Obavy z vývoja reči u 13-mesačného dieťaťa
Mám sa obávať keď 13 mwsacny syn nepovie mama tata ham mnam ani nič? Žiadne slovo nič ? Veľa mu čítam ukazujem aj spievam.
Ocny kontakt má? Reaguje na meno? Ukazuje prstom? Rozumie?
@thereisabear och nestras myslíš na autizmus? Z tohto jedine má iba očný kontakt
Daj mi kocku - nedá? Nereaguje na meno? Prstom ešte nemusí ukazovať, ani rozprávať.
Daj mi kocku - nedá? Nereaguje na meno? Prstom ešte nemusí ukazovať, ani rozprávať.
@thereisabear prosím ťa keby to bol autizmus dá sa už aj v takomto veku diagnostikat? Keďže má toho dosť čo nato sedí
Úplne, že diagnostiku by ešte nerobili, ale dá sa povedať, že je tam vysoké riziko autizmu a začať s terapiou. Nie je skoro to riešiť, ak sa ti niečo nezdá. Držím palce.
Úplne, že diagnostiku by ešte nerobili, ale dá sa povedať, že je tam vysoké riziko autizmu a začať s terapiou. Nie je skoro to riešiť, ak sa ti niečo nezdá. Držím palce.
@thereisabear ďakujem, naša pediatrická sa vôbec nepýta či tieto veci ovláda.
Skús si urobiť ten vyvinový skríning, tuším tam sú otázky aj na tie jazykové a mentálne časti.
A autizmus sa diagnostikuje najskôr tuším až od 3-4 rokov. Môže byť, nemusí. Možno len potrebuje pomôcť s vývojom. Je super, že sa o to zaujímaš, zisťuješ. Ak to podchytíš skoro, veľmi dieťaťu pomôžeš a môže sa to rýchlo zlepšiť 😊
Skús si urobiť ten vyvinový skríning, tuším tam sú otázky aj na tie jazykové a mentálne časti.
A autizmus sa diagnostikuje najskôr tuším až od 3-4 rokov. Môže byť, nemusí. Možno len potrebuje pomôcť s vývojom. Je super, že sa o to zaujímaš, zisťuješ. Ak to podchytíš skoro, veľmi dieťaťu pomôžeš a môže sa to rýchlo zlepšiť 😊
@lienka.7 tak pardón, viem, že niekedy to bolo neskôr. Super, keď sa dá tak skoro. Teda, nie super, ale chápeme sa.
Spomen to lekarke.Moze mať niečo so sluchom, rečou.Uz niečo povedať by mal.Rozumie, keď mu povieš podaj mi autíčko atď?
Spomen to lekarke.Moze mať niečo so sluchom, rečou.Uz niečo povedať by mal.Rozumie, keď mu povieš podaj mi autíčko atď?
@luccija nie vôbec :/ má 13 mesiacov ale je narodený predčasne ,čiže má 11 akokeby.
Hlavne sa upokoj môže z toho niečo byť aj nemusí absolútne nič. Prvý syn tiež rozprával neskôr do 1.5 roka nepovedal nič a dnes je v poriadku bez problémov. Môže to byť problém aj nemusí. Hlavne sa nestresuj, vklude to môžeš doktorke povedať, ale nestresuj sa, že je to autizmus alebo co, lebo nemusí byť nič.
Zatial je to uplne ok v tomto veku. Blabotat hatlaninou by malo.
Hovorit nejake slova by mohol, no dôležité je či aspoň vydáva alebo opakuje nejaké zvuky, napr. brm, hav, pá,… niečo? Rozumie niečomu, keď povieš mlieko, voda, tato,..? Máš pocit, že nejako napreduje i keď pomaly, alebo vôbec nie?
Povedz o svojich obavách doktorke a ak to nebude nijako riešiť, skúste pohľadať inú.
Autorka švagor ma 3 ročného syna ktorý je takisto narodený predčasne o cca 6 tyzdnov a rozpráva iba take hatlaniny úplne.. z normálnych slov vie iba základy - mama,hapci dokonca ani tata nevie povedat a keď sa ho spýtam či si prosí vodu tak mi odpovie akoby v kórejčine 😀 vlastne na všetky otazky mi tsk odpovie a ešte nie je ani odplienkovany takze žiadny strach
Ked je predcasniatko, tak je urcite sledovany na neurologii a pod. Nemusi hovorit, staci ak vydava zvuky a rozumie takym pokynom...podaj mi a take zakladne...ale ma cas.
Ob susedka maju predcasniatko skoro 3r chlapcek, tiez dlhooo nic nehovoril, jedine kvicat na celu zahradu sme ho poculi pred rokom a same mama, mama. V zime bol kazdy zalezeny a teraz na jar zrazu normalne hovori slova, neviem ci aj spojenia,...ale fakt dlho nehovoril a zrazu sa rozhovoril ako mi susedka povedala.
Nas syn povedal prve hlasky az ako 1,5rocny,,prve "mama tata" sme počuli az ked mal presne 2roky..teraz ma 9rokov, je tretiak a ja ho prosim kazdy den nech je aspon chvilu ticho..u chlapcov sa zvycajne rec zacne o nieco neskor..tiez som potlacala obavy ked rocne deti blabotali mama, tata, baba, papa, dede,hav hav, a pod. A on nic z toho.nic. "pa" zacal hovorit v roku a pol a tesne pred 2.narodkami povedal "nene" a "mamammm" a teda az po narodkach konecne prvy krat ma oslovil "mama" ,,potom to uz islo
Autorka švagor ma 3 ročného syna ktorý je takisto narodený predčasne o cca 6 tyzdnov a rozpráva iba take hatlaniny úplne.. z normálnych slov vie iba základy - mama,hapci dokonca ani tata nevie povedat a keď sa ho spýtam či si prosí vodu tak mi odpovie akoby v kórejčine 😀 vlastne na všetky otazky mi tsk odpovie a ešte nie je ani odplienkovany takze žiadny strach
@spanielka44 toto už ok nie je, viem o com hovorím. Verím, že to riešia.
@spanielka44 toto už ok nie je, viem o com hovorím. Verím, že to riešia.
@777januska777 ja mu tiež hovorím že to nie je v poriadku, no vždy mi povie že je predčasne narodený že je to kvôli tomu
@777januska777 ja mu tiež hovorím že to nie je v poriadku, no vždy mi povie že je predčasne narodený že je to kvôli tomu
@spanielka44 čím neskôr to budú riešiť, tým bude mať väčšie problémy dobehnúť iné deti a tým ťažší štart do života. Zbytočne už v jeho veku strácajú čas.

Ocny kontakt má? Reaguje na meno? Ukazuje prstom? Rozumie?