icon

Povinnosti a schopnosti trojročného dieťaťa: Porovnajte a pochopte vývoj

3. feb 2024

Co vsetko vedia cca 3rocne deticky ? Myslim porozumenie, rec, hra, samostatnost.... Nechcem ziadne sutaze, ani porovnavat, skor tak vseobecny prehlad - kedze syn je vo vyvoji pozadu, a odbornici sa stale dohaduju medzi autizmom a NKS - ja osobne uz som z toho unavena ked sa zmierim s tim ze je autista, dalsi ma presviedca ze nie je, dalsi nabuduce zase ze je. Viem ze sa to takto neda zhodnotit, len tak kedze uz stracam prehlad ake su vlastne bezne 3rocne deti 🙂

jaskolka
3. feb 2024

Tak porozumieť by malo už všetkým tvojim pokynom, podaným pravdaže primerane veku a vykonať ich.
Malo by sa vedieť samostatne najesť aspoň lyžicou , obliecť s malou pomocou, ako zaviazať šnúrky, zapnúť gombíky, zips, , umyť (zuby možno čiastočne s pomocou,) mať hygienické návyky (samostatné používanie WC, umyť si potom ruky, utrieť)
Slovná zásoba - výslovnosť nemusí byť perfektne, najmä "r" ešte nemusia deti v tom veku hovoriť čisto, ale mala by si sa s ním dohovoriť, malo vy vedieť spojiť krátke vety (chcem červenú loptu, príde k nám teta, letí tam vtáčik)
Malo by byť schopné určitý čas samostatne sa zahrať aj bez asistencie inej osoby, teda krátko sa, sústrediť na jednu činnosť, napríklad stavať si lego, skladať puzzle, maľovať s vodou.
Malo by takisto vedieť vydržať istý čas bez matky, ci osoby, ktorá sa o neho pravidelne stará,kedze v tom veku deti nastupujú do škôlky.
Ono je to však vek i individuálne, ale všeobecne toto by malo vedieť a zvládnuť.

anavixy
3. feb 2024

Ahoj, neviem, ci ti to pomoze alebo ci uz tento profil nepoznas, ale na ig je (urcite je ich viac, ja sledujem hlavne tuto) specialna pedagogicka, ktora zdiela rozne rady, tipy, prehlady aj podla veku, skus pozriet 🙂
https://www.instagram.com/spec.ped?igsh=ajlteWZ...

amelia89
3. feb 2024

Co sa tyka motoriky tak- obliect sa, najest sa, obut sa, poskladat vezu z kociek, puzzle (aspon tak 6 dielikov), nakreslit kruh, rovnu ciaru napr., uz by mal vediet aj nieco vystrihnut (ak ho bavia aktivity lebo zase jasne ked dieta vobec nekresli,nestriha, nemaluje tak toto tazko bude uz mat zvladnute).
Odplienkovany na deň
Reč- rozpravat v rozvinutych vetach, myslim ze by mu malo byt rozumiet 75% aj ked sa s nim rozprava cudzia osoba, vela deti sa v tomto veku zacina pytat na otazky prečo. Ale deti este vacsinou nevedia prerozpravat pribeh, skor len take jednoduche veci
dieta vacsinou uz pozna v tom veku aj farby,niekto aj zakladne cisla, tvary.

mclissa
3. feb 2024

Kazde dieta je ine. Moj rozprava 3 recami, pekne sa vie prepnut, vie pocitat do 20, od 10 dole, pozna farby, vie pesnicky, basnicky, pamata si pribehy z kniziek (vie akoze precitat ked mu ja precitam), vie kedy je rano, vecer, sam jedava, umyva si zuby (ja doumyvam), na wc ide sam, umyje si ruky, posklada puzzle jednoduche, hrame spolocenske hry od 3+ chape im, rad si lepi, maluje vodovkami, pozna tvary stvorec, diamand, hviezda, obdlznik a trojuholnik, zacal kreslit tvare (mamu, tatu, seba), zaplatit vie, pozdravi, podakuje sa v obchode, v restauracii so vypyta dzus, a jedlo co chce jest, korculuje sa na tych korculiach co sa davaju na tenisky, kolobezka, bicyklove odrazadlo, vie pocitat napr. jeden cerveny balon, dva cervene balony, poupratuje si hracky, lepi si nalepky kde chybaju, zbali si ruksak do skolky. No len take co mi napadlo rychlo.

