icon

Niekedy nezvládam výchovu

Dnes o 11:40

Ahojte maminky..mam dcerku, koncom marca 3 roky..je to veľmi zlatucke dievcatko, naozaj do tých 2 rokov bola kludna, sem tam nervicky ale dalo sa to .. ale ako prišiel druhy rok, je to katastrofa, naozaj.. je pravda ze partner pracuje velmi veľa, a som s nou väčšinou ja.. takže je možné, že veľakrát povolim aj jej dosť dovolím.. ale proste akonáhle na niečo poviem nie, alebo pockaj chvíľku, alebo proste len jej poviem na prechádzke stoj ide auto..automaticky sa mi hodi o zem, vrieska, kope.. no niečo strašné. . Ráno raňajkovať pri stole nehrozí, odhryzne si a beha po celom dome..ako náhle poviem sadni si prosím, zas len strašný plac.. a teraz čakám druhe dieťatko, snažím sa byť ešte ustretovejsia, objímať venovať sa.. ale v posledných dňoch keď sa jej napríklad niečo nedarí alebo hocičo nevie urobiť, začne veci tlieskať o zem, všetko o zem hádže, do všetkého kopne.. a tu žiaľ asi aj moje hormony alebo ja neviem, jednoducho zlyhavam ako matka, ale aj dnes hodila 3 krát taky malý úložný box o zem..no vybuchla som a hodila som ho o zem aj ja.. a už som toto spravila viackrát.. nechcem polutovat ani nic, uvedomujem si akú veľkú chybu som tum yrobila, lebo som jej mala vysvetliť ze to nie je správne.. ale nechcem ju nikdy udrieť ani na nu kričať.. no sem tam jednoducho vybuchne a kričím.. bude

Strana
z2
autor
Dnes o 11:42

Moze mat z toho dieta nejaké následky v budúcnosti?
Chcem na sebe strasne popracovať, vyhladavam rozne skupiny žien ktore si pomáhajú a rádia.. fakt sa snažím, len keď sme ostali prvýkrát samé ( jej reálny otec nema záujem, partner ju vychováva a napriek tomu ze jej vysvetľujeme ako to je, jeho vola tatinom)
Takže boli chvíle keď bola aj menšia a sem tam som vybuchla, keď som bola na nu sama.. ja sa teda len chcem opýtať, viem ešte niečo napraviť, aby z toho nemohla mať nejaké následky časom?
Ako popracovať na týchto nervoch?
Mali ste aj vy niektoré az fakto velmi nervozne deti? Zlepšilo sa to časom?
Ďakujem za každú pomoc

ariannazara
Dnes o 11:44

Pripojim sa rada si precitam, teraz cakam druhe ale pri prvom som toto nikdy nezazila aby sa mi hodil o zem uz ma 6 rokov a celkovo to bolo take kludne dieta, vsetko si nechal vysvetlit..parada ale druhe take byt nemusi tak si rada precitam do buducna.

deedol
Dnes o 11:46

pozri si vedoma vychova na ig, ma dobre spracovane rozne temy
vybuchy sa deju a budu diat, pamatat si to asi nebude, ale nie je to dobre. super, ze na sebe pracujes. len si to moc nevycitaj, napr. nevychova je dost taka, ze hra na city a clovek si potom pripada ako najhorsia matka.
este jedna vec, co mi utkvela v pamati z tej vedomej vychovy - kazda generacia ma zlepsit nieco, nie nutne vsetko, nemozeme sa snazit byt dokonale. kedysi sa klacalo v kute, deti sa mlatili opaskami, dalsia generacia mlatila rukami, my uz snad nebijeme, ale stale obcas kricime, dalsia generacia si mozno dokaze poradit uz aj bez kriku...

autor
Dnes o 11:47
@ariannazara

Pripojim sa rada si precitam, teraz cakam druhe ale pri prvom som toto nikdy nezazila aby sa mi hodil o zem uz ma 6 rokov a celkovo to bolo take kludne dieta, vsetko si nechal vysvetlit..parada ale druhe take byt nemusi tak si rada precitam do buducna.

