icon

Otec na materskej a dieťa v škôlke

adriannasvk
26. feb 2018

Mam otazku,manzel ide od aprila na matersku,ktora bude trvat do cca polky oktobra. Chcela som vsak dat syna do skolky od cca zaciatku septembra. Je mozne dat dieta do skolky a neprist pritom.o matersku???

Strana
z5
dadinka75
14. aug 2019

Ja som tak bola minulý rok...4 novembra končil matersku ale od septembra chodil syn na 4 hod. Potom uz na 8.

evittam
15. aug 2019

@dadinka75 Minuly rok mohol byt aj otec na plný úväzok. Uz SP riesi vsetko.

evittam
15. aug 2019
nata18
15. aug 2019

to je sice pekna odpoved, ale v zakone, ktory cituju nie je podlozena. Zakon sice neuvadza, ze tuto starostlivost je mozne poskytovat aj inou fyzickou, alebo pravnickou osobou, ale zakon to ani nezakazuje a vobec z toho nie je zrejme. Uz nie raz som citala v poradach a diskusiach, ze socialna poistovna si veci vysvetluje po svojom, ale oporu v zakone to nema. Otec sa realne o to dieta stara. Chceme ju dat do skolky, pretoze by jej to prospelo, tesi a to ze bude v skolke 3-4 hodiny neznamena, ze jej starostlivost neposkytuje. SP si fakt zakony vysvetluje po svojom, preto som chcela vediet, ci nema niekto najnovsie skusenosti.

evittam
15. aug 2019

@nata18 Ano je to tak ako pises. Ale SP na zaklade toho zamietne MD-na rozhodnutie ma 60dni. Ty sa môžeš odvolať-dalsich 60dni a mozu dat rovnaké stanovisko-cize sudit sa. No veľa šťastia v nasom state. A ano bohužiaľ...
Btw.toto je najnovšia odpoved od SP. Cize z nej jasne vyplyva ze zamietnu nárok na MD v podobnej situácii.

nata18
15. aug 2019

@evittam ale my uz MD mame, tam uz rozhodnutie bolo a MD muz dostava, je realne s malou doma a stara sa o nu. Ja rozumiem tomu, ze by to mohli zamietnut, ze by sme sa mohli odvolat a sudit atd, ale nemame sa preco, lebo muz MD pobera, tak tam nemaju co uz zamietat, rozhodnutie je. Hrozna je inak tato SP, clovek sa chce informovat a oni len zahmlievaju, potom musim zistovat kade tade. Nechceme okradnut stat a neviemco, chcem len malu dat do skolky na styri hodky, nech je medzi detmi viacej a ked pojde muz spat do roboty, pojde na cely den.

luliu
15. aug 2019

@nata18 ale môžu, ak otec na materskej začne pracovať, tak mu zrušia nárok na materské ku dňu kedy začal pracovať. A tiež to je už schválená materská

nata18
15. aug 2019

@luliu citas co pisem? o akej praci hovoris? otec sa nechysta pracovat

luliu
15. aug 2019

@nata18 ja viem, napisala som príklad. Písala si, že vy to už máte schválené a ja som napísala, že aj iní mali.

luliu
15. aug 2019

@nata18 rovnako aj vám ju môžu odňať ak by zistili, že je dieťa v škôlke. Otázne je ako by to zistili. To by vás musel asi niekto udat

evittam
15. aug 2019

@nata18 Tak to uz je o niečom inom. Ale uz som pocula o prípadoch ze odnali MD ci uz kvoli PP a môžu aj kvoli škôlke...Uz to cim ďalej tym viac kontroluju. A je len otázkou času kedy to zrusia cele ako aj kedysi DNP. Proste stat na to nema peniaze.

nata18
15. aug 2019

@evittam
@luliu
praveze som citala, ze buduci rok navrhuju poskytovat md aj popri praci a dietati v jasliach, tak ako je to pri rodicovskom, idem najst link
clovek uz fakt nevie
https://www.webnoviny.sk/otcovia-by-mohli-dosta...