nikpa
3. feb 2024

Môžem ti to opísať, z môjho pohľadu. Pri staršom synovi sme riešili NKS alebo autizmus. Nakoniec to bola len NKS. Teraz mam mladšieho akurát 3 ročného, je zdravý a až pri ňom som si uvedomila tie rozdiely. Starší bol celkovo pozadu v reči, aj porozumenie mu nastúpilo neskôr. Ale všetko s nami zdieľal, udržiaval očný kontakt, stránil sa cudzích ludi, aj detí, mával záchvaty hnevu, buchal sa o zem, ubližoval si, jednu dobu mal aj stereotypne spravanie, museli sme pri prechádzke dodržiavat rovnakú trasu, cely deň sa vydržal sám hrať a to len tak, že si točil kolieska na autách alebo buchal s dvierkami od linky, bál sa určitých zvukov, vytváral si vlastnú reč ktorej nikto nerozumel. Co sa týka intelektu, nemal problém naučiť sa veci ako farby, zvieratká, tvary a veci bežné v jeho veku. Odplienkoval sa za týždeň cikanie, s kaknim to trvalo dlhšie. Mal a ešte aj ma problem s jemnou aj hrubou motorikou.
Ja som mala dní kedy som si bola istá, že je autista a potom svetlejšie dní keď sa mu niečo podarilo a to ma držalo v nádeji. Jemu veľmi pomohol nástup do škôlky, stále je utiahnuty a hanblivy a menej komunikuje s cudzími ale je to povahou. Inak reč a porozumenie ma už ako rovesníci a všetky auti znaky ustúpili. NKS a auti znaky sú veľmi podobné, ste vo veku kedy sa to začne kryštalizovat jedným smerom, držím palce.

autor
3. feb 2024

Dakujem. No urcite je tam nejaky problem minimalne to NKS, ma teda 3 roky a vetam stalr nerozumie v drvivej vacsine - napriklad na otazku ako sa volas odpovie volas.... Dlho nerozpraval vobec, teraz sa rozbieha, zakladne veci uz vie povedat, horko tazko lata jednoduche vety (padol, stol au ) a ja si z toho poskladam ze sa buchol o stol. Ale teda pokynom stale poriadne nerozumie.
@nikpa toto aj nas presne, mne sa stale striedaju dni ze ano je autista, neni autista. Nepomaha ani to ze za ani odborncii nevedia dohodnut 🤷🏿 ked mal 2 roky bol uplne vzorovy autista, vsetky mozne znaky mal co sa da (tocil sa, pozeral si ruky, tiez len dvierka, kolieska, hra akoze nula bodov, atd. Teraz ma 3 roky - no plienku este ma, rozpravat zacina, porozumenie este take nic moc, niektore auti znaky pretrvavaju - hlavne take pro radosti skakanie, trepanie ruk, pouzivanie mojej ruky ako nastroj, menej casto este take ako robil ze tocenie hlavou, divanie sa do svetla. Ale to ma zas aj logopedicka presviedca ze to nie su znaky autizmu iny ze ano 🤷🏿 na druhej strane je kontaktny, praveze aj s cudzimi, usmieva sa , diva do oci, uz aj hra akoze nabehla a taketo veci, pretp hlavne sa nevedia zhodnut uplne ci je ci neni autista 🤷🏿 ja stale este neviem keby sa zazrakom podarolo odplienkovat ci skusat normalnu skolku alebo ist rovno do specky

brezza
3. feb 2024

Budem sa opakovat, ale neriad sa tym co ti povie logoped ci je alebo nie je autista. Logopedi velmi casto presviedcaju rodicov ako aj ini odbornici, ze dieta nie je autista, ale oni to posudzovat nemozu a ani nevedia. Ak chces odpoved obrat sa na klinickeho psychologa, ktory ho podrobne zdiagnostikuje. Objednaj sa co najskor, cakacky su vsade dlhe. Za mna je na to dovod.
Toto co pises - napriklad na otazku ako sa volas odpovie volas.... sa vola echolalie, suvisi to s nepochopenim. Moj syn to tiez mal, nakoniec sa logopedicke podarilo to celkom rychlo odstanit. To hovorenie o sebe v druhej osobe mal tiez - ides von namiesto idem von a pod.
Na specialnu skolku potrebujete mat diagnozu aspon od klinickejo psychologa.
Pridaj sa kludne k nam do skupiny Autizmus, tam sa dozvies vela aj kontakty na odbornikov.
Drzim palceky a hlavu hore.

