Vopred moc dakujem.
no u nas to bolo s nadavkami nasledovne - zateplovali nam panelak a o tom, aky slovnik mavaju podaktori robotnici a stavbari sa nebudem vyjadrovat. Dcerka potom po svojom kamaratovi kricala "pockaj ty hov-ado". Skoro som odpadla od hanby. Mala vtedy 2,5 roka a velmi cistu vyslovnost, takze nehrozilo, ze by jej niekto na ihrisku nerozumel... Doma som jej potom pekne este raz vysvetlila, ktore slova nepouzivame, lebo su skarede a ludia, ak ich tak budeme volat sa s nami vobec nebudu chciet rozpravat, ani hrat. Pridala som k tomu vsetky stiplave vyrazy. Dokonca ak nasmu tatikovi v rozhorceni nieco vyklzne tak promptne reaguje povie mu, ze to je skarede slovo a aby tak nehovoril. Som zvedava, co syn, lebo tej je uplne z ineho sudka.... Samozrejme, ze doma vulgarne nerozpravame - ja teda vobec, len muz obcas nieco zadrie, aj to mna ide rozhodit od jedu, lebo moje deti maju usi snad ako radary...
A co sa tyka bitky, tak ak ma dcera udrela /stalo sa to asi len 3 krat - ona ma miernu povahu/, tak som jej po tej istej ruke stiplavo capla. U syna plati to iste, staci, ze ruku dvihnem a poviem, ze ak mi ublizi /alebo sestricke, tej vie vylepit, ked mu nieco berie, a velmi rad..../ tak mu capnem. Potom rucku stiahne a prestane.
@adriana1712 myslím,že on chápe až veľmi dobre,takže poslúchať a rešpektovať by vás mal,len asi nechce ☹ 😠 ....akurát možno nevie dobre povedať čo chce,lebo nerozpráva pekne(čisto,zrozumiteľne) ...chodíte aj k logopededičke? ak áno-tam sa ako správa? rešpektuje ju,spolupracuje s ňou?
adriana1712 - tak toto akoby som citala nas problem🙂 maly ma sice len 19 mesiacov ale ked nieje po jeho alebo ked mu nieco zakazem, zvysim hlas a pod...zacne vrieskat alebo sa buchat po hlave. Take nieco ze pod ideme spolu upratat hracky, to u nas nehrozi. Ked uz vypenim, dostane na zadok a potom si to ja vycitam.
@adriana1712 Takéto amoky som ja s deťmi nezažila, ale mám známu, ktorá ano, a riešila to s detskou psychologičkou, určite ale viem, že na neho uplatňovala metódu pevného objatia. Len upozorňujem, že to nie je metóda pre laikov, že si treba na to fakt absolvovať kurzy s profíkmi. Oni mali ale zúrivé amoky i viackrát denne a trvali snáď dve hodiny...
Ja nemam problem s jedlom, nakupmi, vacsinou ani s upratanim hraciek (aj ked dnes som sa po dlhej dobe zase vyhrazala odnesenim lega do pivnice ☹ )..lenze moje deti su fajn, az kym ich nieco nahneva, potom tazko ovladaju svoj hnev, napriklad starsi sa s niecim hra, pride mladsia a rozbura mu to, on dostane nervy, zacne na nu kricat (v tom lepsom pripade), alebo ju hned capne, odstrkne a rovnako to "funguje" aj opacne (je to otazka sekundy, kym sa to zomelie)... inak sa vedia spolu velmi pekne zahrat, len aby sa nestalo nieco, co ich nahneva a potom koniec, potom uz iba zmenit aktivitu, prostredie, lebo uz by som ich od seba nevedela odohnat...pri plnom "vedomi" vedia, ze sa nesmie bit, ani kricat, aj sa po tom uprimne stiskaju, mojkaju, pusinkuju, fukaju bolacky...ale nevedia ten hnev v sebe vobec kontrolovat, chapala by som, keby vybuchli po viacnasobnom upozorneni...napr. nechaj mi to, nechaj mi to a potom baaac, ale oni sa rozculia hned v tej sekunde, tak ani nemame takmer nikdy cas zareagovat skor, nez zacne mela 😒
@bodka13 Nie, k logopedicke nechodime, i ked aj nad tym som uz rozmyslala. Ma viac ako 3 roky a esre blaboce. I ked nikedy dokaze povedat take slovo alebo vetu, ze len pozeram co zas vymyslel a odkial to ma, kde to pocul.,ale to len ked on chce..
