Prečo je starostlivosť o malé dieťa náročná?
Prečo je všetka starostlivosť o dieťa do 3r až taká narocna? Fyzicky aj psychicky? Prečo sa toto nevzdelava a prečo sa ženy o tomto dozvedia až keď na to príde?
Napriek láske, vďačnosti, očakávaniu a plánovanou toho dieťaťa, je to mega zahul. A kto hovorí ze nie, podľa mňa klame, a ma pomoc z každej strany...
Neviem, prečo je starostlivosť o deti taka narocna, ale súhlasím s Tebou. Pri prvej dcérke to bolo najnáročnejšie, nič som nevedela, len teóriu a teória mi bola na nič niekedy. Pri prostrednej to bolo lepšie, a teraz mam tretiu bábiku, ma dva roky a aj ked stále je to masaker a ja sa každý den teším na večer, keď mala zaspí, večer sa teším na ráno, keď vstane a usmeje sa a začne sa nám nový den. Teraz už viem, že to strašne rýchlo zbehne. Najstaršia ma takmer 14 a mne sa nechce veriť, že nedávno tiež mala dva. Tiež nemáme s manželom veľmi koho požiadať o pomoc, ja som na RD, takže všetko doma je na mne. Ale sme ženy, zvládneme to 😊
Práve naopak, z každej strany mamičky vravia aké je všetko s detmi náročné a bezdetné pretacaju oci, ako sa kazda mamicka sťažuje a je negatívna….a v hlave majú nereálne predstavy, ako ich deti nebudú pozerať telku, nebudú vzdorovite, nebudú plakať, nebudú nikdy choré a všetko bude dokonale… a keď otehotnejú a majú deti zrazí zistia, že predstava a realita je diametral …
Pre mňa osobne je rodičovstvo tiež náročnejšie ako som čakala, že bude a to si myslím, že som nemala nejaké ružové okuliare predtým. Kombinácia temperamentu a osobnosti môjho dieťaťa, mojej povahy a ešte aj okolností (nemáme tu starých rodičov) a sme na všetko sami je pre mňa fakt záhul. Ja kvôli tomu už viac detí nechcem a ďakujem za každý jeden deň ktorým je dcéra staršia.
nemala som pomoc absolutne ziadnu ..som slobodna matka a ziaden ale ze vobec ziaden zahul to nebol .. ale ja som mala a mam super dieta kt nemalo choroby prespalo celu noc koliky tiez sme nepoznali ... v podstate uz 10 rokov stale neverim ze neake dieta mam
náročná... mne príde náročné obdobie aj v zš, aj na druhom stupni, aj puberta....
@syslik81 šťastný človek.... najmä tým že bábo prespalo celú noc...
@ku_uk prečo myslíš že nikoho.....🙄
@deti95060810 pretoze zavidi 😝
@sheila121 ja si zas myslím že najhoršie je to pri tom prvom dieťati...
porovnať mám s čím - máme 4
@deti95060810 tak to je ako dať výsmech človeku, že je neschopný lebo nezvláda vlastne dieťa. Lebo jej dieťa spalo, , hralo sa a čusalo 10rokov niekde v uzbicke 😁 to je jedno zo 100 take. Mám 2deti a jedno z nich je kľudne a pokojnedieta a ďakujem za neho, ale viem, že to nieje samozrejmost a nemá to kazda mamicka tak
Mozno mas narocne dieta a malu pomoc od partnera. Ja som rodila pred 18 rokmi- plienky som prala, nemala som ziadne hojdatka, zvukova hracka bol zazrak, ohrievac flasiek ani som nesnivala a o elektrickej odsavacke nebolo ani chyru. Pred 2 rokmi som rodila opat a to sa teraz neda porovnat. Teraz mozem povedat, ze je to fakt jednoduchsie aj co sactyka domacnosti- vysavac sam povysava, susicka ususi, hodim maso do ruri a cea wifi nastavim, chlieb sa mi rano upecie sam...
@deti95060810 a ten náročnejší čím je starší, tým to je ťažšie. Ten kľudnejší to je samostatna jednotka😁
Tiež môžem napísať, že som si materskú dovolenku užívala
Teraz mám doma 2 puberty a šediviem 🙃
keby to bolo také náročné, tak asi žiadna žena nemá druhé, tretie, piate, desiate /možno 🙂 / dieťa
teraz je to práveže jednoduché, všetky tie vymoženosti, čo maminky majú, predstav si, že by si mala dieťa pred 100 rokmi, to muselo byť náročné
a moja prastará mama mala dokonca dvojičky 😲 ako prvý pôrod
a nie, nikto jej nepomáhal, bola na všetko sama, teda s mužom
Všetko záleží ako sa nastavíš. Je to zahul, ale nie je to vôbec nezvládnutelné a neviem aké padanie na hubu. Prvé mesiace boli pre mňa hard, keď som spala tri hodiny denne a nevedela odpovedať ani na to ako sa volám, ale inak pohoda. Na všetko sa dá zvyknúť, keď si nájdeš systém
@aknaj Pred sto rokmi bol život úplne iný a nároky na rodiča tiež. S výchovou pomáhalo celé okolie, dnes mnohí žijú tisíce kilometrov od starých rodičov, tiet a súrodencov. Keď dieťa celú noc revalo, žiadny sused netrieskal na radiátor a počas dňa nezazeral vo výťahu škaredo na matku. Nikto nevolal políciu, lebo o siedmej večer dieťa prebehlo cez izbu a zadupotalo pri tom. Keď niekto nechal dvojročné dieťa pod dozorom päťročného, nikto nevolal sociálku. Nikto neočakával, že matka sa bude cielene venovať rozvoju dieťaťa a teda sa s ním hrávať. Atď. atď.
