Obdobie vzdoru a hysterické záchvaty. Ako to riešiť?
Ahojte mamičky. Ak máte niektorá rovnakú skúsekosť, môžete mi, prosím, poradiť, ako na to? Syn práve prežíva nádherné obdobie vzdoru. Kým jeho mrzutá nálada prejde do hysterického amoku (hádže sa o zem, dupe nohami, trasie sa na celom tele...), tak na moje tíšenie reaguje znegovaním všetkého, čo mu hovorím:
Príklad: "Pozri, ako hračka plače, keď si ju hodil o zem". - "NIe, nič neplače, tam nie je žiadna hračka"
"Môžem ťa pomojkať a objať" - nie, nechcem, neobjímaj ma..."
"Pozri, ako von svieti slnko a je pekne" - nie, vonko nesvieti slnko, prší, je škaredo"
Jednoducho, všetko čo poviem, tak príšerne zneguje a to ho tak vytočí, že o pár minút mám doma histerický záchvat, ktorý niekedy trvá aj 45minút. 😎 Už som skúšala všeličo, nič však nezaberá. Neviete mi, prosím, poradiť, ako vo fáze blížiaceho sa amoku utíšiť dieťa a svojím tíšením, resp. odvrátením pozornosti od problému, ho ešte viac nevyhecovať k amoku? Ďakujem za rady!
🙂
@veronikahodalova myslím, že v jeho veku už odpútanie pozornosti nefunguje, píšeš, že ťa ani nepočúva, tak je zbytočné snažiť sa ho niečím zabaviť. Zrejme si mu viac krát dala to, čo chcel, alebo urobila to, čo chcel, len aby amok skončil a on bol ticho. Toto si dieťa veľmi dobre zapamätá, ak minule jačal tri minúty (tri minúty je nesmierne dlho, ak počúva človek jačať vlastné dieťa na celé kolo), a vyjačal si, čo chcel, buď si istá, že nabudúce bude jačať dlhšie - veď sa to minule podarilo 😒 . Napriek všetkému čo si napísala, radím ignoráciu. Nebuď zúfalá, tvoje dieťa to vycíti, ak budeš kľudná a povieš mu, že môže kričať koľko chce, nedáš mu to, prekročíš ho a začneš robiť niečo iné- čistiť si zuby, vykladať práčku, pozerať von oblokom, to je jedno a urobíš to pri jeho amokoch viac krát za sebou, zistí, že to nemá význam a prestane. Všimni si, že deti veľmi dobre vedia, pri kom sa im jačať oplatí a pri kom nie. Možno si sama zistila, že to tvoje dieťa nerobí pri manželovi, babke a pod. Zistí, že to nemá efekt, tak prestane. Snaž sa, aby mal čo najmenej príkazov a zákazov. Napr. veta - nevyliezaj tam, lebo spadneš sa dá povedať aj takto - keď spadneš zo stola, bude ťa to bolieť. On už veľmi dobre rozumie, len by si chcel presadiť svoje. Hlavne mu nesmieš ukázať, že si z jeho správania bezradná, neboj sa, nebude revať hodinu, ak začne všetko hádzať, pevne ho chyť, tak že ho budeš v podstate objímať s dôrazným nie! Ty musíš byť pánom situácie, nie dieťa. Pokiaľ je to len troška možné, nechaj ho robiť činnosti aj o ktorých si myslíš, že by nemal. Tvoje dieťa objavuje svet a chce všetko vyskúšať. jasné, že mu nedáš do ruky nôž, ale môže vykladať prádlo z práčky, miešať niečo v miske, ak ho postavíš na stoličku....pozri na stránky wwwmontessoridoma sú tam úžasné námety, ktoré takéto deti zabavia. Drž sa.