nas ked mal maly 2.5roka posielali v skolke k logopedičke.bola nejaka taka logopedička,ktora chodi po školkacha odkazala,že mu mam vziac cumel a flašku na mlieko. vzala som len cumel-lebo s cumlom vedel opovedat K a bez nie
@dankakk Ano,aj ja som uz zvazovala ADHD, vacsina priznakov na neho sedi, ale u nas nema byt ani po kom dedicnost....obaja rodicia sme boli ukazkove a poslusne deti,skoly bez problemov,uplne samostatny... a maly sa tak na ocinka podoba,ze ho nemoze zapriet a povedat,ze nam ho v porodnici zamenili 😀 No,ano...ockovanie ☹ ☹ ☹ u nas detto, odskakali sme si kazde jedno. a bud je to obrovska nahoda,ale po kazdom dalsom nastal velky stop v pokrokoch a spravanie k horsiemu. Zacala som sa venovat aj tejto problematike, a prisla som na velmi zaujimave fakty,ale to je uz ina tema....
tak nadavky zatial neriesime,kym sa mu jazyk viac nerozviaze a urcite svoje urobi aj kolektiv. Nastastie ani bitky,alebo zahananie....Mal pred istym casom take chutky na hryzenie,ale nie zo zlosti,amoku ale proste z nicoho nic tulil sa a zahryzol...ako zo srandy. Iba som mu vysvetlila,ze to boli,raz mozno jemne capla po zadku,ale pochopila som,ze to aj tak nebude mat efekt,lebo mu nedojde za co to ma.... Ale ked uz viac krat takto uhryzol manzela,tak ten mu to raz jemne vratil a uz to viac krat neurobil ani jemu,ani mne. Dufam,ze teda nasilnicke akcie nedostane kvoli surodencovi. Skor ma trapi ako to zvladnut pri tej jeho vecnej narocnosti
🙄 Aj teraz som sa ho snazila uspat 2 hodiny 😝 Uz ma tak zase vytocil (ako posledne 2 tyzdne sa uz neviem ovladnut ani ja a kricim,ale tak,ze ma urcite pocut aj cez zatvorene okna na ulicu 😔 ) . Hanbim sa,ale som tiez len clovek, tiez mam svoje hranice tolerancie, ja neviem co to je spanok viac ako 5 hodin,co je oddych - len tak sediet na sedacke a pit caj, TV by sme doma vobec nemuseli mat,nezapneme to ako je tyzden dlhy.... Uz dostava aj po holom zadku,ale s mierou, ale 90% z toho aj tak nema zmysel,pokracuje si v svojom vystrajani ani si nevsimne,pripadne si posucha a ide dalej....Neviem ako ho udrzat na posteli a prinutit si lahnut 😔
Mne by sa velmi hodilo keby zacali opat davat tu relaciu "Pestunka", to by som sa hned prihlasila. Ked to davali pred par rokmi este som nebola matkou,takze som tie "problemove" deti ani nechapala
@adriana1712 našla som tvoju novú tému a nechcem byť zlý prorok,ale myslím že za správaním tvojho Samka je otcov nezáujem...proste potrebuje za každú cenu na seba upútať pozornosť 😒 nevie si s tým nijako poradiť,je ešte malý aby takýto problém vyriešil a takto rieši hnevom a záchvatmi kriku ☹...neodkladaj prosím návštevu u detskej psychologičky,pomôže ti a poradí,uvidíš,že aj tebe bude ľahšie 😉
caute 🙂
som sa tu pred par dnami vystazovala, a... neviem preco, ale obrat o 180 stupnov... 😅 moze prvy vzdor trvat 18 mesiacov? 🙄 🙄 🙄
nehovorim, ze sme totalne bezproblemovi, ale je to fakt uplny uzas 😎 (klop-klop) nevrestim, nevresti, neplieskam po riti, v pohode sa dohodneme, v pohode "vyplatim". keby som mala taketo dieta uz tych strasnych 18 mesiacov, tak mame minimalne 2. dieta na ceste, alebo by sme uz boli 4 😀
vsetko som sa snazila docitat a precitat... a tak par rad z nasich skusenosti: dostala som od mladeho po papuli - vratila som mu to... on to mozno urobil v amoku, mna to bolelo, tak som sa ho opytala, ci chce vediet, ako to boli 😔 chcel, tak dostal 😔 netvrdim, ze je to spravna cesta, ale kym to on nezacitil, nevedel, ze je to zle... spravil to raz 😖 potom prestal...