@ariannazara no ja kým som dieta nemala som sa len čudovala keď som toto videla robit iné deti..fakt som si povedala ze toto je nevychovane.. a hľa 😃 chodíme medzi detičky, čítame, tancujeme, kreslime

anonym_a99626

Ked frajer/manzel tak vela pracuje a nie je doma, davaj ju raz za cas chvilu napr opatrovatelke atd, aj Ty si od nej oddychnes a budes menej nervozna.

Nie nebude mat z toho nasledky, robis z komara somara uplne zbytocne, nic take hrozne (z toho co pises) si nespravila.

A ak ju chces pri zachvatoch zlosti objimat, nech sa paci. Ale ked ja som z niecoho extremne vytocena a nahnevana a niekto by ma zacal objimat, urcite tomu nepomoze, prave naopak. Ale to len poznamka pod ciarou, samozrejme, ked volis tuto cestu, kazdy vychovava dieta tak ako chce on.

A ano mala som hned prve dieta co sa aj 50krat denne hodilo o zem za kazdu sprostost. Najviac sa mi osvedcilo neriesit a on prisiel na to ze to nema vyznam a dlho v tom nezotrvaval. Ale aby som zacinala objimat a tulkat ked je dieta v zachvate, neviem, mne uchadza logika, a vsetky (slovom vsetku) matky ktore som toto videla praktizovat (hocikde, ci doma ci vonku) tak efekt 0,0 v priamom prenose... 🙂

autor
@anonym_autor

@ariannazara no ja kým som dieta nemala som sa len čudovala keď som toto videla robit iné deti..fakt som si povedala ze toto je nevychovane.. a hľa 😃 chodíme medzi detičky, čítame, tancujeme, kreslime

Hdame sa... kým robit to co ona chce je všetko super, akonáhle to tak nie je, nasleduje toto a jednoducho snažím sa pekne kludne ticho vysvetliť.. a nejde to.. a robi to na 90% len pri mne

deedol

a ano, casom sa to zlepsi, je to len obdobie. aj moj syn bol nervak a aj je, ale tie prejavy su coraz miernejsie, mozog sa vyvija...

deedol
Dnes o 11:49

a pri tebe to robi, lebo moze, ale nemyslim to v zlom. robi to preto, lebo vie, ze pri tebe ma bezpecny priestor, ze ju bezpodmienecne lubis, takze moze prejavit aj tie "zle" a "nepekne" emocie, ktore inak potlaca. a to je zdrave pre vyvoj, aj ked pre nas je to na nervy. a samozrejme treba to korigovat, ucit lepsie sposoby zvladania emocii, davat hranice, ale s laskou, nie s hnevom. netreba naskocit na ten boj. ale samozrejme nie vzdy sa to da, aj my sme len ludia.

anonym_a99626
Dnes o 11:50
@anonym_autor

Hdame sa... kým robit to co ona chce je všetko super, akonáhle to tak nie je, nasleduje toto a jednoducho snažím sa pekne kludne ticho vysvetliť.. a nejde to.. a robi to na 90% len pri mne

@anonym_autor deti si vzdy najviac dovolia pri svojich. Tiez normalka. Ani u nas nikdy pri babke tetke kamoske neskusali to, co na nas rodicov. Robi to pri Tebe lebo vidi ze moze, to za prve, a za druhe preto lebo je s Tebou nakviac casu. Podla mna by sa viac mal zapojit otec (co vlastny ci nevlastny), ale to u je na vas, ako si zorganizujete priority deti vs praca.

autor
@anonym_a99626

Ked frajer/manzel tak vela pracuje a nie je doma, davaj ju raz za cas chvilu napr opatrovatelke atd, aj Ty si od nej oddychnes a budes menej nervozna.

Nie nebude mat z toho nasledky, robis z komara somara uplne zbytocne, nic take hrozne (z toho co pises) si nespravila.

