icon

Poraďte mi vo výchove, syn je zaujatý zbieraném paličiek

osminka8
17. okt 2018

Moj syn 2,5 roka je tzv palickar. Ide o to ze neprejdeme ani len 10m usek bez toho aby si nepotreboval zo zeme zobrat nejaku palicku, aj keby mala mat len 2cm. Znie to ako banalita ale je to nesmierne obmedzujuce a neviem si rady ako ho to odnaucit. Cesta do obchodu vzdialneho 100m nam trva aj hodinu. Vezme si palicku prejde par metrov, zbada dalsiu ktoru musi mat inak to nejde. Ak by ju nemal alebo ju strati je to komedia ako svet.
Je to uz velky chalan sikovnik, avsak neviem mu to vysvetlit, nechce na pochopit. Neda sa zobrat ho za rucku a ist dalej, neda sa zabavit ho trojkolkou, ci nejakou hrackou. Neda sa dat ho do kocika a ist dalej. Teraz na jesen je to hotova katastrofa palicky, stopky z listov su vsade! Som uz vycerpana trva to viac ako pol roka a neviem ako sa tejto neresti zbavit. Je to naozaj velmi obmedzujuce, je to narocne. Budem vdacna za kazdy tip viem, ze deti co zbieraju palicky ci kamienky, su na kazdom rohu tak verim, ze ste to este niekto riesili, i ked asi nie v takom extreme ako my. Dakujem

janulka2811
17. okt 2018

To su deti,vsetko ich zaujme,dohovie co v tom vidi dieta 😊 nezakazuj mu to,jedine ho zaujmy,ked by si chcel zobrat palicku niecim inym ako napr aha,pozri leti lietadlo,aku farbu ma to auto atd,sama musis vediet co ho bavi.

alena1808
17. okt 2018

@osminka8 moj syn tak asi do 5r. Zbieral konare. Cim dlhsie tym lepsie. Teda konare2, 3,4 metrove. A nie jeden, ale kolko vladal. A ked nevladal, tak som ich vlacila ja. Zahodit som ich nemohla, lebo cirkus strasny. Otravne to bolo strasne, ale casom ho to preslo.

romiada
17. okt 2018

@osminka8 nas nema ani dva roky a robi to iste ale s kvetinkami. Tu pupava, tam rebricek, levandula. Ked ho nasilu taham lebo sa ponahlame tak spusti taky cirkus ze nas cele okolie v dosahu 1km pocuje. Aj z motorky aj trojkolky zlezie len aby dosiahol na nejaku kvetinku co ho zaujala. Prvu som mala dceru a na to ze je dievca ju teda kvetinky takto nefascinovali.
Ked bude syn botanik tak ok, dufam ze ale nepojde po vzore nejakeho celebritneho floristu co sa pretrcaju v telke 🤣 Asi som Ta moc nepotesila ale vies ze v tom nie si sama😉 Proste nase deti vnimaju tieto drobnostky takym obsesivnym sposobom ze je to pre nas nepochopitelne a vnimane ako strata casu,lebo zijeme v takom uponahlanom svete

wieruska1
17. okt 2018

Si s nim doma? Tak aky problem? Kam sa ponahlas? My nosime dceru do skoly cez taky “lesik” je to asi 50 metrov. Trva nam to asi 40 minut..... potom letim do prace a potom dalsich 40 minut poobede ..... nenahanam. Mne by hrozne vadilo keby ma hlavne rano niekto pohana. Na vlak nejdeme a robota tiez neujde. Za to dieta si bude aj v dospelisti na to nahananie sa za nicim pamatat vyborne. Dodnes ma z tej spomienky striasa. Ja chapem, ze to je otravne. Starsia sa napriklad aj 4x vrati z auta ze este to a tamto. nevadi..... nic nam neutecie. Je to filozofia 😉 na jedneh strane povedia matky zastav cas a na druhej sa niekam zenu

vierka_z
17. okt 2018

Myslim si, ze by si ho mala nechat tak, Cim viac mu ich budes zakazovat, tak tym ho budu viac lakat. Isto by som mu nebrala nieco, vdaka comu chodi rad von

majuska1012
17. okt 2018

Moj syn zase kamienky tiez ked sme vonku a zbada kamienky bud zbiera alebo sa ide hrat a nimi a to nema este ani 2 roky.