nadavanie u nas este nebolo - len take bezne... do prdele fungovalo niekolko mesiacov, teraz vie, kde to slovo pouzit, ale kedze si nevsimame, pouziva to mozno 1 - 2 - krat do MESIACA... ked povie do riti, vie, ze sa mi to nepaci (preriekla som sa asi raz, ze je to skarede), tak pride rovno predomna a vrieska DO RITI, DO RITI... ziadna reakcia, opakuje mozno minutu a prestane ho to bavit. ale ked ziadna reakcia, tak ziadna = pokracujem v rozhovore alebo si dam hlasnejsie radio/TV, ak nepocujem. ak sa s nim bavim o pocasi, tak rozpravam dalej a aj sa ho v rovnakom tempe pytam, nech musi hovorit aj nieco ine ako do riti...
@denisocka citala som, ze asi tvoj najvacsi problem je svokra a manzel... k svokre len tolko: musi tam maly chodit tak casto? ze by si to skresala na polovicu??? viem, ze je to super pomoc, poslat jedneho aspon na par hodin niekde, kde sa onho postaraju, ale aj tak... ci prevychova potom netrva dlhsie... lebo ak my posleme nasho k babke na vikend - no konec... davame ho do normalu pol tyzdna 😠 😠 😠 ak nechodi na noc, ale fakt len na par hodin, skus mu pripravit papanie (olovrant - obed - vecera) a nech mu ine nic nedavaju... verim, ze babky svojim vnucikom aj nemozne slnia (ako u nas), ale keby dostali prikaz, ze ine nic (lebo napr. potom nechcu ani doma normalne vecerat), mozno by sa trochu spamatali... nech mu to daju aj v opacnom poradi, len nech zjedia drobci co najviac...
nas "maly" ma okolo 110 cm a ma 28 mesiacov (2 roky a 4 mesiacov) a ma len 13,5 kg... ale ked zacal robit cirkusy "nebudem papat, maminka da lyzickou papat mne,", tak ma to vytocilo a povedala som si NIE, STACILO... asi 5 dni jedol len tolko, kolko si zdvihol k ustam sam - a bolo to dost malo, ale som sa riadila tym, ze nachystane ma a sam sa nenecha vyhladovat... takze tych 5 dni to bola bieda a zrazu vie papat aj sam... ziadne maminka... a ziadne mliecko naobed... som mu povedala, ze mliecko nebude, lebo nezjedol pripravene masko na obed. tak chcel papat masko. no, moj drahy, (s prepacenim) trt, obed si presvihol, najblizsie bude olovrat - ovocie... a obednajsiu davku maska dostal na veceru... vecer, po nahanacke a motorkovacke s kamosmi bol hladny, ze by aj 3- davky zjedol, tak dostal... a potom zase zuby umyt... "maminka mi umyje zuby,"... reakcia rovnaka (no trt 😀, zaklad umyjem ja, sak nechcem, aby to mal umyte len hala-bala, ale cistou vodovou musi drhnut sam), tak som ho supla do kuta 🙄 kym si nechcel dobrovolne zuby umyt, z kuta nevyliezol... zrazu ani so zubami problem nebol, ak je, tak zase do kuta... ale od zaciatku vie, ze statie v kute je za trest... nemoze nic ine, len tam stat (a nema tam ine zabavky).... nech huci, zavija, nic... po par minutach pride "chcem umyt zuby...)
ps: fakt sa nebojte hladovky. tiez som mala strasny strach, ze sa vyhladuje... my sme aj po rotaviruse (a to bol iny, a este k tomu nuteny hlad), takze viem, ze na 2. - 3. den sa deti rozpapaju... a riadne 😉 sami sebe neublizia 😅 len nas skusaju...
