icon

Prečo nastáva regres vo vývoji?

19. dec 2022

Caute, akurat som pocuvala jednu maminu, na instagrame ma aj ucet spolu_aut a hovorila, ze sa stretla s vela rodicmi, u ktorych dieta bolo super sikovne, rozpravalo, spievalo, a v 2 rokoch upadok. Prestavalo sa pozerat do oci, a stratilo uz nadobudnute zrucnosti.

Co to je? Ako sa moze taketo nieco stat bez akychkolvek predoslych znakov?

kacena4
19. dec 2022

nejde o regres ako taky, ale skor o vyraznejsie prejavy, ktore si rodic predtym nevsimol, nakolko dieta za prvych cca 12-18 mesiacov spravi milove kroky v psychomotorike teda pokroky ktore je vidiet volnym okom a zrazu po tomto obdobi dieta stagnuje ale to neznamena ze ma regrers. ak je tam ozajstny regres jedna sa o neurologicke ochorenie. kedy dieta strati nadobudnute schopnosti a uz si ich neobnovi. nasa dcera tak mala v 15m chodila uz 1/2 roka, rozpravala... a zrazu sa vsetko zabrzdilo (prestala chodit, rozpravat ale ze uplne vydavat zvuky) a az o dalsieho 1/2 roka sa zacala posuvat hoci pomalicky.

autor
19. dec 2022

@kacena4 dakujem. A to ti z nicoho nic prestala robit tieto veci? Ja praveze v 18 mesiaci som si vsimla, ze nas zacal viac napodobnovat. Tak moze podla teba nastat regres? Existuje nejaky typicky vek?

Inak to je velmi strasidelne. 🥺

kacena4
19. dec 2022

nie nie je konkretny vek mize to mat aj dospelak

vilma7
19. dec 2022

Môže sa jednať aj o Rettov syndróm. Aj ten sa prejavuje podobne.

svetlonos
19. dec 2022

Ahoj, nas maly mal taketo pozastavenie asi po 1,5 myslim po mmr ockovani. Zvuky, slova ktore vedel- mnohe prestal hovorit, asi dva tyzdne to trvalo. Bol taky akoby otapeny. Bohudik to preslo a zacal sa pomaly davat do poriadku ako bol. Ale obavy som teda mala. Teraz pekne rozprava, je vnimavy, bystry, sikovny. Kamaratkin maly mal okolo 3 rokov fibricke krce. On mal potom ako nasledok regres, ktory zisl ostal.

autor
19. dec 2022

@kacena4 a dcerka uz je v poriadku uplne?

autor
19. dec 2022

@vilma7 ten syndrom maju iba dievcatka, ze?

autor
19. dec 2022

@svetlonos u nas mmr bolo v 19 mesiaci. Ja som ho chcela ockovat neskor trosku. A u nas napriklad presne 2 tyzdne po mmr mal trosku problem so spanim. Ale ktovie, ci to suvisi s ockovanim... 🤷🏻‍♀️

kacena4
19. dec 2022

nie

simh
25. mar 2023

Dobrý deň
Viete mi prosím niekto z mamičiek zodpovedať ktorá má už dospelu dcéru s diagnózou RETTOV syndróm??????
Mám na takéto mamičky s dospelými deťmi s touto diagnózou zopár otázok.
Ďakujem za odpoveď 🙏🙏🙏🙏🙏