autor
3. feb 2024

@brezza dakujem pridam.... No ved prave my uz sme boli u klinickeho psychologa, podla nej bol syn jednoznacne autista - a tak som to aj brala, prijala som to a vsetko. Ale na nervy prideme na logopediu zakazdyyym poznamky ze sa ako autista nechova a asi sa pomylili, ked poviem ze kazdy den robi nieco z veci ako (ako skakanie, trepanie ruk, tocenie hlavkou, tocenie sa, stale spickuje) tak ma presviedca ze to su znaky nezrelej cns nie autizmu - ja viem ze su aj aj. Neurologicka zas ze ved sa na nu usmieva, diva sa do oci, a tak celkovo ze jej ako autista nepripada. Akoze ja osobne si myslim ze asi je, aj ked mozno nakoniec bude atypicky - ako nam vravela aj klinicka psychologicka ze do 4 rokov sa moze zmenit napr na atypickeho, pretoze sa zlepsila unho hra, no zlepsila ako zlepsila 😃 vie sa aj hrat akoze, ale kludne sa hra dve hodiny aj tak ze si nosi napr lampas z policky, na stol, otvori, vlozi vec a dokola.... Proste tie znaky tam stale su podla mna dost. Alebo ak teraz zaspal tak ze sa dival priamo do ziarovky lampy - to ho drzi odmalicka toto divanie sa priamo do svetla, com silnejsie tim lepsie uz to ani neriesim. Takze tak nejak, ze uz som sa aj zmierila s tim ze tam autizmus asi jez skor ma unavuje toto nekonecne dohadovanie medzi doktormi je neni 🤦🏿 myslela som ze to hasne pre mna tou diagnostikou a bodka. Takisto v rodine sa tvarili prekvapene ze ho idem orihlasit do specky, pritom poriadne ani nerozumie pokynom stale a dobre to vidia 🤷🏿 potom si uz sama hovorim ze ci len ja z neho robim autistu alebo fakt ma problem alebo co uz 😂

brezza
3. feb 2024

Presne viem o com hovoris. U nas to bolo takisto. Vsetci aj logoped aj pediater aj neurolog stale vyjadrovali svoje pochybnosti ci je diagnoza spravna (ved nevyzera ako autista, aj ocny kontakt ma, aj rozumie prikazom...) a to len zasieva take semienko neistoty ci nepodcenujes to svoje dieta a ci mu nedavas nalepku s diagnozou, ktoru nema. Ale naozaj len klinicky psycholog a pedopsychiater sa k tomu moze objektivne vyjadrit. Hlavne ty ako rodic vies najlepsie, ze nieco nie je v poriadku. Ver svojim pocitom. Hlavne treba s malym zacat spravne pracovat. Teraz je ten spravny cas. Dobre, ze uz chodi k logopedicke. My sme s nim chodili aj na TSMT terapiu, to mu velmi pomohlo hlavne motoricky. S hrubou motorikou, suvisi aj jemna motorika a nasledne aj porozumenie. Teraz chodi na ABA terapie.

autor
3. feb 2024

@brezza ano presne toto ! To nie zeby som diagnozu neprijala, s tom uz som sa zmierila kedze som videla ze je iny uz okolo 15 mesiacov, ale presne toto vo mne uz vyvolava ten pocit ze ja z neho robim autistu a nahodou je v poriadku a ja vsetkym poviem ze neni ? Alebo mam ho dat do specialnej, ked sa v rodine niekto divi preco ho tam davam, ved ked nebude mat plienky moze ist do normalnej ? (Podla mna nie keďže nerozumie prikazom ale chapeme sa). Inak je strasne zlaty, mily, neni agresivny, nema zachvaty, vydrzi aj bezo mna s babkou. Preto som aj chcela vediet ake su cca 3 rocne deti, pretoze v lete ano videla som tie rozdiely na ihrisku, ale teraz sme viac menej doma, chodime do cvi na take detske hernicky, ale tam su zas vsetky deti +- natom rovnako ako on, ale v konecnom dosledku sa aj tak hraju kazdy sam, nevedia za nejak dat dokopy. Moj maximalne stoleruje ze sa nejake dieta hra vedla neho, pomial mu teda nezasahuje do jeho hracky alebo hry 🤦🏿😂 a ked stretneme v cakarni u dr napr rovnake stare alebo aj mladsie deti, a tie zacnu hovorit tak mi to pride ze wau, ja si myslim ze moj sa rozbieha ale porozumenim su oni o kilometre dalej. Inak chodime aj na ABU aj k logopedicke 🙂 akoze pracujeme to ani, aj sa zlepsuje. Ale teda moj osobny pocit ze stale to tam je, v niektorych veciach to stale vidim. Niekedy mam pocit akoby v nom boli dve deti, jedno co sa tvari absolutne ok (ak teda nejdeme do toho porozumenia) a inokedy ho prepne na chvilu a mam pocit ze kazdy musi vidiet je tam cosi ine.

