Pomoc vo výchove
Ahojte.Zienky hľadám pomoc.Mam úžasného syna Petka,je veľmi dobrosrdečný.Ma mladšieho brata,ktorého má veľmi rád.Petko má 7 rokov,brať 2.Petko bol zlaté dobré dieťa.Ale v poslednom čase si s ním neviem dať rady.Zacal chodiť do školy,v škole dosahuje výborné výsledky.Dostava zo všetkého 1 alebo 1* aj z písomiek a aj z diktátov.Ucitelka sa na neho sťažuje že pracovať sa mu veľmi nechce,nie a nie aby úlohy dokončil z matematiky.On je naozaj veľmi lenivé dieťa.ked uvidí,že je toho viac,hned zleniveje.Alebo ak ho niečo nebaví nie a nie dokončiť ulohu.Proste stále potrebuje motiváciu,také nakopnutie,prípadne pochvalu.Doma problém nie je,pekne sa učí aj cez víkendy ochotne sadne a učíme sa,učí sa rýchlo.Ale problém nastal,že začal byť veľmi nepokojný už asi 3 mesiac (úplne ako bez zmyslov robí také zvláštne pohyby ako by zo sebou triasol-robi to vedome). Skutočne je veľmi nepokojný (jasné,že je to len pár krát za deň),začal odvravat a byť drzy.Ked od neho niečo chcem nie a nie sa dokopat žeby to začal.jedna sa hlavne o bežné každodenne činnosti (umyť zuby,obliecť sa).Dokým nekricim ako zmyslov zbavená ani s ním nehne.Tresty má za neposluchnutie,aj na rit dostane ak už je to cez čiaru.Dnes ráno som ho poslala umyť zuby,tak nie a nie žeby išiel.Potom sa obliekol a vravela som mu,nech si uprace izbu (pár drobností mal odložiť),nie a nie dokončiť.Vravela som mu,že z izby nevyjde dokým nedoupraruje.on tam bol ženy 4,5 hodiny.Chodila som ho pravidelne kontrolovať a postupne som mu vravela,že keď to nespraví hneď dnes vonku nepôjde,potom som zase mu vravim,že keď to nebude mať hotové hneď bude ďalší trest,nebude pozerať telku....a on nič.je flegmatickej povahy.Ale najviac ma trápi že on si z tých trestov nič nezoberie,on je ešte viac trucovity.neviem ako na neho ďalej
mozno toto by ti mohlo pomoct, ale je to na dlhsie.. zmena postoja. https://www.koucmed.sk/ked-nahradime-pochvaly-o...
@denkatn prečítam si to vecer.rozmyslala som už aj nad pochválim,ináč za pokroky ho veľa chválim aj sa mu snažím do jeho malej dušičky prehovoriť,vtedy to veľmi pomôže.vtedy sa petko zmení a ide to ľahšie s ním.
lebo keď vidím,že ja keď ho trestam a s ním ani nehne,a práve vtedy sa ako keby zasekol a neviem s ním pracovať.
Neviem,či na to budete mať čas, ale jedna moja kolegyňa v škole dostala prvákov-samí enfant terrible,strach(učila som ich Vv,tak viem o čom píšem)Neposední ako blchy,niektorí mali na háku,iní sa stále bili a kučkovali.Tak spravila na dvere hodnotiacu tabuľku-s včeličkami,za dobrý výkon pribudla včelička a za zlobu zožral zlý smajlík včelu.No mali ste vidieť ako nechceli včielku dať…tak dať za vysávanie,upratanie izby nejakú pozitívnu nálepku-aby napr.tatino/babka,dedo videli…lebo sa mi vidí,že pre neho nie je trestom ostať v izbe-v pohode si tam povegetí…neviem,či som pomohla,ale nakoniec som mala tú triedu fakt rada(aj keď som vždy odchádzala ohučaná a zničená😅😅😅😅),ale makali ako včeličky😊😉
Alebo ma napadlo ešte vyškrtávanie ,,to do listu”(vecí čo má spraviť),s odmenou na konci-ja som to ako dieťa milovala a milujem dodnes,odškrávanie to je uspokojivý pocit
@denkatn Dobry clanok, dakujem. Sranda ako mala zmena v skladbe vety dokaze mat velky ucinnok.
Kedy ste boli u psychologa? Pred tym ako sa zacal triast alebo po tom? Vie o tom psycholog? Ak nie, skusila by som zmenu postoja a pristupu co radi @denkatn a ja dole a ak budu tie pohyby pokracovat, isla by som spat k psychologovi.
Autorka, ta ucitelka za vela nestoji. Tebe sa stazuje ze jej ziakovi sa nechce pracovat? A co mas ty s tym urobit? Mas tam prist a pocas hodiny jej s tym pomoct? Naco tam potom ona je? Ziak je ukazkovy jednotkar ale ucitelka sa na neho stazuje. Uplne by som ju ignorovala.
Z tvojho opisu by som povedala ze robis chybu v tom ze davas tresty namiesto toho aby si vyvodila dosledky. Tym padom ma dieta potrebu s tebou bojovat ako s nepriatelom.
Trest: Ak si neodlozis tie veci rozhadzane v izbe, nesmies z izby von, alebo nebude TV.
Dosledok: Ak si neodlozis tie veci rozhadzane v izbe, moze sa stat ze na ne stupim ked tam pojdem a to nechcem a tak nebudem moct do izby vojst kym tie veci nebudu upratane a teda ti nebudem moct citat vecernu rozpravku v posteli.