jaj, a toto neboli skusenosti za posledny mesiac... bolo to dlhsie, ale mozno na niektoreho tvrdohlavca to zabosobi... tak, ako som sa ja bala nechat dieta vyhladovat 😀 😀 😀 nakoniec som naozaj pochopila... len pokusaju, pokusaju a pokusaju... NAS 😠 😠 😠 😠
@denisocka ozaj, k tvojmu manzelovi... ked ma moj nasral, nebolo raz, ani 2-krat, ze som sa zbalila a len som zahlasila "odchadzam, staraj sa, ked si taky sikovny..." a nevratila som sa... az vecer, ked uz maly spal, alebo na druhy den (mala som, nastastie, kam odist na noc)... dovtedy bol strasny frajer "ked myslis, tak chod," a podobne hlasky... chlapi su ako deti - kym ich "nevytresces", nepochopia... kazdy si mysli, ze by v poho zvladol celu domacnost... ale ked k tomu pride, zrazu pochopia 😝 😀 😀 😀 moj pochopil, ze to zvlada (s odretymi usami, aj ked mal navarene vzdy), takze odvtedy chodi na vikendy k babkovcom aj sam a ja mam tym padom sem - tam volny vikend. nechcem sa chvalit, ale o 3 tyzdne ma taky vikend s kamoskou caka a ja sa tak tesiiiimmmmmm 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 bez deti, prazdny byt, asi babska zurka... no co viac si mozem priat 😵 😵 😵 😵
@janicka.m už tam chodi malo,kedže je už skolkar,ale to čo sa na nom pokazilov skolke ,to sa dorazilo u svokry na prazdninach,nechodi tam vela - 2x týždenne. ja mam dobru svokru,nemožem sa zapojit do ohovarania,ale vidim,že za dobrotu na žobrotu, maly skuša a proste,babka povolí . ale už im tiež stale kefram do toho,ale su veci,kde je proste babka ta dobra . muža som tiež skomandovala,tak sa trapime
momentálne mame obrovsky problem s jedenim. ale ja ho vyhladovat nedokažem,proste nedokažem . jeden den jeol malo a druhy to nedolhnal. včera sme mali oslavy,tak mal dovolene jest sladkosti-keksiky,tak čo nepojedol z obedu,to nahradil o 20.00 dojedaním sladkosti.
dnes od rana mal len mlieko a jeden sendvič -tenky kusok . potom som mu zohriala obed, a že nechcem ... tak som sa rozčulila,že nebudem pisat,aj vyfasoval,lebo začal nadavat na mna a že on jest nebude a skončilo to plačom a že " už nikdy nebudem jest,nikdy " no to som sa teda dožila.teraz sedim,dumem čo robim zle,predsa nemože byt cele dni na mlieko,ako si to on myslí? ešte som sa teraz zlutovala,dala mu flašku mlieka,kedže dokopy dnes nič nejedol a už sa mi škery do xichtu 😢
@elephant dakujem moc. Pisem neskor, lebo sa tu casto nedostanem...
Co sa tyka reci, rozprava krasne, aj kamoska logopedicka sa cudovala, ze sa to vidi malokedy v 2,5 rokoch. On je aj bol vzdy v mnohych veciach vyrazne popredu, fyzicky aj mentalne (vzdy som to pripisovala tomu, ze skoro vobec nespaval, takze mal oproti inym detom viac casu na to, aby sa veci na neho nalepili... ?). Je velmi rozumny, dokaze pochopit take suvislosti, ze len zostavame stat s otvorenymi ustami. Aj niektore jeho odpovede su takymi skvelymi vyhovorkami, ze ani mna by nieco tak prefikane nenapadlo. Neviem ako to spravne nazvat, ale chape nie len jednoduche pricinne suvislosti (ked urobim toto, stane sa toto) ale aj niekolko nasobne (ked urobim toto, stane sa toto, co sposobi hento a tak sa dostanem k tomu co potrebujem). Chapes? Vysvetlujem ako hotentot 🙂 Takze on aj velmi dobre chape, co robi, ked niekomu ublizuje, alebo ma zachvat zlosti... vidno to na jeho reakciach, ked zasiahnem... ja si myslim, ze to spravanie je skor nejaky jeho truc, zlost, ziarlivost, nie to, ze sa hlada a nepozna pravidla.