Ahojte dievčatá. Čítam aké problémy máte s Vašimi detickami. Musíte byť dôsledne, ak raz povolite a urobíte to čo chce Vás krpec tak potom už ho ťažko presvedčíte ak mu neskôr poviete nie. Maja kráska to tiež skúšala keď mala 1,5 roka, ignorovala som to a robila si svoje po mesiaci pochopila že to nemá význam a viac sa o to nepokusala. Do dnes mám pokoj. Opýta sa či môže to alebo ono ja poviem či áno alebo nie a ak nie tak prečo a je to vyriešené. Jasne ze sa nafukne, občas si dupne, no keď to urobí usmejem sa na ňu a je. Pochopí a prituli sa. Dnes je z nej sikovna prvacka s vlastným názorom, pretože veľa vecí robíme spoločne a rada skúša nové veci. Veľa sa rozprávame a od malička jej vysvetľujem prečo nie. Nikdy som nemusela schovávať veci, kvety, alebo robiť iné opatrenia pre jej bezpečnosť. Pochopila prečo nesmie ísť ku krbu, prečo nesmie brať nôž, ťahať psa či mačku za chvost, ublizovat deťom, ničiť veci. Najlepšie je ak sa poučila na vlastnej chybe. Keď hodila hračku a pokazila sa, išla do koša, smola nemala nič, dodnes si všetky veci váži a všetko ma funkčné a zachovale. Keď robila zle macke tak ju mačka čapla ( som rada ze ju mala naša mačka rada a nikdy nepouzila pozurky), keď ju čapla bolo hneď maminka čica ma čapla, opýtala som sa či vie prečo, stíchla a povedala ze ano, robila som jej zle. Naozaj stalo ma to veľa trpezlivosti vysvetľovať a vysvetľovať a to jej prečo to ma privádza do zúfalstva ešte dnes, ale môžem povedať stalo to za to, som na ňu pyšná. Vydržte a budete prekvapene aké budú vaše detičky. Samozrejme nedá sa na všetko povedať nie, ak to situácia dovolí nechajte ho to vyskúšať budete prekvapení ako samo pochopí ze preco nie, druhýkrát Vás o to nepožiada. Držte sa a veľa trpezlivosti.
u nas sa osvedcilo sediet vedla a cakat 🙂)) v takom stadiu vysvetlovanie nepomahalo,pevne objatie duplom...tak ak sa mi dieta hodilo o zem,sadla som si vedla a cakala... treba mat pevne nervy na komenty okoloiducich/u nas zasadne na verejnosti 🙂 o chudatku dietatku a bezcitnej mame...prip.babky zavrete vo vedlajsej izbe,lebo "sak jej daj"... po case ako prislo,tak odislo...
@zuzuk22 ja by som ho tam tiež nenechala ležať, to je jasné, ale bolo by po vychádzke, mašírovali by sme domov a teda prať by išiel, aj dvojročný, alebo by si aspoň vychutnal to, že sa s ním nemôžem ísť hrať, čítať mu rozprávku, lebo idem prať jeho veci. Musí znášať dôsledky svojho správania, ale najlepšie je asi hneď sa otočiť a odchod domov pri každom tresknutí sa o zem. Vysvetľovať je zbytočné, keď je dieťa v amoku, aj tak väčšinou nevníma, chce si skrátka presadiť svoje. Musí mu byť jasné - keď sa vonku šmarím o zem, nedostanem, čo chcem, ale budem musieť ísť dnu. Neuvedomí si to po prvom návrate dnu, ale po pár opakovaniach určite.
@zuzuk22 ak sa aspoň trocha dá, daj mu vybrať, či pôjdete tam alebo tam. Ak sa nedá, ide sa domov, tu nejde o to, aby ste boli doma o päť minút, ale aby pochopil, že niektoré veci skrátka dostať nemôže, ani vždy nemôže ísť tam, kam chce a najmä to, že to jeho rev nikdy nezmení. Ak chodíš s kočíkom, šupnúť do kočíka, ak nie, stačí ak ho na ruky vezmeš na chvíľu a nepíš prosím ťa, aké sú dvojročné deti strašne ťažké, mám to v rukách 😎 . Po chvíľke ho môžeš položiť a ide sa. Nech sa trepe, kričí, nič tým nedosiahne.