A ak ju chces pri zachvatoch zlosti objimat, nech sa paci. Ale ked ja som z niecoho extremne vytocena a nahnevana a niekto by ma zacal objimat, urcite tomu nepomoze, prave naopak. Ale to len poznamka pod ciarou, samozrejme, ked volis tuto cestu, kazdy vychovava dieta tak ako chce on.

A ano mala som hned prve dieta co sa aj 50krat denne hodilo o zem za kazdu sprostost. Najviac sa mi osvedcilo neriesit a on prisiel na to ze to nema vyznam a dlho v tom nezotrvaval. Ale aby som zacinala objimat a tulkat ked je dieta v zachvate, neviem, mne uchadza logika, a vsetky (slovom vsetku) matky ktore som toto videla praktizovat (hocikde, ci doma ci vonku) tak efekt 0,0 v priamom prenose... 🙂

@anonym_a99626 ja som presne tiež toho názoru, že treba niekedy aj raznejzie vysvetliť, len od každého vkuse počúvam ze krikom nič nevyriesim, laska a porozumenie atď.. takže sa snažím, niekedy raznejsie poviem aby ma rešpektovala, čo sa do 2 rokov darilo ale proste teraz to nefunguje nijak a ja sa len bojím, kdd tu čítam ako si to dieta tieto veci nosi v sebe cely život a tak desi ma to, nechcem aby bola kvôli mne nejako poznačená, ale neviem si rady a myslela som ze do 3 rokov to skončí, no čím viac sa k 3ke blížime tým je to horsie.. moji rdicia si ju jedným časom bravali, raz za 3 tyzden na jednu noc a to bolo oveľa lepšie lenže teraz toho mali dosť a som aj z nej ale aj zo seba zničená ze to takto nedávam

autor
@deedol

a ano, casom sa to zlepsi, je to len obdobie. aj moj syn bol nervak a aj je, ale tie prejavy su coraz miernejsie, mozog sa vyvija...

@deedol naozaj? V kolkych rokoch vám to cca prešlo?

anonym_330578
Dnes o 11:51

@anonym_autor akože co si čakala ze dieťa je na baterky? Keď si až teraz zistila aké to je a nezvládaš to teraz s 2 ročným načo ti je ďalšie? 🙄😒

deedol
Dnes o 11:52
@anonym_autor

@deedol naozaj? V kolkych rokoch vám to cca prešlo?

@anonym_autor je to vyvoj, on sa o zem nehadzal, ale chcel nas bit. preslo to cca v 5r, ale parkrat mu "uslo" este aj v 6r. zasadne len doma a v kombinacii s unavou, hladom a pod. v skolke a skole vzorny empaticky citlivy clovek 🙂 len my sme si to doma "uzili" 🙂

anonym_ed26fe
Dnes o 11:52

@anonym_autor treba hodiť po riti dcére a nie s úložným boxom 🤦

autor
Dnes o 11:53
@anonym_a99626

@anonym_autor deti si vzdy najviac dovolia pri svojich. Tiez normalka. Ani u nas nikdy pri babke tetke kamoske neskusali to, co na nas rodicov. Robi to pri Tebe lebo vidi ze moze, to za prve, a za druhe preto lebo je s Tebou nakviac casu. Podla mna by sa viac mal zapojit otec (co vlastny ci nevlastny), ale to u je na vas, ako si zorganizujete priority deti vs praca.

@anonym_a99626 ved to, už svokrovcov ako anjel, už našich tiež, sem tam nervy keď není po jej ale tam je po jej väčšinou vždy:D manžela tiež poslúcha o dosť viac ako mna a pri mne proste hroza, stačí ze jej poviem ze hneď idem len dojem a drb sa o zem a kope a udiera.. no neviem ale tak keď mi sem niekto napíše že si tým prešiel tiež, tak to asi naozaj je len obdobie..manzel dieta vlastne ešte nemal, ona je jeho "prva" a on sa bojí, ci to je normálne, ci neist ku psychologicke.. ja som tiež pri nejnprvykrat mamou tak tiež neviem, doteraz sme to takto nemali.. tak preto som sa obrátila sem na Vás

kofa77
Dnes o 11:53

Ziadne traumy z toho mat nebude. Ak je milovane dieta, objimane, venujete sa jej, tak ona to bude vediet a citit, nejake tvoje obcasne vybuchy na tom nic nezmenia. Ale setri nervy, ked bude v puberte, potom sa lady lamu😄.