Tvoje rady su velmi fajn, vzdy som planovala drzat sa vo vychove podobnych zasad a je toho omnoho viac co som porusila, ale zial neviem sa casto ovladnut. Ked je clovek uz na pokraji fyzickych aj psychickych sil, doplakana, vyzmykana, nevyspata, hladna,... reagujem tak ako by som nechcela a vratit sa to uz neda ☹ Aj urcovanie pravidiel sa u nas zacalo uz davnejsie, ale nefungovalo to... teraz to uz vacsinou konci pri zvysenom hlase, nervozite a trestoch. Po zadku len vynimocne, ked uz nic ine nezabera a situacia sa opakuje pricasto a ja to nezvladnem. Ale stava sa aj to. No od toho neutralneho riesenia co pises to ma vsetko daleko. Neviem, stale rozmyslam, ze som mala malo trpezlivosti a ze by sa mozno dalo este nieco vratit a skusit to odznovu takym ukazkovym vysvetlovacim trpezlivym netrestajucim sposobom... Co myslis?
nedá mi nezareagovať . Mám dve deti 17 a 16 syn a dcéra rozdiel 1,4 roka . V dobe keď sa narodili moja mama už nežila a svokra vzdialená 350 km , muž vojak z povolania v čase keď mal syn 8 mesiacov odišiel na misiu do bývalej Juhoslávie a ja som zistila , že som tehotná , ale k Tvojmu problému neviem , ale chyba vo výchove nastala podľa mňa už dávno . Ja vravím , že pravidelný režim má mať dieťa od narodenia ( dnes sa mi zdá , že rodičia sa riadia deťmi ) mi sme nemali ani internet ani kopec časopisov pre matky . Môj syn keď sa narodil jedol pravidelne každé tri hodiny v noci sa budil ako hodinky o jednej a ráno o piatej . Spával sám v detskej od troch mesiacov a to som ho kojila keď mal dva mesiace boli sme v Blave pozrieť svokrovcov vlakom so štvormesačným sme boli na dovolenke , ale nie to som chcela už ako bábätko mal svoju hodinku keď začal plakať a plakal 20 minút nepomáhalo nič a tak som ho nechala vyrevať a prešlo ho to ,ale pravidelne o siedmej sa kúpal o 8 večer už spal , bez natriasania stačilo ho uložiť do postieľky . Neviem či si ma správne pochopila , ale všetko malo svoju pravidelnosť. Prechádzky, jedenie spánok hranie . Ja aj keď sa narodila dcéra a to bol manžel preč a nemal mi kto pomôcť musela som zvládnuť kúpanie dvoch detí kŕmenie , varenie, prebaľovanie , ( žiadne jednorázové plienky , žiadne body, ale plátené košieľky ) a to sme boli dvakrát do dňa von , ale všetko muselo fungovať ako hodinky . A to som nákupy absolvovala s obidvoma deťmi , ale nikdy nepýtali ani , len rožok v obchode a mohli sme prejsť aj okolo hračkárstva pozreli si výklad a šli sme ďalej , ale moje deti nebehali ani s flaštičkami ani s džúsikmi a čajíkmi . Pekne pili čistú vodu z vodovodu . Sladkosť mali pribináčik . A keď išli do škôlky tak učiteľky povedali , že keby mali všetky deti také syn už mal 4 aj niečo , ale dcéra 3 a sama sa obliekla najedla pekne spali poobede , ale boli takto naučení . Tak moja rada pre všetky mamičky dbajte na pravidelný režim naučte sa rozlišovať ich plač od mala , lebo deti si vynucujú pozornosť plačom už od mala a veľmi rýchlo zistia ako na Vás a potom je už ťažko niečo naprávať . A ešte jedna vec všetko som robila spolu s deťmi . Varila ,upratovala , piekla a vedeli , že keď všetky tieto veci urobíme tak pôjdeme von , alebo sa budeme spolu hrať , alebo čítať....
len vtedy bola ina doba. Ja by som bola radsej 20rokov do zadu,ako kedysi.aby moje deti mali moje detstvo.