Proste kazda akcia ma logicku reakciu. Kazda pricina ma nasledok (dosledok) a ten musi suvisiet s to pricinou a musi byt logicky. Takto dietatu vlastne iba vysvetlujes univerzalne pravidla vesmiru a ako to funguje a je uz len na tom dietati ci sa rozhodne podla tych pravidiel zit. Ty ho do nicoho nenutis, je to vsetko jeho rozhodnutie a dieta uz nema potrebu s tebou bojovat.
Zakazana TV nijako nesuvisi s rozhadzanymi hrackami a je to len tvoj trest. Ale to ze nebude vecerne citanie rozpravky je logicky dosledok rozhadzanych hraciek. Ty by si velmi chcela citat tu rozpravku, ale zial to nejde, lebo mu nechces polamat tie hracky.
Ty si musis velmi dobre rozmysliet aby tvoje dosledky boli realizovatelne, lebo ich budes musiet dodrzat a budes musiet byt trpezliva a cakat az do vecera kedy odmietnes vojst do izby ak tam tie hracky stale budu. Ak potrebujes hracky ulozit hned a teraz, musis najst iny logicky dosledok. Ak nevies najst logicky dosledok, je to preto ze ziadny nie je a prikaz je len tvoje direktivum.
Skus robit s detmi dohody.
1. Ty povies co potrebujes
2. Dieta povie co potrebuje
3. Skusate najst kompromis ktory bude vyhovovat vam obom.
Ukazka
1. Ty: Chcem aby si si ulozil izbu hned a teraz.
2 Dieta: Ja si nechcem ulozit izbu hned a teraz
3. Ty: Co ak sa spolu zahrame chvilu tvoju oblubenu hru a potom si pojdes hned ulozit izbu? Co ak ti pri ukadani hraciek pomozem, isiel by si si ich ulozit hned a teraz? Dobre, nemusis ulozit hned a teraz ak sa ti nechce, ale potrebujem aby bola upratana kym pojdeme jest.
Proste ty musis zlavit zo svojich narokov aby dieta zlavilo zo svojich a dopracujete sa k spolocnemu rieseniu.
Velmi osozne je pridat bod 4. Zapoj dieta do riesenia problemu. (Vidim ze sa nezhodneme, kedze ja potrebujem aby si si hned teraz ulozil izbu a ty nechces. Co navrhujes ze urobime?)
tazko ti radit, ked psycholog ti povie - nedavaj rozkazy a ty to robis....
@kaktusik007 nie psychológ nepovedal nedávať rozkazy,ale nech skúsim tento spôsob aby som mu logicky vysvetlila presne čo od neho vyžadujem a kôli čomu to od neho žiadam...písala som v úvode,že to sa neosvedčilo,preto som skúsila vás milé mamky osloviť.dve žienky pred vami mi ponúkli veľmi pekný spôsob ako s ním pracovať
@andreatytler ďakujem za takú rozsiahlu správu.skusim to takto ako píšete,veľmi sa mi to pozdáva
@janacechova už som s ním o tom rozprávala,už sme si aj takýto zoznam spravili
ved to ti povedal - mas mu vysvetlovat, nerozkazovat. A evidentne s vysvetlovanim nie ste dosledni, ani ty a ani tvoj chlap. Inteligentnym detom musis zdovodnit veci co od nich chces, musia pochopit preco to od nich chces a aky to ma vyznam. Inak si nepomozes. A tresty? to je kontraproduktivne, tym si akurat tak uskodis co sa vasho vztahu tyka. Si uvedom ze inteligentne dieta je preto inteligentne, ze ma mentalny vek vyssi ako je ten skutocny. Netusim aky mentalny vek vysiel tvojmu synovi, ale moj 11 rocny ma mentalny vek 19 - takze sa s nim hold musim bavit ako s 19 rocnym a mat odlisnu vychovu. To je uz partak, nie dieta. Mentalne mal 11 ked mal asi 6. Proste TOTO je problem -- ty ho vidis ako dieta, ale on uz ma mentalne spravanie pubertaka. Ale da sa to zvladnut, horsia je kombinacia u starsieho, ten ma 12 a mentalny vek iba 16 - cize tu narazam na veci ze chce robit co robi 16 rocny pubis ale nemozem mu to vzhladom k tomu ze ma iba 12 dovolit.. Nastastie mladsi je ten vyspelejsi a ten v svojich mentalnych 19tich chape rozdiel medzi skutocnym a mentalnym vekom a ze fakt su veci cez ktore nejde vlak, ale tento starsi este nedospel tak aby to pochopil...
ono je to zahul vychovavat nadpriemerne inteligentne deti, ma to svoje specifika
@kaktusik007 netuším aký má mentalny vek,ale mas pravdu,ťažko sa mi čítala pravda.nikdy som sa na to takto nepozerala ako píšeš.pomalicky mi otvárate oči žienky.vyskusam všetko žeby sme mali taký pekný vzťah ako predtým
@denkatn ďakujem za článok.az teraz som mala čas keď deti už spia.skusim tie pochvaly nahradiť oceneniami,myslím,že ho to posunie dopredu
@janacechova ďakujem.takuto tabuľku sme si už spravili a pravidelne si do nej znacime usmievavého alebo smutného smajlíka.ale niečo podobné majú v škole a tam sa snaží pomáhať aby dostal farebný bod

Boli sme aj u psychológa,má oslabenú pozornosť.inac všetko ok,je nadpriemer.Len mu viac treba vysvetľovať ak niečo od neho chcem,nedávať len rozkazy.ale vysvetliť,že zuby si musíš umývať,lebo budeš mať kazy.....ale úprimne rady psychológa nás nikde neposunuli.Manzel má rovnaký prístup vo výchove.