autor
Dnes o 11:54
@anonym_330578

@anonym_autor akože co si čakala ze dieťa je na baterky? Keď si až teraz zistila aké to je a nezvládaš to teraz s 2 ročným načo ti je ďalšie? 🙄😒

@anonym_330578 no takto, ja som zvládala všetko, do 2 rokov sme mali ukážkový režim, ja spokojné dieta aj domacnost.. ja píšem že prišiel zlom, tak hádam keď som otehotnela, si dieta nedám prec len preto ze dcéra zažíva takéto obdobie..poradím sa, to snáď hanba nie je opytat sa ako to je u iných a mozno sa sem tam vyrozprávať, aby som mohla byť aspoň o stupeň lepšou verziou..

anonym_a99626
Dnes o 11:55
@anonym_autor

@anonym_a99626 ja som presne tiež toho názoru, že treba niekedy aj raznejzie vysvetliť, len od každého vkuse počúvam ze krikom nič nevyriesim, laska a porozumenie atď.. takže sa snažím, niekedy raznejsie poviem aby ma rešpektovala, čo sa do 2 rokov darilo ale proste teraz to nefunguje nijak a ja sa len bojím, kdd tu čítam ako si to dieta tieto veci nosi v sebe cely život a tak desi ma to, nechcem aby bola kvôli mne nejako poznačená, ale neviem si rady a myslela som ze do 3 rokov to skončí, no čím viac sa k 3ke blížime tým je to horsie.. moji rdicia si ju jedným časom bravali, raz za 3 tyzden na jednu noc a to bolo oveľa lepšie lenže teraz toho mali dosť a som aj z nej ale aj zo seba zničená ze to takto nedávam

@anonym_autor ale no, urcite tu necitas len tie prispevky ako dietatu treba 100x milucko vysvetlovat, nie na kazde to realne funguje. Absolutne nemam vycitky z toho ze na dieta zvysim hlas v relevantnych situaciach. Ide mi o bezpecnost dietata a vychovu, nie prezivanie a robenie si toho co chce... Si z nej unavena, pride druhe, co potom? Je Tvoj manzel (to je jedno ze nie je jej bio otec, kedze ho vola tatino) ochotny byt viac doma? Lebo sa zblaznis. A to Ti hovorim ako niekto co ma deti rok po sebe a pomoc nula okrem manzela, ani raz za 3 tyzdne mi nik nepokocikoval. Takze? Aky je plan do buducna, nech Ta neporazi?

januska12323
Dnes o 11:55

Nerob si nervy z tých výbuchov, je to prirodzený vývoj nechaj ju ležať na zemi nič sa jej nestane a ty si v pokoji rob svoje.

autor
Dnes o 11:56
@kofa77

Ziadne traumy z toho mat nebude. Ak je milovane dieta, objimane, venujete sa jej, tak ona to bude vediet a citit, nejake tvoje obcasne vybuchy na tom nic nezmenia. Ale setri nervy, ked bude v puberte, potom sa lady lamu😄.

@kofa77 no ja sa už tej puberty bojím teraz.. :D keď je teraz takáto temperamentná, bude to asi "sranda".. jasne milovaná je.. je to moje vysnívané dieťatko, milujem deti.. pred ňou som sa starala o kamaratkine.. aj tie vyvadzali, ale tam som to nejak takto nepocitovala.. teraz akoby par mesiacov mam nejakú porušenu nervovú sústavu :D

deedol
Dnes o 11:58
@anonym_autor

@kofa77 no ja sa už tej puberty bojím teraz.. :D keď je teraz takáto temperamentná, bude to asi "sranda".. jasne milovaná je.. je to moje vysnívané dieťatko, milujem deti.. pred ňou som sa starala o kamaratkine.. aj tie vyvadzali, ale tam som to nejak takto nepocitovala.. teraz akoby par mesiacov mam nejakú porušenu nervovú sústavu :D