@denisocka A to ja zase radšej nie! 🙂 Mne vyhovuje dnešná doba a dnešný prístup k deťom. Ja som ročník 76, a zažila som výchovu podľa knihy "Naše dieťa" (autora neviem) 🙂 a pekne varechou po zadku. Keď som tú knihu vzala do rúk teraz ako som mala malinkých synov, po pár stránkach som ju musela odložiť, fakt sa mi až nerobilo dobre, keď som to čítala... 🙂
@elephant ja ti neviem,. ja si pripadam ako total neschopna.dne ssme mali doma ryzik.stupen vysoky. straši bol dnes nadmieru zly a nebudem pisat,ake vychovne metody som dnes pouzila,ale vysledok bol ešte horši .
proste mna strašne ,ale strasne hneva,ked sotjím nad sporakom,on chce jesta potom nezje nič a ešte tak pokruti ustami že - cssss , toto nechceeeeem ... a nezje... a ked z neho dnes vyšla veta " už nikdy nebudem jest " mala som chut skočit hlavičku z okna .
ako vyzera rezim? je mlieko pre takmer 4ročne dieta ako jedna strava-ako ranajky? mam mu po rannom mlieku dat až desiatu? ja som chora,dam sa asi liečiť ja
@atemi Chápem ako to myslíš. Najstaršieho som mala takého, že jednak skoro rozprával, tiež premýšľal, ale našťastie bol taký, že jemu fakt stačilo pár krát vysvetliť, prečo to robíma, ako robíme, a on to prijal. U tvojho syna to zrejme ako píšeš, nebude tým, že by nerozumel, nechápal, ale tým, že proste nechce. To je ťažká povaha na výchovu. Podobne to mal môj mladší syn. U staršieho fungovalo, že akonáhle pochopil pravidlo, tak som ho mohla vyžadovať, a celkom to šlo. Mladší si musel najprv x-krát skúsiť prejsť tú hranicu, a keď to nešlo, a mal by nasledovať nejaký "trest", tak sa proste začal tak príšerne vztekať, že som v tej chvíli nevedela, čo s ním. Jednu dobu to bol boj, keď bol malilinko starší, tak som trošku ustúpila v tom, že v takej chvíli som mu dala ešte "poslednú šancu" sa začať chovať dobre. Ale musela som mu fakt povedať, že už prekročil hranicu, a že má poslednú šancu. A keď to porušil, tak už som ustúpiť nemohla, to som to musela zniesť do následkov... Ale veľmi rýchlo si na "poslednú šancu" zvykol a funguje to celkom spoľahlivo. Neviem prečo, či potreboval jasné varovanie, alebo pocit, že to ešte môže zachrániť... neviem.
Tiež mám občas s ovládaním sa problém, deti ma vedia občas vytočiť dobiela. V takej chvíli som sa naučila, že než ich začať trieskať, alebo na ne kričať, začnem radšej kričať, že už som fakt naštvaná, že ma fakt vytočili, a že hrozí, že sa prestanem ovládať, tak nech už sa UKĽUDNIA!!! 😀 Mne to trošku pomôže a deti sú už vo veku, keď tiež pochopia, že už mi majú dať pauzu. Proste nekričím na nich, že sú hrozní a ďalšie veci, ktoré by ma mrzeli, ale vykričím to, ako sa cítim, proste popíšem svoje pocity. 🙂
No a ešte jedna vec, ja som zástancom toho, že nie je "trestné", keď dieťaťu priznám svoju chybu. Takže keď som spravila nejakú koninu, a potom ma to mrzelo, tak som si po ukľudnení vzala k sebe dieťa a povedala mu, že ma mrzí, ako som sa zachovala, vysvetlím, prečo som sa tak zachovala, čo ma tak rozčúlilo, a tiež, ako som to mala robiť lepšie. Tvoj syn, keď je rozumný, tak by to mohol celkom chápať, a tiež to pomohlo mne si trošku "poupraviť" reakciu pre prípadný ďalší výpadok. Toto si myslím, že je veľmi dôležité, rozobrať spätne svoju reakciu ktorú chcem zmeniť a nahlas si povedať, ako to malo vyzerať, čo som mala povedať. Nemusí to byť nutne s dieťaťom, to len ja som vtedy tak cítila, že sa potrebujem ospravedlniť so všetkým, čo k tomu patrí. Starší syn je stále taký hĺbavejší, a všetko rozoberá do detailu, takže s polovičným vysvetlením by sa ani neuskopojil. 🙂
@denisocka Môžem ti povedať, že koľkokrát si pripadám i ja ako blázon, keď vyváram a potom to deti nechcú. Ale čo mám robiť. Navarila som jedno jedlo, keď ho nechceš, tak nejedz, ja ťa nenútim, ale ďalšie jedlo je...