nikpa
3. feb 2024

Skusila by som najprv normálnu škôlku. Mňa neurologička a psychologička presviedčali, že bude potrebovať asistentku do bežnej škôlky, že bude mať problém s adaptáciou aby som zvážila rovno špeciálnu.
Keď mal necelé 4 roky nastúpil do obyčajnej štátnej škôlky a bez väčších problémov sa zadaptoval. Akurát nechcel rozprávať s učiteľkami, no aj to sa časom zlepšilo. Dnes chodí posledný rok a učiteľky sa na neho ani raz nesťažovali. Takže za mňa určite skús normálnu škôlku, ak to nepôjde tak to nepôjde, dáš ho do špeciálnej.

drobcek17
3. feb 2024

Autorka ale tu ide o dieťa s nejakou diagnózou, takže určite nezvládne všetko ako zdravé detičky. Naš malý ma NKS a ADHD (4r. a 4 mesiace) a áno porozumenie ma slabšie oproti rovesníkom, takže mu veci treba vysvetliť primerane jeho porozumeniu. Samostatne sa začal obliekať vo veku 4rokov, odplienkovany bol v 2 rokoch aj na noc, ale ani v tomto veku nerozprava gramaticky správne. Mnohokrát odpovedá len ano nie. Ale stále je to dieťa s diagnózou, takže chápeme, že mu to nejde tak ako zdravým deťom. Syn je v bežnej škôlke. Ale teda u psychológa v niektorých testoch vyšiel nadpriemerne, a v niečom bol slabý priemer. Ja by som ho skúšal dať do bežnej škôlky s asistentom (ak je možnosť), ak to nezvládne tak ho dáš do špeciálnej.

autor
4. feb 2024

@drobcek17 ano to mi je jasne ze nebude na urovni ako bezne deti, len som si chcela poorovnat ci by to bolo uz prestrelene v normalnej skolke, keby sa mi naaaahodou podari ho odplienkovat. A v akom veku vam robili testy u psychologa ? Lebo ja sa niekedy obavam ze moj ani tej logike zrovna nedava....

drobcek17
4. feb 2024

V 4roch rokoch nám robili testy,učiteľka so škôlky si všimla, že je trošku iný ako ostatné deti v škôlke. Keďže chceli zistiť ako je na tom malý robili mu testy v CPP, čo ma zvládnuť ako 4 ročný. Inak odporúčam, nám tam veľmi pomohli, u nás sú skvelé psychologičky, veľa nám poradili ako postupovať s malým a vidíme, že tie jeho schopnosti sa každým dňom zlepšujú 🙂

autor
4. feb 2024

@drobcek17 aha dakujem a neviete ci sa tie twsty robia az od 4 rokov ci uz aj v 3 mozem ? 🙂 lebo mna osobne ten intelekt trapi viac ci je ok, ako to ze je autista zrejme. Ja mam dobodnuty termin v cpp ale kvoli papieru, ktory teda chcu prilozit k prihlaske do spec. Skolky, teda tak som to vysvetlila ze to potrebujem ekd sa tam volala, moznoze aj to rovno zahrna 🤔 popytam sa ked tam budeme

drobcek17
4. feb 2024

Tak to neviem či je aj pre menšie detičky, my sme mali pre 4-5 ročne deti, neviem, či tieto testy úplne vystihujú intelekt. Lebo tam sa skúmalo čo vie urobiť podľa pokynov (napríklad nakresliť kruh, štvorec, obliecť sa, či pozná farby, zvieratká, či vie spočítať veci) bolo tam veľa otázok, niektoré robila so synom psychologička a niektoré sme museli doma vyskúšať či zvládne. Skôr tam išlo o to, čo dieťa ovláda na svoj vek alebo by malo vedieť a nevie. Vyskúšajte sa opýtať, určite vám poradia. Pripadne mi napíšte 🙂