@timea7 no ved ked sa da vždy mu dovolím nech si vyberie len nie vždy to ide 🙂 aj to tak zvyknem robit , chvíľu ho vezmem na ruky lebo kocik uz nepoužívame a potom ho položím a ideme ďalej pešo ... No 16,5 kg plus ked sme naobliekany este nieco navyše 😀 co su cca deti v jeho veku na ulici s par mesačným rozdielom maju 12 ani to niektoré nie 😀 tak ale ved baby si držia líniu 😀
@zuzuk22 tak to má teda dosť, ale majú niektoré deti aj viac a prečo ho na šmýkalu vyhadzuješ? Nech vylezie sám, ja nevyhadzujem ,prišla by som o kríže...S tou navigáciou si ma pobavila 😀 😀 😀 😀 ,no deti majú jasný zámer a za tým si idú....väčšinou sa nikdy nezhoduje s tým, čo chcú rodičia 😎 😎 😎 😎
moj kerd ma svoj amok tak mu poviem rev kolko chces raz prestanes a ten moment hned ticho je
@minibabygirls to u nas nezaberá veľmi 🙂
@zuzuk22 u nas ano 🙂
@timea7 tam su take strmé schody v rovine do hora je to take skôr pre väčšie deti 😀 tak sa mu to moc este nedarí 😀 sme s tých detí čo nám všetko trošku dlhšie trvá 😀 aj na motorke odrazadle pokym si na ňu sadol konečne tak ostatne deti uz pomaly rok jazdili o sto šest 😀 a on stale ze nie nesadnem si tam 😀 ale pred zimou si to uz rozmyslel konečne ;)
Ahojte mamičky,budem rada ak mi niekto poradí. Mám doma synčeka , v októbri bude mať 3 roky,má podozrenie na autizmus, no v poslednej dobe mám pocit,že sa s ním niečo deje . Neviem k čomu to mám priradiť. Už s ním nevládzem,snažím sa ako možem no mám pocit,že nič nefunguje. Syn má aj ADHD ... Keď ideme von je to čistá katastrofa,ak nejdem tam kam on chce,je plač až záchvat ,hádže sa o zem,nikomu nič mepožičia bije sa nikdy pred tým to nerobil,aj do mňa kope,hádže veci o zem. Stále mi uteká ani ruku mi mechce dať ,kedp ho chcem chytiť hneď si ľahne hocikde na zem,a plače. Je to obdobie vzdoru? A stále šteká ako psík, neviem ako mám na to reagovať robí to všade,. Pri záchvatoch som skulšala ignorovať,pomojkať,snádp všetko a nič nefunguje.. Nikdy nebol taký,mení sa mi zo dna na deň. Čo mám robiť? Ďakujem ak sa niekto nájde kto mi poradí.
@adusko123456 tu ti najlepšie poradí psychológ, tvoje dieťatko to m ťažké, lebo je toho na neho veľa. Mali sme v škôlke aj deti s autizmom, ale každé je iné, každé vyžadovalo iný prístup, ťažko aplikovať na jedni dieťa to, čo platilo na druhé a ešte nie vždy platilo na to konkrétne dieťa to isté. A ty ešte nemáš ani autizmus potvrdený. Skutočne ti najlepšie poradí psychológ. Čo viem, deťom s autizmom pomohla upravená strava a kľudný láskavý prístup.