@anonym_autor tak si aj tehotna, aj to robi svoje. a aj u nej to moze byt faktor. bud laskava a dosledna. ak hadze veci, odloz, ale nie s hnevom, s kludom. (ak sa ti da) po vybuchu jej povedz, ze sa to stava a ze na tom popracujete a casom sa nauci zvladat pocity inak. aby nemala pocit, ze je zla, len ze proste nieco nezvladla, a to je normalne a casom/vekom to bude lepsie. ze to spolu zvladnete.

autor
Dnes o 11:59
@anonym_a99626

@anonym_autor ale no, urcite tu necitas len tie prispevky ako dietatu treba 100x milucko vysvetlovat, nie na kazde to realne funguje. Absolutne nemam vycitky z toho ze na dieta zvysim hlas v relevantnych situaciach. Ide mi o bezpecnost dietata a vychovu, nie prezivanie a robenie si toho co chce... Si z nej unavena, pride druhe, co potom? Je Tvoj manzel (to je jedno ze nie je jej bio otec, kedze ho vola tatino) ochotny byt viac doma? Lebo sa zblaznis. A to Ti hovorim ako niekto co ma deti rok po sebe a pomoc nula okrem manzela, ani raz za 3 tyzdne mi nik nepokocikoval. Takze? Aky je plan do buducna, nech Ta neporazi?

@anonym_a99626 no vacsinou tu ale čítam, že krikom sa nič nevyriesi... alebo aspon viac takýchto odpovedí som našla, preto som sa aj pytala :D
Tak nejako dúfam ze si nájdeme režim, a ze muz sa zariadi tiež tak aby pomáhal.. pomaha aj teraz, len je rozbehany vždy, takže je to ťažšie.. naši nastastie pomôžu, ale ja som len tak chcela názory iných, ci tiež sem tam vybuchli a deti po par rokoch v pohode alebo nie..to bolo vsetko

autor
Dnes o 12:00
@deedol

@anonym_autor tak si aj tehotna, aj to robi svoje. a aj u nej to moze byt faktor. bud laskava a dosledna. ak hadze veci, odloz, ale nie s hnevom, s kludom. (ak sa ti da) po vybuchu jej povedz, ze sa to stava a ze na tom popracujete a casom sa nauci zvladat pocity inak. aby nemala pocit, ze je zla, len ze proste nieco nezvladla, a to je normalne a casom/vekom to bude lepsie. ze to spolu zvladnete.

@deedol tiež si myslím ze odkedy som tehotná to mam všetko nejaké iné.. vybuchnem skor, rozplacem sa niekedy a to som dakedy z nervov neplakala nikdy.. tak snáď to pôrodom skončí a nájdeme si systém.. presne toto chcem, aj keď sem tam byt prísna ale nehadzat a neuvažoval jej ze to co spravila ona robí aj ja a ze to je správne.. len sem tam to je ťažké dost

anonym_330578
Dnes o 12:04
@anonym_autor

@anonym_330578 no takto, ja som zvládala všetko, do 2 rokov sme mali ukážkový režim, ja spokojné dieta aj domacnost.. ja píšem že prišiel zlom, tak hádam keď som otehotnela, si dieta nedám prec len preto ze dcéra zažíva takéto obdobie..poradím sa, to snáď hanba nie je opytat sa ako to je u iných a mozno sa sem tam vyrozprávať, aby som mohla byť aspoň o stupeň lepšou verziou..