@zuzinka888 pred 18 rokmi si priala plienky? Tak to bola jedine tvoja voľba.. v roku 2006 už boli dávno pampersky, takže to že si sa rozhodla dobrovoľne prať plienky bola len a len tvoja "zbytočná" voľba...
O 5-10 rokov si povieš ako dobre bolo keď malo 3 roky 😆
O niektorych veciach sa stale malo hovori, je mozne, ze sa mnohe zeny boja nahlas povedat, ze maju z toho aj negativne pocity. Mozno by si pripadali nevdacne. Ja ked som sa po porode zdoverila kamoskam a sestre, ake mi to pripada tazke, tak od vacsiny som sa dozvedela, ze to mali podobne. Len o tom vtedy velmi nehovorili, mozno len jedna alebo dve ano.
Ale na druhej strane si myslim, ze realne sa na to az tak pripravit neda. Ten pocit, ked mas zrazu doma vlastne dieta, sa neda nijako dopredu zazit a ani spostredkovat nikomu inemu. Za mna vlastne dieta je nieco uplne ale uplne ine ako cudzie, a to aj ked s tym cudzim travis vela casu a mate vztah. Proste nech robis, co robis, bude to uplne nove, pre mna teda aj sokujuce. Do toho hormony, nevyspatie, to sa tiez neda nejako nacvicit. Ja odkedy mam vlastne dieta, tak uz si v podstate o ziadnej matke nemyslim, ze nieco robi zle alebo nezvlada, okrem fakt patologickych prjpadov. Ani zrnko uz nemam ani proti svojej mame, predtym som asi bola kritickejsia, teraz mi je jasne, co vsetko si preskakala so mnou a ako velmi sa snazila. Ale jednoducho bez toho realneho zazitku vlastneho dietata sa do toho vsetkeho da velmi tazko vcitit.
Ako nevzdelava? Ved existuje xyz knih,kurzov,profilov na ig...Ja som popravde cakala,ze to bude trochu narocnejsie ako v skutocnosti bolo. Ale to je zas iny pribeh,lebo som od prirody pesimista 😂. Ale zas ked si to zoberies,co je dnes lahke? Vsade sa clovek musi vzdelavas,premahat,mat v sebe sebazaprenie a pevne nervy (ci sa jedna o pracu,skolu,vztahy,sport,zdravie...)
1. Pretože nie sme zvieratá, ktoré sa rodia donosené štýlom, že za pár hodín už behajú po lúke a viac menej to čo k životu potrebujú už vedia. Ak by sa malo dieta rodiť "dozreté" muselo by byť v tele matky približne o 12m viac ako teraz, lenže na to už nie je telo ženy prispôsobené. Na druhej strane keď náš nervový systém dozrie sme múdrejší ako zvieratá čo je super 😁.... Hold evolúcia je sviňa a trpíme za to, že sme múdri 😁
2. Pretože sme múdri vymysleli sme techniku a sociálne siete kde človek a hlavne žena vidí len tie "dokonalé matky" ktoré všetko zvládajú, chodia s dokonalými deťmi na perfektne dovolenky lietadlom a majú z nich perfektné fotky. Majú dokonale fotky spiacich ňuňu novorodencov, narodeninové fotky s milión balonmi a dokonalými oslavami, fotečky ako ich dieťa dokonale spi v kočíku kým oni pijú kávičku s kamoškou na námestí. Áno aj to môže byť pravda, ale len máloktorá si odfoti svoje strie, odfoti seba ako o tretej ráno skače na fitlopte skáče s nespiacim novorodencom., ako jej dieťa vrieska na celú ulicu a hádže hračkami.....
Pretoze sme múdri nemali by sme veriť všetkému co je na internete a nájsť si vlastný systém v materstve a rodičovstve a aby sme v tom vedeli fungovať.
Tiež si treba uvedomiť, že naše staré mamy a možno aj matky vychovávala celá dedina pripadne prababky a babky, susedy, ktoré si pomáhali. Dnes sú babky našich vnúčat ešte pracujúce, prababky veľakrát neziju6alebo sú samé odkázané na pomoc. Každý má svojich starostí dosť a nemá čas starať sa o cudzie deti. Ľudia sú radi, že stíhajú vlastnú domácnosť aspoň ako tak.
....tak aj preto je to náročné.
@annm81 ale toto, čo ty píšeš nie je o náročnosti mať dieťa, toto je už aj o výchove a tú museli absolvovať ako vtedy, tak aj dnes
myslím, že v mestách sa už aj vtedy žilo v bytovkách, takže susedia asi tiež mohli nadávať
nie každý, aj v tej dobe, žil vo vlastnom dome, kde ho nik nepočul
ja som porovnala tie možnosti, aké boli vtedy a aké sú teraz, neboli papierové plienky, čo je už dosť výrazná pomoc .... a v každom prípade, nebol internet, čo je pre maminky dosť výrazný žrút času a nie len pomocník 🙂
moja prastará mama a stará mama vychovávali deti samé, nikto z okolia ani blízkej rodiny im nepomáhal, ak to niekde bolo, tak bolo, ale to sú situácie aj dnes, niekomu pomáhajú, niekomu nie a niekto si ani pomôcť nechce dať a potom sa sťažuje
a ako som napísala, ak by to bolo tak výrazne náročné, tak má každá žena len jedno dieťa 🙂 a nerozhodne sa mať ďalšie
@syslik81 no tak to si asi jedna z mála..

neboj, druhe take uz nebude 🙂