@kika29 neviem ci niektora z vas mamiciek videla video od Katky Královej z nevychovy, ja som zacala s touto metodou a velmi to pomaha nam vsetkym, mame dobry vztaj s detmi, tazsie je to u svokry alebo niekde inde,tam vidia deti ako sa knim svokra chova, nevychova spociva v tom ze sa s dietatom dohodnete, to by ste ale samozrejme nemohli trvat stale len na svojom ,pokojne povedat co chce dieta co chcete vy a podme to spolu riesit, nam sa to velmi dari, su to uzasne videa a maminka Katka je super zena, sama ma deti a robí to tak snimi, podla mna kuknite youtube a urcite vam to pomoze, prosim hlavne to hned nezahadzujte, tiez som tomu neverila ale je to super chce to cas a trpezlivost ale za par dni uvidite aky budete stastnejsi ,dufam ze som trosicku pomohla aspon, ak nie tak dufam, ze sa vam podari s dietatkom dohodnut 🙂
@sesijane to co pise timea7 ze dite v peti letech ma zvladat svoje emoce tak to neni pravda...vcera sem si koupila knihu..je uplne husta...jmenuje se Vychovavame deti a rosteme s nimi-od neshod a karani ke svobode,rozvoji a radosti..pro rodice malych i velkych deti. Napsala ji respektovana americka terapeutka a rodinna poradkyne Naomi Aldortova...fakt husta kniha
@leskajanikova kupila si si kurz ,alebo len videá. Ja zatiaľ váham kúpiť lebo mm o tom nechce ani počuť a nechce sa zúčastniť. Je to..... Všetko vie najlepšie je to "policajt" a vkuse vydiera a uplaca. Tak neviem či to má takto význam. Zo mnou robí krásne dohody ,ale potom dôjde s placom , že tato ju nepočúva😠.
Vcera jsem si koupila knihu..Maminky....fakt husta..jmenuje se Vychovavame deti a rosteme s nimi-od neshod a karani ke svobode,rozvoji a radosti..pro rodice malych i velkych deti. Napisu zadni stranu knihy jelikoz mi nejde pridat foto..
NOVY ROZMER RODICOVSTVI
PREVRATNA KNIHA O VYCHOVE
Kniha respektovane americke terapeutky a rodinne poradkyne (Naomi Aldortova) predstavuje UCELENY KONCEPT VYCHOVY, kde nedominuje ani rodic ani dite a namisto mentorovani, OVLADANI A MANIPULACE je s ditetem zachazeno s uctou a respektem.
Nejen teoreticky ale i na mnoha prikladech z praxe zjistime, ze svym detem muzeme duverovat a BEZPODMINECNE JE MILOVAT. pouze se musime zbavit starych naucenych a nefunkcnich vzorcu chovani.
Proc je tato kniha VYJIMECNA?
LASKA >> Vysvetluje, proc ovladani, manipulace a tresty ve vychove nefunguji. Vychovavat neznamena ovladat! Jestlize vnimame potreby svych deti, nechame jim volnou cestu k jejich naplneni!
OTEVRENOST >> Ukazuje postup, jak se spatnych vychovnych vzorcu zbavit a rust spolu se svymi detmi. Dite zrcadli nase postoje!
POROZUMENI >> Umoznuje nam, abychom porozumeli diteti, ktere pak muze naplnit sve nejlepsi predpoklady ne proto, ze se nas boji, ale proto, ze to chce ze sve svobodne vule. Naslouchejte svemu diteti a ne hlasum ze sve minulosti nebo natlaku rodiny a pratel!
DUVERA >>Dokazuje, ze jen deti, ktere dostaly bezpodminecnou lasku a duveru svych rodicu, vyrustaji v sebevedome lidi, emocionalne odolne a schopne vest sve zivoty samostatne a radostne. Uznejte pocity a emoce sveho ditete a duverujte mu. Prirozene touzi delat spravne veci, vyhovet a potesit nas.

ahojte...citam vsetky prispevky a v par z nich som nasla aj nasho maleho,ma za dva mesiace 2 roky a ja naozaj niekedy neviem co mam robit...inak je velmi zlate dieta,usmiate ale ako nahle mu nieco nepovolim,zakazem ze to nesmie tak sa hodi o zem zacne jacat,buchat,kopat,aj mne sa niekedy ujde 😒 ☹ ,hlasisko ma strasne silny,ked by som ho nechala tak a ignorovala ho tak by reval vkuse aj neviem kolko..fakt som z toho zufala uz niekedy...vobec ma nepocuva niekedy mam fakt pocit ako to vsetko zvladnut...ci robim dobre ze sa ho snazim zabavit ked pride amok ze su tam vtaciky auticka ale on ma vtedy ani nevnima a len reve reve REVE A HADZE VSETKO o ZEM...dakujem za kazdu radu
pekny vecer