@anonym_autor Opakujem ti že dieťa nie je hračka a môžeš čakať ze to neprejde a môže byt horšie čo potom? Do toho druhé decko ty budeš na praškoch a sama na ne... Nechápem jedno chlap ti urobi decko a radšej bude celé dni v robotea ty sa staraj, akože načo ti je taký chlap? Otec? Ok peniaze ale koľký muži pomáhajú aj napriek 2 prácam. Nakoniec ty skončíš psychicky aj fyzicky na dne...

dzejn80
Dnes o 12:05

@anonym_autor pozri, vyzera to ako klasicke obdobie vzdoru a skusanie/vymedzovanie hranic … je len na tebe, aky postoj zaujmes. Nemam skusenost s hadzanim o zem, ale s protestovanim, vrieskanim a presadzovanim svojho hej. Mne scasti pomohlo zrkadlenie - v situaciach, kde sa to dalo, napr. vresti, ze nieco chce (doma), vrestala som, ze chcem svoje, no cumel ako puk, ze aj mama to dokaze. Vonku, alebo teda pri situaciach typu, ze hadzal veci o zem, alebo ublizoval bratovi, alebo poskodzoval byt, som napomenula, ked robil naschvaly, tak som ho odviedla do inej miestnosti (otvorene dvere) a mohol sa vratit az ukludneny. Velakrat sa stalo, ze sa chvilu vyreval a potom s usmevom prisiel. Samozrejme bol stale pod dozorom, aby si nejak neublizil, ale pointou bolo vylucenie zo spolocnej cinnosti, ktoru mal rad.
Co by som ti ale odporucala asi najviac je doslednost, neustupit z tebou vytycenych hranic, nepovolit. Inak dietatu ukazujes, ze sa s tebou da manipulovat. Byt dosledna, ale stale milujuca mama.

mane01
Dnes o 12:22

@anonym_autor ja vždy keď čítam, ako tu 3,4,5 ročne deti mávajú rodičmi, tak si predstavujem, čo budú ti rodičia robiť, keď budú mať tie deti 13,14,15… prosím vás rodičia, keď si neviete rady, existujú knihy od fundovaných autorov, načítajte si, poraďte sa s výchovným poradcom… však neexistuje, aby vám škôlkar skákal po hlave a vy jedine, čo viete je, že na zo zmätene dieťa nakricite! To dieta nemá pravidla, nemá vo vás istotu, tak si ju pýta… 🙄 to, že tuna autorku zaujíma len či si to dieťa bude pamätať ani nekomentujem…

anonym_bb743e
Dnes o 12:25
@anonym_autor

Chcem na sebe strasne popracovať, vyhladavam rozne skupiny žien ktore si pomáhajú a rádia.. fakt sa snažím, len keď sme ostali prvýkrát samé ( jej reálny otec nema záujem, partner ju vychováva a napriek tomu ze jej vysvetľujeme ako to je, jeho vola tatinom)
Takže boli chvíle keď bola aj menšia a sem tam som vybuchla, keď som bola na nu sama.. ja sa teda len chcem opýtať, viem ešte niečo napraviť, aby z toho nemohla mať nejaké následky časom?
Ďakujem za každú pomoc

@anonym_autor žiadna z nás nie je dokonalá, teda okrem pár matiek na MK, ktoré sú neomylne, každej raz za čas nervy povolia. Najmä, ak ma problémy napr. zdravotné sama so sebou. Čakáš druhé dieťatko, tak je najvyšší čas stanoviť dcérke pevné pravidlá a trvať na nich. Ráno si odhryzne a beží od stola preč? Spýtaj sa jej, či to už môžeš odložiť . Ak chce jest, jedine za stolom. Ak nereaguje, beha po byte, bez kriku jedlo vyhod. Nerob to spôsobom, že to schválne vyhodis, keď beha, ale tak, dojedla, zbytky vyhodím. Obleč ju, choďte von a do desiatej nedostane jest nic. Takto pokračuj s kľudom deň, dva, veľmi rýchlo pochopí, že alebo bude jest za stolom, alebo na ňom po odbehnuti bytu jedlo nenájde. Nechce sa držať za ruku, keď idete cez cestu? Spýtaj sa jej, či ti dá ruku, alebo ide do kočíka. Vysvetli jej, prečo je dôležité, aby sa ta držala. Napriek tomu sa smari o zem? Otočka domov, aj keby ste boli vonku tri minúty. Ze ste išli nakúpiť? Tak to môžeš tiež využiť. Chcela si jogurt? No nemohli sme ísť do obchodu, lebo si sa nechcela cez cestu držať za ruku. Jogurt nemáme, mame len maslovy chlieb. Píšem samozrejme príklady, ale dcérka si musí uvedomiť- príčinu a následok. Chápe v jej veku už veľmi dobre, len nezvláda ešte svoje emócie, čo je prirodzene. Viem, ze m človek niekedy nervy ako špagaty, ale tvoj pokoj, kľudný hlas, pevný denný rezim a pravidla, ktoré platia za každých okolností, vnášajú do života dieťaťa pokoj a pocit istoty. Hladkaj ju, objímaj, pusinku, ale na dodržiavaní pravidiel trvaj. Chce to len dôslednosť, to je cele. Drz sa