To s mliekom som nepochopila, to mu dáš najprv do ruky mlieko a potom raňajky? Ja by som pred neho najprv položila jedlo, a potom, sa spýtala, čo chce piť, a keď by chcel mlieko, tak by ho dostal (jedlo má stále pred sebou), a ak by ho nezjedol, iba vypil mlieko, tak v tom prípade samozrejme, ďalšie jedlo je až desiata.
A len tak naokraj, mám pocit, že deti okolo splnu mesiaca sú nejaké horšie zvládateľné... 🙂 Aj keď možno si to len nahováram 😀
@denisocka s jedenim mam problem aj ja s dcerkou. Verim, ze Ta to vytaca do nepricetna, obcas ma stoji nadludsku namahu, aby sa dcerka najedla. Donedavna, vzdy po prebudeni chcela pohar granka - bola tak naucena odmala najprv na nutrilon a potom na granko /ciste kravske mlieko odmietala/, lenze potom kym sa naranajkovala bolo aj 10 hodin a to to granko vypila o siedmej rano... Tak som zatrhla granko pred ranajkami. Prosto vie, ze sa najprv musi najest, az potom dostane granko. Co sa tyka obedu - hotova katastrofa, ale teraz zabera jedno, poviem jej, ze ak sa nenaobeduje, tak to jedlo vyhodim a bude tak do vecere hladna. Raz som to dokonca urobila s olovrantom. Takze vie, ze to co hovorim, myslim vazne a potom pekne zje obed. Vo vela veciach, tak ako pise
@stanulienkalenka pomaha pravidelnost. Ale chapem, ze nie kazde dieta je take, ze si v obchode nic nevypyta. Moji by chceli vsetko /najma hracky/ co v obchode vidia. Ale dost pomaha, ak si predtym dohodneme, co konkretne ideme kupit a potom, nech ukazu na cokolvek len zopakujem, ze sme prisli kupit to, ci ono a ze nemam tolko penazi so sebou, aby som mohla kupit to co chcu. Bez reptania to polozia spat a uz o tom nehovoria. Teda najma dcerka, ta uz je cca vo veku tvojho syna a rozumie tomu. Syn sa to uci. Ohladom toho jedenia, skus mu jeden den nedat to mlieko. A hlavne vytrvat na svojom. On prosto vidi, ze si na neho makka a ze vzdy povolis a toto pre deti nie je dobre. Drzim palce, nech sa to u vas zlomi.
my mame rano mlieko s grankom - 6.30 - 7.00 , tak občas chce niečo zjest aj okolo 8.00 ale to je vzdy len kusok,par zahryznuti.tak pred 9.00 sa mu snazim dat akože ranajky ? aby sme mohli ist vona to už začina spekulovat.občas ideme von hladný,ale von mi zje trebars banan. prideme na obed okolo 12.00 a občas niečo zje,ale vobec nechce maso/zemiaky ... polievky ešte ako tak,ale hlavne je katastrofa..to začne vymyslat,že je unaveny,že chce spat a ked si lahne na obedny spanok tak MLIEKOOOOO , potom spi niekedy aj 2 hodiny a po zobudeni zas nič nechce. viac už ani pisat nejdem..dnes som mu zahodila akože do koša flaky na mlieko,tak t bol amok ...

moj hovori super,nevie sice ešte mäkčene niektore , ale jazyk ma podrezany riadne. viwe kedy povedat hovno a vie,že ma tým naserie tak začne iba tak provokovat a spievat si - ho ho ... hou hou hou ... a kaj zajde za roh povie hou hovno ...
kamoška bola pri psychologičke,jej maly takto vystrajala bil,skrtil mladšiu sestru a zistilo sa,že v školke je ptero tuicho a dobry,že je tam najmaldši a proste akoby v uzadi a doma sa vyvyšuje na bezbrannom.ale netuišim,či jej psychologička pomohla,idem vyzistit