ivanapetrasova
17. okt 2018

Veď z toho sprav pozitívum. Môžeš ho lákať na paličky aby šiel dopredu 😊 zakazovať dvíhanie paličiek zo zeme znie trošku komicky, nie? Môj starší bol tiež taký, doteraz zo vsadial vlaci "prirodniny" ako to on volá 😁 proste je taký. Dcéra zas ide a nezbiera nič, vôbec ju to nezaujíma, ani do mláky neskoci lebo bude špinavá 🤦 to je pre mňa väčší zaberak. Lebo ju na niečo nalakat nech postupuje dopredu, to je už iný oriešok 🙂

fokuska
17. okt 2018

@osminka8 Myslis, ze keby si mu vysvetlila, ze niekedy idete von na prechadzku, kde moze "rozhodovat" on - brat do ruky veci, zastavit sa kde chce, urcit smer kam pojdete a podobne a ze niekedy zas idete do obchodu a vtedy si "sef" ty a nezastavujete sa a nezbierate veci, tak by to pochopil?
Dohodnite sa, ze kazdy den bude mat aspon jednu taku prechadzku, kde si moze zbierat, ale ze niekedy musite vybavit ine veci a vtedy nemoze.
Vzdy mu to vopred oznam - napr. polhodinku predtym, ze pojdete do obchodu, cize sefujes ty. Aby vopred vedel co bude nasledovat. Alebo oznamis, ze idete na prechadzku a ma volnost robit co sa mu paci (samozrejme v ramci inych hranic ;) )
Ak potrebujes spajat prechadzky s nakupmi, tak cesta tam je podla teba, cesta naspat podla neho a pod.
Neviem, ci by to uz fungovalo aj na neho, alebo len nastarsie deti :D

deti95060810
17. okt 2018

môj syn zbieral špaky...pfúúúj a keď som nedala pozor šup do úst....blééé....grcajúceho smajlíka nemôžem nájsť....😉

gasinka1983
17. okt 2018

Moja ma 17 mes. a odkedy vie chodit tak tiez zbiera kamienky a konariky, cesta do obchodu nam.trva cca 30min, ale mna to nejako.extra neznervoznuje a netrapi.... su to.deti a pravdupovediac som.rada ze ju vsetko zaujima, my sme tiez ako deti neboli iný... ciže neriešim. Vzdy lepsie ako by sedela v kociku ako chorá...

ivuska027
17. okt 2018

@osminka8 pokial chces radu ako odnaucit, nie to, ze ti tu napisu, ze aj oni to doma maju tak isto, tak jedine, co mozes urobit je, riesit to. Nedovolit. Ziadne zabavat inými vecami, zaujat inými vecami, ukazovat niečo ine, presuvat pozornost. 2,5 rocne dieta je mudre az dost, aby vedelo, ze to robit nema a pochopi, co mu povies. Tak ako ono trva na tom, ze to chce tak aj dostane a ocakava Tvoje 100 pochopenie, tak rovnako dobre pochopi, ze to robit nema, ked si to nezelas. Len musis na to m trvat. Reve? Tak reve... Nebude revat den noc do 15tich rokov. Ak budes dostatocne odhodlana, dieta to pochopi, len nesmies popustit, to je cele. Je to velmi jednoduche, len nesmies stat bezradne divajuc sa na neho ako protestuje. Musi vidiet, ze si rozhodnuta vytrvat v tom, co od neho pozadujes. Drzim palce 😉

mischelin89
17. okt 2018

@deti95060810 aj moj miluje spaky. A hnile jablka... Mnam mnam :D

miriam11
Odpoveď bola odstránená