cyneric
Dnes o 12:32
@anonym_autor

Ďakujem za každú pomoc

@anonym_autor Ak máš v okolí kamarádky/rodinu tak sa ich zo záujmu spýtaj či si pamätajú aký mali obľúbený jogurt keď mali 2 roky. Alebo hračku. Alebo aktivitu. Pravdepodobná odpoveď je že si na to nespomenú, alebo budú si potrebovať otvoriť rodinný album a hľadať fotky. Stredoškoláci na maturite tiež nepovedia že "ja som sa to nemohol naučiť pani učiteľka, pretože sa nedokážem sústrediť - za to môže určite mama pretože na mňa kričala v dvoch rokoch za to že som hodil krabicu o zem".

Samozrejme, ak sa to dá vyriešiť s kľudom, trpezlivosťou, ukazovaním a dohováraním, metódami milujúcej výchovy ako odvedením od spoločnej aktivity, vylúčením z hry tak je to super. Funguje to na všetky deti? Nie. Ale veľmi radi tu samozrejme vedieme debaty na tému "ty si neschopný rodič pretože TVOJE dieťa nereaguje pozitívne na to na čo reaguje pozitívne MOJE dieťa v MOJEJ domácnosti a v MOJEJ situácií" - neexistuje jeden univerzálny spôsob výchovy ani kniha ktorá by vysvetlila od A po Z ako sa vyrovnať so všetkým čo nastane. Ani naši vlastný rodičia na to nemajú odpoveď, pretože "ty si ako malá bola že ale úplne iná", vedia vychovávať deti ktoré boli presne ako my a tam to končí.

Keď na ňu skríkneš, vidíš na nej že vníma, že v očiach jej blikne "porozumenie" že "aha toto som asi fakt prehnala"? Deti sú schopné pochopiť že akcia má reakciu, nie iba na hračke ktorá vydáva pekné zvuky. To že inak to nešlo tento týždeň/deň neznamená že nabudúci týždeň už na ňu nezačnú fungovať aj iné metódy. To že na ňu nakričíš teraz z teba automaticky nerobí krkavčiu matku ktorej dieťa bude traumatizované a do konca života brať Xanax a ani ju to nevylúči z možnosti ísť neskôr študovať na Harvard. 2r dieťa je súčasť domácnosti, niektorým veciam a pravidlám nie iba dokáže pochopiť, ale je schopné ich aj dodržiavať. Každopádne, veľa šťastia - s oboma deťmi.

anonym_fb8dbe
Dnes o 12:54

môj syn neznášal byť pripútaný nikde - v kočíku ani v autosedačke a proste reval a reval, na zem sa hádzal len chvíľu, dôležité je vždy dodržať čím sa vyhrážaš, vždy reagovať rovnako - ak raz nedovolím liezť na stôl alebo vbehnúť na cestu bez držania za ruku tak nikdy, lebo ak raz dovolíš a raz nedovolíš dieťa nevie čo ako a bude to skúšať, teraz je taký bláznivý vek vyrastie a bude rozumnejšie
a súhlasím s tým jedlom jeme pri stole, ak vstaneš tak za tebou nikto behať nebude a kŕmiť ťa (príprava na škôlku)

anonym_027890
Dnes o 13:05

@anonym_autor s tebou sa doma už nudí, potrebuje škôlku a nové podnety preto toľko frustrácie zo života

Strana
z2