ale to, ze stat nema na to prachy, mi je jasne, budu vymyslat len, hlavne, ze najdu peniaze na svoje blbosti

evittam
15. aug 2019

@nata18 Jasneee...aj "hodinky s vodotryskom"...pred voľbami. Ako aj s tym RP...😂😂😂
Ludia uz fakt uveria vsetkemu co čítajú. Z coho myslis ze to budu platit?! SP nemá na dôchodky nie na podobne kraviny.
A Mihal?! No ten sa skor postara o zrusenie....

nata18
15. aug 2019

@evittam no kravina ako kravina, pre mna je podstatna md, dochodok je momentalne kravina, a ak nebudu podporovat rodiny a mladych ludi, tak ti dochodcovia im akurat pokapu hladom

evittam
15. aug 2019

@nata18 MD je podstatna pre toho kto ma na nu narok. Dochodok bol len príklad. Ja ziadny necakam. Proste ako sa Mihal postaral o zrusenie DNP tak sa možno postara o zrušenie MD otcov. Proste cele zle-ako nic v zlom-tatko MD, plny úväzok, nemusí platit odvody do SP, dieta v jasliach a matka tiez v praci....Pekna utopia....Ale ver comu chces.

nata18
15. aug 2019

@evittam jasne, ze je podstatna pre toho, kto ma na nu narok, tak ako dochodok pre tych, co nan maju narok, akurat, ze MD si v podstate "vyrabas sam" pokial robis, a podla toho, kolko zarobis, ma narok na MD a jej vysku, v podstate si ju ta rodina "odrobi". Dochodky funguju na solidarny system, v podstate mlada produktivna rodina robi na to, aby mali z coho vyplacat dochodcom dochodky. Pozor nehovorim, ze si to nezasluzia, len nefunguje to. Chapem, ze je deficit, ked len napr. v tomto pripade, otec musi vyrobit peniaze niekomu na dochodok a sebe na materske :D je to zjednodusene, ako priklad len. A tiez to nie je tak, ze hocicomu verim, tiez mam pocit, ze celu MD pre otcov zrusia a to chlap chcel ist aj s druhou, ale uz to asi nestihne v tomto state :D Hlavne ono ani ta materska dovolenka zas nie je tak dlhe obdobie, aby sa s tym dalo nejak velmi kalkulovat, vie to pomoct rodine, ale neposerie sa z toho. Ja vidim velku vyhodu hlavne v tom, ze aj otec si fakt uzije to dieta, moj muz sa tesi z toho, ze vidi ako mala "rastie". Ale to uz som mimo temy.
Len v podstate som prisla na to, ze zakon by sme tak ci tak neporusili. Kym to nezrusia 😕

bosorka27
27. aug 2019

Ahojte baby čítam vašu diskusiu lebo sa ma to momentálne týka.....dávali ste niektorá dieťa do škôlky počas MD otca? Bolo to v pohode alebo ste mali so Soc.poistovnou nejaké problémy?

nelka0601
27. aug 2019

Chcem sa opytat dcerka bude mat v januari 3roky ak by som ju dala uz teraz od septembra do skolky prisla by som o RP? Myslim ze by tam bola dlhsie ako 4hod denne...stastna skolka

majusqa77
27. aug 2019
nelka0601
27. aug 2019

@majusqa77 dakujem, teda neni to skolka ale jasle 🙂

evittam
27. aug 2019

@nelka0601 To je jedno. Na RP alebo príspevok na starostlivosť mas do 3rokov veku dieťaťa. Podla toho co sa ti oplati viac.

dadinka75
14. sep 2019

@evittam no paráda...len aby si ľudia nemohli prilepšiť nejake to€ 😞

evittam
15. sep 2019

@dadinka75 Myslim, ze prilepšene ma otec na MD az dost ak este aj pracuje. Este dieta aj do školky?! Tak za co ta materská davka?

Strana
z5